tiistai 8. maaliskuuta 2011

Eipä uutta auringon alla - paitsi nuo perkeleen pilvet

 


Lama-aika on päättynyt, mutta Euroopan sekä Suomen politiikassa kuohuu.


0 0 0 . . .


Näin nyt mutta myös 1930-luvun lopulla.

PUOLUSTUSVOIMISTA
(ks. esim. Mannerheimin muistelmat)
30-luvulla pinnalla oli mm. asemateriaalin jatkuva kallistuminen ja siksi Suomi halusi pienentää armeijaa, jolloin olisi mahdollista varustaa se riittävän laadukkaalla materiaalilla. Muutenkin säästöt olivat vahvasti pinnalla. Kalustohankintojen rahoitusta ja muuta Puolustusvoimien rahoitusta haluttiin vähentää ja perusteltiin sitä fraasilla: "eihän meitä kukaan uhkaa".

PERSUISTA (ks.esim. IKL:n periaatteita)
1930 syntyivät Lapuan liikkeen aloitteesta ns. kommunistilait. Samoihin aikoihin sattui ns. Mäntsälän kapina Kapina ei johtanut avoimiin taisteluihin ja se päättyi kapinallisten antautumiseen sekä Lapuan Liike ry:n kieltämiseen. IKL perustettiin vuonna 1932 isänmaallisten suomalaisten yhteistyöjärjestöksi puolustamaan Suomen itsenäisyyttä ja laillista yhteiskuntajärjestystä kommunismin uhkaa ja kiihkoruotsalaisten svekomaanien ruotsalaistamispyrkimyksiä vastaan, sekä edistämään suomalaisuusaatetta ja muuta isänmaallista toimintaa.

POLITIIKASTA JA LAEISTA (vrt. esim. puoluekuri)
Hallitus aloitti toimensa Isänmaallista kansanliikettä (IKL) vastaan ja sääti ensi töikseen painovapauslain muutoksen, jolla estettiin hallitusta ja eduskuntaa loukkaava kirjoittelu. Lisäksi 1933 tuli laki, joka kielsi sotilaallisesti järjestäytyneiden poliittisten yhdistysten perustamisen sekä puolue- ja järjestöunivormujen käytön julkisissa tehtävissä. 1934 säädettiin "puserolaki", joka kielsi poliittisten pukujen ja puvunosien käytön. Poliittiseen rakoiluun vaikutti myös "lippuselkkaus". Hallitus kielsi punalippujen käytön toistaiseksi ja 1934 rajoitettiin poliittisten lippujen käyttöä ulkosalla pidetyissä tilaisuuksissa ja mielenosoituksissa.

ULKOPOLITIIKKA
(vrt. esim. YK tai suomalaiset desantit )
Ulkopolitiikassa hallitus luotti rauhanomaisiin suhteisiin ulkovaltojen kanssa. Suomen oli tarkoitus pysyä puolueettomana ja luottaa mahdollisissa kansainvälisissä ongelmissa Kansainliittoon. Politiikassa uskottiin vuonna 1932 Neuvostoliiton kanssa tehtyyn hyökkäämättömyyssopimukseen, jonka ensimmäiseen artiklaan uskottiin. Neuvostoliitto perui sen 1939 tehden sopimuksen Terijoen hallituksen kanssa.

KEPU
(vrt. 30-luvulla MAALAISLIITTO = Juho Niukkanen taitava kotiinpäinveto)
1930-lukujen hallitusten vakiokasvona oli Juho Niukkanen, jota ei koskaan valittu päänministeriksi, sillä häntä ei pidetty kokoavana hahmona vaan erittäin taitavana kotiinpäinvetäjänä. Hallituksen nihkeä suhtautuminen puolustusmäärärahoihin meni näin hänen syykseen.

VAKAVAA (….kuka tahansa uusi Aatu)
Kieltolaki kumottiin 1932 kansanäänestyksen jälkeen, sen tilalle tuli väkijuomalaki, joka määräsi alkoholijuomien valmistuksen ja myynnin Alkoholiliikkeen yksinoikeudeksi. Tällä tuskin oli mitään vaikutusta Suomen puolustukseen, mutta sillä oli, kun 30.1.1933 Adolf Hitler valittiin Saksan valtakunnankansleriksi.

