maanantai 28. lokakuuta 2013

Huoleni mediasta, menetetyistä sukupolvista, vääräuskoisten tappokoneista, jalankulkijoiden kypäräpakosta ja työeläkeyhtiöiden johdon oikeuksista


Olen vahvasti sitä mieltä, että Jyrki Kataisen tulisi olla erittäin huolissaan muusta kuin mediastaPääministerin ensisijainen vastuu ei ole vastuu mediasta. Kannattaisi vaikka aloittaa kansakunnasta nimeltä Suomi. Mutta kunnon vastuunkantajana, se ei häntä huoleta. Suomesta hänen sen sijaan pitäisi vastata. Toimillaan hän on edesauttamassa kummankin ennenaikaiseen tuhoon.

Olen niinikään hämmästynyt Jutta Urpiaisen arviosta, että Eurooppa voi menettää kokonaisen sukupolven. Eikö hän edes ymmärrä, että hän ja edellinen valtionvarainministerimme ovat omalta osaltaan juuri saaneet tilanteen aikaan? Hänenhän pitäisi olla ylpeä aikaansaannoksistaan. Omien tekojensa seurauksista. Eikä puolustukseksi edes riitä se, ettei luokanopettajan koulutukselta voi enempää vaatia. Onhan peruskoulussa yläastekin.


Ja sitten vielä osallistumisestani kansalaiskeskusteluun huolestuttavan median palstoilla.




Uskokoon ken haluaa.

Kansalaisvapauksien riisto ja omien kansalaistenkin vakoilu muodostui  arkipäiväksi syyskuun 11. 2001 jälkeen. Ensin USAssa ja sitten nopeasti sen liittolaismaissa. On Nobel-palkinnon arvoinen suoritus, että edes yksi tavis - Edward Snowden - uskalsi paljastaa maailmalle silloin syntyneen kieroutuneen ja vainoharhaisen valvontakulttuurin nykytilan. Eikä yhtään vähäisemmäksi pidä arvostaa sen paremmin Anna Politovskajan, Julian Assangen, Bradley Manningin kuin Hervé Falciani rohkeutta.


Vaan mistä löytyisivät ne, jotka uskaltaisivat ottaa seuraavat askeleet? Ne askeleet, joiden suuntaan jo hyvin edettiin ennen 9/11.  Sillä terrorismi saattaa vähitellen poistua maailmasta vain keskittymällä poistamaan sen syitä,   ei "vääräuskoisia" lennokeista lahtaamalla. Eikä taatusti liioin Ison Veljen valvontakoneistoa kasvattamalla. 

---- 



Kirjoitin aikoinaan, että persut ovat aikamme taistolaisia. On hyvä, jos kummatkin väistyvät.

Nykyisin käytössä oleva parlamentarismin muoto on siirtänyt kansalaisten vallan käytännössä puolueille. Sille pienelle valtaeliitille, joka kutakin puoluetta ohjaa. Eikä järjestelmän muuttaminen enää onnistu järjestelmän sisältä, sen verran hyvin se on jo betonoitu. Mikään Muutos tai Voima tai Valaistus ei enää pysty siihen, olivatpa johdossa vaikka Jeesuksen, Muhammedin, Buddhan ja Konfutsen reinkarnaatiot, kaikki yksimielisinä ja samaan aikaan.

Ainoa mahdollisuus, niin järjettömältä kuin se tuntuukin on muistaa käydä äänestämässä ja jättää taatusti hylätyksi tuleva äänestyslappu. Se ja vain se voi ainoana aikaansaada tarvittavat muutokset.

Annetaan äänestäjille aito syy äänestää. Poistetaan puolueita oikeus edustaa meitä.


Turhaa väittää ettei käy. Mitkä ovat vaihtoehdot?

----- 


Varmaankin on annettavaa. Odotammekin kiihkeästi hetkeä, kun autoilu kielletään ja jalankulku julkisella paikalla edellyttää kypäräpakkoa?


Voisiko olla niin, että turvallisuusuhat-käsitteen laajentamisella tehdään kansalaisille tietoisesti karhunpalvelus? Kun asioista ei puhuta niiden oikeilla nimillä on niin paljon helpompaa jättää niitä miettimättä, niihin varautumatta, ne unohtaa? 

Perinteisesti turvallisuusuhat-käsite on ymmärretty kuuluvaksi osaksi maanpuolustusta. Siihen tuskin kuuluvat "maailman kiihtyvä muutostahti, ilmastonmuutos, syrjäytyminen ja eriarvoisuuden kasvu, kyberhyökkäykset ja yhä useammin sattuvat luonnonmullistukset", ehkä kyberhyökkäyksiä lukuun ottamatta.

Niin mielellään kuin toivoisinkin, että sotia ei enää tule, sen paremmin maailmassa yleensä, kuin Euroopassa - Suomesta nyt puhumattakaan - on maapuolustuksellinen turvallisuuspolitiikka syytä pitää kirkkaasti erillisenä kokonaisuutena, eikä sekoittaa siihen elementtejä, jotka hämärtävät koko käsitteen. 

Kun ruma sana sanotaan niin kuin se on, tiedetään ainakin mistä puhutaan.



----- 


Aina todella jätetään porsaanreikiä, sen Risikko on viimeistään Arkadianmäellä oppinut. Nykyinen ehdotus vuotaa edelleen, kuten vaalirahailmoituksen tekeminen aikoinaan. Se korjautui vasta Kallin Källin ja pitkällisen some-kirjoittelun myötä. 

Uskomaton linjaus! Mutta ah, niin suomalainen. Kyseessä ovat maan suurimmat sijoittajat. Eivät niiden johdon sijoitukset saa jäädä julkisuuden valvonnan ulkopuolelle. Sehän mahdollistaa juuri sen, mistä jo nykyisiä johtajia on syytä epäillä. Toteutuessaan tässä muodossa suurimmat potentiaaliset välistävetäjät jäävät piiloon. Ei voi olla, että mikään erityinen tai julkinenkaan syy moista linjausta puolustaisi. Päin vastaista kylläkin.

Kannattaisi Risikonkin muistaa vanha viisaus; tilaisuus tekee varkaan. Aina.




----- 

Uskomaton linjaus! Mutta niin suomalainen. Suurimmat potentiaaliset sijoittajat ja niiden johdon sijoitukset jäävät julkisuuden valvonnan ulkopuolelle. Eli suurimmat potentiaaliset välistävetäjät jäävät piiloon. Ei voi olla, että mikään erityinen tai julkinenkaan syy moista puolustaisi. 
Ne erityisesti on pantava näkyville! Tämähän alkaa olla kuin KMSn vaalilahjoman käsittely! Kehittyvien Maakuntien Suomen. Jälkikäteen ihmetellään miten tällainen porsaanreikä on lakiin jäänyt! Joku tolkku



-----


Päätöntä lainsäädäntöä, jonka keskeisin seuraus on vain lakiuskovaisuuden rapautuminen entisestään. Eikö lainsäätäjillä todellakaan ole tärkeämpää tekemistä? Päätelleen sitä, missä jamassa yhteiskuntamme tila yleisesti ja taloutemme tila erityisesti ovat, olisi kyllä. Mutta tärkeisiin töihin puolueita ja niitä edustavia kansanedustajia on turhaa maanitella. 


