tiistai 1. joulukuuta 2009

Mittaamme itsemme hengiltä

Helsingin kauppakorkean johdon laskentatoimen professori Juhani Vaivio varottaa mittareitten tyranniasta Kauppalehden tämänpäiväisessä paperiversiossa. Hienoa. Vihdoin. Hyvästä työkalusta on tullut huono isäntä. On korkea aika lopettaa mittareitten tyrannia.

Vaikka itse olin 1980-luvun lopulla tuomassa mittareita suomalaisen liikkeen johdon työvälineeksi olen jo kauan ollut sitä mieltä, että yritystemme johto on ripustautunut niihin aivan liiaksi. Vielä pahemmin on tapahtumassa julkishallinnossamme, jos kaiken maailman sinne sopimattomat tunnusluvut pitävät huolen siitä, että julkiset palvelut ajetaan alas.

Liika mittaaminen, eikä aina edes oikeitten asioitten mittaaminen, on tullut itsetarkoitukseksi. Mittaaminen tapaa kehityksen, luovuuden ja työn mielekkyyden. Scorecardit, tuloskortit ja vastaavat ovat osaavissa käsissä hyviä apuvälineitä, mutta niistä on osaamattomissa käsissä tullut itsetarkoituksellinen tervehdyttämiskirves.

Kuten juttu mustalaisen hevosesta toteaa, juuri kun oppi olemaan syömättä, kuoli. Sillä aina voit "rationaalisesti" perustella vielä parempaa tuloksellisuutta ja tehokkuutta jos vielä tuosta vähän ....

8 kommenttia:

GranpaIgor kirjoitti...

Sukunimi on tuttu. Onkohan professori Fedi Vaivion poika? Hyvä kun sinäkin Hakki kirjoitit tärkeästä aiheesta kun en minä ainakaan enää jaksa seurata säännöllisesti Kauppalehden paperiversiota.

Eräs tuttu kertoi hauskan jutun muutama vuosi sitten kun törmäsi uuteen johtajaan, joka rehvakkaasti julisti henkilöstölleen: \"Minä ei sitten kiinnosta muut selitykset kuin vain nuo mittarit.\" Henkilöstö alkoi sen jälkeen vitsailla ettei heitäkään enää kiinnosta kuin vain ne numerot palkkanauhassa jotka on siellä viivan alapuolella. Taisi samainen johtaja joutua vähän ajan kuluttua pyytämään anteeksi henkilöstöltä lausumaansa.

Muistelen jo 1960-1970 luvulla aikoinaan kun Management by Objectives (MbO) oli muotisana. Silloin MbO-guru John W Humble kertoi ihan samoja varoituksen sanoja. Ei siis mitään uutta auringon alla kuten sinäkin kirjoitat. Nimet noille mittari-filosofioille vain vaihtelevat.

Ja kuten moni muukin asia niin osaamattomissa käsissä tulee enemmän vahinkoa kuin hyötyä.

hakki47 kirjoitti...

\"Paperista\" en seuraa. Mutta olen kiitollinen siitä, että tinkaamiseni vuoksi sain, ainakin hetkeksi mahdollisuuden paperilehden elektronisen version seuraamiseen. Ns. kaupallista intressiähän minulle ei enää ole.

Luulen, että on Fedin poika. Täällä Munkkiniemessä taitaa isä edelleenkin elellä?

Mutta itse pääasiasta. Olemme ulkoistaneet kehityksemme keskiarvoisille laskentamerkonomeille. En halua tällä mollata merkonomeja vaan ennen kaikkea painottaa sitä, että johtajuus on paljon muutakin kuin excel-taulukon projektioita. Mutta taulukkojen varaan olemme kansakunnan tulevaisuuden ilmeisesti jättäneet.

Raimo Sillanpää kirjoitti...

Minulla on ollut yksi mittari, niin yksityistaloudessa, kuin pienessä yrityksessänikin: Pitkässä juoksussa kassavirtojen pitää olla sisällepäin suuremmat kuin ulo. Lakisääteisten jälkeen pärjää mainiosti tällä mittarilla! t. Rami

hakki47 kirjoitti...

Raimo Sillanpää

Se on pienyrityksen ja kotitalouden maaginen talousmittari. Toimii. Ja jotta sen saa näyttämään oikeita pitää joskus vähän visioida ja ponnistella.

GranpaIgor kirjoitti...

Rauno Sillanpää kirjoittaa asiaa. Oivallinen mittari.

Hakki: minä en niinkään sanoisi että vika olisi laskentamerkonomeissa. Hehän sentään osaavat laskeakin. Minä näen enmmänkin vikaa siinä että maalaisjärjen käytön sijasta tärkeämpää on osata tehdä näyttäviä powerpoint- ja excel-esityksiä erilaisille kollektiiveille (väheksymättä mitenkään aitoa ryhmätyötä) jotka ikään kuin näyttelevät tekevänsä päätöksiä.

hakki47 kirjoitti...

IsoIgor

Olet luonnollisesti oikeassa. Enkä \"laskentamerkonomilla\" tarkoita oikeata laskentamerkonomia. He usein osaavat laskea huomattavasti tarkemmin kuin tällainen virkaheitto ekonominrääpäle.

Minulle tuo termi on kuvannut henkilöä, joka on hyvä yhdellä liiketoiminnan osa-alueella ja uskoo, että juuri se ja vain se on yrityksen kokonaisuuden kannalta keskeisin. Sillä valitettavan laajalle tuntuu viime vuosina levinneen johtaminen VAIN näyttävien excelien ja powerpointtien avulla. Sitä otsikossanikin tarkoitin.

Mikäli siis joku laskentaihminen, ekonomi, merkonomi tai reipas ylioppilas pahastui edellä olevasta maininnasta, pyydän anteeksi.

PS.

Oletko jo tutustunut Joku Muu - verkostosivuun?

GranpaIgor kirjoitti...

Hakki: varmaan tarkoitit tätä http://jokumuu.ning.com/ ? Ihan mielenkiintoinen juttu. Nopeasti vilkaistuna Facebookin tyylinen. Pitää tutustua tarkemmin ja kirjautua jäseneksikin tähän Jokumuu-ryhmään.

hakki47 kirjoitti...

IsoIgor

Juuri sitä tarkoitin.

Tervetuloa.