perjantai 26. kesäkuuta 2009

Osaatko olla luova, tässä ja nyt?

Oletko luova? Innovoiva? Visionääri? Luovuushan on vanhojen tuttujen asioiden yhdistelemistä siten, että ratkaisu, lopputulos on uusi.

Korruptio maksaa Italialle yli 60 miljardia euroa

”Julkisen sektorin korruptio maksaa Italialle yli 60 miljardia euroa vuodessa ja estää myös tehokkaasti maan taloudellista kehitystä, laskevat Italian syyttäjäviranomaiset.

Syyttäjäviraston vuosittaisen raportin esitelleen Furio Pasqualuccin mukaan korruptiosta on varsinkin nykyisinä talouden vaikeina aikoina tavallistakin vaikeampia seurauksia Italian taloudelliselle kehitykselle.”

Suomessa on törkykallista

”Suomen kuluttajahinnat ovat yhä euromaiden korkeimmat. Kaikista teollisuusmaista kalliimpia olivat huhtikuussa vain Tanska, Sveitsi ja Norja, ilmenee OECD:n vertailusta.

Suomen kuluttajahintojen ero suuriin EU:n jäsenmaihin oli OECD:n vertailun mukaan merkittävä. Hinnat olivat 17 prosenttia korkeammat kuin Ranskassa ja 22 prosenttia korkeammat kuin Saksassa. Britannian hintataso ylittyi peräti 46 prosentilla.

Kallein teollisuusmaa ja myös maailman kallein maa oli Tanska, jonka kuluttajahinnat olivat keskimäärin 14 prosenttia korkeammat kuin Suomessa.”

Maan Tapa

”Media uutisoi ministeri Sirkka-Liisa Anttilan lukitsevan laadituttamansa selvityksen ministeriön kassakaappiin viime viikolla. Selvitys koski sitä millä tavalla toteutuneet hinnannousut ovat jakautuneet tuottajan, teollisuuden, kaupan ja kuluttajan kesken. Eli millä tavalla kolme ensimmäistä ovat potin jakaneet.

Kun kyseessä on kolmen ämmän ministeriö, sinne se sitten jäisikin. Päivän kestänyt keskustelu lopahti Anttilan vakuutteluihin eduskunnassa, ettei hän ole sellaista selvitystä edes laadituttanut. Jos haluat silloin kirjoittamaani artikkeliin tutustua, ole hyvä: S-ryhmä, Raisio, Atria ja viljelijä veivät ruoan hinnannousun?

Tänään YLE uutisoi ruoan kuluttajahinnan nousseen lähes viidenneksen vuoden 2005 lähtien. Viime vuoden lopulla vuosinousu oli 10 %. Hurraa! Hurraa! Hurraa! Taas saatiin Euroopan mestaruus. Porilaisten marssi soimaan.

Saman uutisen mukaan erityisesti kaupan neuvotteluasema hinnanmäärityksessä on entisestään korostunut. Uutisessa viitataan S-ryhmän ja K-ryhmän monopolistiseen roolin maamme päivittäistavarakaupassa. Ja kun S-ryhmä on - valtateitten risteysten taukopaikka - eli ABC- ketjunsa myötä kasvattanut markkinaosuuttaan mm. lähes 24/7 päivittäistavarakaupalla, katse kääntyy luonnostaan siihen suuntaan.

Jos Anttila ei ole selvitystä teettänyt, olisi korkea aika. Jos hän on sen piilottanut, olisi korkea aika esittää tulokset. Muuten on vaara, että julkisuudessa aletaan herkutella kepulaisten strategisen otteen siirtyvän asteittain maataloustuottajien etujärjestöstä päivittäistavarakaupan etujärjestöksi.

PS.

