torstai 2. lokakuuta 2014

Nyt Roviolla yt:tEn taatusti ole ainoa, jonka mielestä nykyinen hallitus on taatusti huonoin, mikä Suomessa on koskaan ollut. Tietysti, jos ei huomioida Kataisen ensimmäistä ja viimeistä, Kiviniemen ainoaa ja Vanhasen toista.Kauankohan tämä vielä jatkuu? Viimeksi Tieto, Valio ja nyt Rovio. Eikö ainakin ensimmäinen edusta sitä osaamiskeskeistä palvelukonseptia, johon poliittiset byrokraattimme ovat halunneet Suomea jo kauan kehittää? Eikö tämä nykyisen ministerien kakaralauma ole vannonut juuri peliteollisuuden, kansantaloutta pelastavaan voimaan? Työttömille tohtoreille olisi syytä antaa isällinen neuvo, lähtekää. Muuttakaa muualle, jos koulutustanne ja osaamistanne vastaavaa työtä tai mahdollisuutta elättää itsenne osaamisellanne etsitte.

Samaan aikaan pääministerimme Tumppi laukoo ulkomailla "totuuksia", joilla loppukin euroalue ja EU tuhotaan.  Lieventävänä asianhaarana varmaan se, hän vain jatkaa Kataisen kauppakamarikonklaavin vastuullisuutta?

Neuvostoliiton Brezhnevin pysähtyneisyyden aika oli pientä tähän jo noin 5 vuotta kestäneeseen Suomen pysähtyneisyyden aikaan. Ja ilmeisesti vain samanlaiset lääkkeet voivat tämänkään lopettaa.PS.

Huonosti toimivan markkinatalouden syy on huonosti toimiva demokratia.

8 kommenttia:

fun kirjoitti...

Viinasen Iiro sanoi sen, jota kukaan muu auktoriteetti ei ole vielä uskaltanut sanoa. Palkkoja pitäisi alentaa viidenneksellä.
Raju avaus kun ymmärtää, että samalla alenisivat ansiotulojen verotus ja ay-jäsenmaksut. Alenisi myös ostovoima ja sitä kautta kulutusverot, joka taas johtaisi siihen, että yhteiskunnan verotulot kaikkinensa alenisivat dramaattisesti. Tämä johtaisi siihen, että julkista hallintoa pitäisi keventää ja sosiaalipalveluja alentaa....

Toisin sanoen kokonaistalouden syöksy on ollut käynnissä lähes koko EU-jäsenyyden ajan. Vähintäinkin 2009 Lehmanien jälkeen. Tosin sitä on elvytyksin lievennetty.

Pää alkaa olla vetävän kädessä. Kevään vaaleihin saakka tekohengitellään, mutta niitten jälkeen alkaa hurskas kurjuus.

Luulenpa, että kokoomuksen sijoitus kevään vaaleissa on kolmas kepun ja persujen jälkeen. Neljäntenä tulee demarit pikkuisen vassujen edellä. Vihreät tulevat myös kokemaan vaalitappion ja syystä. Hehän ovat tämän järjettömyyden suhteellisesti suurin agitaattoripuolue.

Vaalien jälkeen lähtee mopo käsistä. Hallituksella ei ole enää pelivaraa ilman, että kansakin huomaa kusetuksen.

Hakki kirjoitti...

Fun(deeraaja)

Sisäisen devalvaation tie, jota ehdotat on luonnollisesti mahdollinen. Sitähän Tumppi edeltäjineen on pedannut jo muutaman vuoden. Mutta on olemassa muitakin vaihtoehtoja.

Kun varmaan olet seurannut Talouselämänkin kirjoittelua havaitset, että maailman suurin kauppaylijäämä on Saksassa. Peittosivat jopa Kiinan. Kun taas maailmantalous on nolla-summa-peli siitä seuraa, että Saksa imee itselleen kaikkien muiden pääomat. Mukaan lukien Suomen. Sitä taas ei taatusti hyvää seuraa.

Meillä pienenä Euroopan reunamaana on tällä hetkellä enää, lopullisen kurjistumisen ohella tasan kaksi vaihtoehtoa; paluu vanhaan valuuttaan tai huolehtia siitä, että EU alkaa toimia tulonsiirto-liittovaltion tavoin. Jälkimmäisen en usko onnistuvan.

Igor kirjoitti...

Erös talousasiantuntija, jota joissain piireissa arvostetaan kirjoitti Facebookissa sisäisestä devalvaatiosta: "Sisäinen toimii kuin unelma nyt Espanjassa ja Kreikassakin."

