keskiviikko 16. helmikuuta 2011

Stepen Elop and a licence to kill

Oliko niin, että osakeyhtiössä toimitusjohtajan ensisijaisena tehtävänä on osakkaiden osakeomistuksen kasvattamain? Tai ainakin säilyttäminen? Jos se on, ihmettelen minkä oppilaitoksen tai elämänkokemuksen antamien johtamisoppien mukaan Stephen Elop toimii? Jos hän edellytti ja toivoi saavansa aikaan dramaattisen vaikutuksen, hän kyllä varmasti saavutti tavoitteensa. Jopa ylitti.


Ensimmäinen varsinaisen ulostulo ja parin päivän kuluttua osakkaiden omaisuudesta on hävinnyt vajaat 20 %. Miljardeja euroja. Yksi YKn jäsenvaltio on julkitulon jäljiltä sekaisin.  Asianomaisen valtion edustaja peräti vaatii yhtiötä kantamaan vastuunsa, vaikka tähän asti lähinnä yhtiö on vaatinut edustajiensa suulla valtiota kantamaan vastuunsa. Ja on tottunut saamaan haluamansa.


Jos hetkeksi unhtaa Schumpeterin ja hänen Luovan Tuhonsa, ei voi kuin ihmetellä mitä ja kenen etua palvelee se, että uudistumisen ja kehittymisen nimissä ensin tietoisesti tuhotaan kaikki se, mitä aiemmin on onnistuttu rakentamaan?  Brandeja ei hetkessä rakenneta, eikä ihmisiä yhdistetä. Oli Nokia, sen ihmiset ja tuotteet ihan missä kunnossa tahansa, kovin on outo strategia Elopilla. Kenet hän uskoo saavansa toteuttamaan visiotaan? Vai eikö hän tarvitse siihen muita kuin itsensä? Harvoin olen kuullut motivoinnista enkä varsinkaan innostamisesta, joka tapahtuu kuolemantuomioita jakaen.


Luottamusta on vaikea saavuttaa. Kansainvälisillä markkinoilla varsinkin. Mutta se on ilmeisen helppo tuhota. Ja luottamuksen voi menettää vain kerran. Siitä alhosta nouseminen se vasta johtajuutta vaatiikin.


Ei tule mieleen montaa lentävää lausetta, jotka olisivat olleet vaikutuksiltaan yhtä merkittäviä. Kaksi tulee ; "Se pyörii sittenkin." ja "Ei koske meitä." Kumpaa meidän pitäisi uskoa?
PS.


Kun vanhaan hyvään aikaan kansa hiljentyi henkeään pidätellen odottamaan Nokian kvartaalituloksen julkistamista, se nyt hiljentyy kuuntelemaan poistuvan Nokian hallituksen puheenjohtajan viestiä A-plussasta tänään klo 21.40. Saako kansa lohtua, munkkilatinaa vai johtajuutta?


 


PPS.


Luottamuksen voi menettää vain kerran.


 


 

7 kommenttia:

palvelua kirjoitti...

Kysymys kuuluukin, minkä yhtiön osakkaiden osakeomistuksesta nyt on kyse.

Minusta Elopin strategia vaikuttaa hyvin järkeenkäyvältä erinäisten asioiden valossa. Luultavasti hän on edelleen Microsoftin mies, jota henkilökohtaisen talouden intressien valossa kiinnostaa ensisijaisesti Microsoftin, ei Nokian omistusarvon kasvattaminen. Kun Nokian kurssi laskee tarpeeksi alas, Microsoft saa ostettua Nokian, halvalla. Ja kenties Elopille on luvassa kakkosmiehen, ellei peräti ykkösen paikka Microsoftissa tämän operaation toteuduttua.
Jos kaikenkaikkiaan kuvitellaan, että Microsoft-ratkaisu on pelkästään operatiivisen johdon päätös, ei hallituksen ratkaisema strateginen valinta, lienee selvää, että ongelmat ovat nimenomaan hallitustasolla. Ehkä M-soft päätös tehtiinkin jo ennen Elopin valintaa, muutenhan tässä ei olisi mitään järkeä...
Mutta suomalaiset kumartelevat nöyränä ja onnellisina: Stephen lupasi, että pääkonttori (ja sen 200? työntekijää) jää Suomeen. Ihanaa. Kiitos Stephen.

hakki kirjoitti...

palvelua


Tätä asiaa ja kaikkia tapahtumia Elopin toimitusjohtajuuden ja MS-sopimuksen ympärillä voi vääntää kovin moneen eri suuntaan. Esittämäsi tai esimerkiksi:

Ollila kertoi Vanjoen olleen ykkösenä ennen kuin amerikkalaiset sijoittajat ilmoittivat, että se ei käy. Keitä mahtoivat olla nuo sijoittajat? Mikä heidän kytky MSään? Gatesiin? Nokiaan? Ollilaan?

Onneksi en juurikaan salaliittoteorioihin usko.

Mielenkiinnolla odotan mitä Ollila tänään kertoo.

fundeeraaja kirjoitti...

Ei ammuta pianistia,- ihan vielä. Hurjalta tosin tuntuu, että hirvittävän kovaa palkkaa ja optioita nauttinut Nokian johto on kehdannut ryssiä yhtiön tähän tilaan. Tämäkö nyt sitten on sitä Suomi-brändyä, josta Jorma on pantu jorisemaan. Onneksi ehti sanomaan, että brändi on luomua ja puhdasta luontoa. Elektroniikkaa ja tietotekniikkaa se ei välttämättä ole.
Elopin nimitys todistaa sen, että Nokia oli selkä seinää vasten. Ilman vahvemman tukea olisi edessä ollut pilkkominen ja myynti tai pahimmassa tapauksessa hidas hiipuminen.
STX on hiipumassa telakoineen. Ehkä Ollila olikin ennustaja kun sanoi Suomen olevan leimallisesti luomua ja kaunista luontoa.

hakki kirjoitti...

fundeeraaja

Saattaa se osoittaa, että Nokian oli selkä seinää vasten. Tai sitten ei. Mutta 5 miljardin hävitys on yksinkertaisesti tyhmää ammattitaidottomuutta tai tarkoin harkittua. Vahingoksi sitä tuskin voi uskoa. Ei noilla palkoilla.

työnloppu kirjoitti...

Katainen on lainannut valtion rahoja vasta muutaman miljardin edestä.
Elop on kova jätkä ja poltti päivässä yrityksen arvosta viisi miljardia.

Tarttee varmaan lähteä töihin että saadaan nämä maksut maksettua. Vai jos sittenkin menis korpikuusen kannon alle ja antais maksujen olla. Saavat kapitalistit keskenään sopia olemattomia rahojaan. Minä en osallistu niihin talkoisiin.

hakki kirjoitti...

työnloppu

En tiennytkään Kataisen lainanneen valtion rahoja. Hän on vain ottanut lisää lainaa valtioille? Vai olenko jäänyt paitsi jostain tiedosta?

Näinä suvaitsevuuden aikoina saat tehdä miten tahdot. Mutta jos tämä linja kauan jatkuu viranomainen kaivaa sinut sieltä kannon alta. Vaikkapa lentokenttää rakentamaan, kuten ennen aikaan.

määmeen kirjoitti...

Vanjoki tiesi tämän aikaa sitten kun kehitti MeeGon (mee=minä go=lähden)ja otti ja lähti