keskiviikko 23. helmikuuta 2011

Valistuneiden diktaattorien aikaan?

 


Meillä poliittista päätöksentekoa demokratiassa arvostellaan yleisellä tasolla tehottomaksi ja hitaaksi, ja tällä hetkellä erityisesti kansalaisten tahdosta irtaantumisesta, "mulle-sulle" jakopolitiikasta ja korrupuneisuudesta eli yhdessä arvioiden kalliiksi ja kyseenalaiseksi.


Globaali markkinatalous yhteiskunnallisen toimivuuden ihanteena, kärsi konkreettisesti konkurssin finanssimarkkinoiden romahtamisen seurauksena. Velkavetoinen rahatalous on osoittautunut eriarvoistavaksi kapitalismiksi ja sosialismin painotetuksi "tasa"jaoksi, samanaikaisesti. Kummankin ismin huonoimmat puolet yhdessä paketissa. Voitot yksityistetään harvoille ja tappiot kansallistetaan lopuille.


Samalla Kiina hyödyntää länsimaiden ahdinkoa häikäilemättä, noudattamalla rusinat pullasta taktiikkaa. Valuutta aliarvostettu, vaihtotaseylijäämää vaikka toisille jakaa, valuuttavaranto tähtitieteellinen ja omat ostosmatkailijat joka puolella maailmaa. Ostamassa kunnioitusta ja kannatusta, työtä ja yrityksiä. Ei riitä, että työt siirtyivät Kiinaan. Nyt halutaan viedä myös ideat, liikeideat ja patentit. Ja meillä länsimaissa "mulle-heti-kaikki-nyt,-muista-viis" ajattelun omaksuneita myyjiä riittää.


Demokratiaa on yritetty viedä sinne tänne ja joka paikkaan ja asiaan. Sekä suostuttamalla että pakolla. Jälkimmäinen ei ainakaan ole osoittautunut menestykseksi. Siirtymisiä on tapahtunut varsin vähän. Nyt vaikuttaisi siltä, että arabien suuret massat haluavat – ei vaan – vaativat demokratiaa. Monet jopa henkensä uhalla. Tunisia, Egypti, Libya, Algeria, Marokko, Sudan. Ja sitten vähän kauempana Jemen, Bahrain, Iran ja mitä niitä onkaan.


Ovatko ”Euroopan pehmeän alavatsan” – Pohjois - Afrikan – viimeaikaiset tapahtumat kansan kaipuuta demokratiaan? Vai kyllästymistä nykyjohtoon, joka on jo aivan liian kauan kansalaisia kiusannut? Etsitäänkö demokratiaa vai uutta valistunutta diktaattoria? Kumpi saadaan, halutaanpa kumpaa tahansa?


 


 


 

8 kommenttia:

Karl Fransen kirjoitti...

Hakki

Vaikeat ajat ovat alkaneet, eika sita muuta "Demokratia", niin paljon kuin siita kuvittelisimmekin ratkaisua. Minka ajatus rakensi, ajatus ei voi purkaa, purkamatta itse rakentajaa ensin.

ToBe kirjoitti...

hakki..syyllistät minusta väärää hevosta.

Ei markkinatalous ole syyllinen yhteiskuntien velkavetoisuuteen vaan poliitikot, jotka lupaavat ja antavat sen tapahtua.
Kansalainen ymmärtää ilman selityksiä ettei sellainen meno voi jatkua ikuisesti.

Markkinatalous on paras järjestelmä korjaamaan omat virheensä.Tehokas ja oikeudenmukainen verotus jakaa jo nyt resursseja niiltä joilla on niille joilla ei ole.Romahduksen jälkeen se aina nousee uuteen kukoistukseensa.Järjestelmän rukkaaminen on varmasti tärkeää, mutta ennekuin joku esittää jotain ihan uutta ei meillä ole muuta keinoa kuin jatkaa näin.

