Tasavallan Presidentti totesi Maanpuolustuskurssin avajaisissa kuulemma "Tulevien vaalien jälkeinen eduskunta ja hallitus joutuvat heti toimikautensa alussa ottamaan kantaa muun muassa siihen, miten puolustusvoimissa jaetaan resursseja tai pitäisikö pikemminkin sanoa kustannuspaineita toiminnan ja materiaalihankintojen välillä." Ja varmasti näin jälleen on. Siksi hän edellytti, että linjauksiin tulisi vaikuttaa eduskunnan, presidentin ja hallituksen. Vain yksi on joukosta poissa.
Olisikohan edes Tasavallan presidentin mielestä mahdollista, että myös kansa - kansalaiset, tavalliset tossunkuluttajat - eli ne, joita puolustusvoimat turvallisuuspolitiikkamme viimeisenä lukkona puolustaa, saisi osallistua vaikuttamiseen? Eiköhän tämä, yksi itsenäisyytemme turvaamisen keskeisistä kysymyksistä, olisi laajan kansalaiskeskustelun paikka? Olettaisin, että täällä kansalla - yhdellä maailman koulutetuimmista - olisi sekä tiedolliset ja taidolliset edellytykset tuoda mielipiteensä esille?
Tutkimstuloksia voidaan lukea ja tulkita niin monella tavalla. "Vuonna 2010 yleistä asevelvollisuutta kannatti 63 prosenttia vastaajista, kun luku on muuten koko 2000-luvun ollut yli 70 prosenttia." Yksi tapa on todeta, että lähes 2/3 kannattaa edelleen yleistä asevelvollisuutta. Mutta asenne itsenäisyyteen ja tahto sitä vaikka asein puolustaa, on luonnollisesti kaiken pohjalla. Ja siihen vaikuttaa, monen muun seikan lisäksi, myös tieto. Ehkä pitäisi panostaa sen levittämiseen?
Toinen joukko, jota ehkä kannattaisi ehkä kuulla entistä tarkemmin, ovat ammattilaiset, Puolustusvoimat. Poliittinen päätöksenteko kun niin kovin mielellää painaa vaikeuksien tullen päänsä päättämättömyyden santaan ja unohtaa tosiasiat. Yritän selventää vertauksella mitä tarkoitan. Tunnetusti " Joukossa tyhmyys tiivistyy." Poliittisessa päätöksenteossa se tiivistyy vähintään kaksi kertaa. Ensin yksittäisen puolueen sisällä. Sitten puolueiden kesken. Kun yleensä kukaan ei kummassakaan vaiheessa anna osaamisen tai tosiasioiden juurikaan päätään vaivata, tyhmyys siis tiivistyy kahdesti. Mikä sitten tulee päätökseksi? ... Yhtä hyvään tulokseen päästäisi arpomalla, ehkä jopa parempaan. Siis kansalaisten ja kansakunnan kannalta.
Eikä keskittyä jälleen toivomaan ja luulemaan, että ei koske meitä. Sen verran pilviä on taivaalle jo kerääntynyt.
10 kommenttia:
"Sen verran pilviä on taivaalle jo kerääntynyt." Onneksi ovat vielä pilviä. En voi kuitenkaan välttää kiusausta vertailla 30-luvun poliittista Suomen historiaa. Pula-aika oli päättynyt ja Euroopan sekä Suomen politiikassa kuohui.
PUOLUSTUSVOIMISTA (ks. esim. Mannerheimin muistelmat)
30-luvulla pinnalla oli mm. asemateriaalin jatkuva kallistuminen ja siksi Suomi halusi pienentää armeijaa, jolloin olisi mahdollista varustaa se riittävän laadukkaalla materiaalilla. Muutenkin säästöt olivat vahvasti pinnalla. Kalustohankintojen rahoitusta ja muuta Puolustusvoimien rahoitusta haluttiin vähentää ja perusteltiin sitä fraasilla: "eihän meitä kukaan uhkaa".
