Siksikö, että ne kasvaisivat edelleen, entistä suurempien vientitulojen tuojiksi? Veronmaksajiksi? Entistä suuremmiksi työnantajiksi? Omistajiensa myytäviksi? Uusiksi business-enkeleiksi?
Tämän tapaisia kysymyksiä tuli mieleeni lukiessani The Switchin osakkeiden myynnistä USAlaisille kl.fillä. Joten tein muutaman googlauksen. The Switchin omistus on pitkälti julkisten suomalaisten rahoittajien ja yritysten varassa. Vacon 14 %, Semikron 19 %, Powerfund 32 %, Startfund I 10 % ja Henkilökunta 25%.
Omistajalla on oikeus käyttää omaisuuttaan miten haluaa. Myös sen yhtiön omistajien, jonka kasvua on julkisin varoin tuettu esimerkiksi työttömien täsmäkoulutuksin tai investointituin. Rahoitettu julkisen varoin - oman pääoman ehdoin tai lainoin.
Meidän suomalaisten, varsinkin jatkossakin vielä täällä asuvien kannalta, juuri kysymys työstä on keskeinen. Yhtä keskeinen kuin kuvitelma siitä, että kasvuyritykset, kansainväliset kasvuyritykset tai peräti osaamiskeskeiset kansainväliset kasvuyritykset syntyisivät narulla työntämällä, nopeasti tukien määrää lisäämällä. Sillä valtion tukien tarkoitus ei voi olla siirtää verovarojamme yksityisten osakkeenomistajien myyntivoitoiksi, ulkomaisten omistajien lisävoitoiksi, vaan suomalaiseksi työksi.
En tiedä The Switchistä, enkä sen kasvattamisen strategiasta yhtikäs mitään. Enkä tämänkään vuoksi halua syyttää ketään mistään. Mutta mieleeni tuli kyllä kysymys:
Miksi me oikein tuemme kansainvälistyviä, osaamisintensiivisiä kasvuyrityksiä? Eli mitä odotamme saavuttavamme?
22 kommenttia:
Hallitus noudattaa McKinsley laatimaa hallitusohjelmaa, jossa varmasti sanotaan että näin pitää toimia. Eivät suomalaiset poliitikot uskalla tai osaa tehdä päätöksiä itse, vaan aina haetaan ohjeistusta ulkopuolelta. Pari kymmentä vuotta sitten se oli Moskova, Neuvostoliitto nykyään Washington, USA. Amerikkaan The Switchistäkin tulee voitot menemään, ja työt ja mahdollisuudet vaikuttaa tulevaisuuden muotoutumiseen. Hyvin amerikkalaiset ovat osanneet suomen hallituksen tehdä omien etujensa ajajaksi.
Asialle ei edes mitään voi. Jos joku uskalias päättäjä yrittääkin jotain tehdä, on byrokraattinen virkamiehistö estämässä toimet. Ainoa tapa on saada kerralla enemmistö aikaan joka lähtee uhkarohkeasti tekemään suuria muutoksia järjestelmään. Persut tuskin pystyvät siihen, mutta osoittavat että muutoksen tekijöille on saatavilla suuri kansan tuki.
Amerikkaan ne rahat menee, kuten on sovittu
Itse en ole moisesta sopimuksesta kuullut pihahdustakaan. Ja kun rehellinen pyrin olemaan, minua ei juurikaan kiinnosta minne ne rahat myynnistä menevät. Se mikä minua kiinnostaa minne menee työt.
Se mikä "ihmetyttää", että suomalaiset institutionaaliset sijoittajat, suurimpana mukana valtio (=poliitikot ja virkamiehet) mahdollisesti suunnitelmansa mukaan kaseeraavat investointinsa tuoton tavalla, jonka seurauksena myös työ, ennemmin tai myöhemmin siirtyy perässä. Arkijärjellä siinä ei tunnu olevan järjen hiventäkään kansalaisten kannalta. Me veronmaksajat maksamme siitä, että lupaavimmat työllistäjät myydään ulkomaille. Hölmöläisten hommaa.
En nyt tähän viitsi sotkea vakaumustani siitä, tavallisen kansalaisen kannalta mikään ei muutu persujen myötä paitsi, jos he saavat yksinkertaisen enemmistön eduskunnassa. Ja voi meitä kansalaisia silloin.
http://www.vn.fi/hallitus/hallitusohjelma/pdf/fi.pdf
Hallitus tukee kasvuyrittäjyyden edellytyksiä. Tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoiminnassa painotetaan aiempaa enemmän tutkimus- ja kehittämistoiminnan tulosten kaupallistamista ja kansainvälistymistä. Hallitus jatkaa edelläkävijämarkkinoiden luomista erityisesti ympäristöliiketoiminnassa.
"tulosten kaupallistamista ja kansainvälistymistä" ei voida nykyisen käsityksen mukaan toteuttaa muuten kuin liittymällä osaksi suurta, useimmiten amerikkalaista, korporaatiota. The Switchin tapauksessa kansainvälistymisstrategiasta lienee sovittu jo yrityksen perustamisvaiheessa.
The Switchin omistajina ovat tähän asti olleet muun muassa Suomen Teollisuussijoitus ja VNT Management. Ne arvioivat tiedotteessaan, että nyt sovittu yrityskauppa avaa The Switchille aivan uuden kasvupolun kansainvälisillä markkinoilla.
Rahat ja työt (ja valta) kuuluvat samaan pakettiin. Ei voi olla kiinnostunut vain toisesta. Uudet omistajat maksavat rahaa ostoksestaan ja odottavat että saavat tilalle enemmän rahaa. Jos töiden siirtäminen muualle tuo sen suuremman summan rahaa, niin se tullaan tekemään. Jos siirrolla ei saada rahaa, niin sitä ei tehdä.
Amerikkaan ne rahat menee, kuten on sovittu
"Jos töiden siirtäminen muualle tuo sen suuremman summan rahaa, niin se tullaan tekemään. Jos siirrolla ei saada rahaa, niin sitä ei tehdä." Aivan. Ja, kun suomalaisen työntekijän työ ei ole kilpailukykyistä esim, Kiinan, Intian, Indonesian, Brasilian, Kenian tai vastaavien kanssa, työ matkaa pois. Ja hetken kuluttua koneet, mahdollisesti romuksi.
Ja kun meiltä jää pois valmistava työ, meidän kuviteltu ylivoimainen suunnitteluosaaminen tai insinöörityö ei kauan täällä pysty elämään ja kehittymään. Vaikka kuinka kuvittelisimme sen olevan ylivoimaista jatkossakin. Sitä paitsi, niissä maissa minne valmistus 1. vaiheessa siirtyy ja insinöörityö sen jälkeen, osaavan insinöörikunnan kasvattaminen on jo alkanut aikaa sitten.
Eivätkä konseptointi, brändäys, jakelu ja markkinointi ainakaan tähän mennessä ole osoittautuneet meidän suomalaisten erityiseksi, keskeisimmäksi osaamisen painopistealueeksi. Mutta ehkäpä sitten ensin hallinto ja myöhemmin byrokratisointi meidät jatkossa elättää? Vai onko tarkoituksena palata pienviljelijäyhteiskuntaan?
Joku tässä yhtälössä kusee. Siis meidän suomalaisten veronmaksajien kannalta.
Minä en kanna suurta huolta siitä kuka yrityksiä omistaa. Nokian kasvu perustui 1990-luvulla siihen, että ulkomaalaiset sijoittajat kokivat oikeutetusti, että siihen kannatti sijoittaa. Ilman pääomaa Nokia olisi kuihtunut Benefoniksi (joka sekin on saanut ulkomaista rahaa). Metsäjättimme omistus ei ole suomalaisen rahan varassa. Suurempana huolenaiheena on uudistumiskyky, kaupalliset innovaatiot ja johtaminen. The Switch myytiin hyvään aikaan. Tuulivoima on ydinvoimaongelmista huolimatta volatilia bisnestä. Firma myytiin huippukuntoisena ja myyjät saavat fyrkkaa uusien juttujen kehittämiseen.
Helge
"Minä en kanna suurta huolta siitä kuka yrityksiä omistaa." Enpä minäkään. Mutta olen huolissani - oikeastaan pohteissani - tulevaisuuden elämisen ehdoista Suomessa. En oikein jaksa uskoa, että riittävää määrää suomalaisia pystytään elättämään myymällä maailmanmittakaavassa start-up-yrityksiä ulkomaille. Ja vaikka voisimmekin, millä saatu myyntivoitto kanavoitaisi niille, joilla ei ole mitään tekemistä tuon startupin kanssa?
Senkin ymmärrän, että myyjät saivat fyrkkaa. Ja ihan hyvä, sillä varsin usein he jäävät ilman. Mutta visioni mukaan ei ole lainkaan varmaa, että myyntivoitot ohjautuvat takaisin Suomeen. Puhumattakaan, että ne ohjautuisivat riittävässä määrin uudeksi suomalaiseksi työksi yli sen työn määrän, joka myymällä poistuu.
Olemme tavallaan hypnotisoineet itsemme uskomaan, että kansana me suomalaiset olisimme jotenkin poikkeuksellisen innovoiva, luova ja osaava. Emme me ole. En jaksa uskoa siihen, että meillä olisi edes ideoita jatkuvasti pois heitettäväksi asti. Jos siis olemme huolissamme siitä, millä kansalaisemme elättävät itsensä tulevaisuudessa, kun ensin raskas teollisuus, sitten, kevyt, sitten osaamisintensiivinen ovat pakanneet laukkunsa.
Ei omistuksella olekaan merkitys, ellei se poistuessaan vie toimeentuloamme mennessään. Ja siihen meillä ei sitten olekaan nokan kopauttamista.
Meillä on maan tapa sotkea omat ja vieraat rahat.
Yhteisillä pääomilla ja yhteisellä riskillä voi meillä tukea mitä tahansa ilman pelkoa kiinnijäämisestä.Jos homma ei ns. "ruleta"niin kirjan kannet kiinni ja olipas huono startuppi.Omalla rahalla menisi pääomat kankkulan kaivoon.Siinä matkalla nämä yritykset mahdollistavat mukavia duuneja sopiville ihmisille.Nämä firmat taas muistavat kuka auttoi aikoinaan.Kytkökset ovat monet.
Aina kun löydän jonkun merkittävän poliitikon jälkikasvua jonkun yhtiön organisaatiosta joudun miettimään mihin on koira haudattuna.Eiväthän ne kaikki toki ole vapaamatkustajia ne poliitikkojen pojat, mutta kun niidne oma aika ei riitä rahastamaan kaikkialla niin puolipätevä jälkikasvu sopii istuttaa sinne silmäksi ja korvaksi.
Se poika voi sitten omistaakin yhtiötä ilman sisäpiiripelkoja.Kun kauppa aikanaan kannattaa se kannatti sen kaikissa vaiheissa.
Yhteisillä rahoilla saatu hyöty pitäisi saada yhteiseksi hyödyksi.Näitä juttuja olisi tiedossa mutta kuaks niitä alkais ääneen sanomaan kun ei ole todisteita ja motivaatio puuttuu.
OrNot
Ajattelinkin seuraavaksi kirjoittaa juuri havaitsemastani, tavallaan samansuuntaisesta asiasta. Talouselämä uutisoi tänään, että Maa- ja metsätalousministeriön valmistelemat toimet lähiruuan edistämiseksi tarkoittavat Kaupan liiton mielestä ostokartellia.
http://www.talouselama.fi/uutiset/article594558.ece
Se jo todistaa ensimmäisen lauseesi oikeellisuuden. Oikein kepulaisten hallinnoima ministeriö suunnittelee uutta kartellia itse Sika - Anttilan johdolla. Ei ole ilmeisesti sen paremmin Sirkka-Liisalle kuin MMMlle mennyt vielä perille, että EU ei oikein kartelleille lämpene.
Yhtä riemastuttavaa on, että syytöksen kartellista esittää taho, joka monen mielestä - minä mukaan lukien - itsekin on iso kartelli. Tuo kartelli, joka pakottaa kaupan keskittymään keskustasta kehäteitten toiselle puolella tai muulla tavalla kauas keskustoista.
Elettiin aikoja, jolloin luettiin kirjaa nimeltä "Dollarin maihinnousu". Siitä on kohta 50 v. Silloin eurooppalaisten huolena oli, että jenkit omistivat Euroopan tuotannosta 70%. Silloisen tullihallituksen vasenkätinen neuvos varoitteli maahamme etebloituneitten ylikansallisten vievän rahat ylikorkeina raaka-ainehintoina veroparatiiseihin. Samoihin aikoihin vähän joka kuntaan rakennettiin verorahoilla halleja ompelukoneille, jotka tuotiin Ruotsista. Muutaman vuoden surrasivat ja työllistivät kunnes sitten poistuivat Portugalin suuntaan. Nyt käy niinkuin hakki kuvailee. Yritämme kehittää vaikka verovaroin elinkelpoisia yrityksiä työllistämään kansalaisia. Saamme niitä synnytetyksikin, mutta eivät ole elinkelpoisia Suomessa. Intiassa tai Vietnamissa pärjäävät oikein hyvin sinne siirtyessään. Tätä kehitystä ei tarvitse kummastella. Valtio nostaa veroja. Työmarkkinoilla ammattiliitot kuittaavat työnantajilta verot korkojen kanssa. Valtio saa progression kautta vielä enemmän ja inflaatio senkun laukkaa. Devalvoida ei voi. Yritykset eivät pysty toimimaan tässä kustannuspaineessa ja lähtevät muualle pärjäämään.
