maanantai 7. joulukuuta 2009

Tässäkö teollinen tulevaisuutemme?

 


Nyt kun lähes kaikki valtionyhtiöt on myyty ja enää muutamissa on valtiolla merkittäviä omistuksia, alkaa ilmeisesti uusi julkisen sektorin panostamiskierros markkinaehtoisesti toimiviin yrityksiin?

 

Ruoveden kunta on ilmoittanut, että se lähtee pelastamaan talousvaikeuksiin ajautunutta Visuvesi Oy:tä. Asiasta kertoo Kauppalehti/Aamulehti. Lehden mukaan Ruovesi rahoittaa vanerin tuotantoon tarvittavan konekannan uusintaa 2,9 miljoonan euron osamaksusopimuksella. Visuvesi maksaa kunnalle osamaksuerät vuokrana.Luonnollisesti Ruovesi perustelee ratkaisuaan työpaikkojen säilymisellä.

 

Jos päätöksestä ei valiteta, sillä kunnan toimialaan tuskin kuuluu vaneriteollisuuden harjoittaminen, ja päätös jää voimaan täytyy ihmetellä, mitä muuta lisäarvoa kunta katsoo voivansa tuoda vaneriteollisuuteen kuin rahaa?

 

Pitäisikö toivoa, että kunta onnistuu sijoituksessaan? Vai, että se epäonnistuisi, jolloin esimerkki osoittaisi tämän tien epäonnistuneeksi? Voisin nimittäin kuvitella monissa muissakin kunnissa olevan halua pelastaa työpaikat, jos ei pelastaminen muuta vaadi kuin rahaa.

 

Olisiko Suomen pelastusresepti todella näin helppo?

 

4 kommenttia:

GranpaIgor kirjoitti...

Mene ja tiedä noista esimerkeistä. Perehtymättä tarkemmin juuri kyseiseen tapaukseen on vaikea tietää mistä on kyse. Mutta heti on syytä epäillä. Sitä varten arvelin sinunkin ottaneen esille tapauksen.

Joskus voi olla ihan oikeasti kyse jostain järkevästä. Mutta valitettavan usein olen vastaavissa asetelmissa törmännyt siihen, että vaikeuksiin ajautunut yrittäjä ja hänen taustaryhmänsä yrittävät keplotella verovaroista jotain erityistä hyötyä kunnanhallituksen tai -valtuuston ymmärtämättä mistä oikeasti on taustalla kysymys.

Monessa kunnassa vielä sattuu niin että taloudellisia lainalaisuuksia ymmärtävät ovat saman puolueen miehiä kuin vaikeuksiin joutunut yrittäjä ja siinä on silloin ehkä enemmän vielä yhteisiä intressejä. Ja muita puolueita vedetään sitten enemmän tai vähemmän taitavasti nenästä.

Olen nähnyt miten konkurssikypsiä yrityksiä tai niiden kiinteistöjä on yritetty myydä kunnille kovasta rahasta yms.

Minulla soivat aina hälytyskellot jos normaalista yritysrahoituksesta vastaavat ja asioita tuntevat ja ymmärtävät tahot eivät ole valmiita rahoittamaan yritystä. Miksi eivät? Kyllä meillä vielä rahaa on hyville yrityshankkeille - niistä hyvistä yrityshankkeista on vain pulaa.

hakki47 kirjoitti...

IsoIgor

\"Minulla soivat aina hälytyskellot jos normaalista yritysrahoituksesta vastaavat ja asioita tuntevat ja ymmärtävät tahot eivät ole valmiita rahoittamaan yritystä.\" Niin minullakin. Ja valitettavan usein me veronmaksajat joudumme maksumiehiksi.

Hämeenäijä kirjoitti...

Suunta on selvä

Ensin verotetaan kuoliaiksi ja sitten on helppo siirtyä taas sosialismiin. Tavoite on selvä. Vihreät haittaavat raaka-aineen saantia, Demarit järjestelevät lakkoja ja muut kommunistit (200 kansanedustajaa) hyväksyvät.

hakki47 kirjoitti...

Hämeenäijä

Suunta on selvä, mutta yksityiskohdista olen kanssasi eri mieltä. Kaikki nuo kaksisataa keskittyvät ainoastaan omien etujensa ja tukiensa ajamiseen aivan yhtä suurella innolla. Elleivät jopa lopunaikojen siivittämällä intohimolla. Mahdollisuudet vain vaihtelevat puolueittain.

Aion kuitenkin tehdä heille kepposen. Muistan äänestää. Protestiksi. Kirjoitan, ja kehotan kaikkia muitakin suomalaisesta demokratiasta vastuuta kantavia kirjoittamaan äänestyslippuun JOKU MUU.