torstai 4. kesäkuuta 2009

Ostaisitko Putinilta käytetyn auto?

”Vladimir Putin vakuuttaa Venäjän toimittavan Suomelle kaiken tarvittavan energian, oli kyse öljystä, kaasusta, sähköstä tai kivihiilestä. Hän sanoi, että Venäjän hallitus on Suomen pyynnöstä myös päättänyt olla nostamatta puutulleja auttaakseen suomalaisia metsäteollisuusyrityksiä vaikeissa kriisiolosuhteissa. Putinin mielestä kahdenvälinen yhteistyö auttaa molempia maita selviytymään kansainvälisestä talouskriisistä. Hän uskoo, että kriisi auttaa ratkaisemaan myös kuljetuksiin liittyviä ongelmia.”

Näin uutisoi Uusi Suomi Putinin Suomen vierailua ja neuvotteluja Vanhasen kanssa. Uskokoon ken haluaa. Tähän mennessä on mielestäni tullut jo kiistattoman selväksi, että jokaiseen lupaukseen liittyy ehdollisuus; Niin kauan kuin meille sopii. Valitettavasti se tukee käsitystä arvaamattomasta naapurista. Valitettavasti myös siksi, että keskinäinen luottamus, siis kummankin osapuolen luottamus toisen lupauksiin olisi molempien kannalta hyödyllistä. Vaan nyt on tyytyminen siihen, että tunnemme toistemme metkut. Ja ponnistaa siltä pohjalta eteenpäin. Naapureitaan kun voi vaihtaa vain muuttamalla itse.

Vaan minkäs teet?

PS.

Uskaltaisitko?

16 kommenttia:

Patjalla makailija kirjoitti...

Lykkäspä helpot ajat

Putin lähettää Karjalasta koivupöllejä, mäntykuitua ta ja tukkeja polttopuiksi ja teollisuus saa kaivaun ilmaisen puun.

Osakkeet nousee huomenna humisten.

Klapinteosta tulee kansalle helppo nakki, senkun vaan kattelet tienvarren suoria tyvitukkeja; ei tarvitse karsia ja halkeaa helposti.

Tätä kannatti ootella.

hakki47 kirjoitti...

Katselen juuri kolmosen uutisia. Tuskin osakkeet tämän vuoksi ainakaan nousevat. Ja tyvitukit ovat ennenkin sisältäneet enemmän rautaa kuin puuta.

Ehdotan, että jatkat unia. Ehkä viikon kuluttua sitten?

Pohdiskelija kirjoitti...

Kaiken hyvän lisäksi saimme nenäämme venäläistä mahorkkaa. Suomen lait eivät päde suomen kansalaisiin mikäli joutuvat viedyksi äiti venäjälle, eikä suomella ole oikeutta suojella omia kansalaisiaan. Georgiassa venäläiset suojelivat omia aateveljiään jakamalla naapurimaan kansalaisille omia passejaan ja lähettämällä maahan terästetyn rauhanvaltuuskunnan. Suomalaisiakin halutaan roikottaa löysässä Karjalan männyn oksassa ilman tarpeeksi korkeaa pölkkyä. Rehti peli puolin ja toisin ja suomalaisen kanssa asiat ovat sovittu muutamassa minuutissa.

hakki47 kirjoitti...

Pohdiskelija

"Vaan nyt on tyytyminen siihen, että tunnemme toistemme metkut. Ja ponnistaa siltä pohjalta eteenpäin. Naapureitaan kun voi vaihtaa vain muuttamalla itse." Mitä sitä nyt turhaan toistelemaan.

Pohdiskelija kirjoitti...

hakki47

Vaan oikeassapa olet ja siltä pohjalta, vaan työlästä on ja kerosiiniä kuluu !

hakki47 kirjoitti...

Mutta et voi minua kuitenkaan kerosiinin tuhlariksi vaittää-:-) Monee vuoteen emme edes ole tavanneet.

Vox Populi kirjoitti...

Suoraan kysymykseen suora vastaus : En ostaisi !

