maanantai 12. maaliskuuta 2007

VTT:n Kiinailmiö?
12.3.2007 11.33 | hakki47 | Digi, Raha & valta, Työelämä, Talous, Asiakaspalvelu ja viestintä

“Pääjohtaja Erkki KM Leppävuori pelkää, että VTT:tä uhkaa sama kohtalo kuin Perlosta, joka lopettaa tuotantonsa Suomen-tehtaillaan. Leppävuoren mukaan Nokia-klusterin tuotekehityksen nopea alasajo merkitsisi laajamittaisia irtisanomisia VTT:ssä. Tutkimuslaitos työllistää nyt 2 800 ihmistä, joista 1 700 on tutkijoita. Ylivoimaisesti suurin rahantuoja on julkista tutkimusrahaa hallinnoiva strateginen tutkimus, joka toi viime vuonna 143 miljoonaa euroa. Tulos oli 3,5 miljoonaa euroa tappiolla.”

Paasikivi kai aikoinaan totesi, että Venäjän kauppa ei Suomessa koskaan saa ylittää 20 % ulkomaankaupan kokonaisuudesta. VTT ei ole ulkomaankauppaa eikä kai edes juurikaan harrasta Venäjänkauppaa. Tuo 20 % sääntö on kyllä muutenkin käyttökelpoinen tilanteessa jossa rahoitusta tulee eri sektoreilta. Minkään rahoittajan osuus ei saisi tuota 20 % ylittää, ihan organisaation ja sen jatkuvuuden vuoksi.

Näin sivusta on helppo viisastella. Se ei ole tässä tarkoitus. Haluaisin, ihan yleisemminkin tuoda keskusteluun ehkä mukavuudenhalumme helposti aiheuttavan tapamme panna liian iso osa munista yhteen koriin. Ja tästä huolimatta kannatan fokusointia. Kestävän kehityksen takaaman tasapainon löytäminen fokusoinnin ja hajauttamisen osalta onkin sitä vaikeinta.

Mutta pitääkö heti uhata yt-neuvotteluilla ja irtisanomisilla? Tuskin tutkimisen tarve Suomesta loppuun? Siitähän tässä uutisessa kai kuitenkin perimmäisesti on kyse? Tuskin ajatuksena on siirtää VTT:tä Kiinaan?

Ei kommentteja: