torstai 29. maaliskuuta 2007

Asiantuntija haluaa uudistamista
29.3.2007 9.51 | hakki47 | Hyvinvointi, Raha & valta, Uutiset, Talous

Työssään vanhusten hoitoa neljännesvuosisadan seurannut Teknillisen korkeakoulun professori Vauramo sanoo, että vanhustenhoidon uudistuksen pitää lähteä tilojen uudelleen rakentamisesta. Uusien tilojen rakentaminen maksaisi Vauramon mukaan kolme miljardia euroa. Hän arvioi, että rahoja voitaisiin haalia muun muassa siten, että eläkkeelle jäävän hoitohenkilökunnan tilalle ei heti otettaisi uutta henkilöstöä, vaan rahat käytettäisiin ensin tilojen rakentamiseen.

Asia on oikea, peruste on varmasti kunnioitettava ja oikea mutta ratkaisu on päin seiniä. Omaten aika monen vuoden kokemuksen meidän päätöksenteko- ja toteutustapojemme seuraamisesta myös julkisella sektorilla, unohtakaa koko juttu. Siihen mennessä kun rakennukset ovat valmiit, ovat suurten ikäluokkienkin vanhukset kuolleet. Meidän ei missään tapauksessa pidä lähteä luomaan toimivaa vanhustenhoitojärjestelmää rakentamalla uusia rakennuksia. Rakensimmehan me sairaaloita ja päiväkotejakin(?), jotka jouduttiin pitämään suljettuna henkilöstövajeen tai budjettivaikeuksien vuoksi. Pohjois- ja koillis-Suomen kunnat ainakin ovat kuulemma täynnä taloja, jotka aiotaan purkaa koska ei löydy asujia. Löytyy niitä tyhjiä asuin-, sairaala-, laitos-, teollisuuskiinteistöjä lähempänäkin kasvukeskuksia. Korjataan ne ja käytetään ennemmin niitä. Ei tarkoituksena ole lihottaa rakennusalaa entisestään. Eikä liioin taas rakentaa päätöksentekijöille monumentteja.

Pannaan rahat vaikka lisähenkilöstön palkkaamiseen tai hoitohenkilöstön palkkoihin. Nopean laskutoimituksen mukaan tuo 3 mrd€ on 2.000 € kuukausipalkalla noin 77.000 henkilötyövuotta. 10 vuodeksi 7.000 henkilöä lisää. Hoidetaan itse asia – vanhusten inhimillinen hoito – kuntoon.

Lainaus eilisestä blogistani: Julkisen toimijan ei nykymaailmassa tarvitse julkisia palveluja tuottaa, ellei ole aivan pakko. Sen tehtävä on säätää ja valvoa. Yksityinen sektori on olemassa tuottamista varten. Virkamiehen pitää osata ostaa ja valvoa, että me kansalaiset saamme sen mitä hän on ostanut. Tärkeintä on opettaa julkishallinto ostamaan ja valvomaan. Kyllä ”vanhustenhoitomarkkinoille” palveluntuottajia riittää.

Hölmöläisiäkö me olemme?

Tulkaa alas sieltä norsunluutornista.

Ei kommentteja: