tiistai 29. maaliskuuta 2011

Missä PunaMulta kohtaa

siellä moraalinen, poliittinen ja taloudellinen ongelma. Sekö tätä turkoosihallitusta seuraa?


En katso olevani monessakaan suhteessa taipuvainen salaliittoteorioihin uskomaan. On yksi poikkeus. Kepu.


Kuntasektori, jonka keskeisimpänä päätöksentekijänä Kepu on, ei juurikaan ole minua aiemmin kiinnostanut. Kun en ole poliitikko, enkä kunnallispolitiikasta kiinnostunut ensinkään. Kuntasektorin koko on kuitenkin 40 miljardia ja kuulemma 2/3 yhteiskuntamme rahankäytöstä. Siksi Kuntalous olisi saatava eduskuntavaalien keskiöön.


Nyt, viime päivinä olen alkanut seurailla erilaisia kuntiin liittyviä linkkejä täällä bogosfäärissä. Onhan  kuntasektori kriisissä ja syynä hyvinvointivaltion alasajoon? Enkä voi muuta kun toistaa aiemmen mielipiteeni, kyllä netti on ihana. Se muistaa ja levittää tietoa.


Esiin tullutta ei minun tietoni riitä sen paremmin vahvistamaan kuin kumoamaankaan. Jätän arvioinnin lukijoille. Mutta levitän kohdalleni osunutta edelleen. Minua nimittäin todella ihmetyttää miten ja miksi kunnat, jotka kantavat erityisesti SoTe ja Opetussektoreista päävastuun on ajettu nykyiseen tilaansa? Maa on kuulemma rikkampi kuin koskaan, mutta puolueiden säästö- ja leikkausmenttaliteetti säästää vaivalla rakennetun hyvinvointivaltion kuoliaaksi.  • Voisiko todella olla niin, että kuntataloutta on kolmen suuren toimesta todella tietoisesti ajettu alas?

  • Voisiko todella olla niin, että silloinen sisäministeri Mauri Pekkarinen olisi jo vuonna 1992 EU-sopeutuksena esitellyt ministeriönsä laatiman kuntamallin, joka päätyy 88 kuntaan?

  • Voisiko todella olla niin, että tietoisesti oltaisi tehty päätös, että terveydenhuollon yksityistämisessä ei ole kyse suomalaisesta yksityistämisestä, vaan palveluiden siirtymisestä ulkomaalaisten palveluntarjoajien rahastettavaksi?

  • Voisiko todella olla niin, että Pörssiyhtiöt ovat jättäneet ulkomaalaisilta osakkeenomistajilta 10 vuoden ajan perimättä lähdeveroa noin miljardi euroa vuodessa?


Muun muassa näin kuitenkin väittää Jorma Jaakkola, kokiksien kansanedustajaehdokas Kokemäeltä. En jaa hänen johtopäätöksiään, mutta hänen väitteensä asettavat kolmen suuren kaikki hallituskaudet mielenkiintoiseen valoon. Kaikkien kolmen. Siis edellytyksellä, että ne pitävät paikkansa.
PS.


Voisiko sittenkin olla niin kuten Risto Volanen Suomen Kuvalehdessä väittää? Siis että, Armeija ja poliisi olisivat karanneet hallituksen valvonnasta Suomessa? Koska hallitus on yhtä kuin vallassa olevat puolueet, hän ehkä sittenkin vain heittää kansalaisten kaluttavaksi kuivan luun harhauttavan täkyn?  Kansalaisilla kun sentään vielä on säilynyt luottamus näihin kahteen institutioon. Sen sijaan muuhun virkamieskuntaan ja poliitikkoihin luottamus lienee jo totaalisti rapautunut?


Ehkä hän haluaakin ohjata kansalaisten ajatukset pois siitä tosiasiasta, että koko valtion virkamieskunta ja varsinkin puolueet, ovat lopullisesti karanneet kansalaisten ulottuvilta ja valvonnasta? Minkälaisen valtion he mahtaavatkaan meille rakentaa?


Ehkä meidän kansalaisten olisi, vähintään henkisesti hyväksyä aivan toisen porukan vallankaappaus?


 

11 kommenttia:

Samppa kirjoitti...

Erittäin hyviä kysymyksiä. Kummasti en usko, että kunnollista vastausta saat poliitikolta joka vastaa niin rehellisti kuin vain voi.

Mutta seuraa rahaa. Eikös se ole eräs johtoajatus. Sitten se, että näin on jos siltä näyttää. Kauan on näyttänyt aika...synkältä.

Toinen porukka? Kyllä.
http://haapavaara.wordpress.com/2011/03/28/1618-1648-revisited/

hakki kirjoitti...