Ainakin täällä Heinolassa keskustan ulkopuolelle kaavoitetussa Vuohkalliossa, paikallisessa ABC-paratiisissa hyvässä seurassa ovat Kehittyvien Maakuntien hyvät kumppanit Kakkosen Robin Hood ja Suomi Soffa. Maskun siirtyminen viivästynee globaalin talouskehityksen vuoksi?”

Meidän 15 miljardin puoluetuki

15 miljardia puoluetukeen v. 2009

Meillä ei ole lääkäripulaa. Meillä ei ole vielä rahapulaa. Mutta kun pörssiä seurailee, kohta on. Ja meillä on huutava pula vastuullisista kansan edustajista.

Granpa Igor kommentoi juttuani Keisarin vaatteista lähettämällä linkin A-talkista 26. helmikuuta. Aiheena Suomen lääkäripula. Yritin juuri silloin, eilisen MOT:n innoittamana, selvittää puolueiden suojatyöpaikoiksi ja lähinnä aluepoliittisilla kriteereillä (!) rakentamiensa ja nykyisin pyörittämiensä ns. kylpylöitten määrää.

MOTn ohjelmasta jäi kuva, että verorahojamme heitetään poliitikkojen keksimin aluepoliittisin kriteerein, omalle porukalle rakentamiensa suojatyöpaikkojen pyörittämiseen. Ja on jaettu jo vuosia. Jopa kymmeniä vuosia. Irvokkuutta lisäsi ohjelmassa lainaus, ilmeisesti Kankaanpään kuntoutuskeskuksen historiikista, jossa puututtiin huoleen ”puolueille allokoitujen rahojen” käyttämättä jättämisestä. Siis siihen ettei Kepu vielä ollut ottanut rahoja käyttöönsä, vaikka demarit ja RKP jo omillaan rakentelivat.

Ehkä rumin mielikuva syntyi tilanteesta jossa, Jyrki Kataisen kotipaikan, Siilinjärven Kunnonpaikan johtajaksi otetaan pois siirtyneen (eläkkeelle?) äidin tilalle tytär. Kummankin sukunimenä Huuhtanen. Mies ja isä on muistaakseni entinen Kepun kansanedustaja, sos.- ja terveysministeri ja joka tapauksessa Kelan, eli suurimman rahoittajan, pääjohtaja.

Antakaa anteeksi pahat ajatukseni, mutta jos tässä ei ole kysymys nepotismista…. Mielleyhtymä on samansuuntainen, joka aikoinaan syntyi kun kansanedustajat jättivät ilmoittamatta Kehittyvien Maakuntien Suomelta saamansa vaalituen. Kysymyshän oli lahjomiksi miellettyjen rahojen lainvastaisesta pimittämisestä ja valehtelusta.

Ei muuten nopeasti selvinnyt puoluesidonnaisten kylpylöitten määrä. Siuntio, Kunnonpaikka ja Kankaanpään kuntoutuskeskus paljastuivat helposti. Mutta kyllähän puolueet osaavat suojatyöpaikkansa piilottaa.

Erilaisilta sivuilta kerättynä Suomessa on kylpylöitä yli sata. Heitän päästäni, että niin sanotusti ”puolueita lähellä olevia” on vähintään 10. Kaikki ovat nämä vuodet pyörineet valtion varoilla. Joko Kelasta tai RAY:stä ja mahdollisesti enintään 20% muualta. Tuo loppu todennäköisesti EU:lta, lähialueen kunnilta, muilta julkisilta työnantajilta tai esimerkiksi hoitolaitoksen aatesuuntaa lähellä olevien sosiaalisten, valtiorahoitettujen järjestöjen maksuista.

Jokainen laskekoon tykönään kuinka paljon maksamiamme yhteiskunnan rahoja esimerkiksi Kela, Raha-automaattiyhdistys, Veikkaus, Suomen Hippos jne. panee poliitikkojensa hyvinvointiin? Eduskunnasta itsestään nyt puhumattakaan. Kaikissa johtopaikoilla istuvat ja päätöksiä tekevät puoluepoliittisin kriteerein valitut puolue-eliittimme jäsenet.