OLIGARKIT JA LEHTIMIHET (ex. KGB:n valtakaudella ?)
Erilaisia näytösoikeudenkäyntejä pidettiin Stalinin valtakauden alkupuolella useita. Yksi ensimmäisistä suurista julkisista näytösoikeudenkäynneistä järjestettiin vuonna 1927 insinöörejä vastaan ja toinen, vieläkin suurempi niin sanotun "teollisuuspuolueen" johtoa vastaan vuonna 1930.

"Sen verran pilviä on taivaalle jo kerääntynyt." Onneksi ovat vielä pilviä. En voi kuitenkaan välttää kiusausta vertailla .
Eipä tässä mitään uutta auringon alla - paitsi ne %&*#&¤*&:n pilvet.


Näin nimimerkki Pitkän linjan mies.


"Tulevien vaalien jälkeinen eduskunta ja hallitus joutuvat heti toimikautensa alussa ottamaan kantaa muun muassa siihen, miten puolustusvoimissa jaetaan resursseja tai pitäisikö pikemminkin sanoa kustannuspaineita toiminnan ja materiaalihankintojen välillä." Ja varmasti näin jälleen on.


Tasavallan Presidentti vuosimallia 2011 linjasi, että tulevien vaalien jälkeinen eduskunta ja hallitus joutuvat, yhdessä hänen kanssaan, ottamaan kantaa muun muassa siihen, miten puolustusvoimissa jaetaan resursseja tai pitäisikö pikemminkin sanoa kustannuspaineita toiminnan ja materiaalihankintojen välillä. Sen sijaan kansaa tai kansalaisia hän ei kutsunut.


Olisikohan edes mielestä mahdollista, että myös kansa - kansalaiset, tavalliset tossunkuluttajat - eli ne, joita puolustusvoimat turvallisuuspolitiikkamme viimeisenä lukkona puolustaa, saisi osallistua vaikuttamiseen? Eiköhän tämä, yksi itsenäisyytemme turvaamisen keskeisistä kysymyksistä, olisi laajan kansalaiskeskustelun paikka? Olettaisin, että täällä kansalla - yhdellä maailman koulutetuimmista - olisi sekä tiedolliset ja taidolliset edellytykset tuoda mielipiteensä esille?


Tutkimustuloksia voidaan lukea ja tulkita niin monella tavalla. "Vuonna 2010 yleistä asevelvollisuutta kannatti 63 prosenttia vastaajista, kun luku on muuten koko 2000-luvun ollut yli 70 prosenttia." Yksi tapa on todeta, että lähes 2/3 kannattaa edelleen yleistä asevelvollisuutta. Mutta asenne itsenäisyyteen ja tahto sitä vaikka asein puolustaa, on luonnollisesti kaiken pohjalla. Ja siihen vaikuttaa, monen muun seikan lisäksi, myös tieto. Ehkä pitäisi panostaa sen levittämiseen?


Toinen joukko, jota ehkä kannattaisi ehkä kuulla entistä tarkemmin, ovat ammattilaiset, Puolustusvoimat. Poliittinen päätöksenteko kun niin kovin mielellää painaa vaikeuksien tullen päänsä päättämättömyyden santaan ja unohtaa tosiasiat. Yritän selventää vertauksella mitä tarkoitan. Tunnetusti " Joukossa tyhmyys tiivistyy." Poliittisessa päätöksenteossa se tiivistyy vähintään kaksi kertaa. Ensin yksittäisen puolueen sisällä. Sitten puolueiden kesken. Kun yleensä kukaan ei kummassakaan vaiheessa anna osaamisen tai tosiasioiden juurikaan päätään vaivata, tyhmyys siis tiivistyy kahdesti. Mikä sitten tulee päätökseksi? ... Yhtä hyvään tulokseen päästäisi arpomalla, ehkä jopa parempaan. Siis kansalaisten ja kansakunnan kannalta.


Eikä keskittyä taas toivomaan ja luulemaan, että EI KOSKE MEITÄ. Sen verran pilviä on taivaalle jo kerääntynyt.


 


Mutta onneksi historiasta ei voi oppia muuta kuin, että siitä ei voi mitään oppia?


