Joten meidän täällä Suomessa ei varmaan tarvitse neuvoa sen paremmin EUlle kuin jenkeillekään mitä heidän pitäisi tehdä Libyan suhteen? Tuskin kantaa huolta siitäkään kuinka moni on jo kuollut ja kuinka moni vielä tulee kuolemaan, ennen kuin rauhalliset olosuhteet palaavat?
Mitä tehdä niille tuhansille, jotka pakenevat Libyasta naapurimaihin joka tunti? Pitäisikö meidän huolehtia vasta siinä vaiheessa, kun kansainvälisen vastuun nimessä pakolaiskeskuksiimme vaaditaan sijoitettaavan pakolaisia? Ja mahdollisesti pakolaisia Egyptistä, Tunisiasta, Jemenistä, Algeriasta... Iranista?...
Englannin pääministeri harkitsee jo Libyan julistamista lentokieltoalueeksi. Jenkit keskittävät lentotukialusryhmiään Libyan lähistölle. Kuinka pitkälle sallisimme Irakiin aikoinaan syyttä hyökänneiden kumppanuksen nyt hyökkäämään Libyaan? Sillä mitä muuta olisi ja mihin muuhun ainakaan johtaisi esimerkiksi lentokieltoalueen perustaminen ja sen tehokkuuden valvominen? Ja harvoinpa lentotukialuksia on käytetty "rauhan töihin". Eivätkä aiemmat menestykset oikein käy referensseiksi.
Vai antaakko ns. kristilliselle omalle tunnollemme mahdollisuuden sulkea korvamme ja silmämme? - Tappakoon toisensa, ovat onneksi riittävän kaukana ja riittävän monta maata on välissämme. Ja vaikka Italia, Kreikka ja Espanjakin ovatkin osa EUta, hoitakoon eteläisten naapuriensa aiheuttamat ongelmat.
Kantaa kannattaisi ottaa nyt, eikä vasta sen jälkeen kun "torttu" on housuissa ja se haisee.
PS.
Onneksi Suomessa on vain suota, eikä öljystä tietoakaan.
PPS.
Milloin on liian myöhäistä reagoida?
15 kommenttia:
Näin vaalien alla ei vastaanoteta.Nyt Tuomitaaan kaukaa. Ollaan viisaita ja kerrotaan kuinka maailmaaa pitää johtaa.
Kun meillä on jo kaksi maailmanparantajapresidenttiä niin eikö se riitä yhden pienen maan osalle.
Toinen vielä istuva ja näköjään hereillä.
Tämä arabimaiden vallankumousaalto eroaa Itä-Euroopan vastaavasta, että Itä-Euroopasta pakolaiset tulivat ennen vallanvaihtoa, ja arabimaista niitä pelätään tulevan vasta, kun vallanvaihto käynnistyy.
Mitä itse ehdotat ?
Täytetäänkö Suomen puoli miljoonaa kesämökkiä miljoonilla arabeilla ?
OrNot
Olet siis sitä mieltä, että perustellusti jättäytyisimme tavanomaiseen rooliimme? Jälkiviisasteluun, kun sen aika koittaa.
Vox, long time no see
Minulla ei ole ehdotusta. Ehkä sinulla on?
hakki! Meidän sinun ja minun rooli on selkeästi jälkiviisastelu ja uudenlaisen ajattelun peräänkuuluttaminen.
Mitä voimme tehdä? Sotilaallista sekaantumista en toivo keneltäkään.Jos kansanmurha todella toteutuu saatan muuttaaa mieleni.
Jos Gaddafi ylllättäen onnistuu iskemään takaisin olemme vaikeassa tilanteessa jossa ei saa ajatella öljynhintaa edes kolmanneksi.
Nyt vain toivomme, että nämä arabikumoukset ovat nuorten ja internetin ihmemaan kautta oppinsa saaneita ja ajavat samantien uskonnolliset lukutaidottomat opettajansa paitsioon.Jos niin ei käy saamme ne miljoonat arabinuoret Italian kautta maanosamme geeniperimää rikastuttamaan.Nämä kaaokset ovat nykyisin vailla varmaa suuntaa ja ennustaminen aivan mahdotonta.Kukaan ei kuukausi kaksi sitten sanonut näistäkään yhtä halaistua sanaa.Luulisi Suomen presidentin edes tienneen jotain mutta tokkopa?
OrNot
Imperiumi taitaa jo iskeä takaisin Marsa Bergan likellä. Kovin se on hiljaa ollutkin. Ketä uskoisit, että ne ovat tosia, jos jutut kansanmurhasta laajenevat? Eivätkä jälleen pelkästään jenkkien ja engelsmannien öljynahnetta sepitelmää.
Arabiliitto tms. antoi juuri julkilausuman, että Libyan sisäiset on arabien sisäisiä.Olkoon sitten niin.Katsotaan nyt heidän tapaansa ratkoa asioita.Lännelle on traumattista kun aina tulee mediassa turpiin vaikka kuinka käskettäis pysyä kotona niin jo joku haukkuu ettei menty apuun.
OrNot
Sen paremmin ihmisoikeudet kuin öljykään eivät ole arabien sisäisiä asioita. Jos tilanne nyt kääntyy siihen, että Gadaffi pääsee vapaasti listimään Libyan kansalaisia, saapa nähdä kauanko länsimaiden johtajien pinna kestää. Kansalaisista puhumattakaan.
"Ei hyvältä näytä tässä nyt kyllä"
Lainaus Estonian komentosillalta.
ToBe
Estonian ongelmat ratkesivat varsin nopeasti. Arkhimedeen lakia sovellettiin. Ei Gaddafikaan pystyisi niin totaaliseen Endlösungiin. Toivottavasti !
Hakki
Mitä ehdotan arabimaiden ongelmien ratkaisuksi ja erityisesti Gaddafin sotkujen selvittämiseksi ?
Valitettavasti en taida olla seuraava rauhan-nobelisti !
Pelkkä vilkaisu kartalle ja pikainen lähihistorian muistelo johtavat kyynisyyden purskahdukseen. Öljyn päällä istuva, aurinkoenergiassa kylpevä, kieletään yhtenäinen jättimäinen kansa, joka hallitsee puolta Välimerta sekä Punaista merta sekä Suezin kanavaa, ei kykene produktiiviseen yhteistoimintaan, vaan sallii pikkuhitlereitten mellastaa, ja tuhlaa ekonomiset ja inhimilliset resurssinsa toisarvoiseen testosteronipullisteluun ja suurisuiseen retoriikkaan. Ja lopuksi tapetaan toisiaan.
Jos vaikka Suomi onkin EU:n omien tuhlaajapoikien rakastava isä ja sossutäti, ei taida enää majatalosta riittää sijaa näille arabilähimmäisille !
Libyan ja muidenkin kaatuvien arabidiktatuurien akuuttihoito voi vaatia EU:ltakin urauksia. Mutta Suomi on EU:ssa vain prosenttiliike. Suomi ei ratkaise tätä arabikaaosta. Halonen ei ota mitään kantaa. Tärkeintähän on, että naiset saavat vapaasti kulkea hunnuissaan. Ahtisaari ei koske tähän tikullakaan.
Minä ehdotan EU:n nopean toiminnan joukkojen lähettämistä estämään inhimillistä katastrofia ja kansanmurhaa. Juuri tällaista varten ne joukot ovat. On jopa valitettu, kun ei ole mitään tekemistä !
Mutta arabimaissa on kylliksi lääniä asuttaa oma väkensä. Eurooppaan ei tarvitse tulla. Autot sopii polttaa Saharassa.
Vox
Siinä se. Rohkea, suoraselkäinen ja suoraviivainen ratkaisu. Jota äkkijyrkimmät arabifundamentalistit pitävät rappioituneitten länsimaitten Israelin "miehitysarmeijaa" tukevana petoksena Muhamettia, Koraania ja kaikkia arabikansoja kohtaan ja julistavat Jihadin Suurelle Saatanalle ja hänen eurooppalaisille tukijoilleen.
Ja ennen kuin havaitsemmekaan Pohjois-Afrikka, Arabia ja loput Lähi-Idästä on kuohuva pyhän sodan taistelukenttä, johon kynnelle kykenevät Etelä-Amerikan ja Kaakkois-Aasian pikku-hitlerit haluavat antaa lisämausteensa. Mitä tehdään sen jälkeen? Ei niitä kaikkia voi tappaakaan.
EUn nopean toiminnan joukot? Siis nekö, jotka eivät nopeuttaan ole osoittaneet toimintansa vielä 4 ensimmäisenä toimintansa vuonna? Vaiko ne, jotka nyt yrittävät perääntyä edes jollain kunniallisella tavalla Afganistanista? Kuinkakohan kauan mikä tahansa joukko juuttuisi taistelemaan Pohjois-Afrikassa länsimaisen demokratian arvojen puolesta? 1 - 5 - 10 vuotta? Vai vuosikymmentä?
