keskiviikko 2. maaliskuuta 2011

Ei olla köyhiä, ei kipeitä

 


Siis täällä Kehä I sisäpuolella.


 Guggenheim Helsinkiin


"Helsinki tilasi Guggenheim säätiöltä 1,85 miljoonaa euroa maksavan selvityksen, voisiko neljännen Guggenheim-museon rakentaa pääkaupunkiin." ”Samalla kehitämme Helsinkiä hauskana, avoimena ja rouhean innovatiivisena kaupunkina.” Näin kertoo kaupungin taidemuseon johtaja Janne Gallen-Kallela-Sirén.


Eikö Helsingissä todellakaan ole riittävästi taidemuseoita? Pelkän hauskan, avoimen ja rouhean innovatiivisen kaupungin kehittäjäksi Guggenheimistä tuskin on? Vai onko niin, että Helsingin taidemuseolla ei ole riittävästi museoita? Niistäkin toinen remontissa.


Voisiko ajatella, että Helsingin kaupungin taidemuseo, siis ne kumpikin, yksityistettäisi ja samalla Helsinki  "omisi" itselleen kaikki kaupungin alueella olevat taidemuseot? Tai edes jonkinlaisen markkinoinnin ja näyttelysuunnittelijan koordinoijan roolin? Saisi johtajakin sitten ihan oikeita töitä. Eikä tarvitsisi uutta kivikasaa rakentaa.


Mutta jos sellainen nyt sitten halutaan, voitaisiko se sijoittaa johonkin sellaiseen Suomen kaupunkiin, joka on taidemuseon tarpeessa? Ja joka on valmis kantamaan kustannukset sekä selvityksestä että mahdollisesta pytingistä? Investointikuluineen, palkkoineen, kaikkineen? Vaikkapa muuttotappioalueelle? Luoteis-, Pohjois-, Koillis-, Itä- tai Kaakkois-Suomeen? Tai vaikkapa Heinolaan? Siellä on iso luolasto aivan tyhjillään, mitä nyt joku lepakko...


Mutta jos sellainen nyt sitten erityisesti Helsinkiin halutaan, voitaisiko se sijoittaa tarjolla oleviin rakennuksiin tai rakenteisiin? Esimerkiksi:  • Eduskunnan maanalaisiin 200 miljoonan logistiikkatiloihin?

  • Tuomiokirkon kryptaan?

  • Linnanmäen tai Pasilan vesitorniin, sivutoimipaikkoina esim. Lauttasaaren vesitorni?

  • Muutaman vuoden kuluttua vapautuviin Hietalahden telakan tiloihin?

  • Tai miten olisivat Kruunuvuoren kalliosäiliöt?


Samalla vanhuksia, luonnollisesti mies ja vaimo erillään, siirrellään paikasta toiseen. Terveyskeskuksia suljetaan - toimintoja keskitetään - piti sanomani. Kouluja lakkautetaan. Yksinäisille vanhuksille ei tahdo löytyä seuraa. Omaishoitajat jätetään selviytymään yksin...


 


Olisiko poliitikoille ja virkamiehille syytä järjestää pakollinen moraalin ja etiikan kurssi ennen nimitystä? Olisiko siitä apua?


 


 

11 kommenttia:

ToBe kirjoitti...