 


 


 

12 kommenttia:

ToBe kirjoitti...

Historiasta oppii todella paljon.....jos sitä lukee ja analysoi.Jos jaksaa elää riittävän vanhaksi ja ei siksi tee samaa virhettä uudestaan.
Kuinka moni täyttää nämä määreet? Suuri osa nuorisosta on kiinnostunut uusimmasta Idols tähdestä tai BB talon asukin ahdistuksesta kuin vaikkapa arabimaailman mullistuksen merkityksestä heidän omaan elämäänsä.Öljyn hinta ei hetkauta heitä edes tankkaushetkellä.Leipäviljan hinnan nousu ja tärkeiden metallien raju nousukierre ei aukene omassa windows versiossa siinä korvien välisessä tilassa.Kaikki on aina kallista ja se on istuvan hallituksen syy, kun jonkun syy se on pakko olla.
Ihminen on huono ymmärtämään kylmyyttä tai nälkää jos ei koskaan ole ollut kylmä tai nälkä.
Nälkä määritellään nykyisin sellaiseksi tunteeksi/olotilaksi, mitä henkilö tuntee vatsassa tai suussa hetkeä ennen kerroshampurilaisen tunkemista suuhun.Kun se on syöty-se on sitä mitä kutsutaan historiaksi.
Kaikilla on kaikesta huolimatta ja yllättävää kyllä äänioikeus.Yksi ääni.Onneksi kaikki eivät sitä käytä.Jos kaikkein hulluimmat äänestäisivät meillä menisi vielä hurjemmaksi meno.Vai onko meillä jo käynyt niin, että fiksut ei mene uurnille?

hakki kirjoitti...

OrNot

Kyllä äänioikeus, jo sitouttamisen vuoksi, on tärkeää. Kaikilla täysi-ikäisillä ja -valtaisilla on oikeus äänestää. Mutta siitä voidaan tietysti olla montaakin mieltä, ovatko täysi-ikäisyyden ja -valtaisuuden rajat oikein määritelty.

Luovan visioinnin ja empatian harjoittamiseen kannattaisi kouluissa varmaan panostaa. Että oppilaat paremmin ymmärtäisivät miten pahimmillaan voi käydä heille itselleen ja heidän läheisilleen. Enkä todella tarkoita sitä maailman kriisiä kun telkku ei toimi tai hamppari loppuu. Säästyisivät paljolta.

ToBe kirjoitti...

Olen vaan aika masentunut siitä keskustelun tasosta mitä tapaamieni nuorten ihmisten kanssa syntyy.Tietoa ei ole ja se mikä on menee sekaisin moneen kertaan.Turha kehua omaa nuoruuttaan, mutta jostain syystä historia ja maailmanmenon analyysi oli silloin koko ajan läsnä.Niinsanottu turha humppa oli pienempää.Mikä nyt sitten täällä onkin turhaa? Neuvostoliiton painostus ja miehityksen pelko oli jokaiselle nuorelle itsestäänselvyys.Se ikäänkuin kyti sisimmässä.Demokratia oli todella rajattua.Äänestäminen ja historiantaju tai niistä oppiminen eivät toki kuulu samaan lauseeseen.Tässä hoidetaan asioita tässä ajassa-eikä menneisyyden oppien kautta saada tietoa kuin jo tapahtuneista munauksista.
Samoja kaavoja vaan näyttää toistuvan.Maailma toistaa itseään.Sanon kuin eräs jalkapallovalmentaja kysymykseen "kuinka ammattilainen eroaa amatööristä?" vastaus kuului:"Pelaaja pääsee toisen ohi vain vasemmalta tai oikealta.Ammattilainen pääsee useammin ohi kuin amatööri!"
Ei vika ole pelkästään nuorissa.Äijillä tuntuu olevan samanlaista paikalleen jämähtämistä.Nyt tapahtuva arabiliikehdintä luokitellaan osaksi islamin nousua, vaikka se lienee suurimmaksi osaksi internetin syytä/ansiota.
Jokainen sukupolvi tekee oman kumouksensa ja Iranin nuoriso tuskin haluaa samaa kuin ajatollahit toivoo.Facebook on Jahvea vahvempi.Meilläkään ei nähdä näitä uusia jakolinjoja vaan edelleen puhutaan jostain sos vs. porvarijaosta.
Juuri tämän kaltaiset myllerrykset nostavat valtaan erilaisia johtajia.Emme todella tiedä mitä saamme.Historiasata saamme maalleja, mutta aina tulee uusi kuvio jota emme osanneet odottaa.A.Hitler oli maailman suosituin /kiinnostavin ihminen vielä vuonna 1933-1936, mutta nyt meillä on ihan eri näkemys.

Oijoi kirjoitti...

Miten lie.

Katselin syvälukien OP mainoksia.

Pankki suosittelee asuntovelkaisille (ylivelkaantuneillekin) lyhennysvapaan ottamista.

"Säästyneet" rahat pankin mukaan (suositus) pitää sijoittaa rahastoihin, joissa on painotus Nokiaa tai suoriin osakesijoituksiin. No, kuiske käy, osta niin paljon kuin pystyt kun menee alle kuuden.

- tai nyt kannattaa ryhtyä eläkesäästäjäksi, tulossa OP:n mukaan on kaikkien aikojen piikki.

Jotekin tuli muistuma ajasta v. 2003 - 2005.

Sama kaiku, miesmuisti on nyt n. 5 v.

Jos on ?

Pitkän linjan mies kirjoitti...

ToBe:lle "Jos jaksaa elää riittävän vanhaksi ja ei siksi tee samaa virhettä uudestaan". Eipä tuohon voi muuta todeta kuin että; EN MINÄ, MUTTA NE MUUT...
Sanonnan alkuperä on tarinasta, jossa siinäkin oli kysymys suojautumisesta. :-)

Mutta takaisin aitoon asiaan. Kansakunnan pitäisi aina muistaa vähintään oma historiansa. Eteenkin tämä olisi tarpeen politiikoille. Toiseksi olisi syytä tutustua ja tuntea missä porukassa kansakunta on. Tällä tarkoitan nykyään EU:ta, koska YK=Kansainliitto. Vaikka miten oltaisiin globaaleja, niin suurvallat tai suuret liittoutumat sanelevat pienille mikä kulloinkin on oikeaa. Oli liittoutuma sitten Valvontakomissio, Nato, Varsovan liitto tai punakaarti.

hakki kirjoitti...

OrNot

"Tietoa ei ole ja se mikä on menee sekaisin moneen kertaan." Olen ollut havaitsevinani samaa. Vaan mistä tietäisimme, että tässä ei ole vain kyse siitä ikiaikaisesta? Silloin meidän nuoruudessa ei edes ollut humppaa, siis ainakaan Hesassa, mutta Beatlesseja, Kinksejä, Rollareita ja vaikkapa Holliesseja. Hyvin kompensoivat. En katso mitään menettäneeni.

"eikä menneisyyden oppien kautta saada tietoa kuin jo tapahtuneista munauksista." Ja huomattavasti helpompaa ja ihmiskunnan kehittymisen kannalta positiivista olisi oppia muiden munauksista. Vaan ei todella taida onnistua. Eikä muutosten nopeus ole kai vieläkään niin suuri, että omista virheistään ehtisi oppimaan?

"Juuri tämän kaltaiset myllerrykset nostavat valtaan erilaisia johtajia." Pitäisi pelolla todeta, että kaikenlaisia Johtajia. Nimittäin, sosiaalisia laumaeläimiä kun olemme, emme ole koskaan - tai emme ainakaan tähän mennessä - oppineet, että messiaista saa vaan turpansa verille. Taas kerran.

hakki kirjoitti...

Oijoi

Ennemminkin muistuma 1980-luvun lopulta? Ja miesmuistuma taitaa olla lyhentynyt jo ohjelmakauteen?

hakki kirjoitti...

PLM

Kunnon poliitikko ei muista mitään. Ei kuulu toimenkuvaan. Muuten häntä syytettäisi valehtelemisesta. Ja hänen toimenkuvansa on maalata taivaan sineä, potentiaalisen äänestäjän silmiin.

"Kansakunnan pitäisi aina muistaa vähintään oma historiansa." Varmaan pitäisi, mutta se ei ole vieläkään toivottavaa. Tekee edelleenkin liian monelle liian kipeää. Ja muuttaisi aivan liian monen käsityksiä tapahtuneista. Pahempaan.

ToBe kirjoitti...

Hakki...oppia ikä kaikki..silloin kun Buddy Holly skulas kaikki oli uutta...se oli vallankumous.Vaikka en Wanhan valtausta aikoinaan kovin innolla kannattanutkaan en myöskään katsellut innolla sen ajan herrakansaa.Silloin meillä oli ihan oikeasti porvarillinen yläluokka.Silloin oli ankeata kun nuorelle ei todella ollut edes kahvilaa tarjolla kello 20 jälkeen illalla.
Ne kumoukset olivat sen ajan tarpeista lähteviä.Kun stalinistit ja muuut hörhöt 70 luvulla jatkoi samaa hommaa oli kaikki jo politiikalla pilattu.SKDL ja SKP häärivät vallankumousta maahan, mutta onneksi duunarit nauroivat ääneen kun opiskelijapolot ehdotti yhteisrintamaa.Menkää laiskurit töihin huudon kuulin silloisen Wärtsilä telakan portilla.Tottahan se oli.Joutosakkia jonka aika kului kokouksissa ja Wanhan kahvilassa.
Eli ei todellakaan mitään uutta, mutta kun on nuo kaikki läpikahlannut niin osaa ainakin tunnistaa missä on tarjolla selkeää liukumiinaa.Jokainen sukupolvi tekee kaikesta huolimatta oman kumouksensa.Olihan sotaveteraanien kunnianpalautus vallankumous sekin ja varmaan v...ti sitä 70 luvun porukkaa, joka tahtoi syyllistää omat isänsä hyökkäyssodasta suurta ystävää kohtaan.70 luvun porukan tekoset on vieläkin liian pienellä printattu.Nythän se sakki jo viettää muisteloitaan Agit Proppiensa äärellä.Vatsaa kourii ihmisen kovuus ja typeryys.Ei ne unohdu.

hakki kirjoitti...

OrNot

Totta on etteivät unohdu; ajassa eläneiltä. Valitettavan harvoin vaan näillä ikää ja harrastusta riittää, yrittää itse aktiivisesti vaikuttaa kokemustensa siirtämiseen yhteiseen arkistoon, yhteiseksi opiksi.

Nyt on onneksi edes tämä virtuaalinen media. Mutta muistajat eivät osaa, viitsi tai uskalla omaa kokemustaan siirtää luettavaan muotoon. Ei blogein ei kommentein. Yhteisvastuun puutetta sekin? Ehkä Idols, BB, MasterChef tai MS Pasianssi kiehtoo enemmän?

Ja kuitenkin tiedämme ja toistamme; mikään minkä nettiin joskus kirjoitat, ei sieltä häviä. Edes tutkijoilta.

Samppa kirjoitti...

Harmittavaa, että kotka levittää tätä huhua, että netistä ei tieto katoa.

Kyllä se vaan katoaa. No, tosin. Jos sinun kirjoittaman eräät kopioi. Niin ei katoa. Mutta jos se on vaan palvelimen varassa, ja siihen liittyvän kopioinnin. Niin taatusti katoaa, jos joku haluaa.

Sen väittämän, että netti kantaa kaiken ja aina, on suuremmanluokan valehtelua. Digitaalinen tieto ei katoa, jos sen kaikki itselleen kopioi. Mutta jos odotat, että palvelin, jolle joskus olet tallentanut säilyttää sen. Niin harhoissa elät.

hakki kirjoitti...

Samppa

Olet luonnollisesti oikeassa. Vain kopioinnin ja/tai tietoisen taltioinnin (=kopioinnin) seurauksena netistä ei tieto katoa. Siksi teen sen itse. Valitettavasti artikkelien taltiointi kommenttien kanssa on sen verran työlästä, että siitä olen jo luopunut. Kuitenkin vasta ne, yhdessä artikkelin kanssa muodostavat kokonaisuuden.

Jo sinulla on ohje, joka mahdollistaisi esimerkiksi artikkelien ja niihin kuuluvien kommenttien taltioinnin kuukausi kerrallaan, kerro ihmeessä!