maanantai 14. helmikuuta 2011

Vietiinkö meiltä Nokia?

Käypä Nokialle ihan miten tahansa pitää toivoa, että me otamme siitä opiksi. Vaikka sitten tuntuisi, että liian myöhään.


0 0 0 . . .


Kun kansallinen kansalaisten omistus on poistunut, ei demokratia enää toimi. Markkinoilla määrää se, jolla on riittävästi pelimerkkejä.


Kansallinen kansalaisten tasa-arvo ei ainakaan vielä ole taipunut kansainväliseen kansalaisten tasa-arvoon. Markkinatalouteen demokratia istuu vain välineellisesti. Se on demokratian toimivuuden turvaajana toiseksi tärkein edellytys. Kansakunnalle tärkeintä on työ.

12 kommenttia:

Koi kirjoitti...

Vähemmälle huomiolle on jäänyt se asia, että Aasian kilpailukyky on
edelleen sellainen että länsimaiden taloudet ovat tosissaan helisemässä.

Tämä alkaa tosissaan vaikuttaa Nokiaankin ja sen toimintaedellytyksiin Suomessa.
Sama tulee vaikuttamaan kaikkiin niihin suuriin yhtiöihin joilla on valmistusta Suomessa. Aasia rynnistää halpapuhelimissa, kohta myös kalliimmissa.

Taitaa olla liian kova pala suomalaisille poliitikoille?
Tässä se todellinen "hyvinvointivaltio" riski on.
Siitä ei vaalikeskustelussa uskalleta edes puhua.
Kauanko Euroopan läskiintyneet velkataloudet aikovat pärjätä kun kilpailu
tosissaan alkaa?

hakki kirjoitti...

Koi, kiitti kommentista

Puutut olennaiseen asiaan, asiaan joka on huomattavasti Nokiaa suurempi.

Niin moni meistä hyväksyy ajatuksesi siitä, että ratkaisunkin tulee olla iso, ehkä jopa maailman laajuinen? Maailman kaikkien valtioiden yhteinen? Tai ainakin suurimpien valtioiden? Tai edes EUn? Vai olisiko sittenkin niin, että edelleenkin ainoa tapa syödä norsu on tehdä se pala palalta? Jostain sen syömisen on alettava. Ja siitä sitten jatkettava.

On silkkaa laiskuutta ja henkistä itsetyydytystä meidän kuvitella, että JOKU MUU hoitaisi tämänkin asian. Ei tilanne muutu, ellei kuka tahansa ala tekemään. Olkoon sitten vaikka suomalainen äänestäjä tai poliitikko. Jonkun - kenen tahansa - on alettava, jotta joku voisi liittyä mukaan.

Helge V. Keitel kirjoitti...

Stephen Elop on amerikkalaisten osakkeenomistajien toimeksiannosta tehtävässään. Kurssi on saatava ylös. Hyppy 30 metristä tuntemattomaan vie ensin syvälle ja jos happea riittää ja hait eivät syö rampaantunutta selviytyjää, voi paluu pinnalle tapahtua Elopin ja muiden arvioiden mukaan muutaman vuoden kuluessa (vrt. Stora Enso). Nokian kriisi on oletettavasti paljon pahempi kuin mitä meille on kerrottu.

hakki kirjoitti...

Helge, long time no see

Isoäitini sanoin: Våga vinna tappa kan man alltid. Taitaa vaikeusastetta riittää ja tuomarit olla tarkkoina. Ensimmäisen horjahduksen hinta oli 4,xmrd pörssirahaa. Tuntuisi siltä, että ainakaan Nokian imago- tai sijoittajasuhdeammattilaiset eivät Elopin luottamusta ole nauttineet?

ToBe kirjoitti...

On se hienoa olla riittävän köyhä.Tässäkään hässäkässä ei ole toistaiseksi mennyt miljoonaa pörssin ahnaaseen kitaan.
Toisaalta on mukava olla senverran varakas että saa nauttia rajuista pudotuksista jonkun tonnin verran.
On omituista ettei Ollila puhu mitään.Miksi kaikki puhe on annettu Elopin suuhun.Tottakai tämän kaiken takana on koko johto.Ne jotka eivät olleet saavat nyt lähteä.Taisi homma olla selvä jo Kallasvuon aikana.
Toivottavasti hakin isoäiti on oikeassa.Isoäidit yleensä tietävät!
On tosin aika epäsuomalaista uskaltaa voittaa.Jääkiekossakin sen näemme.Meille riittää kunniakas taistelu ja jatkoaikatappio on kuin voitto tai mestaruus.Nokian on aikakin amerikkalaistua ja alkaa toimia omistajiensa arvojen ja asenteiden mukaan.
Se sitten tuo jos on tuodakseen.Harvoin jos koskaan on markkinajohtaja ollut näin masentunut itseensä.Omituinen tilanne?

hakki kirjoitti...

OrNot

Kaksi maailman markkinajohtajaa ilmoittaa synergisten tuotteittensa liitosta ja toisen kymmenien miljardien markkina-arvosta häviää 14% ja "kotimaassa" syntyy maansuru, karvalakkilähetystöt laativat matkasuunnitelmia ja yt-neuvotteluihin hiotaan jo kymmenien tuhansien irtisanomispaketteja.