Kun Putin on taas suomalaisen poliisin käden ulottuvilla, pitäisi nyt vihdoin napata tyyppi kiinni ja viedä Haagiin. Siellä sotarikostuomioistuimen häkissä istuessaan voisi samantien allekirjoittaa lapsikaappaussopimuksen, kun on päässyt kiireessä unohtumaan !

Karl Fransen kirjoitti...

Hakki 47,


Kyllahan ostaisin kaytetyn auton, "Pobedan", jos sattuisin asumaan Suomessa, enka uskoisi Putinin olevan autokauppias, joten hyvakin deal hanen kanssaan voisi olla mahdollista, ja ehka parempi kuin jonkin "kokeneen" kieron autokauppiaan, ei valttamatta suomalaisen.

"Pata kattilaa soimaa, musta kylki kummallakin".

maavaanjaairee kirjoitti...

Ihmettelin itsekin tuota uutisointia, en ollut mistään hoksannut, että Suomen suurin huoli olisi energian saannin jatkuvuus Venäjältä. Tuli mieleen, että Putin muisti ensin väärin missä naapurimaassa oli, joku sitten kertoi korvanappiin, että missä ollaan.

Onko nyt tosiaan niin, että me olemme riippuvaisia venäläisestä energiasta? Mitä Suomessa tapahtuu, jos energian saanti(tämä on pikkusen harhaanjohtavaa, sillä eikös me se kuitenkin makseta eli saamisesta ei ole siinä mielessä kyse...) Venäjältä loppuu?Luulin, että olisimme riippuvaisia viennistä Venäjälle. Joka tietenkin kytkeytyy usein tavalla tai toisella energiasektoriin, mutta että meidän pitäisi kumarrella Venäjälle jotta saamme energiaa.... Parempi olisi ollut heittää, että "Suomella on kaikki edellykset olla merkittävä toimija Venäjän energiateollisuuden alihankkijana." tai jotain muuta sen suuntaista.

Kaikkihan me tottakai uskotaan, että saamme energiaa Venäjältä kaikissa mahdollisissa tilanteissa, eikö?

Samaa mieltä olen siitä että Venäjän metkujen kanssa on vain elettävä. Mitenkäs se meni vanha neuvostoliittolainen sanonta "Ohje on ohje ja käytäntö on käytäntö"

hakki47 kirjoitti...

maavaanjaairee

“Ohje on ohje ja käytäntö on käytäntö”. Näin se on kuulemma Venäjällä. Meillä taas ollaan niin mallioppilasta, niin mallioppilasta.

Luulisi hänen tietävän missä on. Mutta se paljon puhuttu body language oli joko suuttuneen tai ärsyyntyneen miehen kieltä. Ja molemmat voivat johtaa harkitsemattomuuksiin.

Venäjällä ei paljon muuta ole vietävää kuin energiaa. Ja varmasti siellä ovat kovat paineet esimerkiksi NordStreamin osalta. Eikä siellä ymmärretä, että edes politokraattisessa maassa ei menettelytapojen mutkia voi vetää suoriksi ilman merkittäviä haittavaikutuksia. Eikä Vanhasesta varmaankaan ole todellisten miinojen raivaajaksi.

Emme pääsääntöisesti ole viennin osalta Venäjästä riippuvainen. Eikä riippuvuuttamme pitäisi missään vaiheessa kasvattaa niin suureksi, ettei sen lopettamisen uhkaamista voida käyttää taloudellisen tai poliittisen kädenväännön välineenä.

Maakaasun osalta olemme kai 100% riippuvaisia. Muilta osin riippuvuus, jos sitä on, on ainakin nopeasti korvattavissa muualta.

"Kaikkihan me tottakai uskotaan, että saamme energiaa Venäjältä kaikissa mahdollisissa tilanteissa, eikö?" En minä ainakaan usko. Entäs sinä?

hakki47 kirjoitti...

Vox

Putinilla on pääministerinä diplomaattinen suoja. Ei häntä voi, eikä pidäkään pidättää. Kreml ei ole käräjäoikeus. Jotenkin uskoisin, että kunniakas itsemurha tuskin ketään hyödyttäisi?

Sen sijaan Antonin äidin voisi ja pitäisikin pidättää nykytietojen valossa. Hän on EU-maiden lakien mukaisesti etsintäkuulutettu lapsenkaappauksesta.

hakki47 kirjoitti...

Karl

Kyllä Putin varmaa kauppaa osaa käydä. Varsinkin silloin, kun hänellä on ylivoimainen oma käsi. Tällä hetkellä hänellä ei ole.

Siitä huolimatta, tai oikeastaan juuri sen vuoksi, meidän pitäisi juuri nyt käydä hänen kanssaan kauppaa. Mutta ei Putinilla täällä ole vastapuolena ketään, joka osaisi tai uskaltaisi. Ei edes sellaista, jolla oma uskottavuus riittäisi kotimaassa viemään tarvittavat, mahdollisesti ikävätkin päätökset, ratkaisuun.

maavaanjaairee kirjoitti...

Jäi hymiö pois tuolta uskon asiaa koskevasta kappaleesta. Uskon minä, mutta en rakentaisi mitään sen varaan.

Kaivelin tuossa pikkusen tietoja maakaasun käytöstä:

"Suomessa maakaasun käyttö aloitettiin vuonna 1974. Nykyisin maakaasu kattaa koko maailman energiatarpeesta lähes 25 prosenttia, EU-maissa vastaava luku on 22 ja Suomessa 11 prosenttia. EU-maissa maakaasun käytön arvellaan nousevan 27 prosenttiin vuonna 2020."

Lähde: www.energiaasuomessa.net

En tosin tiedä, että miltä vuodelta tuo tieto on. Jakelijana Suomessa (ainoa?) taitaa olla Gasum josta OAO gazprom omistaa 25%.

Paljonkohan muuten Suomen alueella olevasta Nordstream putkesta voisi pyytää vuosivuokraa.... Vuonna 2005 Euroopan markkina oli ollut 494 mrd m3.... Olisko 1 mrd euroa vuodessa sopiva? 1000 kuution hinta näyttää vaihtelevan 150-600 euron välillä, Nopeasti laskin, että 150 euron hinnalla tuo olisi 74 mrd euroa ja 600 eurolla neljä kertaa tuo eli siinä 300 mrd euron tienoilla. Tietenkin vain osa tulisi Nordstream putkesta mutta kai sieltä sentää voisi edes satoja miljoonia vuodessa saada?

Lähde: http://www.mm.helsinki.fi/mmtal/ye/graduhannakangas.pdf

hakki47 kirjoitti...

maavaanjaairee

Enpä usko meidän siitä putkesta rahallisesti kostuvan. Olen ymmärtänyt, että se ei missään kulje valtakunnan rajan sisäpuolella. Vaikka en kyllä varma ole.

Kyllä siitä saatava hyöty pitäisi ulosmitata muulla tavalla. Parempana yhteistyönä naapurin kanssa, ja erityisesti tietysti lisääntyvän turvallisuuden kautta. Jolloin logiikkana olisi Venäjän entistä syvempi kiinnittyminen yhteistyöhön EUn kanssa.

Mutta ainakin minä olen sitä mieltä, että meillä ei osata. vrt. vastaukseni Karlille.

Karl Fransen kirjoitti...

Hakki 47

Kyllahan se "osaaminen" on enemmankin yleismailmallinen "puutostauti"ja varsinkin silloin kun "isoveli" tahtoo isotella. Kuten tiedat, isottelu ei ole yksinomaan venalaisten ominaisuus. Sen syntymapaikka on jokaisessa perheessa, jopa suomalaisessakin.

kirkkovene kirjoitti...

Karl

Engelsmanneilla on hyvä käännös tuolle isottelulle; bullying. Kuvaa ehkä vielä paremmin sitä mistä on kyse. Sitä paitsi, ellei vanhemmat ja vielä isommat pääse väliin, isommat kiusaavat pienempiään "aina".