lauantai 1. marraskuuta 2014

Taloudessamme on vakava kansallinen hätätila

Näin toteaa Valtiontalouden tarkastusviraston (VTV) pääjohtaja Tuomas Pöysti, Iltalehden mukaan. Samalla hän nimeää huonoimmaksi talousuutiseksi julkisen talouden aina vain kasvavan alijäämän. 

Pöystin mukaan hallitus on myöntänyt tämän merkittävän poikkeaman, mutta ei ole kertonut uusista toimista tilanteen korjaamiseksi. Edes näköpiirissä ei ole, että Suomessa päästäisiin lähemmäs tasapainoista julkista taloutta.

Hallituksesta ei tarvitse huolta kantaa nyt, kun puolueilla on tärkeämpääkin mietittävää. Eduskuntavaalit ovat jo nurkan takana. 

Lyhyenä toimintakautenaan Tumpin toimitusministeriö on osoittautunut, mikäli mahdollista vielä edeltäjäänsäkin luokattomammaksi. Pääministerin nuorekas käytös on paljastunut lapselliseksi, jopa ylimielisyydeksi asti ja vienyt uskon konkreettisten korjaustoimenpiteitten mahdollisuuksistakin. 

Olen tällä blogilla kirjoittanut usein siitä, että huonosti toimiva talous on seurausta huonosti toimivasta demokratiasta. Huonosti toimiva demokratia vaikuttaa myös siihen, että parempaa ei ole meille luvassa edes vaalien jälkeen, koska mikään ei niiden seurauksena muutu. Ei, vaikka hallituspuolueet vaalien jälkeen uusiksi vaihtuisivatkin.

Puolueiden parlamentarismin savuverholla markkinoima perustuslakiuudistus on jo 14 vuoden aikana rapauttanut kansanvaltaisen demokratiamme puolueiden yksinvallaksi. Kun niillä nyt on yksinvalta, niiden on enää keskityttävä virheiden välttämiseen vaalien alla. Ja varmin tapa välttää virheitä on olla tekemättä mitään. Mainostoimisto kyllä hoitaa vaalikampanjan kotiin. 

Kovin on "saksalaismielistä" tämä meidänkin touhu. Siellä uskovat säästämisen luovan kasvua ja kysyntää, meillä vielä lisäksi, että hauskat ja/tai "jämäkät" puheet riittävät vakavan kansallisen hätätilan voittamiseen. Kohta varmaan esittävät Ismo Leikolaa seuraavaksi pääministeriksi


PS.

Haluan vielä lisäksi kiinnittää huomiota siihen, että maailman 100 parhaimman (toimitus)johtajan listaan ei kuulunut kukaan Arkadianmäeltä vaan Sammon Kari Stadigh.

Vakavaksi tarkoitettuja yrityksiäni osallistua kansalaiskeskusteluun virallisen median palstoilla alla.


Pitäisi, joskin pankkijärjestelmä sanoi POKS jo muutama vuosi sitten. Vielä on pelattavaa pelureille kuitenkin riittänyt.


Sinne pelureille tuhannet miljardit elvytys ja kvantitatiivisen helpottamisen rahat ovat menneet, yhteiskuntien ja kansakuntien eriarvoisuutta korostamaan. Ei niitä reaalimaailmassa ole näkynyt, eikä näy.

Ei tuo voi enää olla uutinen kellekään, joka on seurannut viime vuosien fantastista johtamista. Suomi on nyt kuin ajopuu koskessa, ilman ensimmäistäkään johtajaa tai edes ohjastajaa. Ikävimpänä piirteenä on, että kehitys voi kulkea tästä vain huonompaan. 

Jos aidosti halua riittää on artikkelissa mainittujen erityiskoulutettujen työttömyys verraten helppoa olennaisesti pienentää, ehkä suurelta osin jopa poistaa, mutta näiden työttömyys ei ratkaise kokonaistyöttömyydestä kuin pienen osan. Se taas vaikuttaa vähentävästi julkisen sektorin verotuloihin, kasvaviin sosiaaliturvan kustannuksiin, supistuvaan kysyntään, vähenevään investointitasoon, tuloerojen repeämiseen ja johtaa sitten siihen kaikkien pelkäämään deflaatioon.


Deflaation voi ainoana estää EKP ja viime kädessä Angela Merkel, eikä se nyt taida hänelle oikein sopia? Samalla meidän suomalaisten on syytä havaita, että EMU-ongelmamaista ainakin Kreikka ja Espanja ovat jo deflaatiossa. Me olemme sinne hyvää vauhtia etenemässä, koska meillä on niin fantastiset poliittiset johtajat. Eivätkä kevään vaalit tilannetta mihinkään korjaa, eivät voi korjata.
"Suomi on siis ehkä byrokraattinen maa mutta monessa muussa maassa asiat ovat huonommin."