Ensin innostuin minäkin kunnes nukuin yhden yön Väyrysen malliin.Gallenin jälkeläinen tekee itselleen uraa Guggenheimilla.
Eihän se että me itse maksamme sen museon, mutta kaikki ne näyttelytkin saamme jatkossa maksaa.
Niitä samoja hienoja töitä, joita voimme piipahtaa katsomassa pikkurahalla vaikkapa Berliinissä.Meillehän ei riittäiisi viisas idea pistää Guggenheim vaikkapa siihen Storan törttöön palatsiin katajanokan sillan kupeessa.Ei se kelpaa vaikka se on Aaltoa.Samaa maailmankuulua Aaltoa joka antaa nimensä jopa yliopistolle.Kannatan Guggenheimia Ouluun jota en tunne kaupunkina lainkaan...se olisi syy mennä sinne ainakin kerran.
Kun Guggenheim kuulemma edistää luovaa kaupunkikuvaa niin miksei tehdä samalla rahalla sitä luovuutta luovasti.
Amerikan juutalaisten bisneksen tukeminen ei ole kovin luova ratkaisu.Miksei oopperaakin tehty vaikkapa Kööpenhaminan oopperan sivunäyttämöksi jos se on luovuutta?Ehdotan Guggenheim rahoja kuvataiteen tukemiseen siten , että taiteen ensimyynti gallerioissa tai suoraan tekijältä olisi alv vapaata.Jos kaupunki kehittäisi katutasolla näyttelytoimintaa niin Guggenheimiin työnnetty raha kestäisi satoja vuosia tuoden koko maailman tietoisuuteen design/ art-kaupungin, jossa kulttuuri on elävää ja jossa taide itse on keskiössä, eikä se talo mihin niitä rahdataan.Taloa katsotaan kerran ja taide...niin se on ikuista.Ars longa vita brevis!

hakki kirjoitti...

OrNot

Kun Enson sokeripalaa tarkoitat myönnän, että ensimmäisenä ajattelin tuoda esiin vanhan "VOUW - ideani" Kanavakatu 1 ja Finnjetin yhdistämisestä yhdeksi majoitus-, konferenssi-, koulutus- ja ravitsemusliikkeeksi. Mutta romuttivat jo Jetin, joten se siitä.

Mutta pitäisi sinunkin jo aikuisena ymmärtää, että veroja ei voida laskea. Ei ainakaan alvin kaltaista tasaveroa, joten turhaan potkit. Jos ensimmäisestä kierroksesta varsinkin laajemmin luovuttaisi, valtion tulot romahtaisivat. Eikä sitä politbyrokratia kestä. Nykysysteemiä ei kuulemma kestä kehitys itse, eivätkä kansalaiset. Mutta väliäkö sillä?

ToBe kirjoitti...

Toki toki ymmärrän, mutta jos halutaan olla luovia ja vedotaan että Helsinki täyttyy turisteista jotka maksavat kaikien monikertaisesti niin uskon mieluummin 200 galleriaan ja 1500 kahvilaan halleihin ja toreihin kuin yhteen Guggengreeniin jossa voi käydä vain kerran innoisssaan.Toinen kerta vaatiikiin ssitten aitoja gauguineja seinät turvoksiin jne.Ne sitten maksaa taas lisää.
En tiedä kuinka monta miljoonaa valtio menettää jos taiteen ensimyyntien alv olisi poissa, mutta luulenpa sen olevan vain muutamia kymmeniä per vuosi.Summarum.Silla alennuksella verrattuna Guggengreeniin saisimme tarjota taidetta ja tunnelmaa miljoonille
ihmisille kepeästi sadan vuoden ajan...ehkä kolmensadan.Miksi me rakennamme lisää taidetaloja?Jossain Roomassa tai Budabestissa on museot turvoksissa ihmisiä ja meillä ne ovat useimmiten typötyhjinä.Tämä Guggelgreen homma näyttää enemmän muutaman henkilön omalta ura projektilta.Toisalta jos sen maksaa herra Guggelgreen niin saa tulla...mutta niinhän se ei mene.
Suomipoika maksaa käy talossa eli ei!Haluaisin itse maksaa omat kahvini ja kulttuurini.

hakki kirjoitti...

OrNot

Ei mene, ei. Syystä tai toisesta jokainen johtaja tai johtoporukka, pikku-hitlerit mukaan lukien haluaa ikuistaa itsensä patsaisiin tai mieluiten yhtä turhanpäiväisiin rakennuksiin. Rakennuksia ja rakenteita meillä on jo nyt tyhjillään aivan riittämiin. Mutta lisää vaan tahdotaan. Tämän hintalappu X kymmentä miljoonaa. Pikku juttu kun pormestarin tai taidemuseon johtajan ego vaatii historian loistetta.

fundeeraaja kirjoitti...