PERSUISTA (ks.esim. IKL:n periaatteita)
1930 syntyivät Lapuan liikkeen aloitteesta ns. kommunistilait. Samoihin aikoihin sattui ns. Mäntsälän kapina Kapina ei johtanut avoimiin taisteluihin ja se päättyi kapinallisten antautumiseen sekä Lapuan Liike ry:n kieltämiseen. IKL perustettiin vuonna 1932 isänmaallisten suomalaisten yhteistyöjärjestöksi puolustamaan Suomen itsenäisyyttä ja laillista yhteiskuntajärjestystä kommunismin uhkaa ja kiihkoruotsalaisten svekomaanien ruotsalaistamispyrkimyksiä vastaan, sekä edistämään suomalaisuusaatetta ja muuta isänmaallista toimintaa.
POLITIIKASTA JA LAEISTA (vrt. esim. puoluekuri)
Hallitus aloitti toimensa Isänmaallista kansanliikettä (IKL) vastaan ja sääti ensi töikseen painovapauslain muutoksen, jolla estettiin hallitusta ja eduskuntaa loukkaava kirjoittelu. Lisäksi 1933 tuli laki, joka kielsi sotilaallisesti järjestäytyneiden poliittisten yhdistysten perustamisen sekä puolue- ja järjestöunivormujen käytön julkisissa tehtävissä. 1934 säädettiin "puserolaki", joka kielsi poliittisten pukujen ja puvunosien käytön. Poliittiseen rakoiluun vaikutti myös "lippuselkkaus". Hallitus kielsi punalippujen käytön toistaiseksi ja 1934 rajoitettiin poliittisten lippujen käyttöä ulkosalla pidetyissä tilaisuuksissa ja mielenosoituksissa.
ULKOPOLITIIKKA (vrt. esim. YK tai suomalaiset desantit )
Ulkopolitiikassa hallitus luotti rauhanomaisiin suhteisiin ulkovaltojen kanssa. Suomen oli tarkoitus pysyä puolueettomana ja luottaa mahdollisissa kansainvälisissä ongelmissa Kansainliittoon. Politiikassa uskottiin vuonna 1932 Neuvostoliiton kanssa tehtyyn hyökkäämättömyyssopimukseen, jonka ensimmäiseen artiklaan uskottiin. Neuvostoliitto perui sen 1939 tehden sopimuksen Terijoen hallituksen kanssa.
KEPU (vrt. 30-luvulla MAALAISLIITTO = Juho Niukkanen taitava kotiinpäinveto)
1930-lukujen hallitusten vakiokasvona oli Juho Niukkanen, jota ei koskaan valittu päänministeriksi, sillä häntä ei pidetty kokoavana hahmona vaan erittäin taitavana kotiinpäinvetäjänä. Hallituksen nihkeä suhtautuminen puolustusmäärärahoihin meni näin hänen syykseen.
VAKAVAA (….kuka tahansa uusi Aatu)
Kieltolaki kumottiin 1932 kansanäänestyksen jälkeen, sen tilalle tuli väkijuomalaki, joka määräsi alkoholijuomien valmistuksen ja myynnin Alkoholiliikkeen yksinoikeudeksi. Tällä tuskin oli mitään vaikutusta Suomen puolustukseen, mutta sillä oli, kun 30.1.1933 Adolf Hitler valittiin Saksan valtakunnankansleriksi.
OLIGARKIT JA LEHTIMIHET (ex. KGB:n valtakaudella ?)
Erilaisia näytösoikeudenkäyntejä pidettiin Stalinin valtakauden alkupuolella useita. Yksi ensimmäisistä suurista julkisista näytösoikeudenkäynneistä järjestettiin vuonna 1927 insinöörejä vastaan ja toinen, vieläkin suurempi niin sanotun "teollisuuspuolueen" johtoa vastaan vuonna 1930.
