lauantai 25. lokakuuta 2014

Mistä Saksalle Lebensraum nyt?Johdonmukaisesti ajatellen on itsestään selvää, että pikäkestoisessa ja laajassa laskusuhdanteessa, taantumassa eikä lamassa pidä julkista taloutta kiristää, säästää, leikata ja ulkoistaa. Sillä työttömyydestä kasvatetaan massatyöttömyyttä ja teollisuuden kilpailukyvystä kilpailukyvyttömyyttä. Varsinkaan jos ongelmat ovat vuosikymmenien aikana syntyneitä rakenteellisia ongelmia, joita ei ole mahdollista saada nopeasti ratkaistua. Ennen kurki kuolee kuin suo sulaa, tai vielä täsmällisemmin saksalaisittain Operation gelungen, Patient tot.

Voisin hyvin kuvitella, että Mario Draghi on tämän havainnut mutta Jens Weidmann ei. Ja syykin on selvä. Mario Draghi on Euroopan keskuspankin pääjohtaja, Jens Weidmann Bundesbankin. Niin kauan, kun EKP pakotetaan noudattamaan yksinomaan Saksan etujen mukaista rahapolitiikkaa mikään ei muutu, ellei sitä muut muuta. Vaikka Saksan vaihtotaseylijäämä jatkuvasti kasvaisi, ensin muiden EMU-maiden ja myöhemmin kaikkien EU-maiden vienti taantuisi.

Yksin Saksan teollisuus ei Eurooppaa kanna, ellei tilanteen anneta jatkua vuositolkulla siten, että se pystyy kasvattamaan kapasiteettiansa vähintäänkin korvaamaan taatuvien reunavaltioiden kapasiteettia. Ja jos taas annetaan, Euroopan keskukseksi sementoituu Saksa ja muut ajautuvat periferiaan. Pienet reunavaltiot ensin, kuten on jo nähty.

Tehdäänpä finanssipolitiikassa vaikka minkälaisia kansallisia kiemuroita Saksan ehdoilla käytössä oleva rahapolitiikka aiheuttaa sen, että työtä ja toimeentuloa voi tapahtua vain Saksassa ja siksi kysyntää voi syntyä vain Saksassa. Koska EUssa sen paremmin kuin EMUssakaan ei aluepoliittisia tulonsiirtoja voida harrastaa jää Eurooppaan ajan myötä Venäjän lisäksi vain yksi toinen suuri valtio, siis Saksa, pelastaapa Britannia itsensä jättäytymällä EUn ulkopuolelle tai ei.


EUn kaikkien jäsenmaiden yhteenlaskettu väestö on runsaat 500 miljoonaa, Saksan runsaat 80 miljoonaa, 16% edellisestä. Pidän epätodennäköisenä, että Saksa edes havittelisi muiden EU-valtioiden alueita, en edes niiden väestöä kokonaisuudessaan itselleen. Niiden osaavien ja ahneimpien parhaimmisto siirtyy sinne automaattisesti työn perässä joka tapauksessa. Taantuvat EU-jäsenvaltiot luovat halvan resurssi- ja matkailureservaatin Herrakansalle. Se siitä palkitusta rauhanprojektista.

Nämä mietteet syntyivat lukiessani uutisia Suomen Työeläkelaitosten sijoitusluloksista Talouselämästä. Sijoittajien tuoto kasvavat, reaali-investoinnit tässä periferiaan ajautuvassa kotimaassa?


16 kommenttia:

Satunnainen raportoija kirjoitti...

Euroopan talous on sellaisessa kunnossa, ettei moista olla ennen nähty.

Lisäksi aikaisempien suurten romahdusten aikaan suurin osa väestöstä on asunut maalla ja kasvattanut ruokaa itse, joten kaaos on ollut pienimuotoisempaa kuin tällä kerrella tulee olemaan, mutta kuitenkin se on johtanut sotiin ja vallankumouksiin.

Jänniä aikoja on siis luvassa eikä Euroopan tulevaisuudesta voida tällä hetkellä ennustaa mitään varmaa.

Mahdollisesti kulttuuri taantuu viikinkiaikoihin ja ryöstöretket naapurikaupunginosiin muodostuvat normaaliksi elinkeinoksi.

Kolmanteen maailmansotaan en jaksa uskoa, koska siihen tarvittaisiin kuria, järjestystä ja kansallistunnetta eivätkä ne ole nyt muodissa.

Enempi vaikuttaa menevän sisällissotien puolelle ja isommissa maissa niitä voi olla käynnissä samaan aikaan useampiakin.

Suomellakin on sen verran pinta-alaa, että sen hajoamisen muutamaksi itsenäiseksi banaanitasavallaksi tekee mahdottomaksi vain se, ettei banaani kasva täällä. Perunalla elävä kansantasavalta sen sijaan voidaan muodostaa.

Hakki kirjoitti...

Satumainen

Kuria ja järjestystä tarjovat kansantribuunit perustavat elämänsä kansallistunteeseen, jonka kielet he nopeasti taustakuorokseen organisoivat? Se ei kauan vie aikaa.

Vielä ei yhdessäkään EU-maassa taida sellaista löytyä, eikä taida Saksasta enää löytyä myöhemminkään. Putinin tunnemaailman länsi tuskin vapaaehtoisesti voi edes taantua. Mitä jää jäljelle? Cameron, Holland, Renzi vai kuka?

fun kirjoitti...

No, Saksan lebensraum tulee olemaan EU, kunhan kustannustaso saadaan siedettävälle tasolle. Saksa tulee johtamaan Eurooppaa historiallisen haavensa mukaisesti.

Satumaista komppaan siinä, että mielenkiintoiseksi menee. EU on rutikalla, mutta ei Venäjänkään maha ihan kunnossa ole. Se saattaa olla paletti jolla värit sekoo ennen kuin EU:ssa.

Pitää herätä joka aamu aina vaan aikaisemmin ihan uteliaisuuttaan. Olisi nimittäin anteeksiantamatonta vasta puolilta päivin kuulla, että Venäjän kaaos lähenee taas kerran Pietarin portteja.

Toisaalta eihän tässä maailman kehityksessä mitään uutta ole. Nappulat ovat vaan eri värisiä kuin sata vuotta sitten.
Ihminen unohtaa nopeasti ja mielellään ja mekin olemme ihmisiä.

Hakki kirjoitti...

Fun(deeraaja)

Olet siis sanomassa, että yksikään kansallisista hallitusvastuullisista, yhdessäkään EMU-maassa ei herää riittävän aikaisin sanomaan; "Fuck you Fritz! We´re out."

fun kirjoitti...

Hakki hyvä, älä saksalaisia ja Saksaa moiti. Hehän ovat ainoita koko EU:ssa, jotka edes yrittävät saada maanosaa varustautumaan taloussotaan, joka on ollut meneillään jo jonkin aikaa.

Kalle kirjoitti...

Hakki, EMU-maiden eliitit on ostettu Brysselin lihapadoilla kuuliaisiksi. Kreikka on ollu jo vuosia niin syvässä lamassa, ettei moista ole nähty edes 30-luvulla. Silti Kreikan eliitti jatkaa valitsemallaan tiellä.

Saksan politiikka on hyvin kieroa ja nerokasta. Sen ilmeinen tavoite on sama kuin keisarikunnalla sata vuotta sitten: Saksa on talouden ydin, muut köyhää periferiaa, joka tuottaa raaka-aineita Saksalle. Tällä kertaa homma hoidetaan fiksummin. Uhrit vieläpä syyttävät itseään, kun Saksa ajaa tylysti vain omaa etuaan.

Jos joku poliitikko asettuisi vastustamaan, hänet yritettäisiin lahjoa. Ellei onnistu, niin hänet tuhotaan, media on nykyään paljon tehokkaampaa kuin sata vuotta sitten. Silloin vastustaja piti tappaa, nyt riittää median ajojahti.

Hakki kirjoitti...

Fun(deeraaja)

Kyllä muuten moitin. He käyvät taloussotaa EMU-aluetta, EUta ja loppuakin Euroopaa vastaan. Jos maan keskeisin tavoite on säästää ja se on mahdollista vain siten, että koko EMU-alueen keskuspankki pakotetaan noudattamaan ainoastaan saksalaisille sopivaa rahapolitiikkaa, eikä se suostu edes käyttämään ylijäämiään kulutukseen - siten EMU-alueen kysytää leikaten - kaikkine seurausvaikutuksineen. Kyllä minä moitin!

Hakki kirjoitti...

Kalle, kiitti kommentista

"Uhrit vieläpä syyttävät itseään, kun Saksa ajaa tylysti vain omaa etuaan." Juuri näin.

fun kirjoitti...

Ok,ok, mutta kun seinilläkin on korvat...

Hakki kirjoitti...

Fun(deeraaj

Tottaa kyllä. NMutta tässä iässä ei seinien korvia enää pidä eikä saakaan huomioida.

Satunnainen raportoija kirjoitti...

Tämä ei aiheeseen mitenkään kuulu, mutta miten tuollaisen voisi estää? Valvontakameroista ainakaan ole ollut mitään iloa paikan päällä olleille.

http://www.youtube.com/watch?v=PPU_7N_ivmY

Asiantuntijoiden turinoista päätellen olemme kuitenkin turvassa siihen saakka, että jotain tapahtuu.

Satunnainen rapportoija kirjoitti...

Tääkään ei aiheeseen liity, mutta Ruotsissa on saavutettu merkittävä fasismin vastainen voitto. Tuoreimman laskennan mukaan 55 aluetta on vapautumassa poliisin harjoittamista sortotoimista.

Aftonbladet esittää tilanteen hieman toisin, mutta nykyistä kehitystä naama punaisena kannattavalla roskalehdellä ei pitäisi olla varaa kauhistella sen seurauksia.

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article19759803.ab

Ruotsin tilanteessa huolestuttavinta on ainoa hanttiinpaneva puolue eli Ruotsidemokraatit, joka on pohjimmiltaan samaa omahyväistä tuubaa kuin muutkin puolueet. Se on vain paketoitu vähän eri tavalla.

Siinä on kyllä niin itseriittoinen kansa, että veren täytyy varmaan virrata ennen kuin terve nöyryys löydetään taas jostain.

fun kirjoitti...

Näitä aatoksia ei saisi tuoda julki, sillä niitä saatetaan käyttää hyväksi niitten toimesta, jotka kohtamiten tulevat panemaan vapaan sanan luupin alle.

Tuo Saksan lebensraum saa uuden ulottuvuuden kun fundeeraa maan energiapolitiikkaa vähän syvällisemmin.

Niinkuin tiedetään Saksa on sitonut EU:n sormensa ympärille taloudellisesti, mutta Venäjä on sitonut Saksan.

Venäjä toimittaa Eurooppaan ison osan öljystä ja kaasusta. Sähkönkin tuonti on mukana Venäjän energia-arsenaalisssa.
EU tuntuu antautuvan Venäjän energialle myymällä sille kannattamattomia öljynjalostamoja useammastakin EU-maasta.
Venäläiset ovat ostaneet kokonaan tai osittain kaasun ja öljyn varastoja Euroopasta.

Saksa on ajamassa EU:a seinää vasten eikä pelkästään omien intressiensä vuoksi.

Jos EU:n ja Venäjän välille syntyy niin syvä konflikti, että energiakauppakin tyrehtyy niin EU on mennyttä ja se lieneekin Venäjän päämäärä ja tavoite.
Siinäkin tilanteessa saamme kiittää Saksan harjoittamaa itsekästä politiikkaa.

Hakki kirjoitti...

Itseään suurvaltoina pitävät huolehtivat vain omista eduistaan niin hyvin kuin osaavat. eidän loppujen on vain yritettävä ketterästi sopeutua. Siinä se EUnkin keskeinen valuvirhe taitaa olla?

Onko sinulla tarkempaa mielellään numeraalista tietoa osoittamaan, missä määrin Venäjä on jo sitonut Saksan? kun sanot, että "Venäjä toimittaa Eurooppaan ison osan öljystä ja kaasusta. Sähkönkin tuonti on mukana Venäjän energia-arsenaalisssa.
EU tuntuu antautuvan Venäjän energialle myymällä sille kannattamattomia öljynjalostamoja useammastakin EU-maasta.
Venäläiset ovat ostaneet kokonaan tai osittain kaasun ja öljyn varastoja Euroopasta."

fun kirjoitti...

No ei mulla sen kummempaa tietoa ole kuin kellä tahansa, joka vaivautuu lukemaan esim. Talouselämälehden no35 10.10.2014 sivulta 37 eteenpäin. Kovaa ja kuvaavaa tekstiä, eikö olekin?
Onhan lehden tässä numerossa paljon muutakin mielenkiintoista asiaa.

Hakki kirjoitti...

Fun(deeraaja)

Kiitti. Kun en enää eläkeläisenä viitsi tilata täytynee käydä kirjastossa.