Kun en pidä siitä, että asiallisia kommentteja jätetään julkaisematta ainakaan artikkeleissa, joissa itsessään on voimakas yhteiskunnallinen kannanotto, olen ottanut tavaksi kopioida kommenttini odottamaan sitä, että niitä ei tarvitsisi käyttää.
Tässä kommenttini mielestäni kansallisesti tärkeässä kuntien kokoa, tai oikeammin niiden toimintaedellytyksiä, koskevassa Korpilahdelta - blogissa ja sen artikkelissa Haetaan: Sosiaalisia Supersuorittajia. Kun keskusteluun ryhdytään, sitä on sitten syytä käydä.
"Eiköhän näkemyksesi ole jossain määrin rajoittunut?
Eihän kuntien määrä ole itseisarvo. Niiden antamien palveluiden määrä, laatu ja palveluiden tuottamat kustannukset sen sijaan ovat. Voimakkaasti kärjistäen voimme itse päättää mihin rahamme käytyämme, kuntalaisten parhaaksi vaiko hallinnon ylläpitämiseksi. Molempien maksamiseen ne eivät tunnu riittävän.
Kuntien määrän määrittää maksukykymme tai "halumme". Nykyinen kuntien määrä heijastaa edelleenkin todellisuutta yli 100 vuotta sitten. Kunnallinen itsehallinto on erilaisten kuntayhtymien perustamisen ja valtionosuuksien seurauksena rapautunut lähinnä sanahelinäksi. Hokemaksi ilman todellista sisältöä muille kuin niille, jotka tästä järjettömyydestä hyötyvät.
Kuntien palveluista keskeisimmät lienevät sosiaali-, terveys-, opetus-, tekninen- ja turvallisuustoimi. 60 - 70 prosenttia kaikista "kuntien" menoista. Ei näiden tarkoituksenmukaiseksi hoitamiseksi tarvita yli 330 kuntaa. Itse asiassa kuntien määrä rajoittaa kansalaisten tasa-arvoa palveluiden saatavuuden osalta. Hallintoon ja keskinäiseen "politikointiin" uhrautuu aivan liikaa resursseja.
Jos keskeisimpien paikallisten (=maakunnallisten) asioiden kunnolliseen ja tehokkaaseen hoitamiseen ei riitä maakunnan ihmisillä kykyjä ehdotan, että tulevat rekrytoimaan niitä kuntansa ulkopuolelta.
http://hakki47.blogit.kauppalehti.fi/blog/24242/suomalaisen-hyvinvointi-ratkeaa-kunnissa-ei-kreikassa"
Toivottavasti keskustelu paikallishallinnon kehittämisen suunnasta ja vaihtoehdoista saataisi avattua. Edes näin mutkan kautta.
PS.
Olen kommenttini jättänyt tänään noin klo 10.40, jolloin se jäi odottamaan kirjoittajan hyväksymistä, mistä myös tieto ilmoitetaan ja näkyy. Vaan ei enää. Tästä teen johtopäätöksen, että sitä ei aiota julkaistakaan. Jos olen turhaan tässä vouhkannut, valitan.