Tuosta GranpaIgorin lähettämästä A-talkista. On mielenkiintoista, millä tavalla kuntapoliitikkojen vastuuttomuus aikaansaa ideologisen vastakkaisasettelun julkisen ja yksityisen palvelun osalta. Pannaan henkilöt, jotka eivät millään tavalla ole vastuussa, tappelemaan keskenään. Sipoon terveyskeskuksen johtaja summasi hyvin mistä on kysymys. Julkinen terveydenhoito on toteutettavissa kuntien toimesta halvemmalla kuin saman toteuttaminen yksityisten toimijoiden toimesta. Ja tämä taistelu tulee sen kun kiihtymään, kun pörssit jatkavat sukeltamistaan.

Eli ongelmamme Suomessa on luokattoman huono poliittinen johto ja päätöksentekojärjestelmä.

PS. 

Ennen kuin muuta todistetaan, otsikkoni on suuruusluokaltaan oikea.

Jos tähän asti jaksoit lukea:

LUOVUUDEN PAIKKA ON TÄSSÄ JA NYT
Kaksi median uutista, muistaakseni molemmat Uudesta Suomesta ja kaksi aiempaa artikkeliani. Yritä olla luova. Innovoiva. Visionääri.

Mitä ne kertovat meistä suomalaisista ja meidän järjestelmästämme? Nykyhetken poliittista tilannetta vasten peilaten.

12 kommenttia:

Pohdiskelija kirjoitti...

Päätin tässä keväällä laittaa perunaa maahan ja kokeilla mikä osuus sadossa on maatalouden kehitysohjelmilla ja tukiaisilla sadon määrään ja lopputulokseen. Siis katoaako kannattavuus jos kasvattaa perunaa ilman yhteiskunnan tukea, EU:n sääntöja ja Matalousministeriön virkamiesten ohjeita. Yllätyksekseni maa puskee tummanvihreitä perunanvarsia, ja elämänhalu näyttää olevan täysin tietämätön minun sille asettamista ylivoimaisista vastuksista. Lopputuloksen tosin tiedän vasta ensisyksynä, enkä halua antautu politiikoksi,kertomalla tai ennustamalla olemattomia. En myöskään halua vientitukea, mikäli sadosta tulee runsas, enkä katokorvauksia, jos kohtalo ei ole suopea kasvustolle.

Luovuudesta tai luovuuden puutteesta kaikki lähtee, niin vauraus kuin avuttomuuden aiheuttama köyhyyskin.

Vox Populi kirjoitti...

Aivojen synapsitoiminnalla ylläpidetään luvattoman paljon loiskiehuntaa.
Muuhun ei tahdo aloitekykyä riittää. Rukkasten pitäminen suorana ei vaadi ponnistelua.

Kun tekemättömyys ei anna lämpöä, tuottaa sentään loiskiehunta sen verran lämpöenergiaa, että keisarikin pärjää vilpoisissa uusissa vaatteissaan !

Pohdiskelijalle ei perunapalsta liene elämisen ehto. Mutta kelle ruoantuotanto on elinkeino, saattavat murheet olla toisenlaiset.

kirkkovene kirjoitti...

Pohdiskelija

Kiva kun perunasi kasvaa luonnostaan.

kirkkovene kirjoitti...

Vox

Taitaa keisarit taas kuljeskella napasillaan?

Onko kommenttisi ymmärrettävissä siten että luovuutta on vain elääkseen perunoja viljelevillä? Silloinhan, arkielämän viisauden vastaisesti, suurin luovuus istuu MTK:ssa tai Kepussa?

Vox Populi kirjoitti...

Hakki !

Luovuutta näkyy esiintyvän yllättävilläkin tahoilla. Jopa Kepussa. Sikäläinen aivoriihi on rakentanut Sammon. Seppä Ilmarisena näyttää hääränneen Kelmi-Korhonen.

