maanantai 13. joulukuuta 2010

Uutta toivoa Sodasta syntyneelle

 


Olemme nyt myyneet suuren osan aiempien sukupolvien rakentamasta työstä. Emme omista enää merenkulkua, emme lannoiteteollisuutta, emme Nokiaa, kemiallista metsäteollisuutta, uusia kauppakeskuksia, telakkateollisuus on henkitoreissaan jne. jne. Omistuksen kotimaalla ei kuulemma ole väliä. Varmaan siksi meidän hallituksemme ovat keskittyneet myymään kaiken mikä irti lähtee?


Omistamme velkaa enemmän kuin koskaan. Julkisen sektorin velkaa kohta yli 100 miljardia euroa, kotitalouksien ja yrityssektorin velkaa riittävästi siten, että suomalaisten kokonaisvelka ulkomaille on 153% kansantuotteesta. (Arvio kansantuotteesta vuonna 2009 on 171,3 mrd euroa) Ilmeisesti ulkomaisella velkataakallakaan ei tässä globaalissa maailmassa ole väliä. Varmaan siksi tämäkin hallitus keskittyy erityisesti julkisen sektorin velan lisäämiseen? Ja kotitalouden asuntojen hintojen nostamiseen?


Olemme hinnoitelleet työmme tasolle, jossa ainoastaan keskittyminen korkean osaamisen ja erikoistumisen osalta työvoimakustannuksillamme voidaan maailmanmarkkinoilla kilpailla. Viime vuonna palkkajohtajana on ollut korkean osaamisen ja erikoistumisen lippulaiva, julkinen sektorimme. Muut sektorit ovatkin hyvää vauhtia pakkaamassa ja siirtymässä muualle.


Tänään Uutisblogissa Veijo Sahiluoma näkee Uutta toivoa venäläisten ostettua puolet etelä-korealaisen STX telakan Helsingin telakasta. Mehän emme kaupasta sinänsä hyödy, koska Masa aikoinaan myytiin Kvernerille, se Akerille joka taisi sitten myydä sen STXlle? Mutta ehkä siellä kohta taas rakennetaan laivoja? Ellei sitten telakan imagoon voimakkaasti kytketty arktinen osaaminen ole siirrettävissä suoraan Venäjälle? Ilman ensimmäistäkään laivaa?


Kun aiheesta tänään Meilahdessa juttelimme tuotiin esiin myös toinen 50/50 omistus. Yhtiö, joka harjoittaa Helsingin ja Pietarin välistä Allegro-junan liikennettä. Avajaiset olivat eilen. Vaan pääsikö mukaan suomalaisia? 50/50? Vaiko ainoastaan Tarja Halonen? Ja kun syyksi suomalaisten pieneen määrään annettiin ”Allegron toimittanut Alsthom vastaa vieraslistasta” lienee aika ymmärrettävää, että suomalaisia oli mukana kuulemma enempi vähempi? Venäjällä kun on kaupallista potentiaalia myös tulevaisuudessa.


Ja valuuttamme pohja heiluu. Ei ole pettänyt, mutta kukaan ei enää aseta kyseenalaiseksi sitä, että se saattaa pettää. Ja se pettääkin, elleivät Merkel ja Sarkozy ryhdy ihmeitten tekijöiksi. Eikä heidän moisesta kyvystään ole ainakaan näyttöä. Ja tuskinpa he suostuvat panemaan kansantaloutensa euron ja EUn vakuuksiksi? Ja ilman vähintään jotain vastaavaa temppua eurolta putoaa pohja. Ei ehkä huomenna taikka edes tänä vuonna, mutta todennäköisesti ennemmin kuin myöhemmin.


Jos euro häviää, euromaitten keskinäiset kiistat tuhoavat myös EUn. Valtiot käpertyvät itseensä ja suojatullit nousevat maassa kuin maassa. Pääomien vapaa liikkuvuus hidastuu, lisenssioituu ja loppuu ehkä "kokonaan". Ja siirrytään säännöstelyyn. Siis ainakin Suomessa. Tuonnista karsitaan kaikki turha ja turhan määrittelevät kotimaiset politbyrokraattimme. Mitä rajojemme ulkopuolella tapahtuu ”who cares” ja ”heaven only knows”.


Silloin olisi kiva jos omistaisimme vielä jotain. Siis jotain muuta kuin metsitetyt pellot ja kirkasvetiset turvesuot. Vaan kun emme. Olemme myyneet omaisuutemme, pelanneet rahamme ja olemme kaulaa myöden veloissa. Vai pitäisikö sanoa, turvesuossa? Kivaa, eikö?


Tällaisia reippaita ajatuksia tänään, tutustuessani muun ohessa Markku Kuisman teokseen Sodasta syntynyt. "Itsenäisen Suomen synty Sarajevon laukauksista Tarton rauhaan 1914 – 1920". Vielä on muutama sivu lukematta, mutta kovin on rinnakkaiset tilanteet meillä taas edessämme. Suosittelen tutustumista tähän totaalihistoriaan pyrkivään teokseen, jossa yritys- ja talouselämän silloisista johtajista todella paljastuu puolia, jotka ainakin minulle olivat täysin tuntemattomia. Historia kun on ihanaa. Mutta kyllä se siitä....




PS.


Vielä pieni positiivinen uutinen. Suomi on ajautumassa krooniseen rahoituskriisiin.


 


PPS.


