keskiviikko 31. lokakuuta 2012

Puolustuksemme kolme suurinta uhkaa - Islanti, Islanti, Islanti
On se helppoa Kataisella ja opetuslapsilla. Kun kansalaiset Islannin ilmatilaa ajatellessaan pohtivat, kumpi mahtaa olla taas tämän itsepäisyyden perussyy, lähentyminen NATOon vai Pohjoismainen yhteistyö, ei opetuslasten tarvitse moisilla tuumailuillaan päätään vaivata. Heidän ajattelussaan molemmat vain lisäävät maamme turvallisuutta. 

Näin siitä huolimatta, että Itsenäisen Suomen historia on toistuvasti osoittanut moiset kuvitelmat turhiksi. Kummankin osalta.
Meillä on jo aivan riittävästi osoituksia siitä, mitä saadaan aikaan toiveajattelulla. Talvi- ja sen seurauksena jatkosota ovat siitä kalliita sotilaallisia esimerkkejä, suomettuneen Suomen perimä yhteiskunnallisen psykohistorian. 

On tietysti mahdollista ajatella, että Islannin ilmatilan valvontaan osallistuminen on hintaa siitä, että Yhdysvallat on ollut valmis myymään Suomelle aseita esimerkiksi risteilyohjuksia ilmavoimille, taktisia ohjuksia herätemiinojen kaukolevitykseen (henkilömiinoista luopumisen seurauksena), lähialueen ilmatorjuntaohjuksia, panssaritorjunta ja meripuolustusohjuksia… . Jos näin on, olemme todella surkeita kauppamiehiä, eikä tilanteen näin ollen, asian todellista olemusta kukaan ”vastuullinen” varmasti suostu paljastamaan.

Vai voisiko olla niin, että kun ei Libyaan päästy mukaan edes Ruotsin siivellä, virhe on korjattava lentelyllä Venäjän ja NATOn kannalta yhdellä maailman tärkeimmistä merialueista? Osana NATOn itselleen ottamaa valvontatehtävää?

Ei ole Suomen kannalta riittävää tietää mitä ajatellaan Washingtonissa, Berliinissä, Brysselissä, Tukholmassa tai Reykjavikissä. Enkä väitä, että opetuslapset edes sitä tietäisivät. Mutta heidän kannattaisi uhrata hetki myös ajatuksille siitä, mitä ajatellaan Suomessa ja Moskovassa?

Onneksi Suomi - lue Katainen - sentään tekee itsenäisesti oman päätöksensä. Tosin odotetaan, että Ruotsi ensin tekee päätöksensä. Jos se on myönteinen, Katainen liittää Suomen Islannin Ilmasirkukseen, jos taas kielteinen Suomikin jättäytyy osallistumasta. Mutta itsenäisesti. Miksi? Ei kai edes Katainen kuvittele, että Ruotsi nyt suostuisi puolustamaan Suomea tai edes itseään Karjalan Kannaksella?

Niin ikään onneksi Suomi ei sentään vielä ole päättänyt onko kyse vain ilmavoimien harjoituksesta vai tunnistus-, valvonta-, käännytys- vai ilmatilan puolustustehtävästä. Jää sentään vielä muutama mahdollisuus edetä suuntaan tai toiseen. Tai minne muualle tuuli sitten milloinkin kuljettaa. Tällä varmaa haetaan sitä luottamusta Suomen kannan pysyvyyteen, joka turvaneuvostoäänestyksessä taisi olla muilta kateissa?
 
Suomi on siis mukana antamassa. Vaan mitä olemme saamassa? Ainakaan oman maamme puolustusta emme voi rakentaa sen paremmin NATOn kuin Venäjänkään varaan. "Blokkien" puskurivyöhykkeiden puolustamisesta ovat kiinnostuneet vain puskurivyöhykkeet itse. Tositilanteessa niiden kohtalona on tulla ensimmäisinä osaksi sotatoimialuetta. Se ei liene Suomen turvallisuuspolitiikan tavoite?

Kun omaa puolustusta leikataan kuin viimeistä päivää herää erityisesti kysymys, mitä teemme Islannissa? Emme ainakaan ole karsimassa kulujamme, olemmehan itse asiassa auttamassa köyhää NATOa karsimaan omiaan. Kissa kiitoksilla elää.

Islanti, sen paremmin kuin Ruotsi tai Norjakaan ei ole halukas ilmatilan valvontaan Itärajallamme, Islanti ei edes kyvykäs. Eikä ainakaan Suomen intressien vuoksi. Ei tänne Suomea tai suomalaisia kukaan koskaan tule puolustamaan. Itse se meidän on tehtävä, jos haluamme. Ja tapahtuupa  alueemme loukkaaminen miltä suunnalta tahansa. 

Suomenlinnassa, Kustaan Miekan portin pieleen kirjatut lauseet ovat äärimmäisen hyvä ohje myös vastaisuudessa. Natosta ei näillä näkymillä ole meille turvatakeeksi, rajamaa kun olemme. Ennen kuin Nato ehtii edes herätä, meidän ylitsemme on jo kävelty. Ja herra paratkoon, jos Nato sitten vielä päättää kävellä meidän yli uudestaan. Eiköhän vaan olisi parempi pitää huoli omasta puolustuksesta ja itsenäisistä Venäjä-suhteista? 

