lauantai 12. helmikuuta 2011

Kahdesta kalkkunastako yksi kotka?

 


Vai vain uusi ja entisiäkin isompi kalkkuna?


Joku jo tuota kuvausta tarjosikin. Ei kahdesta byrokraattisesta kivettymästä välttämättä ketterää ja dynaamista uutta teollista hypeä rakenneta? Eikä nopeasti ainakaan.


Mutta se tuskin on meidän suomalaisten keskeinen pohde. Meillä kysymykseksi alkaa konkretisoitua kansallisen olemassaolomme mahdollisuus globaalin liberalistisen markkinatalouden maailmassa. Sillä Nokia on maamme kehityksessä vain viimeisin oire, tuskin edes viimeinen. Eikä se maailma meitä heittele vaan me, ja ihan itse.


Jos Nokian tilanne johtui yhtiön toimintatapojen stagnaatiosta ja kyvyttömyydestä vastata asiakkaiden tarpeiden ja kilpailijoiden ratkaisujen jatkuvasti muuttuvaan kehitykseen, sen on taatusti täytynyt alkaa jo ennen Kallasvuon toimitusjohtajuutta. Tämä havainto taas saattaa luoda lisää uutta valoa DreamTeamiin, sen merkitykseen Nokian nousuun ja tuhoon. Sikäli jos nyt vielä tuhosta voi puhua, sillä muodollisesti eilinen oli vain uusi avaus, joka saattaavielä kääntyä parhain päin. Amerikassa on aikaa ja ehkä riittävästi katteettomia seteleitä. Meillä ei edes ole rahanpainokonetta, ajasta puhumattakaan.


Erityisesti Nokian tilanteen pitäisi tuoda jälleen keskusteluun johdon palkkausperusteet, bonukset ja optiot. Ja johtajuus ja sen tuloksellisuuden aikajänne. Toimitusjohtajan ja hallituksen rooli, varsinkin kansallisesti ylisuuressa kansainvälisessä pörssiyhtiössä.


Vaikkei Nokian ”lähtö” varmasti kenellekään täytenä yllätyksena tullut, eikä yhden yön väyrystely riitä arvioimaan sen merkitystä, mitä Nokian lähtö merkitsee Suomelle ja meille suomalaisille? Itsessään ja muun kehityksemme osana? Lyhyellä ja pidemmällä aikavälillä? Uhkina ja mahdollisuuksina?


Muutama irrallinen ensituntemus:



  • Työvoimapula erityisesti ITC-alalla loppui kertaheitolla. Insinööreistä koulutetaan lähihoitajia.

  • Tuhansia uusia työttömiä, sekä Nokialta että alihankinta ja yhteistyöketjusta ja miljoonia työttömyyspäivärahoja enintään 500 päivää.

  • Tuhansia yrittäjäkandidaatteja, kun muuta työtä ei riittävästi ole.

  • Kunnallisverotulot vähenevät huomattavasti Tampereella, Oulussa, Salossa, ja luonnollisesti Espoossa. Toimeentulotuen määrät kasvavat.

  • Kiinteistöjä tyhjenee.

  • Osaajat lähtevät ulkomaille. Osa osana Nokiaa, osa muiden hommiin.

  • Alihankintaketju aloittaa sopeutumisen. Osa, toivottavasti vain pieni osa ei onnistu.

  • Suomen Innovaatiouskovainen eliitti menettää keskeisimmän referenssinsä. Brandityöryhmää ei enää tarvita.

  • Keskustelu ”Symbian vastaan muut” loppuu.

  • Tie USAn markkinoille saattaa aueta railakkaasti.


 


Ja muutama ajatus:



  • Saattaisiko Suomen tuetuimman yrityksen muuttuminen tavalliseksi kuolevaiseksi panna yritystukien mielekkyyden kokonaisuudessa uusiin puihin?

  • Saattaisiko se lopettaa aluepolitiikan nimellä tapahtuvan verorahojemme törsäilyn mielekkyyden vähintäänkin kyseenalaiseksi?

  • Nousisiko kansallinen omistus takaisin sille kuuluvaan arvoon?

  • Taloudessa kansallisesti liian suuri on yritys tai toiminta, jonka loppuminen aiheuttaa kansallisen katastrofin.

  • Rahat ja työt muuttavat minne sattuu, mutta suurin osa ihmisistä ei. Ja ilman työtä tulee näillä leveysasteilla äkkiä kylmä ja nälkä.


