lauantai 16. huhtikuuta 2011

Libyassa ei ole tilaa käyttökelvottomille (lento)koneille,

 joita Suomen Hornetit olisivat. Näin päättää Suomen Kuvalehti nettiartikkelinsa Gripenien tarpeettomuudesta Libyassa. Siis tarpeettomia kumpikin. Onhan siellä ilmatilassa rautaa ja alumiinia ihan riittämiin ilman meitäkin. Ja kun kukaan ei edes oikein tunnu tietävän kenen puolesta siellä sotaa käydään, tokkopa meidän sinne muutenkaan ängetä tarvitsee?


Olemme kuitenkin noista yli 60 Herhiläisistämme pitkän pennin maksaneet ja nyt ne todetaan turhiksi. Turhiksi  edes valvomaan lentokieltoalueen noudattamista! Onko meitä huijattu? Riippuu varmaan siitä ketä katsotaan huijatun?


Vaikka Hornetit lienevät vieläkin lentolaitteitten aatelia, olemme ostaneet / saaneet ostaa vain F niinkuin Fighter ilmataistelu - lentolaitteen. Sitä tarkoittaa se F siinä F/A - 18 Hornetin nimessä. Emme ole ostaneet /saaneet ostaa sitä Ata. A niinkuin Attack jäi uupumaan.


Mitä Suomi tekee lentokoneella, jonka kaikkia ominaisuuksia, siis tässä tapauksessa ominaisuutta toimia sekä pommikoneena, "risteily"ohjuskuljettajana ja maataistelukoneena ei tositilanteessa voida edes käyttää hyväksi? Puhumattakaan siitä, että kuljettajat ja heitä tukevat voimat osaisivat? Onpa varsinainen strategia. Vähän samanlainen kuin Suomen helikoptrihankinnat. Piti ostaa taisteluhelikopterieta, ostettiin kuljetushelikoptereita.


Ainakin heti viime vaalien jalkeen, siis niiden ostettujen vaalien jälkeen, kun puolueet eivät NATOsta juurikaan suostuneet keskustelemaan, julkaisi Hesari näkemyksen Suomen puolustuksen reaalikuvasta mahdollisen hyökkäyksen seurauksista. Silloin Ilmavoimien maataistelukyky osoittautuu taatusti himpun verran tärkeämmäksi kuin ilmatankkausosaaminen. Siis ellei karkuun olla lähdössä.


 


PS.


Juu, juu. Hukkaan menevät rahat jos kukaan ei koskaan kuitenkaan hyökkää tai, jos kukaan ei vaivaudu puolustamaan.

10 kommenttia:

PLM kirjoitti...

Se A on luvattu toimittaa ja puolustusministeriö on ajoittanut herhiläisen A päivityksen - jos nyt eivät sitten leikkaa siitäkin. Pitäähän Tukiaisiin sijoittaa verovarat. Eräs ex ministeri taisi kyllä ajatella ihan jotain muuta sijoitusta kuin alue- tai kuntatukia. :-)

F on oikein ajateltu, koska juuri sellaisilla torjutaan lännestä, etelästä, lounaasta ja luoteesta tulevat pommikoneet ja risteilyohjukset. Tunnettuahan on että idästä, koillisesta ja kaakosta ei koskaan ole ilmateitse pyritty tänne sotilaallisessa mielessä. Ulkoministeri Molotow kertoi jo vuonna 1939 että voittamaton puna-armeija lähetetti pommikoneilla leipää Helsinkiin nälkää kärsiville Suomalaisille. :-(

On niin mukavaa kun vanhat hyvät ajat palaavat. Totuttuun tapaan saatiin vaalienalus- nootti, jota politiikot ja lehdistö saavat miettiä ja väännellä. Onko maalaisliiton presidenttiehdokkaan tilaus? :-)

hakki kirjoitti...

PLM

On luvattu, on luvattu, mutta viimeksi vuosi-kaksi sitten kieltäydyttiin toimittamasta. Ja syykin taitaa olla vähemmän haurasta suomalaiskunniaamme hivelevä. Ja sehän on ollut vuosikymmenet jo kivenä kengässä, eli lähes aina kun Suomi olisi halunnut tehokasta uutta länsimaista puolustusvälineistöä ostaa.

Mutta kieltämättä olisin kovin hämmästynyt jos Hornettien myyjä (USN) olisi edellyttänyt, että niitä saa sitten käyttää vain sen ja sen liittolaisten lentolaitteitten listimiseen. Mutta oppia ikä kaikki?

Pohdiskelija kirjoitti...