Aivojen haittaohjelmat pyrkivät imitoimaan evolutionaarista luonnonvalintaa.Ovelin, röyhkein ja voimakkain porskuttaa eteenpäin.

Yhteinen etu voidaan rajata kustannustehokkaasti. Eipä lottovoittajakaan riemuitse, jos miljoonapotti pitää liian monen kanssa jakaa. Parempi pyy pivossa !

Muille pitääkin tarjota illuusioita. Ulkoisesti houkutteleviä leipäsiä, joihin leivotut kivet rikkovat hampaat ja jättävät nälän. Hampaattomiksi ajautuneet pulmusimitaattorikilpailijat eivät enää saa teflonista pitävää otetta.

Mutta ! Tokihan voisi luovuutta hyödyntää rakentavastikin. Jos olisi ilmaantuakseen sopiva rakonen. Mutku !

Nyt on kuitenkin keskityttävä ikävien ilmiöiden ruotimiseen ! Eihän tässä ehdi. Eikä jaksa. Ei edes viitsi ! Tule vetonen suuhun !

Vox Populi kirjoitti...

Kirkkovene !
Huomasin juuri, että pitikin vastata aliakselle !

helanes kirjoitti...

"Luovuutemme" on ollut peräti yksipuolista. ;)

hakki47 kirjoitti...

Vox

Vanha mies ei aina huomaa millä merkillä kirjoittelee. Eikä sillä ole väliä. Alun pitäenkin Kirkkovene oli määrättyyn tarpeeseen kehittynyt yhden asian liike. Ja vaikka sivun nimen muutin, en nimimerkkiä saa muutettua.

Miksi nämä olisivat ikäviä ilmiöitä. Olleet tiedossa ja vuositolkulla. Nyt vain esiin nostettu. Vähän samalla tavalla kuin IltaLehden tai IltaSanomien "uutinen" siitä, että nimenomaan Matti oli suositellut, että myös Meri-Kukalle pitäisi antaa. Se kun uutisoitiin ja yli vuosi sitten.

Hauskaahan tämä on. Uusi mahdollisuus auttaa kääntämään kehitystä oikeaan suuntaan.

juhamatti kirjoitti...

Kyllä ainakin S-ryhmältä on luovuutta löytynyt sen onnistuessa luomaan kahdesta ruokapuolen ketjusta sen menestyvämmän. Nerokas ratkaisu on ollut luoda S-etukorttijärjestelmä jopa omalla
pankilla varustettuna. Suurimmalla osalla suomalaisia taitaa olla ko. kortti taskussaan. Siinähän kehoitetaan keskittämään kaikki ostokset S-ryhmän liikkeisiin, ja luvataan jopa maksimissaan 5%
rahabonus tuotteiden hinnasta. Asia on helppo ja yksinkertainen, tilille ropsahtaa kuukausittain selvää rahaa ostosten määrän mukaisesti tiettyyn kattoon asti. Sitten tuleekin se mutta, kuka viitsii seurata hintoja muualla kun omat ostamiset on sidottu yhteen paikkaan. Pitkästä alkujuonnosta jäi mieleen lähes jokaiseen vähänkin isompaan kylään ilmestyneeseen ABC- myymälään. Ainakin Salon alueella näyttää näissä hintataso ylittävän reilusti sen 5% verrattuna lähes mihin tahansa muuhun vastaavaan paikkaan. Vai mitä sanotte tavallisesta grilliannoksesta alkaen 15 € ( 90 mummoa )
Lounasruoka n. 10€ sisältäen mautonta makaroonilaatikkoa lisukkeineen. Kahvikupin hintaa viitsi edes mainostaa. Muutama vuosi sitten näillä hinnoilla söi kunnon ruokaravintolassa.
Ei ainakaan alemmissa palkkaluokissa tulonmuodostus ole pysynyt hintojen perässä.