Varmasti selkeämpiä ajatuksia herää, kun herätellään. Minulle ja muille. Mutta yksi asia on varmaa. Ei meillä ole varaa repiä vaatteitamme ja heittää tuhkaa päällemme. Siitä ei mitään tule. Tekoja me tarvitsemme. Mutta uusi johto saattaisi olla paikallaan.


 


 


 

12 kommenttia:

Tobe kirjoitti...

Se miten kaikki lopulta tapahtui haisee.Käyttäisin sanaa PETOS.
Markkinat rankaisee tämän takuuvarmasti.Nokia uskoisia ei ole ja Bill Gatesin luomusta suorastaan vihataan.
Apple taas on uskonto joka saa voimansa käyttäjistään.
Miten tähän suhtautuu suomalainen poliitikko? Pikku Mauri lisää vettä myllyyn ja uhoaa tämän olevan historiamme suurin taka-askel.Mehän uskomme Mauriin.Mieshän puhuu nyt totta.
Mihin katosi suomalainen suunnitteluvoima ja insinööritaito.Jääkö jaljelle vain valmistus ja sekin siihen hintaan minkä markkina maksaa.On palkanalennusten aika. Kuka muuten ihan oikeasti haluaa nyt hallitukseen?Siellähän on tarjolla vain julistelaumoja eduskuntatalon portailla.

GranpaIgor kirjoitti...

Microsoftia ei ole syytä aliarvioida. Se on vuosien varrella osoittautunut elinvoimaiseksi ja muuntumiskykyiseksi. Mutta syleileekö yhteistyö Nokian vain Microsoftin syliin yhdeksi liiketoimintadivisioonaksi? Sitä on vaikea tietää tässä vaiheessa onko se uhka vai mahdollisuus.

Nokian älypuhelimien Symbian riippuvuus on tuntunut rasitteelta. Lisäksi minua on jo muutamia vuosia ihmetyttänyt Nokian vimma ulkoistaa minun mielestäni aivan strategistakin ohjelmistokehitystä. Nokian uusi Ovi-järjestelmäkin tuntui alussa aivan fiaskolta. olikohan ulkoistettua kehitystyötä? Ja olen havainnoinut useiden Nokialta muualle siirtyneiden pikkujohtajien uusissa työtehtävissä harjoittamaa suorastaan neuroottiselta vaikuttavaa avaintoimintojenkin ulkoistamista, joskus vaikuttanut suorastaan järjettömältä.

Minulla oli joskus vuosia sitten Windows Mobile käyttöjärjestelmällä varustettu älypuhelin. Siinä oli kaikkia kivoja ominaisuuksia mutta se nyt vaan oli surkea luotettavuudessa. Kun vaihdoin takaisin Nokian (Symbian) totesin sen sentään toimivaksi vaikka siinä paljon kömpelyyksiä olikin.

Uusin Windows Mobile, muistaakseni versio on 7, on tätä nykyä aika harvinainen älypuhelimissa. Ehkä huonot kokemukset karkoittivat älypuhelinvalmistajat?

Android puhelimet ovat voittaneet kovasti suosiota ja markkinaosuuksia. Joten kovaa kilpailua on tiedossa.

Mutta muistelen lukeneeni viime vuoden loppupuolella arvosteluja uusimmasta Windows Mobile versiosta ja se sai ylistävät arvosanat. Microsoft on osoittanut vuosien varrella olevansa yritys joka osaa ajoissa oppia omista virheistään. Se taito on harvinaista enkä ole ihan varma onko sitä esimerkiksi Nokialla.

Haluaisin olla toivorikas Nokian suhteen ja toivon, vaikka en vielä uskokaan, että yhteistyö koituu Nokialle hyödyksi, Microsoftille kylläkin.

hakki kirjoitti...

OrNot

Ketä tarkemmin epäilet petoksesta? Ollilaa? Eloppia? Vai meitä suomalaisia yleensä? Vai vainko sinua?

Miksi markkinat rankaisisivat yhtään ketään, kun kaksi alansa eittämätöntä jättiä yhdistää voimansa? Eikö markkinoiden ennemminkin pitäisi huutaa JIPPIItä kaikista kurkuista? Bill Gatesin luomusta ehkä vihataan, mutta sitä ostetaan. Nokiaa tuskin kukaan vihaa, mutta jenkkeihin se ei ole päässyt. Mutta siellä on Microsoftin kotikenttä ja edelleen varmaan suurin yksittäinen asiakaskunta.

Suomalaisen poliitikon mielipiteellä ei tässä yhdistymisoperaatiossa ole minkään valtakunnan väliä. Tähänkin mennessä he ovat lähinnä keskittyneet loistattamaan itseään Nokian paisteessa. Ja toivoneet siitä itselleen muutaman lisä-äänen. Nyt sitten ääni kellossa muuttunee. Joka tyyppi joka kynnelle kykenee, ei osaa riittävän syvällisiä solvauksia edes keksiä, vakuuttaakseen vaalikarjan oman visionsa oikeudesta tyyliin, "mitä minä sanoin"! Ja Maurin häntä heiluu aina ja edelleen ainoastaan sen mukaan, mistä eniten tukimiljoonia omille joukoille lohkeaa. Ja nyt lohkeaa. Erityisesti Jyväskylään ja Ouluun. Ehkä vielä Saloonkin.

Nyt tarvitaan luovaa, innovatiivista johtajuutta. Oikein sääliksi käy poliitikkoja. :-)

PS.

Tässä vaihtoehtoinen (?) tapa tarkastella tilannetta.

hakki kirjoitti...

IsoIgor

Toivon kanssasi, vaan en usko.

Ennemminkin uskon siihen, että Nokialle käy samalla tavalla kuin uskon käyvän STXn entiselle Helsingin telakalle. Tietotaidon ja osaamisen tyhjiin imettyään, uusi omistaja jatkaa toimintaa - suunnittelua ja tuotantoa - siellä, missä niille on parhaat edellytykset maailmassa.

Suomen saanto on lähinnä menneisyyden työ ja tulot, sekä tulevaisuuden työttömyyskorvaukset ja toimeentulotuet ja muutama yritys. Varmaan muutama työpaikkakin jää. Paikallisessa myyntikonttorissa.

Jo olisiko tämä nyt ihme? Kunniakkaista viimeisistä 15 vuodesta ja 150 vuotisesta historiasta huolimatta suomalaisen omistuksen osuus Nokiasta lienee 15 - 16 %. Ei kyseessä enää ole suomalainen yritys.

Uudelle Nokialle ei voi muuta toivoa kuin onnea ja menestystä.

Seppo kirjoitti...

Täällä edelleen käsitellään Nokia- asiaa,kuten Nokia olisi yritys Suomen kansantalouden kannalta. Sitä se ei ole, vaan VÄLINE johonkin tarkoitukseen. Toistan maailman yksinkertaisinta asiaa. Sellaiseen suoritukseen, mihin me olemme Nokian liittäneet suomalaisena maailmanvalloittajana ei meillä ole pienimpiäkään edellytyksiä 5- miljoonaisena, myöhään kehittyneenä kansakuntana. Olemme pettäneet itseämme ja meitä on taas käytetty välineenä. Emme ole koskaan osanneet tehdä ensimmäistäkään kännykän elektronista osaa. On täysin järjetön ajatus, että meillä olisi osaamista ja vaikutusvaltaa käyttää muita välineinämme. Tätä tarkastelua ei voi typistää käyttöjärjestelmien paremmuuksien vertailuksi. Se olisi petoksen peittämistä petoksella. Olisi aika olla rehellisiä itsellemme.

hakki kirjoitti...

Seppo, kiitti kommentista

Oliko se niin, että kaksinkertainen negaatio on positio? ;-)

Olen kanssasi samaa mieltä, joskaan en tietoa asiasta omaa, että emme ole "osanneet tehdä ensimmäistäkään kännykän elektronista osaa." Mutta siitä en, etteikö NOKIA olisi ainakin menneisyydessä ollut Suomen kannalta merkittävä yritys. Viimeisen noin 15 vuoden osalta jopa erittäin merkittävä. Parhaimmillaan sen osuus BKTstä oli noin 4 %.

Ystäväni PLM kuvasi jo kauan sitten Suomen "teollisen tulevaisuuden" koostuvan parhaimmillaan kolmesta keskeisestä komponentista: lakkaa, pakkaa, laskuta. Tarvitaan menestykseen varmaan muutakin, mutta omaa tuotantoa siihen ei välttämättä>/b> tarvita. Ja kyllä kyseessä silti on yritys.

Ei meiltä osaamista puutu. Enemmän meiltä puuttuu uskoa erilaisuuden voimaan ja itseemme. Se lienee peräisin korporaatioiden, ml suuryritysten voimasta historiassamme. Ja varmaan jotain voisimme historiasta oppia? Nyt kun ne ovat ajautuneet konkurssiin, ne on myyty tai muuten luovutettu pois ulkomaille, täytyy ainakin aluksi tyytyä moniin pieniin. Ja parempi sekin kuin ei yrityksiä ollenkaan, tai vain niin suuria, että yhdenkin poistuessaan koko kansantalous heiluu.