Kun eivät onnettomuudet pelota lainsäätäjän mielestä riittävästi, lain noudattamatta jättämisen juridisten seurausten on pelotettava? Siis pelolla hallintoalamaiset järjestykseen?



-----



Noinhan siinä käy. Valitettavasti leikkaukset tuskin kohdistuvat edes kuntien poliittisiin suojatyöpaikkoihin, enemmän miesvaltaisesta johtoportaasta puhumattakaan, vaan tavan mukaisesti pienipalkkaisiin kunnallisen palvelutyön tekijöihin. Tyhjänaikaiset turhakkeet jäävät mutta se porukka, joka palvelut suorittaa pienenee. Jääpä sitten edes tervettä korotuspainetta kunnallisveroon.




----- 



Ja lukematon on niiden esiteinien määrä, jotka ovat vain kirjanneet itsensä vanhemmiksi. Mutta, myönnettäköön,  vanhemmalle FB antaa aika hyvän seurantavälineen, kunhan lapsi suostuu häntä kaverinaan pitämään.


Ja kaikki tämä on syntynyt vain muutaman vuoden aikana.



-----




Jos uskaltaisin luottaa siihen, että julkishallinnossa tehtävä kehittämispäätös perustuu tarpeeseen ja ja terveeseen harkintaan ja lisäksi toteutetaisi järkevästi, olisin taipuvainen taputtamaan. Mutta valitan, en usko.

Todennäköisempää on kuitenkin, että laatikkoleikein ja leikkauksin lisätään organisaation todellisia kuluja, heikenneetään henkilöstön osaamista, vähennetään asiakkaiden palvelua ja lisätään käytettäviä tukia. Eikä toiminta edes ehdi ajatellulle tasolle ennen seuraavaa uudistuskierrosta.


En siis voi kuin yhtyä nimimerkki Timotexin ajatuksiin. Tämä ajankohta ei taatusti ole oikea ajankohta lamaannuttamaan vientitukitoimintojamme, sanovatpa TEM-ministeri Vapaavuori ja Eurooppa-ministeri Stubb ihan mitä tahansa. Kummallakaan ei ole päivääkään osaamista eikä todellista ymmärrystä todellisesta vientityöstä. Sitä ei keräänny delegaatioita johtamalla. 








keskiviikko 23. lokakuuta 2013

Kataisen hinta on liian kallis



Virallisesti työttömiä työnhakijoita oli syyskuun lopussa 285.000. Oikeampi, tosin inhorealistinen mutta 1990-luvun alun kokemuksin verifioitu luku, siis kun otetaan huomioon lomautetut, ryhmälomautetut, lyhennettyä työviikkoa tekevät, tempputyöllistetyt, typo-koulutuksessa olevat, opiskelijaksi tai kotiin jättäytyneet ja muut työvoiman ulkopuolelle siirtyneet on kaksinkertainen, siis noin 550.000 ihmistä. Päälle ne ihmiset, jotka jo nyt tekevät yhtä tai kahta työtä sillä sisäisesti devalvoidulla palkalla, joka muita palkansaajia vasta odottaa. Ja joista osa joutuu/uskaltautuu siitä huolimatta hakemaan toimeentulotukea, koska rahat eivät siltikään elämiseen riitä.

Kesän käännyttyä syksyksi on käynyt täysin selväksi, että Jyrki Katainen on toiminut tavoilleen ja ideologialleen uskollisena ja jättänyt, Jutta Urpiaisen suloisella myötävaikutuksella maamme selviytymään ongelmistaan miten parhaiten kykenee, siis sisäisellä devalvaatiolla. Apua ei itsensä vastuullisiksi korottaneilta puoluepolitikoilta ole odotettavissa. 

Miten ihmeessä on mahdollista, että kummastakaan perinteisestä puolueesta Kokoomuksesta ja Demareista, ei löydy itsenäisesti ja rationaalisesti ajattelevia ihmisiä, jotka saisivat maamme kurjistumiskehityksen loppumaan? Ylittääkö oman edun itsepäinen havittelu jo poliittisen itsesäilymisvaiston? Kansallisella itsesäilytysvaistolla, kun ei enää pitkään aikaan ole ollut enää merkitystä.

Hallituksen valitsema linja, sisäinen devalvaatio on eufemismi huonolle tai olemattomalle poliittiselle johdolle, johdolle joka vain toivoo. Kansakunnan palkat eivät jousta alaspäin kuin massiivisen työttömyyden avulla, mutta palkansaajien kustannukset nousevat kansainvälisten markkinahintojen mukaisesti. Kun tähän lisätään puolueiden kasvattama julkisen sektorin kulutaso, jota on viimeiset viisi vuotta ylläpidetty lisäämällä julkisen sektorin velkaantumista noin 20%, eli 10 miljardilla vuosittain on täysin selvää, että maatamme ollaan ajamassa tietoisesti konkurssiin. 

Edelliskerralla, siis 1990-luvun alussa, meidät pelastivat devalvaatiot, mahdollisuus ottaa lisää julkista velkaa, maailmanmarkkinoiden elpyminen vientiteollisuuden vauhdittumiseksi ja erityisesti Nokian onnenkantamoinen. Niistä käytettävissämme on enää maailmanmarkkinoiden elpyminen, jos meillä on vielä jäljellä jotain, mistä jotkut haluavat riittävässä määrin maksaa. Niin herttaisia kuin start-upit, pelifirmat, Vihaiset Linnut ja Supercellit ovatkin, niistä ei ratkaisua löydy.

Jyrki Kataisen tähtäin on ollut EU-virassa. En enää usko, että hänelle pelkkä komissaarin virka riittäisi, kuten vielä 23.6.2011. oletin.  Puheenjohtajaksi täytyy päästä. Se paikka onneksi tuskin aukeaa poliitikolle, jonka jäljiltä sekä oma puolue että valtio ovat raunioina. Ei, vaikka minkälaista pöytäkirjaa tarjoaisi. 




Jyrki Katainen


eroa ja vie 

Jutta ja Päivi ja Ville ja Paavo ja Calle mennessäsi

Meillä ei enää ole varaa odottaa.