Eipä tässä mitään uutta auringon alla - paitsi ne %&*#&¤*&:n pilvet.
Perhanan PLM,
perusta oma blogi. Tänne KLään, Aamulehteen, Maaseudun Tulevaisuuteen, tai vaikka kanssani perustamaan uutta foorumia vastaavalle kirjoittelulle. Mutta olen tainnut ehdottaa aiemminkin.
Mutta sen verran painavaa asiaa taas esität, että on suorastaan pakko yhdistää tämä artikkeli ja kommenttisi yhdeksi uudeksi kokonaisuudeksi. Ja teen sen vielä tänään.
hakki! Kirjoitat presidentin sanoneen kuulemma mmm...minäkin yritin kuulla, mutta istuvan tai puhetta pitäessään seisovan presidentin puhe oli niin ässässäsää voittoista etten saanut siitä sisällöstä mitään selvää.Oliko äänentoisto huonoa vai eikö sisältö kiinnostanut?Printtimedia onneksi pelasti asian ja pääsin juonesta kiinni.
Jotenkin se kai liittyy siihen , että hän halusi yhdistää sivareiden ja sotilaiden koulutuksen samanlaiseksi.Hieno idea.Silloin palattaisiin entiseen malliin missä kaikilla olis yhtä kurjaa.Toiset oppisivat tappamisen taidot ja toiset eivät.Hiki olisi kuitenkin yhteistä.
Hän toki otti esille myös ihmisten laajojen kykyjen ja korkean koulutuksen jäävän armeijassa hyödyntämättä.Tästähän on mainio esimerkki entisen presidentin poika, jolle rakennettiin ihan oma projekti palvelusajaksi.Sellaisen minäkin halusin pojalleni, mutta ei saanut.Itselleni en sellaista osannut edes unelmoida.Maailma kehittyy ja höpöttävän luutnantin puheet saattavat olla osin kohdillaan.
OrNot
Tietolähteeni integriteettiä on turha kyseenalaistaa. UUS, kuten huomaat. ;-)
Minunkin mielestäni olisi ihan hyvä, että sivareilla ja asevelvollisilla olisi samantasoinen koulutus. Paarinkantajia rintamilla ja muissakin ikävyyksissä aina tarvitaan. Samoin poliisitoimi on aliresurssoitu. Ja vankeinhoitolaitos, tai mikä sen nykyinen nimi sitten onkaan.
Pannaan paremmaksi. Totaalinen maanpuolustus edellyttää kansan totaalista sitoutumista ja osaamista. Säästetään kuitenkin vanhukset ja lapset. Näin Naisten päivän kunniaksi sopii hyvin ehdotus - naisille pakollinen asevelvollisuus! Silloin päästäisi lähelle sitä todellisuutta mikä vallitsi jatkosodan aikana.
Kannatan näkemystäsi.Kansalaistaidot kaikille pakollisiksi.Siihen taitoon kuuluu kyky olla 6 kk ilman internettiä.Sähköt nimittäin puuttuu kun kriisi on päällä.Tulitikkujen käyttö ja pilkkeiden ja tuohusten teko olis ihan ensimmäisiä koulutusalueita.
Laavussa asuminen ja peseytyminen pakkasessa paleltumatta.Kun selviää viikon itse hengissä niin ehkä jo toisella viikolla kyvyt auttaa toisia olisivat syntymässä.Valmius vaikkapa vaativaan raskaaan ahkion eli pulkanvetoon peitteisessä maastossa.
Eihän siinä voi sivarille tunnontuskaa tulla jos kaveria auttaa apua saamaan.
Niihin hienoimpiin tappoaseisiin annetaan sitten kunnon koulutus vapaaehtoisuuspohjalta.
Jos tämä ei kuitenkaan kiinnosta niin onhan se toinen vaihtoehto vielä toistaiseksi tarjolla.Vaikka se ei kelpaa niin olisi syytä edes miettiä miksi ei?Pää pensaassa politiikka on ajautumassa pensaaseen.