Kaikki ei ehkä sittenkään ole ihan sitä miltä se nyt näyttää. Tuputtavat peevelit meille vielä Ollilan presidentiksi.

ToBe kirjoitti...

Pressa? Ollila menetti mahkunsa juuri. Lipponen mustamaalattiin USA:n juoksupojaksi.
Liikanen leimattiin äksyksi naistennipistelijäksi.
Puhtoinen Olli Rehn saa syyt niskoilleen koko euroopan rahasotkuista. Jäljellä on enää yksi mahdollisuus. Laaja parlamentaarinen joukko kokoontuu presidentinlinnaan pyytämään Tarja Halosta jatkamaan vielä 6 vuotta.
Sitten onneksi heräsin.Näin edessäni toisen kierroksen jossa oli vastakkain Eva Biaudet ja Heidi Hautala.En näköjään herännytkään.
Ja voittajaksi valitaan.....so what!

hakki kirjoitti...

OrNot

Ei, ei so what vaan JOKU MUU.

Pitkän linjan mies kirjoitti...

Jos ne Nokian kupongit on nyt Jenkkilässä, niin kyllä ne kohta on Kiinassa. Sitten on Eeloppi erolistalla. Näin maailma makaa. Nokia yritti Ikean linjaa, joka on kehitelmä lakkaa, pakkaa, laskuta linjasta. Ikea kehitti sen suunnitteluta, teetä, laskuta ja markkinoi. Nokia yritti Suomalaisesti samaa suunnittele, teetä, laskuta, mutta tuote ei kehittynyt. Suunnittelu pysyi insinöörin nappulateknologiassa ja markkinointitaito puuttui. Avioliitto kenoviiva-risuaita keksijöiden kanssa on luonnollista. Apple on aina luonut yksinkertaisille ihmisille yksinkertaisesti toimivia asioita - kuten myös Ikea.

hakki kirjoitti...

PLM

Puhut viisaita.

Olenkin usein ihmetellyt, mikä mahtoi olla Nokian nousun salaisuus sen lisäksi, että se onnistui olemaan oikeassa paikassa oikeaan aikaa. Taisin siitä joskus kirjoittaakin ja päädyin silloin Nokian insinööriosaamiseen. Ja siltä osin varmasti raapaisin ainakin pintaa. Mutta varmasti vähintään yhtä merkityksellistä ellei jopa merkityksellisintä oli aikaansa istunut muotoilu ja käytettävyys.

PS.
Ja ehkä silläkin, että yritys miellettiin monia vuosia Japanilaiseksi.

ToBe kirjoitti...

Alan hiljalleen epäillä globalisaation hyötyjä meille menneeseen tuijottaville suomalaisille.
Ehdimme toki syödä kakusta isoja lohkoja, mutta uutta ei synny vaikka tukieuroa kehitykseen kuinka tungetaan.
Hesarissa oli tänään kohtuullinen vertailu uusien kotimaan innovaatioiden katoamisesta pikkurahalla kehitysvaiheessa.
Emme me ihan kyvyttömiä ole keksimään ja kehittämään, mutta kun joku tarjoaa satoja miljoonia niin se riittää keksijälle.
Saamme sitten lukea miten iso pelaaja teki idealla miljardeja.Työtä suomeen ei synny.On aika helppo ymmärtää miksi.
Meidän piilaaksomme on Otaniemen kokoinen ja eräät poliittiset voimat haluavat jakaa kaiken tasapuolisesti kautta maan.
Jos me todella haluamme onnistua vielä uudelleen Nokian näyttämällä tiellä lienee pakko hyväksyä suuret keskittymät.
Olisi aika hyväksyä metropoli jonka siemen on jo helsingin seudulla.Vaikka saisimme tänne kaikki suomen osaajat olemme liian pieniä valloitamaan maailmaa, mutta eikö kannattaisi sittenkin yrittää.
Jos uutta ei tule on tehtävä sitä sellua sellaisella hinnalla ettei siihen kukaan muu maapallolla pysty.
Vihreiden energiaveroideat pitää toki ampua alas samantien.Täällä pitää olla maaailman halvin energia jos raaka aineet ja palkat eivät pysy kilpailukykyisinä.
Kuitenkin USKON.....Nokian nousevan vielä kerran ja repäisevän merkittävän siivun maailman markkinoista.
Pörssi kiittää ja omistaja iloitsee.Mihin uskoni perustuu? Usko ei perustu mihinkään...usko on uskoa.
Ps. Niin ja se usko on menettämisen pelkoa! Vaikka ei taivasta olisikaan niin haittaako tuo jos hieman siihen uskoo.

hakki kirjoitti...

OrNot

Pakotit ;-) aikaistamaan tämänpäiväisen artikkelin julkaisemista. Ettei ihan plagioinnista syytettäisi.

Meidän ongelmamme taitaa olla se, että harrasteena ja intohimona "rahapelit" ovat paljolti syrjäyttäneet työn? Kansalaisten asioiden hoitaminen demokratialla on korvautunut puolueiden etujärjestötoiminnalla politbyrokratiaksi? Yritystoiminnan merkitys kansantaloudessa on hämärtynyt, kaikki vaadimme jotain tukia, joltain luukulta. Ja tukien jakajat ovat ihan muuta porukkaa kuin tuloksen tekijät, lisäarvon luojat.