Pitäisi lukea:

Suomi on siis ehkä byrokraattinen maa mutta monessa muussa maassa asiat ovat vielä huonommin.
Re: He ovat maailman 100 parasta toimitusjohtajaa - sentään yksi mukana Suomesta

Siis yksi prosentti maailman parhaista toimitusjohtajista on Suomesta. Maailman väestöön suhteutettuna meillä johtamisen osaaminen on hyvin hallinnassa? 

Onnea Sammolle!


  

Ei mitään uutta auringon alla. "Johtaa sellaista, mistä ei ymmärrä mitään" sitähän puolueet ovat harrastaneet valtion-tasolla jo vuosikymmeniä. Mitään eivät yhteiskunnan toiminnasta ymmärrä, mutta asiantuntemusta riittää. Seuraukset ovat vähitellen käsissämme.

  


Jos nyt yhtään asiaa arvailen, nuo ranskalaiset pankit, joiden arvopapereiksi muutettuja lainoja EKP sanoo ostaneensa parantelevat rahoilla taseitaan. Millä tavalla ja erityisesti millä aikataululla ostot vaikuttavat pankkien luotonantoon ja yritysten investointeihin Herra yksin arvaa.

Sen sijaan Bundesbank ei Mariolle tämän jälkeen enää hymyile?
Ei kai tätäkään uutista voi enää uutisena pitää? Vähintään vuodesta 2008 alkanut lamaannus poliittisessa järjestelmässämme on vienyt Eduskuntamme todella päätöksenteon olennaisiin asioihin; meille 65+ kansalaisille saatiin taisteltua maksuton kalastusoikeus.


Mitä mahtaisi Suomen hallitus vastata varakomissaari Kataiselle?

Re: Venäjä saa helikopteritukialuksensa: Ranska toimittaa ensimmäisen Mistralin lähiakoina


Päätöntä toimintaa, varsinkin ottaen huomio missä Venäjä niitä tulee käyttämään - Itämerellä ja Mustalla merellä. 

Olisikohan päätös sama, jos julki tuodut käyttöalueet olisivat Välimeri ja Biskajanlahti? Mutta ilmeisesti Ranska katsoo olevansa turvassa? Varsinainen NATOilija.
Ja työttömyyslukuihin vertaaminen osoittaa, että voittajina ovat ainoastaan ne, joilla työpaikka on säilynyt.
Kun Saksan hallitus edellyttää Bundesbankkin ylläpitävän EKPn austerity-politiikkaa, se on samalla kuristamassa kaikkien muiden EMU-maiden kysyntää ja ostovoimaa. Alkaisiko  kaikkea talousjärkeä vastaan oleva politiikka vähitellen iskeä myös omaan nilkkaan? 


Sitä saa mitä tilaa. Mutta sen paremmin Schäuble kuin Weidmann eivät tule kurssiaan muuttamaan, sillä suhteellisesti Saksalla menee ja tulee jatkossakin menemään aina paremmin kuin yhdelläkään muulla EMU-maalla.

  


Forza Italia!

Mitä vastaat Jyrki-boy? 
Mikä Euroopalla on edessä?  

Toivossa on parempi elää, mutta valitettavan vähäinen on toive, että EKP muuttaisi rahapolitiikkaansa. Ennemmin Saksa irtoaa eurosta, eli urotyötä on siltä suunnalta aivan turhaa odottaa. Nykypolitiikka ajaa sen väistämättä ainakin euro-alueen ehdottomaksi valtiaaksi, ehkä koko maanosan.  
Sopisi Malmin kentän muuttamista asuinalueeksi kannattavien ja asuntojen lisäämisen ja lentokentän vastakkain panemisen käydä pienellä lennolla Helsingin ja pääkaupunkiseudun yllä. Vaikka unohtaisi mahdollisuuden rakentaa korkeampia asuinrakennuksia ja siten tiivistää asutusta, paljastuisi ilmasta kuin harvaan asuttu pääkaupunkiseutu oikeasti on. Suosittelen.
Syytä olisi kieltää toimitusjohtajan , varatoimitusjohtajan osallistuminen asiakkainaan olevien yhtiöiden hallitustoimintaan jäseninä. Yhtiön sijoitusintressit hoituvat tehokkaimmin pörssin välityksellä.

Ihan vaan, ettei unohtuisi; hallituksen puheenjohtaja on myös hallituksen jäsen.
Suomen suurin kohtaanto-ongelma ei suinkaan ole tämä, vaan kansakunnan tarpeitten ja kansan tahdon huomioonottamattomuuden pohde eduskunnan päätöksenteossa.

IT-osaajilla ja varsinkin nuorilla it-osaajilla on aina mahdollisuus maasta muuttamiseen. Fiksuimmat lienevät jo lähteneet? http://summa.talentum.fi/article/tv/uutiset/101792

Ei kommentteja: