maanantai 6. maaliskuuta 2017

Kepu kilpailukykyä parantamassa


Lokakuussa 2008 kirjoitin tällä blogilla artikkelin otsikolla Hyssälän hössötys. Se käsitteli Kepun viimeisintä aluetuki-hanketta. Lääkelaitoksen pakkosiirtoa Helsingistä

Nyt kahdeksan vuoden kuluttua Hesari otsikoi analysoivan raporttinsa asiasta Lääkelaitos pakkosiirrettiin Kuopioon, vain kolme ihmistä muutti ja kymmenet irtisanoutuivat – HS kertoo, kuinka poliitikot ajoivat viraston tuhon partaalle

Vaikka en Jyrki Kataisen vaikutusta kepun valtuuksiin käsitellytkään, en tainnut olla kovin väärässä silloin? Silloin mielessä olivat vielä vastaavat aluetuki-ratkaisut Mavin ja Kemijärven Sellutehtaan tiimoilta. 

Puolueen pienen suurmiehen Mauri Pekkarisen vuosi vuodelta kalliimmaksi tulevasta energiapaketista ei tiedetty mitään. Eikä Pyhäjoen ydinvoimalan ulkopoliittinen rasite ole ansaitsemaansa huomiota julkisuudessa edes vielä saanut. Mitä nyt 

Ei ollut tietoa Jalasjärven aikuiskoulutuskeskuksen 50 miljoonan kuprusta virheellisesti veloitettujen tukirahojen vaikutuksesta Mari Kiviniemen tulevaisuuteen, ei liioin Anne Bernerin Finavia - toilailuista, eikä nykymuotoisesta SoTesta ollenkaan. 

Ei ollut tietoa soffan valmistajien innovaatio- ja tuotekehitystuista, ei Talvivaaran toiminnan todellisuudesta, eikä sen lapsellista pelastusoperaatioista ollenkaan. 

Ja juuri eläkkeelle pelastuneen Liisa Hyssälän piikkiin saa myös panna toimeentulotukien maksatuksen epäonnistuneen siirron KELAan, joka jo parin kuukauden ajan on kyykyttänyt maamme heikoimmassa taloudellisessa asemassa olevia ihmisiä oikein olan takaa. Ja vielä lisää valtaa janotaan

Historia tulee toistamaan itseään myös SoTe-ratkaisun osalta. Kun kepulit ryhtyvät ajamaan perinteisiä arvojaan, siinä eivät asiantuntijain näkemykset tai varotukset paljoa paina. Hehän eivät näissä leikeissä maksumiehiksi jää. Me jäämme.

Kalliiksi kepu meille tulee. Itse asiassa se on kilpailukykymme keskeisin tappaja. 

5 kommenttia:

Satunnainen raportoija kirjoitti...

Mun mielestä on tälle maalle peräti tyypillistä, ettei kukaan tajunnut ottaa yhtään selvää, miten paljon Sossun hommien hoitaminen tuo lisää työtä Kelalle. Jotenkin vain ajateltiin, että kyllä ne tädit siitäkin selviävät kaiken muun ohella, vaikka meillä kyllä tehdään näistäkin asioista tilastoja.

Mitä mä julkisen sektorin porukkaa tunnen, niin työhön kuuluu paljon sitä, että täytetään lomakkeita, joita ei kukaan tule koskaan lukemaan. Tilastojen tekeminen vissiin kuuluu samaan kategoriaan.

Anonyymi kirjoitti...

Hakki,

ei Suomessa ole kilpailukyvyn puutetta. Esim täällä Saksassa ovat palkat paljon korkeampia. Suomen ongelma on siinä, että meillä ei ole riittävästi vientikelpoisia tuotteita. Nokia loi suoamalaisille harhan, että olemme vientimaa.

Uusien vientituotteiden aikaansaamiseksi tarvittaisiin innovatiivisuutta. Mutta sitä ei synny, kun leikataan a) koulutuksesta b) tuotekehittelystä c) yliopistojen rahoituksesta (yliopisto on paljolti muutakin kuin koulutusta). Yliopistot tarvitsevat tyhjäkäyntiä, sillä siinä missä duunarin kahvitunilla puhutaan pääasiassa baskaa, tutkijoiden kahvitunnilla esitetään lentäviä uusia ahaa-ajatuksia, joista myöhemmin voi syntyä täysin uusi tuote.

Siinä mielessä "kaikki on Kepun syytä", sillä Suomi on vajonnut Vatulan sipilöinnin vuoksi takaisin palikka-ajattelun tasolle. Toivon, että tuosta Vatulasta ja hänen kuppikunnastaan päästäisiin isänmaan edun vuoksi eroon niin pian kuin mahdollista.

tutkija Pohjanmaalta

Satunnainen raportoija kirjoitti...

Mä olen miettinyt, että miten tämä oikeistokonservatiivihallitus eroaa muunlaisista hallituksista eikä muuta tule mieleen kuin se, että nyt vähän eri tahot pääsevät täyttämään taskujaan kuin muulloin.

Oikeusministerin hommat annettiin duunarille sillä ajatuksella, että varmaan se herrojen hommista selviää muiden hommien ohella, ja se on yleensä ottaen ollut muualla maailmassa vasemmistoliberaalian tapa möhliä asioita.

Kansalaispalkka on myös vasemmistoliberaalien aivoituksia eikä mulle tule mieleen mitään leimallisesti oikeistokonservatiivien politiikkaa, mitä tämä hallitus olisi ajanut. Keskittymishäiriöisille liberaaleille ominaisia jeesusteippiratkaisuja se on hyvä kehittelemään ja näin toimeentulotukihakemuksistakin saatiin aikaiseksi pelkkä kaaos.

hallitus on kyllä kiinnittänyt huomiota maanpuolustukseen, mutta puheet ovat niin sekavaa tuubaa, että täytyy olla prole kyetäkseen ottamaan ne tosissaan. Naton kannatus onkin selvästi lisääntynyt demarien keskuudessa, mutta muualla on näkyvissä oireita siitä, että mopellus alkaa ottaa päähän.

Mun puolesta seuraava hallitus voitaisiin antaa Vihreälle liitolle ja Vasemmistoliitolle ihan vain siksi, että nähtäisiin muuttuuko mikään.

Hakki kirjoitti...

PohjanPoika

Olen samaa mieltä.

Yhteiskuntamme keskeinen ongelma on Kepu ja pitkälti sen seurauksena mahtavan ylisuuri paikallishallinto, jota nyt SoTen myötä vielä kasvatetaan. Asiasta hyvä analyysi http://www.talouselama.fi/uutiset/politiikan-tutkija-kuntavaalit-melkoista-demokratian-teatteria-valta-siirtymassa-maakunnille-ja-keskustalle-6631487?utm_source=Talouselama_Uutiskirje&utm_medium=email&utm_campaign=Talouselama_Uutiskirje

Meidän taloutemme keskeinen ongelma on vientikelpoisten tuotteiden puute.

Satunnainen raportoija kirjoitti...

Hakki

Meillä on se ongelma, että jos joku yrittää jotain, muiden pitää haukkua ja heittää kapuloita rattaisiin. Urheilussa ja korruptiosta saa menestyä, mutta muuten se on synti.

Yrittäjyyden ja tuotekehityksen tukeminen ovat lähinnä keinoja ehkäistä menestymistä, koska niillä helpotetaan huonojen kilpailijoiden asemaa sen minkä rahat riittävät sen jälkeen kun korruptio on ottanut minkä irti saa. Tukia jaetaan tarvitseville osinkoina ja näin päin pois.