Lähteviä yrityksiä ei voi tästä syyttää, mutta yhteiskunnallisia päättäjiä kyllä voi.
fundeeraaja
"Lähteviä yrityksiä ei voi tästä syyttää, mutta yhteiskunnallisia päättäjiä kyllä voi." Aamen.
Hakki
"Think Globally - not locally" is the motto of today. What you give away comes back to you - what you sell you never see it again.
Karl
Sinäpä sen sanot. All you sell is gone forever.
Eikä siinä mitään, jos hinta on kaikilla tavoin riittävä, ja jos uusia innovaatioita kaapit täynnä eikä ne myymällä lopu, ja jos myyntivoitto kohdistuu uusiin investointeihin, ja jos työntekijöiden osaamisen häviäminen ei ole todennäköistä, ja jos myyjä maksaa tarvittavat työttömyyskulut ja uudelleenkoulutuksen, ja jos myyjä pystyy vakuuttamaan takeitten kera, että seuraava kierros työllistää vielä useampia, ja jos maasta ei myynnin myötä häviä osaamisen avaintietoa....
Yritys, varsinkin kasvuyritysmyynti tuntuu kovin kalliilta ja epätodennäköiseltä tavalta työllistää Suomi. Sillä perälauta on tainnut jäädä auki? Siinä loppuvat mahdollisuudet maksaa tukia. Niin yksityisille, maanviljelijöille, alueille kuin yrityksillekin.
Ovatkohan päätöksentekijät asiaa sittenkään miettineet loppuun asti? Vai onko tämä taas uusi innovaatio tavasta, jolla tukirahoja kylvetään kaverin taskuun?
Sen vähän mitä olen oppinut on seuraavassa lyhyesti:
Mikään ei katoa vaan muuttaa muotoaan.Myyty yritys muuttuu pääomaksi ja uuden idean rahoituspohjaksi.
Saavutettu osaaminen hyödyntyy seuraavassa projektissa.Maailma ei lopu...ainakaan vielä.
OrNot
Olet toki oikeassa. Ja varsinkin aiemmin, protektionismin aikaan pääoma olisikin pysynyt maassa pitempään. Nyt se menee minne tahansa, minne sen kannattaa mennä. Ja se siirtyy nopeasti tai vieläkin nopeammin.
Mikä saa meidät kuvittelemaan, että meidän maahamme kannattaa investoida? Olevan markkinapotentiaalin perusteella melkein mikä tahansa muu alue olisi luonnollisempi. Kysy vaikka Invest in Finlandista miten paljon Suomeen valuu investointeja ulkomailta ja kuinka paljon meiltä ulos.
Suomalaisen työn säilymisen vuoksi alkaa meille olla aika tärkeää pääoman geograafinen sijainti, MISSÄ. Ei missä se on, vaan missä sitä käytetään investointeihin. Ja siinä suhteessa tulevaisuus ei hyvää lupaa.
Itsetuntoinen Wahlroos puhui jälleen eilen silkkoa järkeä.Olemme maailmassa missä kilpaillaan osaamisesta.Yrityksen on pakko mennä sinne missä sen markkinat ovat.Yrityksen on pakko mennä sinne missä se saa parhaan verokohtelun ja työvoimaa kilpailukykyiseen hintaan. Jos paperimarkkinat ovat nyt siirtyneet väkirikkaille alueille pallon tuolle puolen olisi edesvastuutonta jäädä tänne ruikuttamaan korkeita kantohintoja. Suomessa uskotaan edelleen omaan ylivertaisuuteen. Suomalainen insinööri nauraa jopa Japanin ydinvoimaloiden pelastustoimille. On toki hyvä, että on itseluottamusta. Miten saisimme siirrettyä kaiken tuon varmuuden kansainvälisiin sijoittajiin ja yrityksiin.
Kannattaa miettiä vaikkapa seuraavaa ajatuspolkua:Miksei joku Nokian kilpailija avaa tänne jättitehdasta? Meillähän on maa täynnä mobiiliosaajia.Nokia vie omat kokoonpanonsa Romaniaan ja kauas pois, mutta tämä osaamiskeskus Suomi ei täyty innokkaalla Samsungilla.Kystään Samsungilta miksi maamme ei kiinnosta.Vastaus voi olla ikävä.
Olisi jännittävää kuunnella miten poliitikot keskustelisivat aiheesta:"Suomen tarjoamat mahdollisuudet globaaleille yritykselle tehdä lisäarvoa ja parempaa tulosta!"
Ps.Onneksi alkaa edes jää sulaa.Kuntien määrä ei laske.Byrokratia ei vähene.Välistä vetäjien määrä kasvaa.Veroja lisätään.
Gaddafi voittaa ja seuraa kansanmurha.Syylliseksi julistetaan USA joka ei mennyt apuun.USA on sopiva syyllinen kaikkeen.
Paimennetaan me vaan poroja. Sen taidon lapin pojat meille opettaa.
OrNot
Jokaisella pelillä on sääntönsä. On pakko olla. Nalle on sisäistänyt omansa, ne nykyiset. Mutta näin ei kovin kauan voi jatkua. Kansakuntia, ei edes kansoja voi tuomita kuolemaan vain siksi, että globaalissa markkinassa he eivät ole edes olemassa. Me suomalaiset kuulumme siihen porukkaan.
fundeeraaja
Tuskinpa opettavat. Ja vaikka opetatisivat, oppisimmeko?
hakki...niitä uusia sääntöjä emme ole nähneet vielä missään.Paluu korkeampaan moraaliin ja ahneuden puolitus olisivat jo hyviä taaperruksia kohti uutta maailmaa.Nyt tarjolla on vain kansallissromanttista populismia.Viholliskuvien luonnin aika on vasta alkanut.
Vaaleissa ei taida pärjätä jos joku ei vihaa riittävästi.Vihreät huomamsivat että olemalla Persujen vastapaino saa gallupit kääntymään.Jaappanin pojat auttaa sitten yhdeltä sivustalta.Koko eurooppa on kohta täynnä näitä Marie Le Pen tyyppejä.
Unkari on jo pitkällä omalla sivuraiteellaaan.Slovakia oli, mutta teki käännöksen muiden kelkkaan.Omalla laillaan nämä yhden vaihtoehdon poliitikot ovat kaikki " diktaattoreita".EU:n kannattajana olen hiukan surullinen demokratian katoamisesta joidenkin ryhmien edunvalvonnaksi.Nalle osaa tämän pelin.Uusia talousguruja odotellaan.Nautin silti siitä miten Wahlroos osaa kiteyttää asioita.Hänellä kun ei ole pelkoa putoamisesta.Vapaa on vain umpihanki!
OrNot
"EU:n kannattajana olen hiukan surullinen demokratian katoamisesta joidenkin ryhmien edunvalvonnaksi." Taitaa kansainvälinen globaali demokratia olla vielä aika kaukana? Mutta kansallisvaltioissa yhä elävilläkin on oikeus taloudelliseen toimeentuloon. Ja jos sitä ei anneta tai jätetä, he hankkivat sen väkisin. Tavalla tai toisella. Ennemmin tai myöhemmin.
Onhan meille liian kauan kerrottu miten saa sanoa ja kenestä ei saa olla mitään mieltä.
On kerrottu ettemme ymmärrä vaikeita asioita ja niiden kertominen kansankielellä on mahdotonta.
Erä poliisi joka on ehdokkaana uskaltaa sanoa ettei kolminkertaista murhamiestä saa päästää avovankilaan ja ei ainakaan pätkäistä ensikertalaisena kolmea vuotta sieltä tuomion loppupäästä pois.Uskaltaa sanoa että nämä ihmiset ovat muille vaaraksi.Uskaltaaa sanoa ettei ole mitään järkeä jos saa saman tuomion tappaa sitten kymmenen tai kolme samalla kerralla.
Tämä ontuva esimerkki on valonpilkahdus sellaisesta sivistyneestä keskustelusta missä saa sanoa mielipiteensä ilman rasistileimaa.
Kun emme nyt ymmärrä kuulemma omaaa parastamme jne...On aika saada uusi tapa keskustella asioista niiden oikeilla nimillä.
Selkokielellä ilman lippalakkeja meloonien päässä.Vertaus jota en muuten lainkaan ymmärrä.Nauran muiden mukana.
OrNot
On sanottu ja on kerrottu, vaan onko pakko totella. Ennen oli, vaan ei enää pitkään aikaan. Nyt pitää itse päättää ja toimia itse oikeaksi kokemansa mukaisesti. Ei tätä vapautta kauan piisaa.
Tämä koskee erityisesti kritiikkiä erään keski-suomen pienen suuren miehen ja yhden vihertaistolaisen ja etelä-suomalaisen entisen siankasvattajan hallinnonalan toilailuja.
Lähetä kommentti