Ei ole Suomen eikä varsinkaan Suomen ilmavoimien asia valvoa Islannin ilmatilaa. Sen on NATO ottanut vastuukseen. Hoitakoot itse itselleen vapaaehtoisesti ottamansa vastuun? Eikö NATOn peruskirjan 5 artikla tarkoita juuri tätä?

4 kommenttia:

Igor kirjoitti...

Vaikka en olekaan mikään gallup-demokratian kannattaja en voi kuin ihmetellä pääministeri Kataisen härskiyttä. Erilaisissa pikagallupeissa kymmenet tuhannet ihmiset ovat 80-90% enemmistöllä olleet vastaan Islantiin menemistä. Ja silti pääministeri Katainen ihan naama punaisena vakuuttaa meille televisiossa yrittäen pitää naamansa valtiomiesmäisen totisena että Islantiin mennään jos Ruotsikin menee. Olisi edes virnuillut ja sanonut kansalaisille, että p....t minä teidän mielipiteistä välitän. Minullahan on valta ja minä olen päättänyt että Islantiin mennään. Nyt ei voi ainakaan vedota hallitusohjelmaan kun siellä ei Islannista sanota sanakaan. Taas menee testiin onko eduskunnassa vain hallituksen napinpainajia vai itsenäisiä ja vastuullisia kansaa edustavia päätöksentekijöitä.

Anonyymi kirjoitti...

Hakki,

sattuma tai ei, ensi viikonloppuna kokoontuu Helsingissä Trilateraalinen komissio joka on läheistä sukua ja juurta Bilderberg -ryhmälle. Wikipedian mukaan "Trilateraalista komissiota on kritisoitu paljon poliittisten aktivistien ja yhteiskuntatieteilijöiden taholta. Komissio on myös päätynyt monien salaliittoteorioiden raaka-aineeksi".

Ilmeistä on, että Suomea ohjataan erilaisista ei parlamentaarisista ytimistä ja tämä Islannin ilmavalvonta on pieni sivujuoni tätä kokonaisuutta. Me tavikset emme tiedä, kuka ja kuinka meitä hallitaan, nämä kataiset sun muut hoitavat vain salaista tehtävää ulkopuolelta tulevien ohjeiden mukaisesti. Tämä on se yhteinen nimittäjä kun näitä viimeaikaisia tapahtumia tarkastelee; ne eivät ole synkronisoitu suomalais-kansallisen yhteisen tahdon kanssa.

Demokratiaa mädätetään tätäkin kautta.

tutkija Pohjanmaalta

Hakki kirjoitti...

PohjanPoika

Mahdollista joskin epätodennäköistä "on, että Suomea ohjataan erilaisista ei parlamentaarisista ytimistä", vaikka kieltämättä entisen kepulipääministerin Esko Ahon toimiminen tämän herraseuran suomalaisena äänitorvena "huolettaa". Mutta, kuin muina suomalaisina jäseninä ovat amiraali evp. Juhani Kaskeala, toimitusjohtaja Lauri Kivinen YLE, pääjohtaja Erkki Liikanen Suomen Pankki, toimitusjohtaja Vesa Vihriälä Etla sitä ei oikein jaksa ottaa tosissaan. Edes plutokraattien vallankumous ei sieltä taida kasvaa?

Muuten voit toki olla oikeassa, sen verran uskonnollisia piirteitä tähän markkinaliberalistien demokratian myyntikampanjaan taitaa sisältyä.

Hakki kirjoitti...

Igor

Saattaa mennä testiin, mutta lähes itsestään selvää on, että testi tulos on sama kuin kuin aina ennenkin. Hallituksen kanta voittaa ... sitä ja näköjään vain sitä tuottaa suomalainen parlamentarismin irvikuva. Itsenäiseen ajatteluun ja vastuulliseen päätöksentekoon kykenemättömiä seurailijoita, kalliita napinpainajia.

Hallituksellamme on vielä tällä hetkellä - vaalien välillä - ilmeisesti varaa olla välittämättä kansan mielipiteestä. Mutta noin kovakorvaisia ja yksiniittisiä "oikeistohurmahenkiä" saa itsenäisyytemme ajalta aiemmin hakea syksyltä 1939 tai jatkosodan hyökkäysvaiheen ajalta. (Enkä nyt väitä, että tilanne tältä osin olisi muuten samanlainen.)

Pienessä maassa ei korvien sulkeminen suuren naapurin toistuvasti ilmituoduilta pohteilta ja suoraan niiden vastaisesti, jopa jossain määrin provosoiden toimiminen, tuskin ainakaan on luottamusta lisäämässä. Jatkossa meidän on entistä vaikeampaa odottaa ymmärrystä tai luottamusta Venäjältäkään.

Päätöntä "isänmaallisuutta".