Mutta varmasti muuten ihan käyttökelpoinen ratkaisu. Miten ajattelit turvata Suomen energiahuollon siksi ajaksi, kun öljyä ei ole käytettävissä? Ei ruokohelpillä kaikki onnistu.
:-)
Hakki
Kai huomasit pienen sarkastisen sävähdyksen EU:n nopean toiminnan joukko -ehdotuksessani.
En todellakaan tiedä, mikä niiden joukkojen todellinen tarkoitua on. Lähtövalmiushan on kärkijoukoilla vain muutama päivä, ja isompikin porukka olisi muutamassa viikossa kalustoineen paikalla.
Mutta mitäpä ne tekisivät ?
Miksi ne ylipäätään on perustettu !
Oman mielen rauhoitusjoukkoja ?
Ilmastouskovaisethan ovat jo ratkaisseet Suomenkin energiapulmat. Risua pannuun, ja jos ei riitä, kaivetaan kannotkin maasta ! :-(
Ja tuulimylly joka niemeen ( ehkei kuitenkaan joka notkoon... ).. ja saarelmaan.
Ja Brasiliasta viinaa, ja Nesteen palmuöljyä kaukoidästä.
Kyllä sillä kovempikin pakkanen talttuu. Kun teollisuus on ajettu alas, ei tartte niihin energiaa enää tuhlata.
Vihreä vallankumous. Sen Libyan lipun värinen ! :-(
Vox
Vai sarkasmia? Taitaa olla tässäkin maassa aivan riittävästi (ja liikaakin) niitä, jotka vaativat rautaa rajalle. Mille tahansa rajalle. Vaikka sitten Libyan. Ja vapaaehtoisia löytyy joka lähtöön.
Ehkä meidän "taistelulaivamme" voisi palatessaan käydä vähän porukoita rauhoittelemassa? Panisivat alkuun joko Libyan merisaarron tai libyalaisten maastamuuttajien merisaarron.
Kun maailmassa tapahtuu isoja asioita tarvittaisiin isoa kapulaa sen hoitamiseen.EU ei saa mitään aikaiseksi, mutta on innolla valmis moittimaan jos USA menee ja auttaa.Varsinkin maamme presidentti jonka olisi syytä sanoa jotain vaikka julkisessa puheessa koko kansalle.Tämä maa on ollut vailla arvojohtajuutta jo liian kauan.
Tämä meidän poliittinen johtomme on itseasiassa vitsi.Päätöksiä ovat olleet lähinnä päättämättömyys.
EU:n nopean toiminnan joukot piti olla korvaamassa meille Natojäsenyyttä.Missä se komppania lippuineen majaileekaan en ole isoa uutista kuullut sen kriisin torjuntakyvystä.Puolustaisiko se meitä?Miltä?Miten?
Me olemme hiukan samassa tilanteessa kuin Tanskasta sanottiin aikanaan.Siellä liikkui vitsi, että annetaan ulkovalloille puhelinnumero johon soittaa jos on jotain kränää Tanskan kanssa.Siellä vastaaja sanoisi kaikilla maailman kielillä:"Me antaudumme!"
Kaukaa haen sitä lausetta jolla todistan ettei meillä ole mitään annettavaa Libyan kriisin ratkaisemikseksi.
Ehkä keskitymme omiin asioihin, koska nekin on aika ns. vaiheessa.
OrNot
Paljonkohan siihenkin valmiuteen uppoaa? 4 vuotta. Tarpeita 0. Panostuksia 0. Onnistumisprosentti 100?
Käsitykseni mukaan perustuslaki ei tunne instituutiota nimeltä arvojohtaja? Puhuvat edelleen Tasavallan Presidentistä. Ei siellä puhuta edes vallattomasta Tasavallan Presidentistä, vaikka puolueita edustavat kansanedustajat ovat sen käytännössä kaikesta vallasta jo riisuneetkin. Sallivat kuitenkin kansan vielä sen suoraan valita. Viimeisen päättäjän. Vallattoman.
Varsinainen päättäjä taitaa olla hallitusohjelma niminen etujärjestöjen toimenpideohjelma, jolla on tarkoitus tyydyttää niiden tarpeet. Sen toteuttamista valvoo erottamaton pääministeri, jonka puolueet nimeävät neljäksi vuodeksi?
Pitänee tutustua perustuslakiin, siis siihen 2000 voimaan tulleeseen uudemman kerran.
Lähetä kommentti