maanantai 7. helmikuuta 2011

Yrittäminenkö tie rikkauteen

vai olisiko sittenkin lotto? Vaiko pörssipeli?


Virtuaali-isäntämme uutisoi oma yritys sivulla ja otsikolla "Lopeta lottoaminen - yrittäminen on tie rikkauteen" väitteen, joka herättää muutamankin kysymyksen.


Rikkauksiako yrittäjä metsästää? Kaikkiko? - Oman kokemukseni mukaan parhaiten menestyvät ja siis ehkä myös "rikkauksia" saavat yrittäjät, jotka eivät suinkaan lähde rikkauksia metsästämään. He haluavat toteuttaa sen oman juttunsa ja tehdä sen itse. Jos he sattuvat menestymään, tulee rikkaus sitten kaupan päälle.


Voi tietysti miettiä sitä, tarkoittaako otsikon rikkaus juuri rahallista rikkautta? Olisiko niin, että itsenäisyys, vapaus, vastuullisuus, oman tekemisen merkitykselliseksi kokeminen olisivatkin se rikkaus, jota yrittäjäksi ryhtyvät ensisijaisesti arvostavat? Vai olisiko se sittenkin halu tuoda omalla tekemisellään siihen yhteisöön jossa toimii?


Miten mahtaa olla artikkelin vastuullisuuden laita? Valtaosasta ihmisistä ei ole yrittäjänä onistumaan. Ja miksi ihmeessä pitäisi? Vapaan, rajoittamattoman yrittäjäyhteiskunnan olotila lähestyy "sosiaali-darwinismia", kaikkien taistelua kaikkien vastaan. Nollasumma-peliä jossa vain häikäilemättömimmät toisten ihmisten hyväksikäyttäjät voittavat. Kaikesta virallisesta yrittäjyyshypestä riippumatta täysin vapaassa, liberalistisessa, globaalissa taloudessa lopullisesti voittajia on vain yksi.


Suurin osa yrittäjäksi ryhtyvistä luopuu yrittäjyydestään, joko pakosta tai vapaaehtoisesti. Konkurssi ei ole rikos, vaikka joissakin tapauksessa sitä erityisesti suomessa synonyymina käytetäänkin. Yhä useammin se voisi olla yrittäjälle mahdollisuus silloin, kun siihen ei rikosta liity. Valitettavasti meillä vasta hitaasti konkurssin jalostava ja yrittäjää kehittävä vaikutus hyväksytään. Mutta vapaaehtoisesti yrittäjyydestä saattavat luopua myös ne, jotka toteavat etteivät omat arvot ja ominaisuudet yrittäjyyttä, varsinkaan yksinyrittäjyyttä kestä. Ja ne, jotka myyvät yrityksensä vaurastuttuaan riittävästi ja / tai jotka etsivät uusia haasteita yrittäjyydestä itsestään.


Vaikkapa Lotto- tai sarjayrittäjinä.
PS.


Kaikkea mistä tässä maassa maksetaan voi toteuttaa joko palkollisena tai yrittäjänä, julkisella sektorilla tai yksityisellä. Yhtä arvokkaita ne ovat kaikki. Ja osaamisesta riippuen jokainen tapa voi myös johtaa rikkauksiin.

3 kommenttia:

Pitkän linjan mies kirjoitti...

Konkurssi ei ole rikos. Päinvastoin laissa nimenomaan määrätään viemään yhtiö konkurssiin tietyssä tilanteessa - mutta tätä eivät näy pankit, eikä yleisö tietävän. Nimittäin konkurssirekisteriin pistetään yrityksen koko hallinto, siinäkin tapauksessa että konkurssi on tapahtunut lain sääntöjen mukaan. Rekisteriin syyttään joutunut on tämän jälken erinomaisissa henkilökohtaisissa vaikeuksissa omien varojensa, tiliensä ja lainojensa kanssa.

Pankkisalaisuudesta huolimatta pinessä maassa konkurssiasia leviää kulovalkean tavoin ja "syyllisen" on itsensä osoitettava syyttömyytensä - ja se on todella vaikeaa. Se on syy miksi yrittäjiä on vähän ja toiseksi koska Suomessa viranomainen itse pitää yrittäjää potentiaalisena rikollisena.

P.S. Blogisi ei näy päivän blogeissa. Oletko karenssissa?

hakki kirjoitti...

PLM

Vai että karenssissa? Minäkö? Ja niin tarkka kuin sinäkin tavallisesti olet. :-)

Tavanomaiseen tapaansa blogi-isäntäni lienee korjannut kaiken sen ohjelmiston (vast.), joka palvelee suoraan toimituksen etuja. Viimeinen tieto "Uusimmat artikkelit" sivulta osoittaa, että perjantai-iltapäivän jälkeen blogisto ei taaskaan toimi. Vaan että sen korjaamisella kiirekö? Tuskin.

Tobe kirjoitti...

"Rikkauksiako yrittäjä metsästää? Kaikkiko? - Oman kokemukseni mukaan parhaiten menestyvät ja siis ehkä myös "rikkauksia" saavat yrittäjät, jotka eivät suinkaan lähde rikkauksia metsästämään. He haluavat toteuttaa sen oman juttunsa ja tehdä sen itse. Jos he sattuvat menestymään, tulee rikkaus sitten kaupan päälle."

Tuossahan se hakilta jo tuli mitä minun piti sanoa.
Yrittäjänä voi joku rikastua ja vielä suurempi joukko vaurastua.Kukaan ei voi kuitenkaan asettaa lähtötavoitteeksi tulla rikkaaksi.
Muistan sen 80 luvun lopun huuman jossa nuoret kollit oli otsikoissa teemalla:"Mulle, kaikki heti!"
Heistä ei ole sittemmin paljon kuultu.Yksi lienee kohtuullinen kirjailija ja muut kadonneet jonnekin toimitusten tai ideapajojen hämäriin.Ehkä kuningas A:kin otti oman osansa? Onnistujat ovat usein aika hiljaisia ja varman päälle pelaajia.Kasvavat ajassa ja osaavat liittoutua.Yrittäjällä tulee olla hyvät sosiaaaliset taidot ja pelisilmää.Yrittäjä rakastaa itse yrittämistä.Onnistuja luopuu harvoin ennenkuin pakko ajaa hyppäämään sivuun.Ikä ja terveys on yhtälö joka kulkee käsikkäin ihan kaikilla.