Seppo kirjoitti...

Osaamista ei puutu. Kokonaisosaamista puuttuu. Kokemusta ei puutu. Kokemuskertymiä puuttuu. Kokemuskertymät ovat välttämätön ehto aidolle yritystoiminalle. En ajattele negaatioiden kautta. Olen seurannut tätä alaa laajasti,syvästi osallisena ja sisäpuolisena yli 40 vuoden ajan. Olen seurannut näitä psykoottisia ilmiöitä, joihin tämä kansa on taipuvainen. Jaettiinpa rahaa tolkuttomasti kansakunnalle millä argumentilla tahansa, sillä on merkitystä. Sillä on valtavasti suurempi merkitys, jos lahjakkaalta kansanosalta varastetaan menneisyys, tulevaisuus, unelmat ja merkityksellisyys. Näin on tapahtunut. On tahallista tai tahatonta harhautusta, jos keskustelu supistuu Symbian/Windows -tasolle. Olisi terapian aika. On toivotonta yrittää tolkuttaa että joulupukkia ei ole yleisölle,joka keskustelee otsa rypyssä kyseisen instituution logistisista järjestelmistä.

hakki kirjoitti...



Toivottavasti lihotettu teksti laiheni.

Nyt minulta meni hämmästyksen sormi ihmetyksen suuhun. Tarkoitan, etten ymmärrä alkuunkaan mitä tarkoitat. PRH on käsittääkseni rekisteröinyt noin 300.000 yritystä Suomeen. En oikein osaa vastata muulla tavalla kuin hyväksyä suosituksesi "Olisi terapian aika."

Mielellään kyllä kuulisin mitä tarkoitat.

Seppo kirjoitti...

Tämä on asia, jota en pysty yksinkertaisemmin sanomaan. Loukata en halua ketään. Ajatuksen on ymmärtänyt putkimies ja Nokialla työskennellyt tekn. tri. Koulutus ei ole este, eikä edellytys. On kysymys arkiajattelusta vs. uskomus. Jälkimmäinen on vahva ja voittaa tiedon ja jopa kokemuksen.

Anonyymi kirjoitti...

hakki...petos sana oli henkilökohtainen tunteeni Microsoftia kohtaan...en yksinkertaisesti ole koskaan pitänyt Gatesin maailmasta.
Kun palautan terveen järjen ja hyväksyn Paasikivimäisesti tosiasiat minulle jää kaksi tapaa suhtautua asiaan.
1.Suomalainen tapa, jossa ryvetään pohjamutia myöten ja voivotellaan valtiota apuun.
2.Se toinen tapa jossa näemme uuden innostavan yhtiökokonaisuuden jolla eväitä vallata maailma itselleen.
Samassa rytäkässä suomessa irtisanotut insinöörit joutuvat pakkotilanteessa luomaan jotain uutta joka olisi jäänyt tekemättä Noksun mukavoittamassa työilmapiirissä.Kilpailu ajaa keksimään.Pakko ajaa keksimään uutta.
Sodan jälkeen meille luotiin konepajateollisuus ja ennekaikkea laivanrakennusosaaminen.Molemmat syntyivät pakkotilanteessa.
Ennen sotia meillä tehtiin lähinnä maatalouden laitteita ja joitain paperiteollisuuden sellukattiloita.
Nyt nukuttuani huonosti muutaman yön-valitsen jälkimmäisen vaihtoehdon.
Toivon myös poliitikoilla näkemystä missä ykköästavoite on a)saada uutta yritystoimintaa maahan ja b) pitää entiset täällä ja c)unohtaa aluepolitikointi näin vakavilla asioilla.
Pahaa pelkään että meillä valitaan tuo suomalainen tapa johon keskustapuolue heittää ison tukipakettikeskustelun jo lähiviikkoina.

hakki kirjoitti...

OrNot in cognito

http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/109247-nokia-pelkoa-oulussa-%E2%80%9Dse-olisi-karmea-paukku%E2%80%9D#comments

Ja viimeiseen lauseeseesi olet upeasti kiteyttänyt ongelmamme.

hakki kirjoitti...

Seppo

Kun en ole sen paremmin putkimies kuin tekn.tri. jään siis paitsi jotain todella tärkeää.