(Vaihtoehdot tuskin ovat paremmat, mutta tuhoisampaa hallitusta kuin johtamasi, en vain osaa edes kuvitella.)


lauantai 19. lokakuuta 2013

Sisäiseen devalvaatioon sitoutuneet

On mielenkiintoista ajatella mihin sisäinen devalvaatio Suomen ajaa. Hallitushan on siitä jo täyttä päätä toteuttamassa. Palkat laskevat kilpailukyvyn parantamisen nimissä pääsääntöisesti kasvavan työttömyyden seurauksena hitaasti, kulut eivät ainakaan laske. Edes pitkällä aikavälillä. Tämä esimerkki löytyy markkinatalouden Eldoradosta. 




No joo. Kyseessä on vain yksi ala, mutta kannattaa muistaa, mitä jenkit syövät. Halparuoka ei työnantajana työntekijöitään lihota. Itse asiassa se maksattaa osan palkoista veronmaksajalla. Toimeentulotuen nimissä. Näinkö meilläkin? Nyt? Tulevaisuudessa? Ja tätä trendiä meillä vetävät kaksi keskeisintä työväenpuoluetta. Ne sisäiseen devalvaatioon sitoutuneet.

torstai 10. lokakuuta 2013

Lomalle, ihanaa


Bloggailijakin tarvitsee joskus uutta virtaa. Sitä tarjoaa kunnon loma. Joten nyt seuraa ainakin muutaman hetken tauko. Mutta ei välttämättä lukijoilleni. 





Alla viimeisimmät kommenttini ns. valtaamedian juttuihin. 


Miten tuo mahtaa muuttaa nykytilannetta? Kuinka monta konsulttia katoa? Paljonko rahaa säästyy? Kuinka monta palvelupistettä ulkomailla lakkautetaan? Vai käytetäänkö rahaa entistä enemmän? Lisätäänkö poliittisia suojatyöpaikkoja? Pitääkö saman organisaation nyt sekä edistää vientiä että "investointien"tuontia? Kuinka monta vuotta arvellaan kuluvan, ennen kuin organisaatio - olipa se nyt sitten millainen tahansa - lopettaa tyhjäkäynnin ja on aiotussa muodossa iskussa? 

Ehtivätkö ennen seuraavaa muutosta?




----



"Ehkä mallia voisi vapaaoppilaspaikoilla höystettynä soveltaa Helsingissä myös päiväkotimuskareihin." Taitaa olla liian vaikeet hallinnolle?

Kaikki muut kun eivät halua muskareita. Jotkut haluavat kuvaamataidetta, toiset voimistelua, kolmannet matematiikkaa tai vaikkapa luonnontieteitä. Ei sellaista kukaan virkamies halua hallinnoida, oli se lapsien (tai heidän vanhempiensa) mielestä miten toivottavaa tahansa.

Mutta kuten monta kertaa ja eri yhteyksissä olemme joutuneet havaitsemaan http://eaglesflysingly.blogspot.fi/2009/03/jarkiko-voittamassa.html järjellä ei ole merkitys kun hallinto hallinnoi.


----



"Ehkä mallia voisi vapaaoppilaspaikoilla höystettynä soveltaa Helsingissä myös päiväkotimuskareihin." Taitaa olla liian vaikeet hallinnolle?

Kaikki muut kun eivät halua muskareita. Jotkut haluavat kuvaamataidetta, toiset voimistelua, kolmannet matematiikkaa tai vaikkapa luonnontieteitä. Ei sellaista kukaan virkamies halua hallinnoida, oli se lapsien (tai heidän vanhempiensa) mielestä miten toivottavaa tahansa.


----




Oppisopimusjärjestelmä toimii hyvin, jos tarjolla on oikeita töitä. Niitä taas voivat tarjota vain yritykset. Voit pääsääntöisesti unohtaa julkisen sektorin, jos koulutuksen tulokseksi haluat motivoituneita ja osaavia ammattilaisia.

Maassa, jota vuosikymmeniä nurkan takana uhannut työvoimapula ei koskaan ole saavuttanut ja, jossa nuorten työttömyys on ennemminkin sääntö kuin poikkeus on liian vähän töitä siihen, että niissä nuoria koulutettaisi. Ainakaan sillä palkalla, jonka TESsit määräävät. Eivätkä ammattikoulujen opettajatkaan halua suunnitella itseään työttömiksi ja katso suopeasti tarpeensa pienenemistä.

Tuosta työpaikkojen vaihtamisesta. Nykymaailmassa mikä tahansa koulutus voi olla ja on vain avain ensimmäiseen työpaikkaan. Mitä motivoivempaa se oppilaiden mielestä on, sitä osaavimmiksi he oppivat. Kun ammattikoulutuksen piiriin usein hakeutuvat oppilaiksi henkilöt, jotka haluavat tehdä eivätkä "leikkiä" käsitteillä, heille pitäisi myös koulutuksessa antaa siihen mahdollisuus, sillä silloin he parhaiten oppivat. Ja osaavat. Ja kiinnostuvat itseään kehittämään.

Loppu on pitkälti itsestä ja sattumasta kiinni.

Oppisopimuskoulutus-lähtöinen kehittäminen ammatillisen koulutuksen perustaksi on kaikin puolin kannatettavin, jos töitä löytyy.


-----


Tämä on kuin muisto menneiltä ajoilta; hallittua rakennemuutosta kahvikupin ääressä. Mutta sitä eivät hallitse valitsemamme päättäjätt enää ollenkaan. Ja meni syteen tai saveen, seuraava mahdollisuus vaikuttaa asiantilaan koittaa meille taviksille vasta 2015. Eipä silti, että silloinkaan mikään muuttuisi. 

Siihen asti saa Suomi ja muu maailma vaikka upota, eikä vastuulliseksi itsensä korottanut hallitus kanna vastuutaan ja eroa. 




----




Tähän kai pitäisi vain kommentoida; Ei koske Suomea? Vaan se koskee.

Jos lähdemme siitä, että kansalaiset eivät voi vaihtaa yritysten johtoa meille kansalaisille jää - toki vain periaatteessa ja neljän vuoden välein - mahdollisuus vaihtaa niitten puolueiden painoarvoa, jotka taistelevat hallitukseen pääsystä. Kun järjestelmämme mukaan eduskunnan on nautittava hallituksen luottamusta, mahdollisuus vaihtaa hallitusta vastoin pääministerin tahtoa onnistuu vain, jos riittävä määrä hallituksessa nyt istuvista puolueista sieltä lähtee.

Itseään vastuullisiksi mainostavien puolueiden on turhaa edes yrittää selitellä, ettei vastuu nykytilanteesta ole heillä. Se on, ja kokonaisuudessaan. Siksi heidät on valittu.


Viimeinen lähtijä sammuttakoon valot.


-----



Siis, koska poliitikoilla on vaarana polttaa näppinsä julkisuusarvoltaan liian vaikeiden/hankalien asiakokonaisuuksien kanssa, nämä kaksi ministeriä tulisi nimittää alan ammattilaisten joukosta, ns. ammattiministereiksi?

