torstai 20. joulukuuta 2012

Mikä on Juhanna Vartiaisen terveys?Politiikassa asiat ovat sitä miltä ne näyttävät? Näin kai se on?

Demarina Juhanna Vartiainen, virkamies, on Ruotsista palattuaan puuttunut keskeiseen poliittiseen kysymykseen, tuottavuuden ja ikääntymisen suhteeseen. Olen ollut siinä käsityksessä, että hän on asiantuntija alallaan. Ihmettelen.

Katselen juuri nyt YLE 1 ohjelmaa A-talk. Juhannan pakkoliikkeet ja ulkoinen habitus eivät anna hänestä osaavaa kuvaa. Ne suorastaan häiritsevät hänen kykyään viestiä ja hänen sanomaansa. Ne suorastaan herättävät huolta siitä, että sairas ihminen pannaan liian hankalaan paikkaan.

Myönnän, että asiat eivät aina ole sitä miltä ne näyttävät. Toivottavasti eivät nytkään. Ja sitä paitsi, mitä minulle, tossunkuluttajalle kuuluu Vartiaisen terveys? Kunhan turhia huolestun.


PS.

Sen sijaan Vapaavuoresta saa jälleen tolkullisen kuvan. Soini on Soini, populisti viimeistä sormenpäätä myöten. (Lisäys klo 21.45)


PPS.

Mutta järki sinänsä ja tahtokin Vartiaisella näyttää onneksi vielä toimivan. (Lisäys klo 21.45)

4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

+++ Soini on Soini, populisti viimeistä sormenpäätä myöten. (Lisäys klo 21.45) +++

Hakki,

olikohan tämä syötti minulle :-)

Mutta, voisitko please täsmentää? Onko se populismia että sanoo asiat niinkuin ne ovat? Tässä euro- ja eu-katastrofissa Timo Soini on ollut totuudenpuhujana, mutta niinhän se menee, että totuudenpuhuja ei yösijaa saa, lyödään populistin leima otsaan.

EU ja etenkin yhteisvaluutta Euro ei toimi. Ja tämän hengituskoneessa ja letkuruokinnassa olevan ruumiin väkisin hengissäpitäminen tulee suomalaiselle veronmaksajalle vielä monta sukupolvea eteenpäin maksamaan todella karvaasti. Meillä ei olisi ollut mitään pakkoa mennä tähän hömpötykseen mukaan vaan valita Ruotsin tie. Onko tähän epäkohtaan puuttuminen populismia, kysyn vain. Mitä on sellainen "vastuunkanto" että kannetaan vastuuta eurooppalaisten isojen pankkien pystyssäpitämisestä jättäen vastuu kansakunnan omista kansalaisista sekundääriseen asemaan.

tutkija Pohjanmaalta

Igor kirjoitti...

Juhana Vartiaisen aloitettua VATT:in ylijohtajana häntä haastateltiin jossain television ajankohtaisohjelmassa. En muista tarkempaa ajankohtaa.

Siinä yhteydessä toimittaja kysyi häneltä aivan muina miehinä kun puhe oli työurien pidentämisestä miten pitkään hän on ajatellut työuran kestävän. Ilmeenkään värähtämättä kaveri heitti ilmaan "80-vuotiaaksi". Siinä vaiheessa kaverin kaikki muutkin lausunnot ja mielipiteet alkoivat menettää merkitystään minun silmissäni. Ja nyt nämä myöhemmät möläyttelyt miten eläikää lähestyvät 'leppoistaisivat' työnsä vähemmän tuottavaksi kuin aikaisemmin ja siksi olisivat ansainneet palkkojen alennuksen, ne ovat viimeisteli käsitykseni möläyttelijästä, joka ei taida miettiä mitä suustaan päästää. Hänen CV:stään voi kyllä päätellä että kaveri on älykäs mutta ihan viisaana en oikein osaa tuollaista möläyttelijää pitää. Jos joku irrallinen lause on tuntunut korvissasi viisaalta klo 21:45 niin hyvä edes niin.

Hakki kirjoitti...

PohjanPoika

Ei ollut syötti kellekään. Ja yön yli nukkuneena, en ole edes vakuuttunut siitä, että minun olisi pitänyt koko artikkelia edes kirjoittaa.

Olen valmis myöntämään, että Timo Soini on arvioissaan EUsta ja eurosta ollut olennaisesti oikeammassa kuin useimmat lajitoverinsa. Vaan mitä hyötyä siitä meille on, kun se ei mihinkään johda. Soinin osalta minua vaivaa sama kuin Putinin; en minä hänestä "välitä" mutta huolestunut olen siitä porukasta, jonka hän on ympärilleen kerännyt, tai kerääntynyt. Se ei tosi toimiin päästessään laakereita niittäisi.

Mutta sekä Soini että Vapaavuori olivat tämän kyhäelmäni kannalta rekvisiittaa.

Hakki kirjoitti...

Igor

Valitettavasti minun on jopa yhdyttävä hänen näkemykseensä eläkeikärajan nostamiseksi. Se ei kuitenkaan istu aikaan, jolloin viisikymppiset alkavat olla liian vanhoja. Eikä puolusteluksi riitä, että työeläkekuviot ovat ylipitkän aikavälin ratkaisuja.

Viimeksi kuulemallani, nyt syntyvien elinajanodote on 120 vuotta tekee mahdottomaksi ajatella eläköitymistä puolessa välissä. (Varmaan olen tuon elinajanodotteen jostain väärin ymmärtänyt.) Se ei ole kansantaloudellisesti mahdollista, vielä vähemmän inhimillisesti.