tiistai 8. joulukuuta 2009

Sosiaalisen lomatoiminan loppu?

Loppuivat RAYn rahat ensin ay-liikettä tukemasta. YLE uutisoi, että mm. SAKn STTKn ja AKAVAn omistama Lomaliitto lopettaa toimintansa.  Yhdistys on hakeutunut tiistaiaamuna konkurssiin ja työttömäksi on jäämässä noin 200 työntekijää. Subventoituja lomia, erityisesti jäsentensä jäsenetuna tarjonnut liitto tuli 68 vuotiaan tiensä päähän. Tämän vuoden aikana sekä majoitusvuorokausien että matkailijoiden määrät ovat selvästi laskeneet Lomaliiton kohteissa. Tyypillinen asiakas on ollut lapsiperhe.


Eihän tämä ainoa kaltaisensa rahareikä ole, puoluekentästä taitaa löytyä muutamakin. Ne jatkavat juuri niin kauan, kuin lähinnä kolme suurta ja yksi pieni eli Kepu, Kokoomus, Demarit ja RKP pystyvät osoittamaan niille tukia RAYstä ja valtion sekä kuntien varoista. Kun Lomaliiton konkurssi tekee työttömiksi 200 henkeä, vastaavien puoluesidonnaisten sosiaalliseen loma-, terveys- ja kuntoutustoimintaan sitoutuneet majoitusliikkeet, erityisesti kylpylöiden rojahtaessa, kasvaa irtisanottavien määräkin olennaisesti.


Kun sosiaaliseen lomatoimintaan ja kuntoutukseen aikoinaan verovaroin ja RAY-tuin panostettiin, siihen oli hyvä syynsä. Muuta lomailu ja "hyvinvointipalvelua" ei juurikaan ollut tarjolla. Mutta Suomen kehittymisen ja maailman avautumisen seurauksena niiden parasta ennen päiväys on ylitetty jo vuosilla. Ei liene kovasti liioittelevaa väittää, että ne ovat eräässä mielessä olleet vääristämässä markkinoittemme toimintaa jo pitkään.


Nyt sitten odotetaan, että puolueitten kylpyläverkko tekisi saman ratkaisun. Säästyisivät vero ja tukirahat kannattavampaan kehittämiseen. Mutta kun ay-puolella ei ole pohjatonta kassaa, sellainen valitettavasti löytyy puolueilta. Edellä mainitut puolueet pystyvät konkurssit tai yksityistämisen estämään. Ennen he nostavat veroja kuin saavutettuja etujaan yksityistävät.


 


PS.


Mitä mahtaa kuulua Nuorisosäätiölle ja Kaikkoselle?

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

olen perse reikä mies ja homo