Se ammattitaito, joka tässäkin hallituksessa loistaa kaiken kansan nähtäville, edellyttäisi vastaavaa käytäntöä jokaisen ministeriön osalta. Mutta sitten herää kysymys siitä, mihin ministereitä yleensäkään tarvitaan?

Eivätkö kansliapäälliköt edustakaan hallintoalansa ammattiosaamisen huippua? Eikö ministerin tehtävä olekaan toimia kansalaisten vaaleissa ilmaiseman tahdon soihdunkantajana, linjan vetäjänä ja päällystakkina ao. virkamiehistölle? Vai onko niin, että jotkut puolueista eivät vain halua hoitaa hankalaksi kokemiaan asiakokonaisuuksia, kun ne ovat oppositiopuolueiden leipälajia?

Siitä voimmekin sitten edetä seuraavaan kysymykseen. Mitä teemme puolueita edustavilla poliitikoilla, jotka haluavat hoitaa vain "kivoja" asioita? Eikö puolueiden halu vastata, ideologiaansa mukaisesti kansakunnan asioiden hoitamisesta, edellytäkään vastuuta kaikista asiakokonaisuuksista, myös ja erityisesti vaikeista/hankalista? Olisiko parempi malli läänittää määrätyt hallinnonalat määrätyille puolueille? Mutta mihin sitten enää äänestäviä kansalaisia tarvitaan?

Tiedän kärjistäväni, mutta demokratiassa kansan äänen toteutuminen ministeriössä edellyttää poliittisin perustein valituksi tullutta ministeriä. Ainakin vielä ja muodollisesti meillä on tasavaltainen kansalaisten demokratia, ei puolueiden ja muiden etujärjestöjen keskinäinen demokratia.



-----



Varmaan hyvä, että edes "vastuulliset virkamiehet" asiaansa uskovat. Taitavat vaan olla ryhmänä aika yksin? Eikä yhdenkään heistä tarvitse miettiä sitä, minkä hinnan kansalaiset heidän taloususkostaan ovat joutuneet ja joutuvat vielä jatkossakin maksamaan. Myös me.




-----



Toivottavasti kukaan ei pidä tätä ainakaan osoituksena siitä, että alvia ei kannata olennaisesti vähentää? Sehän osoittaa ainoastaan, että yritys/yrittäjä ei saavuttamaansa hyötyä vapaaehtoisesti asiakkaalle siirrä. Ja miksi pitäisi, meidät asiakkaat kun on opetettu kuuliaisiksi ja yrityksellä/yrittäjällä on varmasti aivan riittävästi rahareikiä. 

Eikä siirrä puolueita edustavat poliitikotkaan. Heidän järjettömälle tasolle nostamat julksihallinnon kulut ilmeisesti edellyttävät järjettömälle tasolle nostettua alvia? Vaikka julkiset kulut pienetyisivät puolueemme keksivät "säästöille" parempaa käyttöä. 

Kuluttajille sen pienentäminen siirtyy vasta pitkäaikaisen kilpailun seurauksena. Jos kilpailu toimii. Jos silloinkaan.




-----



"Sitä saa mitä tilaa." En ota kantaa siihen onko tulos oikea vai väärä enkä siihen onko se järkevä vai typerä. Kun tilaus on nyt näkynyt ja kuulunut vuosikymmeniä seuraus on tämä.  Poikien "syrjäyttäminen" kun alkaa nykyään viimeistään koulusta. Eikä tämä ole hetkessä muutettavissa. Vaikka haluakin löytyisi. http://eaglesflysingly.blogspot.fi/2007/09/kasvatuksen-huippu-innovaatio-made-in.html



-----


Uutisesta ei tainne olla kysymys? 

Ainakin virallisesti, oli kyseessä CoCom http://fi.wikipedia.org/wiki/CoCom , joka oli - edelleen virallisesti - laajempi yhteenliittymä kuin USA. Oikeampi olisi verrata CoComia NATOon. Meille ja varsinkin Tauno Matomäen Rauma-Repolalle varsin ikävä, julkisestikin aikoinaan käsitelty juttu.

Mutta siitä voi jälleen ainakin oppia sen, että pienten valtioiden eduilla ei ole merkitystä, kun isot alkavat vartioida tärkeinä pitämiään intressejä. Joskus pienet joutuvat itse maksuvälineiksi, elleivät tätä logiikkaa ymmärrä.




-----


Ja vielä 200 Korkeimman Oikeuden uuden tulkinnan odottajaa on jonossa jo nyt TEn aiemman, oman artikkelin mukaan. http://www.talouselama.fi/uutiset/kohta+veronkiertaja+saa+syytesuojan+uudella+keinolla/a2207177

Varsinainen tulkinta. Kenen puolella laki ja sen tulkinta oikein on tänä materalistisena aikana? Tällaiset tulkinnat lihottavat ehkä valtion kassaa, mutta samalla rapautuu kansalaisten usko lainkäytön tasapuolisuuteen.

On luonnollisesti hyvä, jos uuden tulkinnan mukaan kiertäjälle maksetut veronkorotukset saadaan myös perittyä. Mutta miksi lakia ei ole ennemminkin tulkittu siten, että periminen saadaan myös toimitettua entisen laintulkinnan mukaisesti?




-----



Ja korkein oikeus on sitten linjannut, että tiukan laintulkinnan mukaan tätä verojenkiertäjien porukkaa - ja niitä on paljon lisää Olliloiden, Ehrnrothien ja Pauligien lisäksi - ei voi panna rikosoikeudellisesti syytteeseen. Perusteena on "ne bis in idem" - ei kahdesti samasta - periaate. Veronkorotusta kun pidetään jo rangaistuksena. http://www.talouselama.fi/uutiset/kohta+veronkiertaja+saa+syytesuojan+uudella+keinolla/a2207177

Ja onhan se ikävää, kun kiinni jäätyään joutuu maksamaan enemmän. Mutta ei veronkorotus ole rikosoikeudellinen rangaistus. Se on ennemminkin sukua poliitikkojemme lainvastaiselle  vaalirahalahjomien ilmoitusten laiminlyönnille, jota Kehittyvien Maakuntien Suomi aikoinaan käytti hyväkseen. Sukua lähinnä siksi, että ilmiselvän lain rikkomisen seurauksena ei silloinkaan ollut oikeusprosessi lahjoman vastaanottajia vastaan. Kansalaisen kannalta on tässä tilanteessa ehkä siunaksellista, että veronkiertäjillä ei nyt ole suoraa mahdollisuutta muuttaa lakeja, kuten puolueilla aikoinaan?

Koska kyseessä oli kesällä, vaivihkaa 6 - 5 enemmistöllä tehty  uusi laintulkinta, on siis olemassa ainakin toinenkin. Siis se vanha. 

Mikä mahtaa yhdistää poliitikot ja tämän veronkiertäjien porukan toisiinsa? Oikea vastaus ei ole ilmeisin, eli Perheyritysten liitto. Ei ainakaa yksin, joten ei liene syyttä sitä rikollisorganisaatioksi kutsua? Vielä?