PLM

Tuo kommunisti insinöörien kehittämä poikkitieteellinen palopommeja sisältävä rypälease oli tekniikaltaan humoristinen, vähän samaa tasoa kuten Lappiin pudonnut Venäläisten risteilyohjus. Jälkimäinen oli moottorin puolesta kopio Saksalaisten käyttämästä V2:desta. Edellinen kyhäelmä taas tavallisesta ruoka - ja tarvike torpeedosta. Sillä erolla, että se ravisteli R.limput demokraattisesti Helsingin kattojen yläpuolella tasapuolisesti kaikkien saataville. Myös tulisisieluisen humanitäärisen avun torjunta oli yksinkertaista, tarvittiin ullakolle lapio, hiekkalaatikko ja päivystäjä.

Venäläisten propakanda ei koskaa tuottanut heille myönteistä etua, vaikka se esitettiin tässä tapauksessa arvovaltaiselta taholta. Syynä tähän oli, että malli oli toisinto heidän omalle kansalle toimitetusta valistuksesta. Jälkikäteen ajateltuna nykyinen malli jossa tavaraa vaihdetaan sitämukaa mistä rajan kummallakin puolella on puutetta on ylen hyväksi havaittu - raha rauhoittaa saajan kaikissa ideologioissa.

hakki kirjoitti...

Pohdiskelija

Yksinkertainen on usein kaunista, nopeaa ja yllättävän tehokasta. Suorastaan luovaa.

Vox Populi kirjoitti...

Hakki

Parisen vuotta sitten taisit blogissasi moitiskella tuota Hornetien A-hankintapäätöstä. Katsoit, ettemme ole hyökkäämässä minnekään, joten hyökkäysominaisuutta ei näinollen tarvittaisi.

Muistan silloin kommentoineeni jotenkin niin, että iskukykyä tarvitaan vihollisen maajoukkoja vastaan silloinkin, kun vihollinen jo valtaa Suomea.

Vastaavanlaiseen tarkoitukseen lienevät taistelukopteritkin paikallaan.

Olisihan ihan hyvä, jos Suomella olisi muunkinlaisia ilmasta maahan -aseita Pääkonttorin poikia vastaan kuin esim. Groznyssä käytetyt parvekkeilta ja katoilta heitetyt Molotovin cocktailit.

Se on tietysti ihan selvää, ettei mitään tekoa olisi Libyassa. Ainoa, mitä voisi torjua, olisivat Naton koneet.

hakki kirjoitti...

Vox

Yritin oikein etsiä tuota artikkeliani, vaan en onnistunut. Muistan kyllä yhden, jossa ihmettelin onko syytä hankkia Hornetteihin JANDAAMeja tai mitä ne nyt ovatkin, jos kyseessä on oikeastaan risteilyohjus, jonka kantama muistaakseni hyvin riitti maamme rajojen sisäpuolelta Pietariin. Mutta en kyllä muista, että olisin ollut Hornettien maataisteluominaisuuksien poisjättämiseen ottanut kantaa.

Vox Populi kirjoitti...

Hakki
Joo, en minäkään tarkkaan ottaen muista, minkälaisesta maahan laukaistavasta oli kyse.
Taitaahan se risteilyohjuskin olla maamaaliin tarkoitettu.
Ehkä olemme ajatelleet eri asioita, tai olen katsonut asiaa laajasti :-)
Että vielä Vaasastakin käsin voi Rääkkylääkin, tai mitä niitä on, puolustaa !

Mutta nyt kylmä rinki perspuolella juhlimaan Jutan ja Timon tulevaa hallitusta !

hakki kirjoitti...

Vox

Kimurantiksi menevät hallitusneuvottelut, mutta aina ennenkin sellainen on saatu aikaan. Periaatteet antavat kyllä periksi, kun hallituspaikka häämöttää. Persuilla vahvistettu sinipuna voisi olla vähiten huono.

Mutta ettäkö ihan juhlia pitäisi?

Vox Populi kirjoitti...

Hakki

Nyt pitää juhlia, kun vielä voi :-)
Myöhemmin voi homma mennä hammasten kiristelyksi :-(

Vähän ennen vaaleja pidin kauhuskenaariona Jutan ja Timon yhteishallitusta.
Mutta Jyrki voi tuoda hieman tasapainoa kuvioon.

Ellei sitten käy niin, että Jyrki pääministerinä jää äänettömäksi yhtiömieheksi.
Jutan ääni kuitenkin kaikuu ylimpänä !

hakki kirjoitti...

Vox

Aivan erilainen oli minun pahin mahdollinen hallitus: Marin ja Jutan hallitus, jossa kähminnän oppipoikana ja naistennaurattajana on Timo. Siinä olisivat tytöt vieneet taas tuhkatkin pesästä samalla, kun Timo olisi oppinut verovarojen kähminnän suoraan mestareilta.