Piiruuttani kommentoin hänen lausumaansa: "Tosi unelmana toimii. Espanjassa työttömyysaste on 24,7% ja Kreikassa 27,2%. Kreikassa luvassa 34% työttömyysaste vuodelle 2016."

Aika mielenkiintoinen oli eräs maanläheisesti kirjoittettu blogi, jossa myös ykisnkertainen helposti ymmärrettävä laskelma sisäisestä ja ulkoisesta devalvaatiosta [hiukan kisnkretaistettuna]: osa 1 ja
osa 2.

Hakki kirjoitti...

Igor

Tyhmyri kirjoittaa aivan ilmeisesti täyttä asiaa, yhtenä harvoista tässä maassa. Sen sijaan kuka hän on, siitä minulla ei ole tietoa. Eikä sillä oikeastaan väliä olekaan, substanssin arvo ohittaa arvon, aseman ja nimen. Vahva osoitus nimimerkkikirjoittamisen sallimisen, jopa edellyttämisen puolesta valtamediassa. Vaan miten hänen näkemyksensä saatettaisi niiden suomalaisen päätöksenteon asiantuntijoiden testattavaksi, taitaa siksi olla kinkkisempi juttu.

Sen sijaan tuon ensimmäisen nimi olisi mielenkiintoista saada selville, toteaksekseni varoittavan esimerkin. Toivottavasti se ei ollut Sixten Korkman taikka Jaakko Kiander, joita kumpaakin arvostan. Tosin viime vuodet ovat kauhduttaneet luottamustani ensin mainitun arvioihin.

Valitettavasti se tuho, joka nykyisellä rahapolitiikalla tehdään on pitkälti korjaamatonta, eikä missään ole odotettavissa sitä kauan odotettua "noususuhdannetta" jonka toivon varassa Vanhasen II hallituksen alkoi kasvattaa maamme velkamäärää kipurajamme ja maksukykymme yli. Ja kun poliitikot näyttävät uskovan, että rahalla kaikki ongelmat on ratkaistavissa, jättivät he rakenteet entiselleen. Hehän ovat niiden säilyttämisen suurimmat intressentit.

Igor kirjoitti...

Hakki, tuo niletä mainitsematon talousmies on Bo Harald. Entinen Nordean johtaja, joka nykyään toimii konsulttina.

Minua ei lausunto yllättänyt, sillä onhan tuo siäsinen devalvaationm eräissä piireissä ainoa vahoehto. Siki laitoinkin rinnastukseksi nuo työttmyysluvut Espanjassa ja Kreikassa. Ehkä noin onnistutaankin pelastetamaan noiden maiden poankit ja niiden omistajat. Hinta in vain minusta inhimillisesti ottaen aika kova.

Hakki kirjoitti...

Igor

Hinta on aivan liian kova kaikille niille, jotka syyttä suotta joutuvat sisäisen devalvaation uhriksi. Kun ilmeisesti maailman suurinta yksittäistä markkina-aluetta, EUta ajetaan ehdoin tahdoin kysyntälamaan ja samalla kasvatetaan sen yhteiskuntien velkataakkaa, on kyse lähinnä rikollisesta toiminnasta tai sodankäynnistä.

Fundamentalistit ovat ihmiskunnan kirous. Alalla kuin alalla.

fun kirjoitti...

"Hinta on kova niille, jotka joutuvat sisäisen devalvaation uhriksi." ,-niinhän se on!

Ihmetyttää vaan miksi joittenkin on jäätävä sen uhriksi syyttä, suotta?

Kustannustasoahan voidaan alentaa monella tavalla. Kun palkat eivät jousta joustavat työsuhteet. Osa työvoimasta heitetään pellolle ja osa jatkaa niin kuin mitään ei olisi tapahtunut. Ylityötunnit ehkä vähän lisääntyvät. Tätähän se moderni solidaartisuus on. Onneksi meillä on vielä siedettävä työttömyysturva, mutta kun se pettää alkaa kyllä kapina.

Hakki kirjoitti...

Fun(deeraaja)

Kun kansanedustajat, siis puolueita edustavat kansanedustajat eivät hoida hommiaan taloutemme pelastus saattaisi olla verenvaihto. Ylikoulutetut tohtorit, maisterit, lääkärit, juristit ja muut reippaat ylioppilaat vientituotteina ulkomaille. Varsinkin julkiselta puolelta. Tilalle tuskin lukea osaavat pakolaiset mistä tahansa. Pääasia on, että kustannukset saadaan alennettua tasolle, jonka yhteiskunta kestää.

"Onneksi meillä on vielä siedettävä työttömyysturva, mutta kun se pettää alkaa kyllä kapina." Kauanko antaisit aikaa?