tiistai 8. maaliskuuta 2011

Suomen tehokkaimmin varjeltu salaisuus?

Kuulinkohan sittenkään oikein? Kertoivat nimittäin YLEn TV -uutisissa tänään klo 11.00, että oikeus asettaa ehdokkaita eduskuntavaaleihin on rekisteröidyillä puolueilla ja vähintään 100 äänioikeutetun perustamilla valitsijayhdistyksillä. Ehdokashakemukset on jätettävä vaalipiireille viimeistään tänään.


0 0 0 . . .


Siis puolueita ei todellakaan tarvita. Miksi siis koohotus puoluerekisterin vaatimista tuhansista kampanjakorteista? Miksi "ei koskaan" ole tuotu esille, että vain 100 äänestäjän porukka, yhdessä vaalipiirissä mahdollistaa ehdokkaan asettamiseen? Puolueiden motiivin jättää tuomasta asiaa aktiivisesti esille, voin hyvin ymmärtää. Niin nykyisten eduskuntapuolueiden kuin puoluerekisteriin itsensä rekisteröineidenkin. Mutta eikö viranomaisella ole todellakaan minkäänlaista tiedonantovelvoitetta? Vastuuta siitä, että kansalaiset saavat tietoa heitä koskevasta lainsäädännöstä näinkin keskeisessä asiassa?


Ei. En  ole muuttanut mieltäni uusien, itsensä rekisteröineiden puolueiden mahdollisuuksista saada läpi ensimmäistäkään kansanedustajaa. Pidän sen todennäköisyyttä edelleen nollana.


Sen sijaan en pidä lainkaan epätodennäköisenä saada aktivoitua vähintään sataa (100)  nykymenoon tyytymättömätöntä äänestäjää yksittäisen, älykkääksi ja vastuulliseksi tunnetun ja tunnustetun, valovoimaisen ehdokkaan taakse, vaikka jokaisessa Suomen vaalipiirissä. Siis sellaisia, joita puolueiden höttöbrandit - kuvitellut ideologiat ja puolueen eduntavoittelu - eivät enää jaksa innostaa, ei kiinnostaa. Mutta jotka ovat tarvittaessa valmiita ja kykeneviä kansalaisten yleisten ja yhteisten asioiden hoitamiseen ja myös aikaansaamisistaan vastuun kantamiseen.


Väkirikkaimmista vaalipiireistä löydän jopa useammankin. Ja riittävästi valtakunnan kattavaa yhteistyötä löytyy ideologioihin ja ryhmäpäätöksiin kyllästyneistä osaavia ihmisiä, että mahdollinen äänikynnys ei aiheuta ongelmia. Sen verran perinteisten puolueiden nykymenoon tyytymättömiä maasta kyllä löytyy.


Ja, jos arveluni on yhtään oikea, heitä löytyy 4 vuoden kuluttua vieläkin enemmän. Joten olkoon tämä muistutuksena itselleni ja muille vuoden 2015 vaaleja silmällä pitäen. Niiden vaalien ehdokkaana ei enää tarvitse olla JOKU MUU.




PS.


Tietämättömyydestään täytyy tietysti syyttää itseään. Mutta olisiko sittenkin tässä "the best kept secret in the world" - syndroomassa taas kerran olla uusi muoto Maan Tavasta?


 


PPS.


Mutta, kun vanhat merkit paikkansa pitävät, tämä "porsaanreikä" poistuu ennen vuotta 2015. Sen verran tehokkaita uusia puolueiden edustajia saamme Arkadianmäelle taas tänäkin keväänä. Mutta silloin voi vielä yrittää.


 

23 kommenttia:

Pitkän linjan mies kirjoitti...

Asia löytyy kyllä netistä. MUTTA en ole koskaan uskonut, enkä usko vieläkään että ensinnä löytyy 100 omilla aivoillaan ajattelevaa suomalaista, jotka voisivat olla yksimielisiä yhtään mistään. Toiseksi väitän että loput eivät ajattele omilla aivoillaan - tai yleensä yhtään mitään -, joten lopputulos näillä sadoilla on mitä tahansa. Valitsijayhdistys on mahdollinen väline moniin nimityksiin ja teoreettisesti ehdottomasti puoluetta parempi, mutta.....

hakki kirjoitti...

PLM

Itse olin tietävinä, että muuttaessaan perustuslakia "puolueparlamentaariseksi" - painotus ensimmäisellä sanalla - olisivat jo huolehtineet siitä, että itselleen ja kukkaiselle tulevaisuudelleen, ei kilpailua enää synny.

En jaa noita muita uskojasi, kuten tiedät. Vaikka usein kyllä ihmettelen, jopa joskus vähän arvostelen. :-)

GranpaIgor kirjoitti...

Puolueen perustaminen (5000 kannatajalipuketta) mahdollistaa ehdoikkaiden asettaminen koko Suomessa, kaikissa vaalipiireissä ja maksimaalisen määrän. Eikä tuon 5000 nimen kerääminen tunnu kovin vaikealta kun noita puolueita on puoluerekisteriin kertynyt. No ne poistetaan sieltä jos ne ei määrävälein saa yhtään ehdokasta läpi.

Se valitsijayhdistys saa muistikuvani mukaan asettaa vain yhden ehdokkaan.

hakki kirjoitti...

IsoIgor

Voi olla. En tarkistanut. Mutta valitsijayhdistykset voivat liittyä yhteen. Sen tarkistin.

GranpaIgor kirjoitti...

Eduskuntavaaleja ajatellen tuollainen yhden ihmisen valitsijayhdistyksen läpimeno on käytännössä utopiaa. Huippusuositut Sauli Niinistö tai Timo Soini saattaisivat juuri ja juuri läpäistä. Kunnallisvaaleissa tuollaisia läpimenijöitä on ollutkin.

Että valitsijayhdistykset sitten solmisivat vaaliliittoja niin kun ei sitä tee pikkupuolueetkaan vaikka se nykyisen vaalimatematiikan (meidän d'Hondt menetelmä) kannalta olisi hyvinkin järkevää.

Ymmärrän Hakkin huolenaiheet. Kyllä parasta olisi jos saisimme puoluelaitoksen jotenkin palautettua takaisin kansan valvontaan. Ja kansalaiset aktivoitua valvomaan. Liian moni on heittänyt hanskat naulaan eikä enää usko tai jaksa muutokseen.

Nythän puoluelaitos elää vero- ja/tai voiteluvaroilla ihan omaa elämäänsä eri sfääreissä kansalaisten todellisuuden kanssa.

hakki kirjoitti...

IsoIgor

Kysymys on ensin siitä, että joku - ei joku muu - asian testaa. Toiseksi löytyykö joku valovoimainen, jonka 100 henkeä haluaa viedä Arkadianmäelle. Kolmanneksi suostuuko hän. Neljänneksi onko noista 100 riittävän rahoituksen ja markkinoinnin suorittajiksi. Viidenneksi ...

Mitä tässä muuta kuin vanhoja latteuksia toistamaan: When there is a will, there is a way. Mutta kansan kyllästymistä tähän kalliiseen ja tuhlailevaan tolkuttomuuteen ei kannata aliarvioida. Sen osoittaa jo Soinin valitsijaorganisaation gallupmenestys.

Pitkän linjan mies kirjoitti...

Hakki! Ole samaa tai eri mieltä. So what - sanovat nuo "valtiomiehetkin".

Granpalgor toteaa ihan saman kuin minäkin: "Että valitsijayhdistykset sitten solmisivat vaaliliittoja niin kun ei sitä tee pikkupuolueetkaan vaikka se nykyisen vaalimatematiikan (meidän d'Hondt menetelmä) kannalta olisi hyvinkin järkevää".

Suomalainen on se tyyppi joka lähti ylävirtaan katsomaan kuka rakentaa, kun lastu killui ohi. Tämä supisuomalainen porukka ei ainakaan minun elinikänäni opi käyttämään päätään ja toimimaan kuten esim. saksalainen - Heil!. Toisaalta se on erittäin hyvä asia, vaikka tuo "Soinismi" vähän epäilyttää. Jos ne vielä rupeavat nostelemaan käsiään yhtäaikaisesti yläviistoon niin silloin on syytä poistua takaviistoon. Mutta en usko sitäkään koska tämä suomalainen....

hakki kirjoitti...

PLM

Ja muut "Who cares?"

Yhteisestä menneisyydestämme löytyy hyvä esimerkki. Se voi olla vaikka "When there is a will, there is a way." tai esimerkiksi "Näytetään niille, perkele." Kuten kumpiin olemme todenneet, yrittäjyys/yritteliäisyys on yhdenlainen luonnevika. Mutta yrittämättä ei ole mitään.

GranpaIgor kirjoitti...

Mutta niitä on ihan hullujakin yrittäjiä jotka ovat täysin epärealistisia. Ei se yrittäminen sinänsä ole mikään itseisarvo tällaisessakaan jutussa.

hakki kirjoitti...

IsoIgor

Hullu idea on hullu vain suhteessa väitteen esittäjään. Ilman niitä täysin hulluja yrittäjiä ja epärealistisia ideoita - vai oliko se toisin päin? - meillä ei kovin kehittynyt maailma olisi?

"99,9 %" niistä ideoista ja yrittäjistä epäonnistuu, eikä heitä muista kukaan. "0,1 %" onnistuu ja heidät joskus muistamme. Jälkimmäiset vievät kehitystämme eteenpäin mega-askelin, edellisistä valtaosa yrittää pitää maailmaa ja pystyssä. Yhtyeiskunnallisen elämän puolella yhdet panivat itsensä kettingeillä kiinni Koijärven kaivureihin ja toiset sutkauttelivat valtakunnanpelleinä vallanpitäjille tyyliin "Kyllä kansa tietää" ja "Rötösherrat kiikkiin". He jättivät jälkensä? Heidät kyllä muistamme? Mutta pöhköhulluja molemmat?

Siksi yrittäminen on itseisarvo. Ilman sitä ei ole mitään.

ToBe kirjoitti...

Täällä tartutaan taas lempiaiheeseeni yrittämiseen.Se mitä puolueet jo ennen vaaleja yrittämisen verottamisesta puhuvat ei hyvää lupaa.Juuri tuollaiset mallit missä unohdetaan, että suurin osa yrityksistä on pieniä ja niissä on yritäjän omat ja yrityksen rahat melkein samat ei näy yhdessäkään ohjelmassa.Onpa jopa sellaista puhetta, jossa konkurssitilanteessa yrittäjä menettää jatkossa vaimonsa ja lastensa asunnon.Nykyisin sentään pääsee kunnialla karkuun kun vetää itsensä miehekkäästi jojoksi.
Missä on ne porkkanat ja kannustimet.Tuet pois ja järkevää veropolitiikkaa myös niille jotka pistävät omat rahansa peliin.
Monille poliitikoille on yllätys, että verotulot syntyvät yrittämisen kautta.Työpaikat luodaan yrityksissä.Kunnan hommissa ei taideta oivaltaa kuka tämän pelin maksaa.

GranpaIgor kirjoitti...

Hakki! No joo. Olen toki samaa mieltä että ilman yrittäjiä ei olisi kehitystä. Eli on sillä tuolla tavoin katsoen itseisarvoa. En minäkään sitä mieltä ole että virkamiehet kehityksen airuita olisivat.

Mutta ihan noin puristi kuin Hakki esität en silti olisi. Joku Nova Group tyylisesti hoidettu yrittäminen ei minusta oikein ole enää sellaista yrittämistä jota minä ainakaan katsoisin suopeasti. Ymmärränhän minä yrittämisessä oikeatkin riskit ja sen että kaikki eivät voi onnnistua. Tuo Nova Group vain yhtenä tunnettuna esimerkkinä. Enkä jaksa selitellä kun tuo case on varmaan kaikille mediasta tuttua.

hakki kirjoitti...

OrNot

Onhan se nyt oikeus ja kohtuus, että konkurssiin menneen yrittäjän vaimolta ja lapsilta saadaan asunnot alta. Ole iloinen etteivät nämä meidän kansankynttilät vie yrittäjältä vaimoa ja lapsia, ja laajenna yrittäjän vastuuta konkurssista 3 - 4 polveen. Ja korot päälle.

