perjantai 18. helmikuuta 2011

Kansakunnan virhemarginaali

Nyt puhuvat lehdissä jo neljästä suuresta. Kaikki ne neljä mahtuvat galluppien virhemarginaalin sisään, eli ovat samalla viivalla nyt. Ottaen huomioon sen vauhdin, jolla gallupit muuttuvat päivä päivältä persummiksi pidän todennäköisenä, että suurin ryhmittymä Arkadianmäellä näitten vaalien jälkeen edustaa Timo Soinin vaalikoneistoa.

Ainoastaan Timo Soinin pikainen paljastuminen samanaikaisesti sekä homoksi, pedofiiliksi, eläimiin sekaantujaksi ja rietasta kaksoiselämää eläväksi saatananpalvojaksi voisi ehkä nykyisen kannatuskierteen kasvun pysäyttää. Mutta sekään tuskin jo tapahtunutta siirtymää hävittää. Kansa siis saa Messiaansa. Protestista nykymenolle kasvaa hyppy tuntemattomaan.

Puolueesta persujen osalta on vielä turha edes puhua. Porukka, joka tulee liikkeen siivellä valituksi on hyvin sekalainen ja varmaan arvaamatonkin seurakunta. Vähän kuin vihreä liike vielä neljä vuotta sitten. Kopioiduista politiikkaohjelmista ja varsin vähäisistä julkisista kannanotoista ei niistäkään voi vielä mitään ryhmän tulevasta linjasta päätellä. Mutta varmaa on, että pelkillä sutkauksilla ei neljää vuotta pysty johtamaan. Sen verran sekaisen pesän he perivät.

Kuten joku kolumnisti sattuvasti totesi, vaalien tulos on ilmeisesti "kansalaisten kohotettu keskisormi" koko puoluelaitokselle, pettymyksen ja turhautumisen osoitus demokratian toimivuuteen. Kuten vastaavanlaisessa tilanteessa noin 80 vuotta sitten. Entiset "kolme suurta" ja yksi pienpuolue saavat tuloksesta syyttää yksin itseään. Ja jos vanhat merkit paikkansa pitävät, me kansalaiset saamme maksaa viulut.


 


PS.


On turha kuvitella, että itsensä rötösherrojen kiinniottajiksi leimautunut tietävän kansan vaalimenestys ainakaan äänestysvilkkauden puutteeseen kaatuisi. Tai ainakaan sellaisen äänestysvilkkauden, joka jättäisi hypessä elävät uusherännäiset nukkuvien riveihin. Ennemminkin voi tapahtua juuri päin vastoin.

14 kommenttia:

GranpaIgor kirjoitti...

Tuo 'kansalaisten kohotettu keskisormi' on hyvä vertaus. Siitä on varmaankin kysymys. Tätä voi verrata siten käynnistämääsi 'Joku muu' hankkeeseen mutta tämä näyttäisi purevan paremmin.

Perussuomalaisten ehdokasasettelu on ilmeisesti laadullisesti kirjavaa sen joudun minäkin myöntämään. Mutta kirjavaa se on muillakin puolueilla - kokematonta porukkaa on listoilla vaikka kuinka paljon vähän jokaisella puolueella. Mutta noilla perinteisillä isoilla puolueilla on omat läpimenijänsä ja ne jotka ovat vain listojen täytteenä houkuttelemassa erilaisten marginaaliryhmien ääniä.

Otan vaikkapa esimerkiksi maahanmuuttoministeri Astrid Thorsin. Minun mielestäni perusuomalainen Jussi Halla-aho sopisi tehtävään paljon paremmin.

Timo Soinia messiaaksi nimittäminen on minusta asiatonta. Samanlaista nimittelyä en ole lukenut sinun käyttävän esimerkiksi Sauli Niinistöstä vaikka vastaavaan oli syytä sen verran luonnotonta on hänen palvontansa ollut.

hakki kirjoitti...

IsoIgor

Niinpä näyttäisi purevan paremmin. Ja oman käsitykseni mukaan valitettavasti.

Asiatonta tai ei tämä messiaasta puhuminen, mutta en minä itse asiassa henkilöä Timo Soini ajattele vaan ilmiötä Timo Soini. Sitä taas ei aina tule riittävästi painotettua. Lienee kuitenkin aika selvää, että keskisormen nostajat tarvitsevat fyysisen keulakuvan, lihaa ja verta olevan johtajan. Vaikka jo tähän mennessä näkyneet toimet varsin hyvin osoittavat, mitä kuvittelen valinnan jälkeen tapahtuvan. Uusia kasvoja mutta ei uusia tapoja. Siis demokratiamme toimivuuden kannalta ei ainakaan mitään positiivista.

GranpaIgor kirjoitti...

Mutta eikös perussuomalaisten voitto palvelisi opetuksena ns perinteisiä puolueita kohtaan - ottaisivat opikseen? Voidaanhan sitten vaikka hallituksen muodostaminen tehdä niin vaikeaksi että eduskunta pitäisi tuoreeltaan hajoittaa tms ja sen jälkeen kansalaiset äänestäisivätkin toivomallasi tavalla "oikein".

Ja eikös Sauli Niinistö ollut ihan samanlainen (äänivyöryllään) messiaaninen keulakuva-ilmiö mitä vahvaa johtajaa kokoomukselaisetkin tuntuvat tarvitsevan? Ilmiötähän minäkin vain ihmettelen. Ihan vain vertailun vuoksi :)

hakki kirjoitti...

IsoIgor

Totta kai Sauli oli ja ehkä monen mielestä vieläkin on. han sama.

En usko, että persujen voitto toimintatapoja muuttaisi. Sama vanha jatkuu cateris paribus.

ToBe kirjoitti...

Persujen voitto on todellakin vain keskisormen nosto tai pyllistys ohiajavan auton ikkunasta.
Huuma kestää ehkä muutaman päivän sitten palaamme lautakasoihin ja Kaikkosten maailmaan.
Näiden poliittisten broilerien maailmassa ei ole oikeaa ja väärää.Heille on silattu tie ja pudonneillekin suojatyöt odottamassa.
He vertaavat mielessään itseään yritysjohtajiin, joilla onkin ajoittain todellista vastuuta.Kansanedustajat edustavat muka kansaa, mutta käyttäytyvät aivan toisin kuin he joiden avulla sinne nousivat.Ennustan, että jo ensi vaalikaudella tulee uusi sopimus jossa pudonneelle kansanedustajalle tarjotaan kultainen kädenpuristus ja satatonnia riihikuivaa samantien käteen...verottomana ilman muuta.
Mikään ei muutu, paitsi muutama nimi lööpeissä, koska luojan kiitos jotkut putoavat ihan oikeasti.
Maailma on kohdallaan vasta sitten kun pudonneet Backmannit ovat työnhaussa muiden ihmisten kanssa samoissa hakutalkoissa.
J.Backmannin tuskainen naama lööpissä ja otsikko huutaisi:"Lähetin 200 hakemusta ja en päässyt edes haastatteluun!"
Backman nyt vain näkyvänä pudokkaana mielessäni.
Juuri nämä suojaverkot näiden ihmemiesten ja naisten osalta pitää purkaa.Riihisäätiöt ja Nuorisosäätiöt ja muut veronkiertokuviot.
Työväen sivistysliitto saa jatkaa, mutta jos on vielä erikseen Pitkänsillan sivistysliitto, Keskustan tanhuryhmä jne.Kaikki tukirahoilla ylläpidetyt raittiusseurat stop tykkänään. Nekin rahat voisi sijoittaa siihen raitttiustyöhön. Yksi järjestö riittää.
Onneksi on monia Kiukkuliittoja, jotka joutuvat pärjäämään ihan omillaan.Olisi muuten aika somaa jos joku suurista puoluejohtajista ei pääsisi läpi lainkaan.Pääministeri jota kansa ei valinnut eduskuntaan! Jess!

helanes kirjoitti...

Täällä kai "uskaltaa" puhua persuista saamatta törkyä naamalleen, ovat perin herkkiä. Ja ymmärrettävästi tohkeissaan.

Saattaa olla vaaleissa suurin ja voittaa joka tapauksessa. Mutta entäs sitten. Sillä juuri mikään siitä, mitä perussuomalaiset ovat toitottaneet, ei yksinkertaisesti voi toteutua, sillä niin epärealistista se on. Mustaa ei voi saada valkoiseksi tai päin vastoin.