Kuvaavaa Suomen hintatasolle on Saksalaisen Lidl.n tapaus. Kovalla tohinalla maahamme ankkuroitunut yritys pitää nykyään hintansa lähellä kilpailijoitansa, ovat joskus jopa kalliimpia kuin muualla.
Jossain oli vertailtu Lidl.n hintoja eri Eu- maissa, ei liene yllätys, että meillä oli järjestään 10- 30% korkeammat hinnat kuin muualla. No, selityksenä yleensä aina meidän pitkät jakeluetäisyytemme
ym. logistiikkaongelmat. Ne eivät kuitenkaan selitä koko hintatasoeroamme.Suurin selittäjä on edelleen lähes olematon kilpailu, ja sitä kautta tolkuton keskusliikkeiden kate.

Tehokas lobbaus elintarvikeviranomaisten suuntaan on aiheuttanut sen, että tiloilta suoramyynti on mukamas elintarviketurvallisuuden vaarantumisen takia tehty käytännössä mahdottomaksi.
Parikymmentä vuotta sitten oli mahdollista ostaa suoraan sikatilalta puolikas ruhoa, joka oli varmasti tuoretta ja kunnollista. Tämänkaltainen toiminta on etelämmässä Euroopassa arkipäivää.
Torikauppa etenkin tuoreen kalan osalta on tehty lähes rikolliseksi toiminnaksi. Seurauksena kotimaisen kalan olematon saatavuus suurimpien paikkakuntien halli,- ja torikauppaa lukuunottamatta.
Myytti suomalaisen ruuan ylivoipaisuudesta on jo suoranainen vitsi. Markettien tusinamoskan varassa elävien vitamiini ja hivenainepillerien kulutuksen ymmärtää.

Kuntoutuskeskusten osalta Kankaanpäätä sivusta seuranneena ( kesälomapaikka naapurikunnassa ), muistuu mieleen hankkeen puuhamiehiin kuulunut keskustan keskeisimpiin vaikuttajiin
kuulunut takavuosien pitkäaikainen kansanedustaja ja ministeri Kauko Juhantalo, joka paikkakunnallaan edustaa huhupuheiden mukaan ns. " Pekkarointia mitä tehokkaimmin ". Taisi muuten
olla Suomen Hippoksen puheenjohtaja tai toim. johtaja, mikä lie titteli silloin ollutkin, samaan aikaan kun oli valtakunnanoikeudessa syytettynä oikeusministerinä omien rahoitus- sotkujensa
" koplaamisesta " Skopin pelastusoperaatioon 90- luvun pankkikriisin syövereissä, jolloin veromarkkoja poltettiin surutta savuna ilmaan. Taisi tulla ehdollista ja kenkää.
Jotenkin näyttävät kepulaiset erityisesti kunnostautuneen alalla. Asiaa selittänee osittain kepun vahva edustus maakuntien hallinnossa.

Kyllähän näitä paikallistason poliitikkojen suhmurointeja riittäisi pengottavaksi joka pitäjässä. Toivottavasti tutkimus joskus toisi räikeimmät tapaukset päivänvaloon. Jonninjoutavimmistakin
aiheista väitellään tohtoriksi.

Verorahojen kuppaaminen tuskin koskaan loppuu, vaikka syytä olisi, koska tosiasiassa koko lystin maksajia on tuskin 2,5 miljoonaa. Revi siitä sitten huumoria.

hakki47 kirjoitti...

Juhamatti

Ei Verorahojen kuppaaminen varmaankaan koskaan lopu. Kalastetaanhan lohtakin vuositolkulla, vaikkei lammessa ole niitä koskaan näkynyt. On sen verran arvokas kala. Mutta ei sitä kuppaamista tarvitse tehdä näin helpoksi. Sillä konkretisoidakseni kuppaamisen jaloa asiaa; ns. ESR ja muista Euroopan Unionin kehitysrahoista syntyi meillä käsitykseni mukaan satamäärin erilaisia projektiloita, joista ei seurannut yhtään mittään. Ja arvelepa kanssani millä perusteella ne rahat, puhumme siis sadoista miljoonista euroista per vuosi, 5 - 10 vuoden aikana, jaettiin?

