perjantai 11. helmikuuta 2011

Kapitalismin riemuvoitto vai kansallinen katastrofi?

Nokia ja Microsoft muuttivat yhteen. Salailun aika on ohi. Fuusio olisi tuskin onnistunut mutta asiat voi tarvittaessa hoitaa monella tavalla.


o o o . . .


Toivottavasti ei Nokia muodostu siksi karvaksi, joka katkaisee suomalaisen, Suomessa toimivan teollisuuden kamelin selän. Ei työvoimatarpeen hiipumista ja loppumista Suomessa tarvinne kauan odotella. Ja toivottavasti se viimeistään opettaa, että omistuksen kansallisuudella on väliä. Varsinkin kansainvälisen kapitalismin globaalissa maailmassa. Ja varsinkin pienten maitten osalta.


Missäköhän määrin Ollilan, Gatesin, Ahtisaaren, Vanhasen ja vaikkapa Ahon veljelliset suhteet tähän ratkaisuun vaikuttivat?


Nyt sitä hehkutettua suomalaista ideointia, luovuutta, innovaatiota nyt sitten todella tarvitaan. Vaan mistä löytyisi?


Kun on sanottu A, sanottaneen myös B ja C? Ja varsin nopeasti.


 


PS.


http://hakki47.blogit.kauppalehti.fi/blog/10004/paivaunia-uima-altaassa


 

11 kommenttia:

ojoi kirjoitti...

Odotetusti.

Saimme maailmaan yhden kapulan valmistajan lisää. MS ohjelmistojen siirto puhelimeen kutistaa virkojen lukua, modifioi toimistot kautta Euroopan.

Nääs.

Maailmanlaajuinen plattform, sanomalehdistä tabloidi, kuitupölliä pesään, että maailma pelastuu.

hakki kirjoitti...

ojoi

Ei ihan kaikkea pidä arvioida kuitupölli-mittarilla. Kuitupölli kyllä palaa mutta kännykkä on ongelmajäte.

ojoi kirjoitti...

Joo ./.

fundeeraaja kirjoitti...

Sinä sen sanoit. Kysymysmerkkiä ei otsikossasi tarvita. Tästä yhteistyöstä on ollut oireita vähintään siitä asti kun Bill Gates kävi pikavierailulla Nokiassa. Nokia on ollut pitkään kuin seisova vesi. Muut alan yritykset ovat täyttäneet Nokian jättämän tyhjiön. Nokia saattaa hyvinkin ponnistaa vielä pinnalle Microsoftin tukemana, mutta suomalaisuus on mennyttä.
Päiväunia taisin minäkin olla näkemässä vaikka en uima-altaassa. Toistan kuitenkin tässäkin yhteydessä samat kauppasodan oireet. Jenkit eivät ole hävinneet ainoatakaan taistelua suomalaisten yltiöpäitten kanssa, eivätkä häviä nyt aloitettuakaan. Karva ei katkaise kamelin selkää, mutta kyllä sen halolla poikki saa.
Luonnollisesti tuotannolla on kaipuuta markkinoille, mutta meiltä se annetaan pois suosiolla. Pääkonttorit notkuvat hetken kotimaassa, mutta omistajien paine imaisee ne aikanaan edullisemmille apajille. Eikä näin käy pelkästään Nokialle. Paperibisnes hiihtää samoja latuja.

hakki kirjoitti...

fundeeraaja

Kaikki on kaupan. Ja hinta on oikea kun ostaja maksaa mitä myyjä pyytää? Mutta ei tässä ihan niin tainnut käydä? Ja kuitenkin valtio nimeltä Suomi menetti juuri kalleimman jalokivensä. Ja mitä saivat vastikkeeksi? 1000 vai 3000 työtöntä, joista suuri osa erikoiskoulutettuja osaajia.

Paikkakunnista erityisesti Espoossa, Oulussa ja Salossa on vähintäänkin syytä huoleen. Kuten on koko maassakin. Vaikuttaa vahvasti siltä, että Nokiassakin tuumailu alkoi jo kauan sitten, liian aikaisin ja jatkui jatkumistaan. Aivan samoin kuin maassamme erityisesti politiikassa on tapana. Meillä kun tuntuu aikaa riittävän.

Mutta rahat uhkaavat loppua. Mitä nyt yksi Nokia meidän poliittiselle eliitillemme merkitsee? Pikku juttu. Eletään kuin ennenkin ja heitellään kehityseuromme edelleen ympäri maita ja mantuja, metsiä ja peltoja.

Tobe kirjoitti...