Erotaan EU:sta, YK:sta, poistutaan rauhanturvatehtävistä, ei lähetetä mihinkään suuntaan apua, vaaditaan Kreikan-takuut takaisin, kyörätään ulkomaalaiset pois maasta, poistetaan ruotsinkielisten kaikki oikeudet jne. jne. Eikä tämä ole edes liioittelua.

Ollaan rehellisiä. Niin, ollaan rehellisiä.

GranpaIgor kirjoitti...

Miksi emme muuten voisi lopettaa rauhanturvatehräviä esimerkiksi Afganistanissa? Miten se on mahdotonta ja epärealistista? Jos esimerkiksi Pekka Haavistokin on jo esittänyt rauhanturvaajien kotiuttamista Afganistanista niin ei kai se nyt ihan mahdotonta olisi? Milloinkahan perussuomalaiset ovat vaatineet täällä jo asuvien ulkomaalaisten köyräämistä pois maasta? Olen tarkkaan seuraannut ns maahanmuuttokriittistä keskustelua enkä ole huomannut tuollaisia vaatimuksia. Vierasperäisten rikollisten karkottaminen omiin kotimaihinsa lienee kai jo hiukan toinen asia? Sitten on aivan höyrypäiden netissä nimimerkkikirjoittelua mutta en ymmärrä miksi se yritetään yhdistää perussuomalaisiin maahanmuuttokriittisiin. Vaikka henkilökohtaisesti kannatankin ns pakkoruotsia en ole ymmärtänyt että perussuomalaiset olisivat vaatineet ruotsinkielisten kaikkien oikeuksien poistamista.

Jos ollaan rehellisiä niin ollaan sentään joka puolella. Toivottavasti Helanes ei koe että tämä on naamalle töryn heittämistä.

ToBe kirjoitti...

Granpalcor....jos afganistanissa ei ollut yhtään tyttölasta koulussa kun projekti alkoi ja nyt satojatuhansia niin olemme ainakin naisen asialla jos ei muulla syyllä siellä mukana.Lopputuloshan kyllä tiedetään.Tulee kyllästyminen ja Taleban palaa päitä katkomaan.Silloin toivon niiden Haavistojen esiinmarssia jotka nyt haluavat sieltä pois.Vastuunkantoa on monenlaista.
Hyvää koulutusta muuten meidän pojille olla oikeassa sodassa mukana edes siivellä.

hakki kirjoitti...

Jaaha. Täällä sitä vaan jutellaan, vaikkei isäntä ole edes paikalla. ;-) Ihan hyvä niin kun asiasta puhutaan.

Myönnän mielihyvin, että persut - ryhmänä / laumana - eivät ole kaikkien niiden suvaitsemattomuuksien ilmentymien takana, joiden mukaan heitä leimataan. Ja varmasti joukkoon mahtuu älykkäitä, inhimillisiä, suvaitsevia kunnian miehiä ja naisia ja varmasti myös vielä pahempia änkyröitä kuin mikä maineensa on. Vaan onko sillä oikeasti väliä? Heillä on brändi joka on "tosi".

Kuten artikkelissa totean he eivät mielestäni ole vielä puolue. Jos ärsyttää haluaisin kuvailisin heitä laumaksi, ja jos oikein ärsyttää haluaisin voisin heidän tohkeista ristiretkeään verrata lynkkausjoukkoon tai punaisten sotamiesneuvostoon, joiden henkinen koti rinnastuu Ku Klux Klaniin. Ainoa Oikea Totuus voimansa pidäkkeettömässä tunnossa.

Mahdollisen vaalivoiton seurauksista tärkein on kysymys siitä, mikä porukka ja millä tavalla lopulta valtaa johdon. Siis vähän samanlainen pohde kuin niillä nyt on arabimaissa. Siksi, kun itse en veren mausta tykkää, äänestän JOKU MUUta, toimivampana, rauhanomaisena vaihtoehtona.

Voisimmehan me lähteä Afganistanista, ja voisimmehan me palauttaa markan, ja säällisen irtisanomisajan jälkeen purkaa takuumme Kreikalle ja Irlannille ja varmasti voisimme myös erota EUsta ja vieläpä liittyä NATOonkin. Meillä on vielä vapaa päätösoikeus, halutessamme. Vaan haluammeko kantaa myös vastuun moisista teoista?

fundeeraaja kirjoitti...