Mutta jää kyllä ihmettelemään kenen oikeutta tämä korkeimman oikeuden päätös palvelee? Veronmaksajien vai veronkiertäjien? Tavisten vai varakkaan, ehkä rikkaankin eliitin?

Vai onko niin, että Korkein Oikeus on roomalaisen oikeuden innoittaana etääntynyt laintulkinnassaan lopullisesti läheisemmästä, kansallisemmasta perinnöstä?

"Samoin hänen myös tulee muistaa tuomarinviran olevan asetetun yhteisen kansan hyödyksi eikä tuomarin omaksi hyödyksi." Ja näinä kasvavien tuloerojen ja  jakautuvan kansakunnan aikoina on muitakin jakolinjoja kuin tuomarit ja yhteinen kansa.

-----




",vapautuu myös paljon virkamiehiä vientiin." Älä unta näe. Verotusta silloin kiristetään


-----



Näittenkin tilastoiden sanoma on, kehittymisensä osalta selkeä. EU-alueen ja erityisesti sen ytimen - euro-alueen - kehitys on ottanut uuden tehtävän, Saksan johtaman liittovaltion, Euroopan Yhdysvaltojen synnyttämisen.

Valitettavasti Saksan ohjeistaman EKPn rahapolitiikka ajaa kuitenkin siihen, erityisesti että pienet reunavaltiot ajautuvat maksukyvyttömiksi ennen kuin moista saadaan aikaiseksi. Enkä oikein usko kaikkien pienten reunavaltioiden kansalaisten tyytyvän vapaaehtoisesti osaansa Saksan halvan työvoiman reservaattina ja raaka-aineen toimittajina.


------



Veronkiertäjätkö ovat oikeuslaitoksen erityisessä suojelussa. Siis harmaan talouden, kaupan keskusliikkeinen, autokoulujen ja kansanedustajien lisäksi? Ja kun vähän viitsisi kaivaa joukkoon tulee vielä ainakin koko polittisen järjestelmämme rahoitus. Sieltähän on peräisin ajatus siitä, että kun aiemmin vastaanotettut vaalirahoituslahjomat on palautettu, rikos on sovitettu.

Jos lainsäädännössä on vikaa, on syynä löperö puoluelaitos. Ne kun päättävät laeista. Kyse ei voi olla kansalaisten arvoista, ne kun ovat vahvasti ja syystä veronkierron vastaisia.

Jos tulkinnassa on vikaa, on syytä arvioida uudestaan oikeuslaitoksen uskottavuus lain tulkinnassa ja selvittää hyväveliverkkojen lonkerot.

Tämä on itsetuhoista toimintaa. On tämä tosi monessa suhteessa aivan pähkähullu maa. Eikä edes puolusteluksi kelpaa väite, että muualla olisi vielä pahemmin. 


-------




Voisiko olla niin, että me suomalaiset, jotka kovasti uskomme hyvän tuotteen myyvän itse itsensä ja jotka tiedämme, että oma kehu haisee, syyllistyisimme jälleen samaan, kuin jokin aika sitten merenkulun rikkidirektiiviin ja sen vaikutuksiin Itämeren kuljetuskustannuksiin? Rypistämme vasta sitten, kun se jo on housuissa ja haisee? Oikea aika vaikuttaa ja kampanjoida on nyt. Ja rajusti. Muuten kyse on luovutusvoitosta.

"The game ain´t over til it´s won" sanoisi jenkki.


-----



Ehdotus on loistava. Ilmeisesti ensimmäinen järkevä lausunto alan toimijalta. Siitä vaan suorittamaan KOKONAISUUDISTUSTA ja lopettamaan pelkän opetuslupa-asian kanssa näpertely, liikenneministeri. Tavoitteeksi henkilöauton ajokortti alle 1.000 euroa, toteutettuna miten tahansa.



-----



Taitaapi olla niin, että normaalijakautuman käyttäminen henkilöarvioinnin ja - kehittämisen perusteena, yksittäisten ominaisuuksien tarastelussa vielä hyvin suurissa populaatioissa  toimii, mutta irtisanomisten perusteena/pohjana ei ollenkaan. Ihminen kun on joka tapauksessa monin, vaihtelevin ominaisuuksin rakentunut kokonaisuus. Jos sitä käytetään esimerkiksi henkilökunnan vähentämiseen se on kaiken sen mittaamisen konkreettinen  irvikuva, mitä johtamisteoreetikot ja konsultit ovat lätäkön toiselta puolen tänne rahdanneet. Yrityksille ja julkisyhteisölle käy sitä noudattaen huonosti, kuten on nähty.

Hienosti asian kuvasi aikoinaan Neil Hardwick, tosin kuvatessaan meitä suomalaisia yleensä: (Lainaus blogilta http://paavohaikio.wordpress.com/)

"Neil Hardwick oli aikoinaan 80-luvulla minun hyvä inspiraation lähde, ja luin nyt vähän aikaa sitten uudestaan hirmuisella rieumulla hänen kirjoittamiaan kolumneja Suomen Kuvalehteen, jotka hän julkaisi kirjassaan Neilin tähteet –  eli Hardwicks Sauce.

Siellä on kirjoitus siitä, kuinka pieneksi kansa voi tulla. Sen kolumnin nimi on ‘Folk Tale – Kansansatu’.

Se kertoo kansasta, joka oli kerran hyvin pieni, hyvä ja ylpeä itsestään, ja pärjäsi erittäin hyvin. Sitten se pieni kansa oli hyvin viekoiteltavissa vieraiden aatteiden kanssa, ja ne hyökkäsivät tänne monelta rintamalta, ja kaikki ajatukset hyväksyttiin sellaisenaan, koska se kansa oli niin pieni, jonka seurauksena tästä maasta tuli pienempi ja pienempi ajatuksiltaan.

Jossain vaiheessa Neilin koluminissa päädyttiin siihen, että kaikista oli tullut samanlaisia, omat ihanteet oli hylätty ja otettu tilalle muiden ihanteet, ja kansasta tuli edelleen ajattelultaan pienempi ja pienempi.

Lopulta (suora lainaus Hardwickin tekstistä): “The country  got smaller, and smaller, and smaller, until it got so small that one day , while it was licking its own arse in front of the fire, it fell in and was never heard of again”


-----



Juuripa näin. Eikä enää pelasta edes irtisanottavien orjatyövoima, kun sisäinen devalvaatio ajaa maan lopullisesti konkurssiin.

Nyt tämä hallitus on tekemässä samaa virhettä, kuin poliitikot Esko Ahon johdolla vuonna 1991. Kun rahapolitiikan merkitystä itsenäisen maan taloudelle ei ymmärretä ilmeisesti ollenkaan, ajetaan samaan seinään kuin Aho aikoinaan. Nyt temppua kutsutaan "sisäiseksi devalvaatioksi".