Kun ajattelenkin esimerkiksi juuri Juhantaloa, Pekkarista, Anttilaa, Lehtomäkeä (sattuivat siis tulemaan ensin mieleen, onhan niitä enemmänkin) ja sitä rahoitusohjauksen vääristymien määrää minkä yksin tämä porukka on saanut aikaan... siitä ei todella ole revittävissä huumoria.

juhamatti kirjoitti...

ESR- Euroopan sosiaalirahasto, jos olen yhtään kärryillä, kanavoi pitkälti rahoitusta kuntien työ,- ja elinkeinokeskusten kautta. Ns. TE keskukset. Hankkeita oli varmaan kaikenkarvaisia, kaikki tuskin
järkeviä tai mihinkään pysyvään johtavia. Periaatteessa lienee hyvä, että saatiin edes sitä kautta jotain maksamistamme jäsenmaksuista takaisin. Tämä oli varmaan yksi päämotiivi hakemuksia
rustattaessa. Huomattava osa hankkeista oli aikuiskoulutukseen liittyvää rahoitusta. Siis eri alojen ammattikursseja joiden kerrottiin olevan johonkin ammattiin " valmentavaa " kurssitusta, lähinnä
työttömille. Tänä aikana käsittääkseni pitkälti luotiin tai uudistettiin tämän hetkinen aikuiskoulutuskeskus järjestelmä, jonka olemassaolo tässä taloustilanteessa on vain hyvä asia.

Varmaan huomattavakin osa rahoista on ohjautunut kunnissa "tuottamaan turhuutta", mutta ainahan liikkuva raha pyöriessään saa aikaan poreilua ympärillään.

hakki 47 kirjoitti...

Taisi silloin olla jopa aika, ennen kuin maksoimme ensimmäistäkään jäsenmaksuamme. Ja taidamme edelleen olla saamapuolella. Jos ajatellaan yksin vain sitä millä tavalla Suomen taloudellinen vauraus on kehittynyt EUn aikana, olemme saamapuolella. Ja kotimarkkina, joka ennen oli 5 miljoonaa on nyt lähes kymmenkertainen alue, jossa ei ole tulleja. Yhteinen 450 ihmisen alue, joista kohta kaikki ovat yhteisen rahan piirissä. Jonka pelkkä olemassaolo saattaa ensimmäisen kerran historiassa estää toistemme tappaminen, edes tällä pienellä pallomme pläntillä. Eikä ulkopuolisten rauhanhäiritsijöiden liioin.

Oletko muuten ajatellut missä määrin jo yksin luopuminen kansallisista maataloustuista on auttanut kehitystämme viimeisten vajaan 15 vuoden aikana? Ja oletko ajatellut millä hinnalla nuo ammatillisten aikuiskoulutuskeskusten verkosto lisää taas yhden ylimääräisen vero- ja eu-varoin ylläpidetyn oppilaitostason maassamme? Onhan se kieltämättä kiva opiskella mutta me tarvitsemme tekijöitä. En suoraan sanoen usko, että missään muussa maassa uhrataan opettamiseen ja kouluttamiseen yhtä paljon aikaa ja erityisesti rahaa ja yhtä tarkoituksettomasti kuin meillä.

Kyseessä ei ollut vain huomattava osa turhuutta tuottavaista sadoista miljoonista, vaan huomattavin osa. Ja miksi? Vain siksi, että keskenkasvuiset poliittiset broilerit saivat jatkaa poliittisia hiekkalaatikkoleikkejään. Tietämättä todellisia tarpeita ja välittämättä niistä.