Hyvä hakki, sä alat oppia. PerSut on todella ilmiö.Heidän suurin hyötynsä isänmaalleen on osoittaa, että kaikki on muutettavissa, jos kansa niin päättää. Kansanvallan puutteesta hakinkin palstoilla on valitettu. Nyt kansa näyttää valtansa. Siitä pitäisi olla iloinen. PerSut ei paljon asioita pysty muuttamaan. Samat virastot ja virkamiehet vaalien jälkeenkin tätä maata käytännössä hallitsevat, mutta tuleepa näpäytettyä vanhoja pieruja. Katainen osoitti tänään kypsyytensä myöntämällä PerSujen suvereniteetin jos menestyvät vaaleissa. Niin pitäisi tehdä muittenkin älykkäitten suomalaisten.

hakki kirjoitti...

fundeeraaja

Kieltämättä kuulun niihin, jotka haluavat muutosta poliittiseen järjestelmään ja kansanvallan palauttamista. Vanhojen ja nuorempien pierujen näpäyttämiselle itseisarvona en jurikaan lämpene. Mitä ihmeen iloa siitä on kun persunkaan mielestä mikään ei muutu?

GranpaIgor kirjoitti...

Hakki! Kirjoitat ettet lämpene ajatukselle vanhojen pierujen näpäyttämisestä. Mitä muuta on kannattamasi Joku-muun äänestäminen? Et ole mielestäni johdonmukainen.

Jos mikään ei protestista muutu niin harvinaisen jääräpäisen oppimuiskyvytöntä porukkaa on perinteisten puolueiden johdossa. Ehkä kannattajat muissa puolueissa vaihtavatkin johtajansa omiin messioihinsa.

Saksan 30-luvun tyylisen vallankaappauksen vaaraan en usko. Siihen tarvittaisiin muitakin puolueita kuin pelkkää perussuomalaisten vaalivoittoa.

Suosittelen edelleenkin lukemaan Ruukinmatruunan 5 osaisen blogkirjoituksen Reaalipolitiikan oppitunti. Siellä on mielestäni toisentasoinen analyysi Timo Soinista poliitikkona kuin pelkkä messiaaksi tai hitlerklooniksi leimaaminen. Eikä kirjoittaja Ruukinmatruuna ole mikään perussuomalainen hihhuli.

ToBe kirjoitti...

Maailma pyörii jostain syystä samaa kehää.Samoja ilmiöitä uusin maustein.Toiset jopa matkivat menneisyyttä naurettavuuteen saakka.katsokaamme vaikka noita Putinnuorien Nashi Me porukkaa.Me vastaan te on aina toiminut kunnes sitten tsaas sortunut.
Syyllisten etsintä on toinen keino.Oppositiohan on aina löytänyt syyllisen kunnes on itse hallituksessa.
Puolueiden vertailu keskenään johtaa vain muutaman prosenttiyksikön heittoihin verotuksessa.Ne ovat lopultakin pieniä puroja ja kenelläkään ei ole suurta suunnitelmaa.Kuka edes yksin pystyisi muuttamaan Suomea saatikka koko maailmaa.
Ääni Persulle on siis kuiskaus keskellä huutoa.Kuiskaus voi kuulua huutoa paremmin.En silti ole vakuuttunut että haluan kuiskata.

hakki kirjoitti...

IsoIgor

Näpäyttämisellä ja maton vetämisellä eliitin jalkojen alta on varmaan vähintäänkin aste-ero?

"Ehkä kannattajat muissa puolueissa vaihtavatkin johtajansa omiin messioihinsa." Siinähän se ongelma onkin. Taistelu äänistä siirtyy uudelle, entistä populistisemmalle tasolle.

Mitä taas tulee muiden puolueiden tarpeeseen vallankaappauksessa... uskopa, että jos persut ovat suurin puolue seuraavien vaalien jälkeen, kavereita löytyy jopa Kataistakin enemmän. Periaatteet joustavat, eivät valtapyyteet.

Kieltämättä en ole suosittamaasi blogiartikkelisarjaa lukenut. Mutta haluan erityisen vahvasti korostaa, että en ole pohteissani Timo Soinista, vaan niistä voimista - ei välttämättä edes henkilöitä, yksittäisistä henkilöistä puhumattakaan - jotka nousevat esille mahdollisen vaalivoiton myötä. Tämän tarkemmin en asiaa osaa ilmaista.