Ja toisaalla poliitikot ja virkamiehet panevat kymmeniä miljoonia yrittäjyyden edistämiseen. ohta sekin saadaan niin kattavaksi, että työttömälle, joka ei suostu ryhtymään yrittäjäksi pannaan samanlainen sanktio kuin konkurssin "tehneelle" yrittäjälle.

Liberalistisen globaalin markkinatalouden sosiaalista vastuuta 3. tai 4. polv... potenssiin.

Hyi hitto.

hakki kirjoitti...

IsoIgor

Et taida olla ainoa.

Hulluja epärealisteja tarvittaisi tähän maahan paljon lisää. Ja sitten tarvittaisi näiden hullujen käyttöön niitä, jotka kokemuksensa perusteella "tietäisivät" mikä on "mahdollista". Olkoon sitten vaikka vertaistukija tai mentoreita.

PS.

Olisiko kansalaisten koulutustason nousulla ja yrittäjyyden riittämättömyyden välillä suora korrelaatio?

GranpaIgor kirjoitti...

Pitää vielä ottaa esimerkki sellaisesta yrittämisesta joka ei minusta sovi tuohon itseisarvo-aatteen sisälle. Muistaakseni juttu oli Seura-lehdessä. Siinä oli mielestäni parilla lauseella kiteytetty mitä minäkin tarkoitan.

Esimerkki oli kaveri jolla oli menestyvä ja kasvava yritys jonka esimerkiksi verottaja tappoi. Hän osti 200 markan hintaisia laatukelloja ja myi niitä ulos 100 markalla. Kauppa kävi kuin siimaa, kasvoi hirveällä vauhdilla ja yrityksen kassa oli pullollaan rahaa, jota myös menestyvä yrittäjä tietenkin surutta käytti. Olihan hänellä oikeus nauttia menestyksestään.

Toimin 1980-1990 luvulla yrittäjänä ja konsultoin paljon PK-sektorin yrittäjiä joten tiedän asiasta jotain minäkin. Konsultoimieni joukossa oli kuvaamani kaltaisia luvattoman paljon. Minä usein kuvasinkin, että jos pienyrittäjä ajaa Mersulla mutta maksaa laskunsa myöhästyneenä ei yhtälö ole oikean muotoinen. Joudun toki myöntämään että voi tuollainenkin jonkun ihme-onnenkantamoisen kautta joskus onnistua.

hakki kirjoitti...

IsoIgor

Eikö olekin mielenkiintoista havaita, että luvattoman paljon on laittomasti, tavalla tai toisella ja millä tahansa tavalla itsetuhoisesti toimivia yrityksiä ja yrittäjiä, joita puolueet eivät lainsäädännöllä saa kuriin? Jotkut syväkurkut väittävät tietävänsä, ettei niitä edes haluta kuriin.

Minä keskityin edellä lähinnä lakeja ja "hyviä tapoja" noudattaviin yrityksiin. Juu, myönnän. Hyvät tavatkin ovat aika suhteellisia.

GranpaIgor kirjoitti...

Hakki! Olemme oikeasti sittenkin samaa mieltä. Tuollaista tarkoitin minäkin kun sanoin ettei yrittäminenkään ole mikään itseisarvo.

hakki kirjoitti...

IsoIgor

Olemme samaa mieltä.

Enkä tarkoita nyt tätä sanailua, mutta luvattoman usein yrittäjyys ja yrittäminen rinnastuvat mielessä - jopa sanassa - ihmisten hyväksi käyttöön, jopa rikollisuuteen. Muistat varmasti entisen verohallituksen pääjohtajan Mikko Laaksosen kuolemattomat ajatukset nuoruudestamme?

Se että sen kaltainen ajattelu edelleen elää on oikeastaan aika hämmästyttävää, joskin ymmärrettävää. Parhaiten sen toteaa esimerkiksi SoTe-palvelujen yksityistämiskeskustelussa ja esimerkiksi julkisten - tai miksei yksityisten yritysten - ulkoistamistarpeista keskusteltaessa.

Mutta kun puolueet eivät vaivaudu paneutumaan olennaiseen vaan lillukanvarsiin, eli anna edustajiensa säätää Arkadianmäellä tarvittavia lakeja siitä kärsii koko kansa. Muistathan, että "Huonosti toimivan talouden syy, on huonosti toimiva demokratia".