Mutta poliitikkojen, noiden kaikkien alojen tietäjien korvat ovat kuurot. Jopa Korkmannin kellojen sanomalle.

8 kommenttia:

fundeeraaja kirjoitti...

Viimeisestä sodastamme eteenpäin on Suomen taloushistoria todella kummallinen. Sotakorvausten olisi luullut vievän maamme konkurssiin ja sodan voittajan syliin. Näin ei tapahtunut vaan korvauksista alkoi maamme nopea taloudellinen nousu. Rakennettiin kiitettävä sosiaaliturva. Valtio osallistui useitten teollisuuslaitosten rakentamiseen. Rahaa riitti kotimaasta Rautaruukille, Nesteelle, Rikkihapolle ( Kemira). Valtio lisäsi omistustaan muihinkin kotimaisiin tuotantolaitoksiin. Maamme piti olla köyhä, mutta se oli rikkaampi kuin koskaan sen jälkeen. Tänään kun verotus on pilvissä ja valtionyhtiöistä on osin luovuttu hyvään hintaan kukkaro on aivan tyhjä. Velkaa on niin, ettemme millään pysty näillä ymmärryksillä siitä kunnialla selviytymään. Teollisuudestamme suuri osa on ulkolaisten omistuksessa ja loput ovat lähtemässä maasta häntä koipien välissä. STX:n kaupan yhteydessä tehdyssä Putinin haastattelu olin kuulevinani hänen sanovan, että venäläiset tulevat rakentamaan aluksia Helsingissä? Miksikä ei puolalaisethan niitä ovat Turussakin tehneet.
Voidaanko aikoinaan itsenäistä valtiota hoitaa huonommin kuin Suomea on hoidettu?
Kukoistuksesta konkurssiin saman sukupolven aikana!!!

hakki kirjoitti...

fundeeraaja

Kun demokratia voi huonosti myös talous menee vessan pönttöön. Ja päin vastoin. Meillä puolue"ideologiat" ovat päässeet ratkaisemaan yhteiset asiat keskenään. Siinä jäävät kansalaisten asiat väistämättä kakkokseksi. Tai kolmanneksikymmenenneksi. Niin on käynyt meillä. Mutta mielenkiintoista on kieltämättä katsoa millä lääkkeillä talous kuvitellaan saada tasapainoon. Kun veroja ei juurikaan voi enää reippaasti korottaa veikkaan, että "leikkauksiin" ryhdytään sieltä ideologisesti oikeaoppisemmasta päästä. Leikataan niiltä, joilla jo ennestään menee huonosti; sosiaali, terveys ja opetus. Sieltä ne kohteet löytynevät.

Tobe kirjoitti...

Meillä on yksi suuri ongelma ja siinä kiteytyy kaikki.Meidän kiinteät kulut ovat aivan liian suuret.Pääomat tarvittaisiin yritystoimintaan ja vaikkapa siihen kotimaiseen omistukseen.Nyt verotaakka ylläpitää paperinpyöritysarmeijaa.Omistamisen näillä raukoilla rajoilla pitää olla kiinnostavampaa ja kannattavampaa kuin saman innon siirtäminen vaikkapa Balttiaan.
Me tarvitsemme kilpailuedun ja jos emme keksi tai osaa tehdä mitään ainutlaatuista joudumme valitsemaan edullisuuden.???
Hopsansaa.!!! Nyt heräsin. Ihan naurettava unelma. Taidan hyväksyä hakin totaalisen pessimismin.
Ps.Kuismalta löytyy aatosta ja analyysia joka kirjasta.

hakki kirjoitti...

OrNot

Elä kuule pessimistiksi manaa. Mutta opportunistiksi en ryhdy. Ja lienee hyvä, että on niitä, jotka sanovat ruman sanan sellaisena kuin se on. Jonkun täytyy. Jos vaikka ryhtyisivät pakottamaan politbyrokraattejamme tekoihin. Vaikka se lienee liikaa vaadittu?

Mitä taas kiinteisiin kuluihin tulee, eivät ainakaan ne putoa Persujen myötä. Ainakaan puoluetukien osalta. http://www.hs.fi/politiikka/artikkeli/Perussuomalaiset+yll%C3%A4ttiv%C3%A4t+Ei+leikkausta+puoluetukiin/1135262377947?ref=rss Vai unohdus.

Ainoa luotettava ehdokas eduskuntaan on edelleen JOKU MUU. Kun kepu pettää aina, persut pettää kans.

Tobe kirjoitti...

Kukaan tuskin odottaa Persuilta yhtään mitään.He ovat se joku muu joka aiheuttaa vallan kammareihin itkun ja hammastenkiristyksen.Ei Soinilla ole lääkettä mihinkään vaivaan.Kuppausta ehkä tarjoaa?

hakki kirjoitti...

OrNot

Olen kyllä eri mieltä. Hyvin moni odottaa messiasta ja on löytävinään sen Soinista ja persuista. Jos kukaan ei Persuilta odota yhtään mitään, miksi ihmeessä äänestää heitä? Yhtä huono vaihtoehto, ellei jopa olennaisesti huonompi kuin muut. Niillä on edes menneen ajan ideologiat. Persuilla vain Soinin letkautukset.

Tobe kirjoitti...

"Ja jäljelle jää vain hauskuus!"
Timo Soini 2010

hakki kirjoitti...

OrNot

Riemuitkaamme siis läpi raunioiden maan.