-----



Ihmisen vapaus on jo nyt niin kovin suhteellista, että itse olisin ennemminkin huolissani ihmisyyden ja inhimillisyyden katoamisesta kaiken kontrollin ja reguloinnin seurauksena.

Kun "viidenkymmenen vuoden päästä ihmiset kantavat teknologiaa kehoissaan,  Silloin joudutaan pohtimaan" kuinka suuri osa tuosta kyborgista on ihmistä, kuinka suuri osa konetta. Koneen kun voi aina sammuttaa.



-----



Alleviivaan alkuun varmuuden vuoksi, että suurin osa julkisesta työstä - opetus, turvallisuus, sote-työ jne. suorittava palvelutyö on mielestäni lisä-arvoa tuottavaa ja tarpeellista. Hallinnoista ja pääasiassa "esimies-, suunnittelija- ja koordinoivien sihteerien" tasoilta sitä tuottamatonta työtä löytyy, kuntien, kuntainliittojen, -yhtymien ja yritysten jokaisella toimialalla.

Ajattelun lähtökohtana on kuntien palkkalistoilla olevien henkilöiden säilömisen oikeutus tuottamattomaan työhön. Kuluja syntyy veronmaksajille heidän palkastaan sekä siitä, että heidän osaamistaan ei hyödynnetä vaihtoehtoisessa, tuottavassa työssä viiden vuoden irtisanomissuojan aikana. Jos sinä aikana ei ammattitaito ja motivaatio työn tekemisen mielekkyyteen yleensäkin häviä, on jo ihme.

Miksi ihmeessä meidän veronmaksajina pitäisi ylläpitää päällekkäistä hallintohierarkiaa sote-sektorilla vain siksi, että poliitikoille löytyisi suojatyöpaikkoja? Miksi pitäisi kieltäytyä hyväksymästä sitä, että maailma on sadassa vuodessa muuttunut? Kun ennen, kävely tai hevosaikaan elämänpiiri rajoittui muutaman kymmenen kilometrin säteelle, matka ei enää ole rajoittava tekijä ollenkaan. Rajoittavaa on tuottava työ. Sen kehittämiseen pitäisi panoksia löytyä, jos ei muuten niin sitten lievällä pakolla.

Erityisesti me emme tarvitse kunnallispoliitikoille mittään tekemättömiä itseisarvoisia hiekkalaatikoita. Sitä varten voidaan tarvittaessa organisoida uusia vapaaehtoisia kansalaisjärjestöjä?

Siksi korvattakoon kunnallinen itsehallinto maakunnallisella itsehallinnolla.


PS.


Alleviivaan varmuuden vuoksi vielä kerran, että suurin osa julkisesta työstä - opetus, turvallisuus, sote-työ on mielestäni lisä-arvoa tuottavaa ja tarpeellista. Hallinnoista ja pääasiassa "esimies-, suunnittelija- ja koordinoivien sihteerien" tasoilta sitä tuottamatonta työtä löytyy, jokaisella toimialalla.

keskiviikko 9. lokakuuta 2013

Suomessako on riippumaton ja itsenäinen oikeuslaitos? Kanan paskat.



Kun puolueet, siis poliitikot tai oikeammin noin 40 kansanedustajaa aikoinaan jäi kiinni lain rikkomisesta vuonna 2008, vieläpä itse säätämänsä lain rikkomisesta, ei heille seurauksia juurikaan ollut. Pahalta haiseva, lain järjestelmällinen rikkominen kuopattiin vaivihkaan, palauttamalla nuo näppejä polttavat vaalirahat antajalleen Kehittyvien Maakuntien Suomi-yhdistykselle. Palautettiinko kaikki jäi ehkä mediamylläkässä selvittämättä?


Kun raha arkkuun tipahtaa, niin sielu taivaaseen vilahtaa? Ei ehkä ihan, mutta nopeasti säädettiin uusi laki, jonka pitäisi estää rikokset. Jatkossa. Kun ei aiempaakaan noudatettu jää nähtäväksi, miten se uusi auttaa? Mutta ilmeisesti näin saatiin menneet synnit anteeksi? Ja varmaan jossain vaiheessa syntien muisto on mahdollista vaientaa kuoliaaksi?


Poliittiselle eliitille sopi edellinen keino varsin hyvin. Vain sillä on sekä oikeus että velvollisuus säätää, mikä maassa on laki. Tosin tannehtiva lainsäädäntö ei länsimaisittain ajattelevasta ihmisestä tunnu kovin oikeudenmukaiselta, mutta sattuuhan sitä. Ja onhan vaalikarjan muisti onneksi kovin lyhyt.


Talaudellisella eliitillä ei tasavaltaisessa demokratiassa ole suoraa oikeutta säätää lakeja. Siihen tarvitaan kansanedustajia, oikeastaan puolueita. Joten, jos taloudellinen eliitti rikkoo lakeja, se ei selviä siitä vain itse lakia muuttamalla. Siihen se tarvitsee uuden lain tulkinnan. Kuten nyt, kun taas yksi sitä edustavista on jäänyt kiinni veronkierrosta. Ensimmäisen linkin mukaan vielä 200 uutta odottaa. 


Kansalaisen perspektiivistä lain säätäminen ja sen tulkinta ovat arkipäivän seurauksiltaan yhdentekeviä. "Kusessa oot kumminkin." Mutta eliittiä eivät meillä koske samat säännöt? Tätä jäin uudestaan miettimään Bertel Pauligin uutisen johdosta ja päätin sitä kommentoidakin. Koska Pravdan moderointiin ei voi koskaan luottaa, on syytä kommentti tähänkin kirjata:



"Ja korkein oikeus on sitten linjannut, että tiukan laintulkinnan mukaan tätä verojenkiertäjien porukkaa - ja niitä on paljon lisää Olliloiden, Ehrnrothien ja Pauligien lisäksi - ei voi panna rikosoikeudellisesti syytteeseen. Perusteena on "ne bis in idem" - ei kahdesti samasta - periaate. Veronkorotusta kun pidetään jo rangaistuksena. http://www.talouselama.fi/uutiset/kohta+veronkiertaja+saa+syytesuojan+uudella+keinolla/a2207177

Ja onhan se ikävää, kun kiinni jäätyään joutuu maksamaan enemmän. Mutta ei veronkorotus ole rikosoikeudellinen rangaistus. Se on ennemminkin sukua poliitikkojemme lainvastaiselle  vaalirahalahjomien ilmoitusten laiminlyönnille, jota Kehittyvien Maakuntien Suomi aikoinaan käytti hyväkseen. Sukua lähinnä siksi, että ilmiselvän lain rikkomisen seurauksena ei silloinkaan ollut oikeusprosessi lahjoman vastaanottajia vastaan. Kansalaisen kannalta on tässä tilanteessa ehkä siunaksellista, että veronkiertäjillä ei nyt ole suoraa mahdollisuutta muuttaa lakeja, kuten puolueilla aikoinaan?