Hereillä ollut kirjoitti...

Tämä asia muuten opetetaan peruskoulussa yhteiskuntaopin tms. tunneilla. :)

hakki kirjoitti...

Hereillä

Ihanaa, jos sen sieltä opit. Silloin kun minä olin koulussa ei ollut peruskoulua eikä yhteiskuntaoppia. Ja taisi lakikin olla vähän toinen. Joten, kuten sanotaan; oppia iän kaiken.

ToBe kirjoitti...

Yrittäminen on syntistä puuhaa, mutta ilman sitä ei olisi varaa yhtään mihinkään.Jos mitä tahansa yritystä kaivellaan oikein kunnolla ei ihan puhdasta pulmusta olekaan.Nova case on juttu sinänsä ja lieneekö oikeaa yritystoimintaa-emme tiedä-media luulee tietävänsä.Kun noita kunnon yrittäjiä kuten Sukaria ja Kakkosta on nyt kuurmootettu ikäänkuin rikollisia ei kansalainen enää ymmärrä kuka sitten on kunnollinen?Ainahan se p---ka rattailta putoaa kun kuorma on liian korkea.
Toisaalta jos ei yritä ei saa mitään.Kilpailija käyttää kuitenkin konstit ja temput vaikka sinä jäisit parantamaan maailmaa.
Moni on kateellinen yrittäjille.Haluaa saman, mutta ei ole valmis mihinkään riskiin.Jos ei ole riskiä-ei ole myöskään yrittämistä.
Hyvä, yrittäjä ei mieti joka sekuntti kuinka on täyttänyt lain kirjaimen ja onko kirjanpito satanolla kunnossa.Kunnon yrittäjä pitää yrityksen pyörät pyörimassä ja maksaa palkat ajallaan.Yhteiskunta joutaa odottamaan ns. omiaan kunhan kiireinen kerkeää.
Tuohon minä uskon.Syntisäkki on se jolla on pöytä puhdas-paperit ordnungissa ja tase takapakissa.

Senttaali kirjoitti...

Puoluelaitos saadaan kansan valvontaan yksinkertaisesti. Palautetaan kaikkien ehdokkaiden asettamisen ehdoksi vaaliehdokaslistojen täyttäminen, kuten oli vielä 1950 luvulla. Puoluelaki nämä ehdokasasetuslistat poisti ja nollasi demokratian. Muista hyvin kun meilläkin kävi puolueen miehet kotona 1950 luvulla esittelemässä ehdokaslistojaan ja kertomassa ehdokkaan ja puolueen tavoitteita. Silloin äänestäjä sai suoraan kertoa puolueen edustajalle, mitä hän halusi ja mitä mieltä oli puolueen ja ehdokkaan tavoitteista. Nyt meitä kahvitetaan ja pidetään kateederilta esittelyjä, mutta henkilökohtaisia tapaamisia ei ole ja jos yrittää esittää asiaansa politiikolle tulee hänelle kiire. Ehdokaslista pakoitti allekirjoituksen saamiseksi myös kuuntelemaan. Ymmärrän hyvin miksi siitä haluttiin pois, koska kansa sai purputtaa, nyt sekin mahdollisuus on pois, ellei ehdokaslistat palaa uudelleen käyttöön.

hakki kirjoitti...

Senttaali

Ihan hyvä idea ja siitä vaan toteuttamaan. Mutta miten? Ja mahtaisiko enää riittää? Valittavilla, yksittäin tai ryhminä, kun ei enää ole mitään merkitystä.

Apparaatilla, siis puolueilla on valta. Eikä sitä valtaa niiltä saa pois, ellei niitä saa siitä vapaaehtoisesti luovuttamaan osia takaisin. En itse ole löytänyt muuta mahdollisuutta kuin vetää niiltä edustusoikeus pois, aikaansaamalla taatusti hylättävien äänten äänivyöryn. Perusteet löytyvät tältä blogilta googlaamalla "Poistetaan puolueilta oikeus edustaa meitä hakki 47".

Mutta. Tosi hyvä idea ja siitä vaan toteuttamaan. Mutta miten?