Samppa

Kiitti. Et kai kuvittele minun odottavan ainakaan "vastuullisilta, puolueita edustavilta poliitikoilta" vastausta? Mutta elättelen toivetta, että sellaiset henkilöt, jotka todella tietävät tapahtumien todellisuuden kommentoisivat. Sillä usko tai älä. Vaikka poliitikoilta omatunto on sitovalla ryhmäpäätöksellä kielletty, maassa on edelleen ihmisiä, joilla se on tallella? Ja jotka tietävät mitä tapahtui, miksi ja miten.

Ja nyt kun suuret ikäluokat ovat eläköitymässä, niitä tietäjiä on paljon. Vaan uskaltavatko kertoa? Edes nimimerkin takaa? Se jää nähtäväksi.

Anonyymi kirjoitti...

Kuntatalous on kerrassaan käsittämätön syöpä Suomessa! Ja Kepu nimenomaan sen ylläpitäjä. Juuret menee kauas, mutta jotain osviittaa ongelman laajuudesta antaa se, kun katsoo puolueiden jäsenmääriä, http://bit.ly/hGx1jG Eli kepulla on edelleen jäseniä enemmän kuin muilla yhteensä. ...joka loogisesti tarkoittaa sitä että eri elämän aloilla on ihmisiä enemmän Kepun kirja taskussa kuin muiden puolueiden. Mikäs se yhdistikään Jorma Ollilaa, O-P Kallasvuota ja Esko Ahoa?

Mutta kuntapuolueeseen... Muistaakseni jossain oli suuntaa-antava arvio, että 1/2M saa tilinauhansa kunnilta ja TOINEN 1/2M muuten vain palkkansa verovaroista urakoitsijoina, konsultteina, toimittajina ja tusinana muita. Puolet BKTsta tulee julkisesta, ei tietenkään kokonaan kunnilta mutta kuitenkin... Ts. kunnista on hyvä pumpata kassavirtaa. Meikäläinen virkamieshallinto taas on jäänyt 70 luvulle, jossa kukaan ei tiennyt mitään ja hyörii komiteoissa ja alikomiteoissa ja valtuuskunnissa. Tehokas, ahne, yksityinen sektori pumppaa rahansa kunnilta ja kunnan hallinto on pihalla kuin tamppoonin narut; aika myrkyllinen yhdistelmä. Virkamiestä et saa mistään vastuuseen. Ei ole mitään insentiiviä tehostaa, koska oma takalisto voi saada kengänkuvan. Jos kunnat ovat operaatiivista toimintaa, jota katsoo hallitus, tällaista tehottomuutta ei normaalissa yrityksessä kauaa katsottaisi. Onko kukaan koskaan huomannut, että tehostaminen on samanlaista myrkkyä SEKÄ sairaanhoitajille, ETTÄ virkamiehille. Toiset takuulla haluaisivat säilyttää työkykynsä, toiset suojatyöpaikkansa.
Muutamia hyviä, joskin vanhoja kirjoituksia aiheesta Isokalliolta:

http://bit.ly/aTTBz7
http://bit.ly/eAV4Nj
http://bit.ly/buQ2CA

hakki kirjoitti...

Anonyymi

Ehkä kuntapuolen tilanne vaihtelee vahvastikin(?) kunnasta toiseen, mutta jossain noin 30 - 50% puitteissa se taitaa pyöriä. Ja jos se estää kuntien tehostamaan toimintaansa. Tai miettimään toimintatapojaan uusiksi. Lisäksi kuntapuolueen kaverit siellä Arkadianmäellä säätävät lait. Kun lakeja säädetään ja niiden kiertämistä mietitään, kyllä kuntien kuluihin aina jostain sopiva momentti on löytynyt.

Sanot "Puolet BKTsta tulee julkisesta, ei tietenkään kokonaan kunnilta mutta kuitenkin..." Kun julkishallinto ei tuo kansalliselle markkinalle juurikaan välitöntä taloudellista lisä-arvoa, tarkoittaa BKTn puolittaminen julkisen velan kaksinkertaistumista! Yhtä selvää on puolueiden haluttomuus karsia julkista sektoria. Jokainen leikkaus kun pienentää BKTtä ja lisää suhteellista velkaisuutta.

Isokalliota on hyödyllistä lukea, olivatpa kirjoitukset sitten uusia tai vanhoja.

ToBe kirjoitti...

Eräät kolleegani aikanaan olivat saaneet itsensä mukaan tuohon kuntapeliin.Kaikki mahdollinen matkailuraha ja mikä tahansa edistäminen meni tietyn kaavan mukaan.En ollut kykeneväinen niihin satoihin saunailtoihin ja maasutukseen minkä se busines edellytti.Kadehdin vain niiden mukaan päässeiden kykyä kestää sitä sulle mulle peliä.Missään kohtaa ei tullut kyseeseen sana laatu, koska laatu määriteltiin vasta sitten kun omat olivat ottaneet kermat päältä.Olihan siinä joskus ellainen sauma, kun rahat ja kaattet oli jo syöty ja juotu niin työ piti teettää jollain halvalla.Oli siinä siis paikka tehdä se jos halusi mukanaolon illuusion ilmaiseksi.
Tämä kuntavyyhti on niin syvä suo ettemme pysty sitä solmua koskaan avaamaan, koska siinä astutaan melkein joka toisen varpaille.Omat varpaani ovat turvassa ja siksi edes yritän muistella sitä peliä.Kirjan siitä saisi erittäin helposti.Kalle Isokallion tyyliin se olisi sekä hauska että opettavainen.

hakki kirjoitti...