Koska kyseessä oli kesällä vaivihkaa, 6 - 5 enemmistöllä tehty  uusi laintulkinta, on siis olemassa ainakin toinenkin. Siis se vanha. 

Mikä mahtaa yhdistää poliitikot ja tämän veronkiertäjien porukan toisiinsa? Oikea vastaus ei ole ilmeisin, eli Perheyritysten liitto. Ei ainakaa yksin, joten ei liene syyttä sitä rikollisorganisaatioksi kutsua? Vielä?

Mutta jää kyllä ihmettelemään kenen oikeutta tämä korkeimman oikeuden päätös palvelee? Veronmaksajien vai veronkiertäjien? Tavisten vai varakkaan, ehkä rikkaankin eliitin?

Vai onko niin, että Korkein Oikeus on roomalaisen oikeuden innoittaana etääntynyt laintulkinnassaan lopullisesti läheisemmästä, kansallisemmasta perinnöstä?



"Samoin hänen myös tulee muistaa tuomarinviran olevan asetetun yhteisen kansan hyödyksi eikä tuomarin omaksi hyödyksi." Ja näinä kasvavien tuloerojen ja  jakautuvan kansakunnan aikoina on muitakin jakolinjoja kuin tuomarit ja yhteinen kansa."

Toivotaan(?) nyt sitten edes, että tämän uuden tulkinnan vaikutukset kansalaisten oikeustajuun eivät vedä vertojaan Kallin källin seurauksille. Vai pitääkö toivoa, että Korkein Oikeus käsittelisi asian uudestaan? 


PS.

Halkolan Kristiina lauloi nuoruudessani "rienaavasti" laulua 20 perheestä. Taisi ymmärtää vain osan?





Ajat ovat muuttuneet. Pitäisikö jonkun nyt alkaa laulaa 200 ihmisestä kerrallaan? Ryhmittäin? Istuvat nimittäin luvut nyt yhtä hyvin kansanedustajien määrään kuin jonossa oleviin uusiin tulkintoihinkin.



PPS. klo 09.34

Täsmennän HSn kommenttiani: Kehittyvien Maakuntien Suomi ei rikkonut lakia antaessaan ehdokkaille vaalirahaa. KMS toimi lain mukaan. Rahaa saaneet ja sen ilmoittamatta jättäneet edustajat sen sijaan rikkoivat. 


PPPS. klo 13.00

Asian merkityksen vuoksi kirjaan tähän samalla Granpa Igorin kommentin.

Tuo KKO:n ottama uusi laintulkinta on tervetullut. Sen tarkoitus ei ole suinkaan suosia rikollisia vaan vihdoinkin ottaa Suomessakin käyttöön tuo oikeusperiaate ettei samasta rikoksesta voida tuomita kahteen kertaan.

Ei pidä unohtaa, että veroviranomaisella on edelleen entisenlainen oikeus tehdä rikosilmoitus veronkierrostamutta ei samaan aikaan säätää veronkorotusta toiseksi rangaistukseksi hallinnollisessa menettelyssä.

Tässä hyvä oikeudellinen selvitys aiheesta.


Tuo Igorin linkissä oleva Suomen valtiosääntöoikeudellisen seuran ajankohtaispalstalla julkaistu artikkeli selvittääkin asian hyvin ja sekä perustelee että oikeuttaa Igorin kommentin.....sinänsä.

Näin lakia korkeintaan "kaupunkilaisjärjellä" tulkitsevan kannalta kirjoituksen kolmas (Jarno Liski) kommentti kertoo, miksi kaikesta huolimatta kansalaisella on oikeutettua syytä tyytymättömyyteen. 


Miksi KKO:n sitten oli kiirehdittävä muuttamaan tulkintaansa laista, jonka se tiesi hyvällä todennäköisyydellä olevan enää kuukausia voimassa? Etenkin kun se kaatoi monen monituista rikosjuttua. Tätä minä jäin ihmettelemään.
Sinänsä kai ymmärrettävää, että oikeuslaitos toimii omassa tahdissaan, eikä paljon sivuille vilkuile, mutta ymmärrän kyllä niitä, joiden oikeustajua pari sataa kaatunutta talousrikosjuttua loukkaa. En tosin tiedä, kuinka moni niistä olisi ollut jatkettavissa HE 191/2012 voimaan tultua. Ilmeisesti kaikki, joissa veronkorotus ei ole vielä lopullinen?


PPPPS.

Enkä ole koskaan vielä joutunut havaitsemaan, että noin 1.000 sivujeni katsojista löytyy kaiken maailman nimikkeiden (vampyirstat, statsearsch, numero/nimiyhdistelmien) taakaa USAsta.

perjantai 4. lokakuuta 2013

Miksi emme opi edes virheistämme?



Entisen pääministerin Esko Ahon kanssa on helppoa olla samaa mieltä siitä, että on virhe odotella asioiden korjaantuvan itsestään, ajan kanssa. Ja siinäkin, että ilmeisesti virheiden tekemisen ja persujen pelosta hallituksen nykyiset vastuulliset, siis lähinnä päämisterin ja valtionvarainministeri edustamat puolueet ovat ottaneet vastuuttoman mittään tekemättömän ja julkisen sektorin velkaa tolkuttomalle tasolle kasvattavan linja.

Kun nykyinen tilanne pedattiin totesivat silloinen pääministeri Matti Vanhanen ja valtionvarainministeri Jyrki Katainen kuin yhteen ääneen "Ei koske Suomea." Kun vaalit 1991 voittaneen kepun silloinen puheenjohtaja Esko Aho kasasi hallitustaan, hän teetätti kiinnostuneilla ryhmätöitä keskellä käsiin räjähtävää työttömyyttä. Hallituksensa ensimmäinen varsinainen päätös, Suomen markan ecu - kytkentä vuoden 1991 toukokuussa, tyrehdytti työmarkkinat käytännössä kokonaan muutamiksi vuosiksi.

Lama-Suomikaan ei olisi selvinnyt ilman saneerausta

Rahapolitiikassa tehtiin keskeisimmät virheet, hallituksen siunauksella, tasavallan presidentin Mauno Koiviston ja Suomen Pankin toimesta, pitäytymällä vahvan markan oppiin. Se melkein kaatoi Suomen mikä pakotti lopulta kelluttamaan markka syyskuussa 1992, mikä lienee suurin yksittäinen syy Suomen silloisen pelastumisen. Kun seurauksen markan arvo devalvoitui noin 30% oli aimmet synnit kuin pois pyyhitty ja siirretty kansalaisten maksettavaksi.