Se oli SDP pääministeri Lipponen joka sanoi:"Mikä vika Natossa on?"
OrNot
Älä nyt hulluja puhu, 6 kuukautta ilman internettiä on kyllä ylilyönti.
Nythän se selvisi mihin Tarja maanpuolustuskurssin avajaisissa pyrki. Siis siihen mitä et sössötykseltä ymmärtänyt.
http://www.kauppalehti.fi/5/i/talous/uutiset/stt/uutinen.jsp?selected=paauutiset&oid=52630818
Nyt se haluaa naiset sivareiksi! Ja päälle vielä uusi virasto. Sähkö tulee töpselistä, rahaa seinästä. Ei helvetti. Ei todella ole kaikki Muumit mammalla laaksossa. Tuskin ees sitä ainoota.
Lisää hullua....
Mammalla muuten lipsuu pahasti.Jos nyt sai kutsun valkoisen talon sivuhuoneeseen saattaapa emomme äityä kannattamaan lisäpanoksia Afganistaniin...siviilipuolelle toki ettei päästä sanomaan käännynnäiseksi.
Näin jälkeenpäin on ehkä surullista, että muumimamma tapasi kovasti moititun Bushin muutamiakin kertoja.Pääsi jopa iholle ja kravattiin saakka.Nyt ei musta mies edes kahvikuppia tarjoa.Vuosi aikaa saada se poro.Onhan sekin saavutus.
Olen koittanut kunnioittaa presidenttiä jopa silloin kun sellaisen nimi oli Kekkonen.Jossain kohtaa se kuitenkin katoaa kun huomaa ettei henkilö ymmärrä vastuutaan puolustusvoimain ylimpänä.Oma ideologia pitäisi panna jäihin kun ollaan puhumassa kovista asioista.Tarkoitus on siis ajaa kiireesti alas oma puolustus Ruotsin mallin mukaan ja silti pysyä Naton ulkopuolella.Huhhuh.
Ei päällikkö voi olla kiinnostunut siitä mihin nuoret miehet haluaa palvelukseen vaan hänen tehtävänsä on motivoida miehet sinne missä opitaan turvallisuutta luovia asioita.Liitetään ihmeessä mukaan vaikka öljyntorjunta jos se häntä helpottaa.
Nettiarmeijan koko on meillä kohtuullisen pieni.Joidenkin pitää ihan oikeasti osata olla ilkeitä.
OrNot
Ehkä siinä onkin meidän keskeisin ongelmamme? "Olen koittanut kunnioittaa presidenttiä (eduskuntaa/kansanedustajia/puolueita/virkamiehiä...)". Miksi ihmeessä meidän pitäisi? Vain siksikö, että enemmistö niin päätti? Maailma muuttui sen jälkeenkin.
Jos hän tekee mielestäsi vääriä päätöksiä, miksi pitäisi? Ei siitä ihmiskunnan tulevaisuus kärsi. Nyt. Myöhemmin ehkä? Suomalaisten, ehkä? Silloin kun sanomisella, suuntaan eikä toiseen, ei ole enää merkitystä.
Meidät on opetettu nöyriksi.Sodan jälkeen oli syytä olla suu supussa kun Kekkonen hoiti hommat.Herranpelkoa on opetettu satoja vuosia . Se mitä nyt tiedämme Kekkosesta tilattuine noottikriiseineen on luonut henkisen alamaisuuden ilmapiirin.
Emme me kunnioita presidenttiä vaan me pelkäämme häntä.Kunnioitus täytyy ansaita.
Muumia emme toki pelkää vaan enemmänkin sitä mitä muumi sanoo.
OrNot
Nyt ymmärsin ja olen sama mieltä. Varsinkin "Muumia emme toki pelkää vaan enemmänkin sitä mitä muumi sanoo." Ja vielä enemmän mihin se sitten vie.
Lähetä kommentti