OrNot

Kyse siitä milloin kuntavyyhti avataan, on kyse vain ajasta. Ei siitä avataanko sitä. Miks´et aloittaisi?

Matkailuun sitä rahaa on pantu muutamankin miljardin edestä. Sekä Lapin, että etelämpien alueiden. Ja hyvä, jos siitä koskaan saadaan kuluja vastaavia tuottoja takaisin. Samalla unohdetaan, että (vanhasta muistista) valtaosa tulee Etelä.Suomesta ja on ns. liikematkailua.

ToBe kirjoitti...

Taisi sinne "Lappi" portaaliin upota miljoonia ja koko hössötystä ei kuuna kullan valkeana näkynyt kuin powerpointissa.
Sisäänpääsymaksuja oli kyllä maksatettu ja tukia saatu niin että taskut repesivät kolikoista.
Pahimpia pelleilyjä on matkailun edistäminen...kaikki raha valuu organisaation ylläpitoon ja joku nuhruinen lappu menee painotuotteisiin ja siinä se.Voin vain kuvitella miten suuret summat liikkuvat erilaisissa elinkeinokeskuksissa puhtaina tukina turhiin hankkeisiin.No eihän ne turhia ole sanovat, koska niillä eletään se aika kun kusetusta saa jatkaa.
Pakko viheltää peli poikki tavalla tai toisella.Kumma kun puhuvat koko ajan vain EU asioista kun nämä maakuntatason riistot on maan tapa ja huono sellainen.

ToBe kirjoitti...

Maan tavoista vielä sananen.
On saatu selvä näyttö sotaveteraanijärjestöjen varakkuudesta ja silti keräys vaan jatkuu ja jatkuu.
Minäkin annan isänmaaallisena miehenä aina roponi, mutta ihmettelen kenen kuntoa niillä hoidellaan.Veteraanien lapsenlapsetko niissä kuntoutuksissa majailevat?Veteraanien asialla hyvää iltaa muuttuu vitsiksi jos jo hankittua omaisuutta ei nyt realisoida ja pääomia käytetä niiden oikeiden veteraanien viimeisiin vuosiin.
Jotenkin tuntuu, että kaikki tuollainen on maan tapaa.Syntyneet käytännöt jatkuvat ja kukaan ei kysy miksi.Kenelle kerätään?
Miksi rikas järjestö kerää koko ajan lisää? Systeemi on alkanut elättää itseään ja perusajatus on jo unohtunut.
Ilmainen varusmies työvoima tekee työn ja joku joukko nauttii.

hakki kirjoitti...

OrNot

Vain miljoonia? Oikea mittayksikkö on miljardeja. Eikä silloin edes puhuta markoista vaan euroista. Itse pääsin sitä hivenen sivusta seuraamaan 1960-luvulta lähtien. Tukea tuen perään, investointiavustusta ja ilmeisesti viime aikoina vielä innovaatiotukia päälle. Sinne ne ovat jänkhälle hävinneet tai vielä todennäköisemmin puolueuskovaisten taskuun.

Sotaveteraaneille on tavattu kerätä. Ja keräys jatkuu maailman tappiin. Jopa senkin jälkeen kun ei kukaan edes muista mitä varten oikein kerättiin. Ja usko minua, kyllä se raha oikean osoitteen silloinkin löytää. Vaikkei sotaveteraaneista mitään enää tiedetä. Mikä sinä olet hyvää rahoitusautomaattia rikkomaan?

ToBe kirjoitti...

Ai sorry..astuinko pahaan paikkaan.
Olihan se isänikin siellä ja enot kaukasuksella saakka interrailaamassa.
Kerätään vaan.Keräähän se kirkkokin vaikka on kuinka rikas jo ennestään.Ei anna nuttuaan pappi ei erkane eurostaan diakonissa.

hakki kirjoitti...

OrNot

Taisin astua minä? Oikein miinaan.

Aiemmat mielipiteeni sotaveteraanien ja sotainvalidien huonosta hoidosta täällä meillä ovat kaikki kaikkien luettavissa tältä blogilta. Arvo ja arvostus niille kelle se kuuluu.

Joku läheiseni sanoi joskus: "Ja keräys jatkuu maailman tappiin. Jopa senkin jälkeen kun ei kukaan edes muista mitä varten oikein kerättiin. Ja usko minua, kyllä se raha oikean osoitteen silloinkin löytää. Vaikkei sotaveteraaneista mitään enää tiedetä. Mikä sinä olet hyvää rahoitusautomaattia rikkomaan?" Joku toinen: "Senkin kyynikko."