Niin etiikkahan on tutkimusta siitä, mikä on hyvää, arvokasta ja tärkeää. Pakko jankuttaa. PerSut ilmaisi asian kulttuurista tapansa mukaan kansaa hivelevän karkeasti. Olisivat sanoneet vaikka, että kun rahat ovat tiukalla niin pyritään pitämään hengissä kaikki se kulttuuri ja erityisesti taide, jolla on kansallisesti eniten merkitystä. Se porukka osaa pyörittää mediaa, samalla muita puolueita ja kylttyyrihenkilöitä. Alkaa tuntua, että pitävät pilkkanaan "alasti hallitsevaa keisaria". Olen oppinut tykästymään tähän kansanvaltaan, joka pitää "sivistyneitten" sääntöjä naurun alaisena. Eikös se näin pitänytkin mennä, hakki?

hakki kirjoitti...

fundeeraaja

Miten persujen kulttuurikäsitykset vaikuttavat artikkelin aiheeseen? Tulee mieleeni, että aiemmat persuja vastaavat lammaslaumat ovat olleet valitettavan nopeita pannessaan taiteen ilmaisuoikeudetkin hyväksyttyihin ja kiellettyihin. Eikä kukaan täysipäinen pidä hyväksyttyjä edes perehtymisen arvoisena. Ja pikkuhiljaa loput kansasta tukehtuu mustavalkoiseen, pakkokeinoin sanktioituun elämäänsä.

Ilmaisusi "kansaa hivelevän karkeasti" kertoo oivasti mistä on kysymys. Mutta tykästyä moiseen?

Mutta niinhän se on. Demokratia on taitolaji, jonka skaala sisältää kaikki harmaan sävyt. Vaikka viime vuodet ovat esittäneetkin vain mustan.

Ja sitten alkavat kyyditykset... ainakin henkiset.

pikkususi kirjoitti...

typerä korppikotka ,perästä kuuluu, mikäli ymmärrät puhetta.

hakki kirjoitti...

Lutusen Koalan näköiselle pikkusudelle.

Mikä mahtaa olla asiasi? Aamulehden ryhmään JOKU MUU Eduskuntaan 2011 kirjoittamasi herjat menevät lapsellisen kiukuttelun tiliin. Tässäkään kommentissa ei ole tolkun häivääkään, vaikka kuinka yritän ymmärtää kirjoittamaasi. Yritän siis vielä kerran:

Ei sinulla varmaankaan ole vielä edes äänioikeutta?

ToBe kirjoitti...

Tästä on sitten tullut vihasivusto tästäkin.Snadihukka solvaa korppikotkaa, jollain mikä kuuuluu perästä...avustan bloginpitäjää kertomalla, että se sana on "PIERU"

hakki kirjoitti...

OrNot

Ei pidä snadeille opettaa rumia kielikuvia. Sana, jota varmaan hait on PÄÄSTÖ.

ToBe kirjoitti...

Täällä olis osaavalle kallonkutistajalle hienoa materiaalia ihan vaan gratis.
Monien tavoitteet ovat varmaan hakusessa vielä omassakin päässä?Hakkiryhmän rooli on selkein..Jotain muuta lienee se minkä olen sisäistänyt.Moni muu ilmeisesti joidenkin lisäaineiden vaikutuksen alaisena etsii itseään tai mahdollisesti täällä käydään salakielellä kommunikointia vieraan vallan hyväksi?Salaliittoteoriat ovat aina kiehtovia.salanimiä..salasanoja...koalan kuvia ja korppikotkia.Pikkususi saattaa tarkoittaa ihan mitä tahansa.Keskustapuolue valvoo Töölöössä.Asiaa sanoo slogan.Liian lyhyt ollakseen lupaus..se onkin siis salasana sisäiseen tietoon.Emme edes tiedä mitä etsimme.CIA valvoo....Joe Bidden on maassamme.Suopokin hereillä.Tarja puhuu jostain mistä en ymmärrä mitään.Ainoastaan suhisevat s kirjaimet sinkoilevat.
Löydän itsestäni runoilijan.Eino Leino oli Eino Leinon oikea nimi.Hyvin brändätty vanhemmilta.
Kadut ovat autiot ja tyhjät.Viima puree vanhaan ihmiseen.Säästäkää edes Koalat.