Sopiiko tämä malli koko maailman malliksi? No ei varmasti ehkä koskaan.On aivan liian suuret erot jotta markkinatalous voisi toimia
globaalisti.Demokratiakin meidän mallimme mukaisesti on sopiva ehkä vain meille lännessä.
Onnistumista voi arvioida niin monella tavalla.Anni Sinnemäen onnistuminen saattaa olla huipussaan kun kaikki Suomen järvet olis juomakelpoisia vaikka puolet kansasta olis työttömiä.Heikko ja luonnoton esimerkki.Sorry.

Globalisaatiota on vaikea hallita.Jopa joustava markkinatalous on liemessä kun tarjoajien määrä kasvaa ja tekijöiden armeijat vievät työt.Muistan aina sen innon kun internet ilmestyi.Toppuuttelin innokkaimpia sanomalla, ettei business siitä kasva kun kilpailijoidemme määrä kasvaa satakertaiseksi.Jalkoihin siinä jää ja hinnat romahtaa.Joku on aina halvempi vaika sinä olisit ilmainen.Kiinassa tarjotaan samaa ilmaista ja hymy kaupan päälle.Mitä mekin täällä Suomesssa puhisemme.Kiinan päivälehdessä saisimme miljardi lukijaa näillekin blogeille.

Pitkän linjan mies kirjoitti...

Markkinoissa ja markkinataloudessa ei ole muuta vikaa kuin ahneus ja vallanhalu. Nimittäin niillä, joilla on enemmän mitä "normaalielämän" tarpeisiin tarvitaan. Se mikä on yltäkylläisyyttä on politiikon "hyvinvointia" ja rikoksilla ansaitsevan tavoite. Sota, kapina ja kansanmurha syntyy joko kiihkoilijan tai hengestään taistelevan yksilön aivoissa - aiheuttipa ajatuksen uskonto, politiikka, vaino, valta, huume tai mikä tahansa. Syitä on määrättömästi, ja jos ei ole, niin ihminen keksii, oli hän mitä rotua, kansaa tai luokkaa tahansa.

Kummasakin ääritapauksessa määrä ratkaisee. Pahinta on kun syyt yhdistyvät. Politiikka + uskonto tai ein Folk ein Reich ovat yhtä vaarallisia. Onneksi suomalaiset ovat lähes aina ja lähes kaikesta eri mieltä. Persu ei kykene ryhmäkuriin, joten Suomalainen yhteiskunta on onneksi jo rakennettu. Näin voidaan jatkaa, korkeintaan lisäämällä laatua, jota määrä ei lisää muutoin kuin mielikuvissa.

ToBe kirjoitti...

Markkinataloudessa ihmisen ominaisuudet näkyvät vapaammin.Me ihmiset olemme ahneita ja itsekeskeisiä.Joillekin pelkkä valta on sitä samaa kuin toisille raha.Raha on vapautta ja valta tuo mahdollisuuksia.Oma vaatimaton elämäni osoitti sen kouriintuntuvasti.
Vain muutama viikko senjälkeen kun olin nimitetty toimitusjohtajaksi sain lukemattomia kutsuja ja kymmenet naispuoliset kanssaeläjät kiinnostuivat minusta.He käyttivät mitä tahansa keinoa saavuttaaksen haluamansa.Onhan siinä pulska poika ihmeissään kun kaikki muuttui?Olen satavarma etteivät nämä asiat muutu miksikään Kiinan kaltaisessa yhden puolueen maassa.Ei nyt, eikä Maon aikana.Valtaa tavoittelee jokainen joka on sen tuoksusta saanut hetkenkään nauttia.Katsokaa vaikka meidän kansanedustajiamme.Missä se kansanpalvelijan nöyryys on?
Kuka edes haluaa äänestää sellaista nössöä jossa tunnistaa pelkän herkän ihmisen.Eihän sellainen tunnetason tyyppi edes pärjää niissä leikeissä.Ehkä olen menettänyt idealismini?
Libyassa näemme ihmisen raadollisuuden pahimmillaan.Siellä on liian monta joilla on liikaa menetettävää.
Olen aina sanonut että Marx oli täysin väärässä kun hän ennusti köyhälistön vallankumouksen syyksi sen, ettei heillä ole muuta menetettävää kuin kahleensa.Paljon julmempi on rikkaiden vastaisku omaisuuden ja vallan menettämistilanteessa.
Mikä tahansa ase käytetään, koska toinen vaihtoehto on kaiken menettäminen.