Devalvaatio tarkoitti tuhansia tarpeettomia, sinänsä elinkelpoisten  pienyritysten konkursseja, vuosikausiksi venyneitä ulosottovelallisuuksia, itsemurhia ja massatyöttömyyden, joka pahimmillaan, muistaakseni helmikuussa 1994, nousi   777.000 todelliseen työttömään. Pk-yrityksiä kaatui noin 30.000. Onneksi vientimarkkinat alkoivat vetää juuri viime hetkellä, oliko 1993? Ja se oli toinen syy selviämiseemme, kun "onneksi" tilanteeseen oli jouduttu vain suhteellisen vähän velkaantuneina. 

Suurimmat virheet talouspolitiikassa tehtiin pankkien vastikkeettomassa pelastamisessa taas kansalaisten kustannuksella, verovaroilla. Pankkikriisi vain kiristi pankkien lainahanat erityisesti pk-sektorin osalta kuiviin. Ei puhettakaan Quid Pro Quo:sta, pankkien pääomittamisesta niiden osakkeita vastaan.

Ahon käsitys selviytymisen syistä on todella subjektiivinen, jos hän uskoo hänen tai hänen hallituksensa ja sen päätöksentekokyky olisivat pelastaneet maan. Ennemminkin päin vastoin. Ilmeisesti ainoa tolkullisen päivätyön teki silloinen valtionvarainministeri Iiro Viinanen, joka insinöörin pragmaattisuudella hoisi lainataakkaa rajusti lisäämällä valtiontalouden kuiville. Ahon rooli oli, ettei hän moista estänyt. Mutta se on toki myönnettävä, että hän voimakkaasti ajoi meidät EUn jäseneksi, jolla pitkällä aikavälillä oli talouttamme vahvasti kasvattava vaikutus. Tästä jälkikäteinen kiitos.


Nyt tämä nykyinen hallitus on tekemässä samaa virhettä, kuin poliitikot Ahon johdolla vuonna 1991. Kun rahapolitiikan merkitystä itsenäisen maan taloudelle ei ymmärretä ilmeisesti ollenkaan, ajetaan samaan seinään kuin Aho aikoinaan. Nyt temppua kutsutaan Sisäiseksi Devalvaatioksi.


keskiviikko 2. lokakuuta 2013

Sini Saarela ja Hullu, hullu maailma



Sini Saarela sai sitten merirosvoussyytteen. Tiedä häntä nyt sitten pitäisikö itkeä vai nauraa? Aivan ilmeisesti demokratia on Venäjällä hyvin hyvin kaukainen, usvaan kiedottu epämääräinen tavoite? Jos sitäkään. 

Miten kummassa kukaan voi kuvitella Greenpeace-kettu tyttöjen osaavan edes vallata soutuvenettä, öljynporauslautasta nyt puhumattakaan? Eiväthän he edes moista halua. Mitä ne nyt öljynporauslautalla Petsoranmerellä tekisivät? Mutta, maassa maan tavalla.

Kreikka taas alkoi kitkeä äärioikeistoaan. Kultaisen aamunkoiton kansanedustajille luettiin kovat syytteet, kertoi puolestaan päivän Pravda paperiversiossaan. Samalla kommentti kertoi maan havahtuneen myöhään. Tämäkö sitten demokratian tapa puolustautua itse aiheuttamiaan ongelmia epäparlamentaarisin keinoin ratkomaan pyrkiviä kansalaisiaan vastaan? Olen muistavinani, että poliittiset tuomiot - jos tässä nyt ei päinvastaisesta saada kannattajia vakuuttuneeksi - eivät aiemminkaan ole olleet kovin tehokkaita? Enneminkin päin vastoin?  Mutta, maassa maan tavalla?






Ja onhan sitä kaiken maailman muitakin kummallisuuksia tapahtunut ja kommentoitu kansalaisoikeuteni puitteissa:





Arkipäivän realismia, empatiaa, besserwisseröintiä vai typeryyttä?

Odotetaan vielä hetki, kyllä nuo kommentit vielä paskana silmille lentävät. Muuttuivat ennenkin. 1920 lukua seurasi 1930-luku ja sitä 1940-luku.






On hyvä, jos keskuskauppakamari alkaa vähitellen havaita mihin 5 vuoden irtisanomissuoja johtaa; Kreikan tielle.

Parempi myöhään kuin ei milloinkaan. Nyt kun se vielä saataisi voimaan ennen kuin kaikkia AAAt katoavat ja IMF ovelle kolkuttelee.


Ei todella ole ihme etteivät verorahamme kuntapalveluihin riitä.  Huolimatta hallituksen vuosittaisesta, noin 10 miljardin elvytyksestä. 50 miljardia, Kankkulan kuuluun kaivoon eli kuntarakenteen ylläpitoon on valunut joka lati.


Valitettavasti Keskuskauppakamarilla ei ole asiassa päätösvaltaa ollenkaan, vaikka hallituksessa, eduskunnassa ja etujärjestöissä kauppakamaripojat riekkuvat vaivaksi asti.





Teki melkein mieli vastata: EI KOSKE SUOMEA!  niin järkeenkäypä ja hyvin perusteltu on kirjoittajien ajatus systeemitasoisen tarkastelun välttämättömyydestä maassamme. Samalla se on juuri päin vastaista sille tavalle, jota päättäjämme harrastavat.


Samalla on syytä onnitella TEtä oivasta otsikosta; puoluepoliittisen järjestelmämme öljylauttan lisäksi meillä todella palavat monet muutkin lautat iloisesti päivästä toiseen; teollisuus, vienti, työeläkejärjestelmä, kansallisomaisuus ja keskeisimpänä kaikesta demokratia. Iloisesti lähinnä siksi, ettei nykyjärjestelmä mahdollista niiden korjaamista. Peräti kaikkiko?


Kun järjestelmä ei enää mahdollista sen korjaamista, vain ulkopuolinen voima voi sen tehdä. Kuten Bowman elokuvassa Avaruusseikkailu 2001ssä yrittää.





Ei koske Suomea, otetaan lisää lainaa.




Hesariin ajokorttisotkua käsitelleen jutun kommenttini, jonka media jätti julkaisematta: 


Pelkän opetuslupa-kohdan muuttaminen on munatonta toimintaa, kun koko ajo-opetusta säätelevä laki on tehty autokoulujen rahastusautomaatiksi. Nyt olisi oiva paikka kansalaisten ja liikenneturvallisuuden vaatimaan kokonaistarkasteluun.

Teoria opitaan itse vaikkapa netissä ja kuulustellaan niinikään vaikkapa netissä. Ajokokeesta tehdään näyttökoe ilman lakiin kirjattuja opetustunteja. Opetus voidaan antaa vaikkapa kenen tahansa ajokortin omaavan, sen riittävän kauan omistaneen ja ajotaitonsa näytön vastaanottajalle osoittaneelle.

Mikään ei estä autokoulun opettajia toimimaan näytön vastaanottajina TAI ajo-opetusta tarjoavina muutoksen jälkeenkin.