Tämä pistää J.Ollilankin osaamisen ihan uuteen kehykseen.
Onneksi tämä case tapahtui nyt ennen vaaleja.Mihin ne Ollilan peräänkuuluttamat insinöörit nyt sijoittuvat.Niitähän piti saada 1500 per vuosi ? Nyt osa jo ihmettelee työttömänä ja kohta putoaa jopa niitä jotka olivat äsken korvaamattomia.
Tai sitten Eeloppi tekee Hiiopit ja kansa taputtaa.Eppäilen.

hakki kirjoitti...

OrNot

Varmasti "Tämä pistää J.Ollilankin osaamisen ihan uuteen kehykseen." Vaan mihin? Ja miten?

fundeeraaja kirjoitti...

Joo, työvoimapula ja osaajien huutava tarve taisi tulla laakista lakaistua maton alle. Voi miten löysää puhetta nuo "asiantuntijat" ja poliittiset ping-pongit suustaan suoltavat. "Onneksi tämä case tapahtui ennen vaaleja". Niinpä niin, kaikki tämä poliittinen lannanluontikin on tapahtunut ennen vaaleja. Vaaleissa tulee äänestäjien rekyyli eikä sekään ole tälle maalle eduksi.
Turunseutu tulee olemaan lujilla. Vaikka Nokia ei suuria ihmismääriä Salosta vähentäisikään on Turussa STX:n telakan jatko pitemmällä juoksulla todella tukala.
Pitäisiköhän taas kerran turvautua hyvän naapurimme Ruotsin työllistämisapuun?

hakki kirjoitti...

fundeeraaja

Ei tietotekniikkainsinööristä ihan helposti lähihoitajaksi kouluttauduta. Ja monelle lähihoitajan työt olisivat mahdottomia, jopa ajatuksissa. Kuitenkin taivaan merkit kertovat, että tämän turkoosihallituksen tuumailu ja Nokian siirtyminen osaksi U.S. Patoffia yhdessä huolehtivat siitä, että vain lähihoitajille on kohta enää kysyntää.

Toivottavasti selviäisimme vain osaamisen viennillä, mutta todennäköisesti edessämme on jälleen osaajien vienti.

Huonosti toimivan markkinatalouden syy on huonosti toimiva demokratia.

fundeeraaja kirjoitti...

Emme pärjänneet osaamisen viennillä, Nokia sen osoitti. STX tilasi juuri risteilijänsä Saksasta. Kukahan tulevaisuuden Suomessa pystyy lähihoitajia palkkaamaan. Niitäkin viedään vauraampaan Eurooppaan.
Asiaan, Elop kuuluu olevan Mikrosoftin suuromistajia. Mies ei saadun tiedon mukaan omista lainkaan Nokiaa. Nokian omistajilla olisi muutaman kysymyksen paikka. Ensimmäinen kysymys saattaisi olla vaikka se mihin tarkoitukseen Elop palkattiin? Mikä rooli Esko Aholla todella Nokiassa on?
Mielestäni blogin otsikko osuu kohdalleen, mutta ei kymppiin. Saattaa olla vaikea ymmärtää yhtälöä, mutta Nato jäsenyys ja suuren linjan bisnes ovat yhteydessä tässä maailmassa ja tässä maassa. Vaikka Suomi on EU:n jäsen ei se ole turvallinen ellei se ole Naton sateenvarjon alla. Niin pikkumaista on globaali talouspolitiikka.
Käymme kevään vaaleihin. Pitääkö näissä vaaleissa kaiken lisäksi äänestää myös työpaikoista? Painostetaanko meitä vetämään viiva sille, joka takaa tähän maahan turvallisuutta pääomaa ja sijoituksia?

hakki kirjoitti...

fundeeraaja

Taisinpa tuota "Ollilan, Gatesin, Ahtisaaren, Vanhasen ja vaikkapa Ahon" merkitystä artikkelissa perätä? Nimittäin, kun jokin tässä kyllä haisee. Vaan mikä?

Haisija tässä tapauksessa tuskin on Suomi, joka ei ole osa NATOa. Jäsenyyteen kun ei vaan yksinkertaisesti ole, ainakaan suomalaisjärjellistä syytä. Ja Suomenlinnan Kuninkaanportista löytyy syy siihen, miksi olemme EUn jäsenenä, mutta NATOn ulkopuolella enemmän turvassa kuin herran kuulussa kukkarossa.

Jokaisissa vaaleissa äänestää jokainen 5,3 miljoonaisen supervallan äänioikeutettu, paitsi Suomen Super Cheffistä, myös työllisyydestä. Viiva taas kuuluu ehdokkaalleni; JOKU MUU