hakki kirjoitti...

OrNot ja PLM

Mistä ihmeestä kuvittelet, että syyllistäisin markkinataloutta? olen kanssasi ehdottomasti samaa mieltä siitä, että "Markkinatalous on paras järjestelmä korjaamaan omat virheensä" silloin, kun se on palvelija, ei isäntä. Kansanedustajamme, eli ne joiden kuvittelemme säätävän lait kansalaisten kokonaisetua silmällä pitäen, puolueita edustaessaan kun eivät hoida hommaansa.

Kun markkinat muuttuivat globaaliksi, lait eivät seuranneet mukana. Globaalia markkinataloutta vaivaa sama ongelma kuin euromaita. Globaali markkinatalous vaatii globaalin lainsäädännön. Ja siitä ollaan tosi kaukana.

Ihminen on aina ollut ja tulee aina olemaan ahne ja vallanhaluinen. Mutta samalla hän on sosiaalinen laumaeläin. Lainsäädännön tehtävänä on huolehtia siitä, että ihminen säilyy ihmisenä. Ja se meillä markkinatalouden ja rahamarkkinoiden talouden osalta nyt mättää.

Vaan onko nyt taas koittanut se aika, kun vasemmistolaiseen ja/tai sosialistiseen politiikkaan tyytymättömät äänestäjien massat vaativat oikeistolaista politiikka? Sitä valistunutta diktaattoria?

hakki kirjoitti...

Kalr

Minkä ihminen on rakentanut hän, tai joku muu hänen kaltaisensa voi myös purkaa.

ToBe kirjoitti...

Hakki! En epäile että olet markkinatalousmies.
Minua vaaivaa nyt jo toisaaalla sanomani kommentti:

"Meille valitaan uusi eduskunta ratkomaan suomen ongelmia, mutta ongelmat ovat globaaleja!"

Ne syntyvät muualla ja niiden ratkominen Impivaarassa on joutavaa puuhastelua.Lopultakin eduskunnalle jää tehtäväksi taata yritys OY Suomen kilpailukyky maailman markkinoilla.Tehdä maasta houkutteleva investointikohde veroratkaisuineeen ja tarjota korkeasti koulutettua työvoimaa kohtuullisen pienellä palkalla. Ilmastoa ei voi edes eduskunta muuttaa, mutta jotakin sittenkin.
Jos emme tuossa onnistu voimme siirtyä kaikki pilkille kunnes jäät pettävät.

hakki kirjoitti...

OrNot


"Meille valitaan uusi eduskunta ratkomaan suomen ongelmia, mutta ongelmat ovat globaaleja!"

Maailman ongelmat ovat aina - määritelmän mukaan - globaaleja. Mutta, jos valitsemamme kansanedustajamme vapauttavat itsensä siitä vastuussa, että he ovat ainoa suomalaisen äänestäjän valtuuttama toimija hoitamaan meidän intressejämme, miksi valita ketään?

Eikä se ole joutavaa puuhaa. Mutta varmaan vuosi vuodelta paljon haasteellisempaa kuin ennen. Niinhän kai kehitys yleensäkin on kehittynyt ja kehittyy jatkossakin? Ja onhan meiltä, Nokian pienentymisen myötä, vapautumassa globaalitason ideoita ja luovuutta varmaan yhteiskunnallisellekin alalle?