keskiviikko 28. huhtikuuta 2010

Oikeiston nousua odotellessa

Kauan sitten Maalaisliitosta kuoriutui, ensin Keskustapuolue ja myöhemmin Keskusta. Ja varmasti myös kaupunkilaisissa on paljon sellaisia harhaanjohdettuja - tai itsensä harhaan johtavia - jotka todella uskovat, että Kepu on keskellä? Myös kaupungeissa ja muissa taajamissa, joissa elämisellä on olemassa vaihtoehtoja. Siis keskellä poliittisen ajatusmaaliman kenttää.


Oikeasti Kepu on maaseudulla ja sielläkin oikealla, peruskonservatiivina. Mutta ainoastaan niissä taajamayhteisöissä,  joissa valtikka on kepuleilla - alue jota leikkimielisesti kutsumme Kepulandiaksi - se on saannut itselleen virkamies, toimihenkilö ja työntekijäkannattajia. Ja mikäs ihme tuo nyt on, "Sen lauluja laulat, jonka leipää syöt."


Nyt ilmeisesti Paavo Arhinmäki yrittää samaa? Vasemmistoliitosta on kuoriutunut Vasemmisto. Suoranaisesti puolueeseen liittymättömällä nimellä Vasemmisto, yritetää ilmeisesti ensi vaiheessa saada kaikki Keskustasta vasemmalle suuntautuneet mutta vielä vailla selvää puolue-identiteettia olevat puolueen siipien suojaan. Saa sitten nähdä miten onnistuu? Ei siitä kieltämättä kovin kauaa ole kun uimahallien kassat ja rakennusviraston lapiomiehet olivat poliittisia nimityksiä.


Mutta se kehityksen kiinnostava kohta seuraa, kun mietimme kuka on joukosta poissa? Tämän logiikan mukaan Oikeisto.  Mutta uskoisin sekä Kataisen että Soinin rykivän muutamankin kerran, ennekuin moisen nimen puolueelleen ottaisivat? Jaa, Soinista en ole ihan varma. Se riippuu kansan syvien rivien suhdanteista?


Kuka politiikan tutkija totesikaan aikoinaan, että puolueisen sisällä ajatteluerot ovat vähintään yhtä suuret kuin puolueiden välillä? Pitäisikö kehittää uusi koodisto? Ylös - alas, vihreät - siniset - punaiset - mustat, vai miten?

17 kommenttia:

tobe kirjoitti...

Saattaa Vasurien nuorimies onnistua pitämään vielä hengissä olevat vanhat jäärät ja samalla nappaa Sossujen sivusta siivua.
Suureen kaappaukseen Vasemmisto ei ilman aseita pysty ja sellainen taitaa olla historiaa muutenkin.Mielenkiintoista sinänsä minkä äänimäärän äärivasen tai Kommunistit missään maassa vapaissa vaaleissa normaalioloissa saavat.Italian lukuja en ota mukaan koska siellä ei ole normaalioloja ollut koskaan.Naapurissa oli vallankumousekn jälkeen yhdet ns. vapaat vaalit joissa Bolsevikit jä reilusti alle 20%.Noilla luvuilla ottivat sitten syksyllä täydellisen vallan.
Oikeiston kanssa on hiukan sama juttu.Ihmiset vierastaa liikaa uhoilua.Aadolf sen aikoinaan osoitti.Sellainen valta otetaan vaain kaatujen kautta ja ensin sekasortoa luomalla.Nykyisin ay-liike lienee ainoa joka luo sekasortoa...niin ja Vr ja tulivuoret.
Koska meillä ei ole oikealla ketä äänestää joudumme/saamme äänestää henkilöä joka on oikealla.Onhan niitä kun oikein raaputtaa.Meillä on näennäisdemokratia muutenkin kun emme voi äänestämällä valita hallituspohjaa.Voimme vain esittää toiveen kabinettineuvottelujen puheenvuorojärjestyksestä.

hakki kirjoitti...

OrNot

"Valta otetaan katujen kautta ja ensin sekasortoa luomalla." Niin. Se on se mahdollisuus sen jäkeen, jos JOKU MUU ei ole onnistunut palauttamaan tolkkua. Sekä äänestäjiin että eliittiin. Siitä ketkä tällä hetkellä aiheuttavat eniten sekasortoa, olemmekin eri mieltä. Mielestäni sekasorron keskeisin syypää on nykyinen etujärjestö-hallitus. Vr, tulivuoret, jopa tsunamit ovat meidän mittakaavassa poropeukaloita.

juhamatti kirjoitti...

Mielenkiintoinen ajatus, milloin oikeastaan ollaan keskellä. Jos piirretään jana,
joka jaetaan kahtia, löytyy kohta joka on keskellä. Päteekö sama logiikka politiikassa.

Jos ja kun molemmat ääripäät suhdanteiden, sun muiden tuulien mukaan vaeltevat sinne
tänne, siirtyy keskipisteenkin paikka, enemmän tai vähemmän vasemmalle kuin myös
oikealle.

Sehän tässä poliittisessa kentässä niin surkuhupaista onkin, välillä oikeiston ollessa ns. niskan päällä, kuten tänäpäivänä, leikkii keskusta porvaria.

Vanhasen ykkösen aikaan yhdessä demareiden kanssa oltiin kummasti vasemmalle päin.
Eli, kyse on sittenkin edelleen MTK.n edunvalvojista, poliittinen selkäranka rakentuu maakuntien väliseen kilpaan kokonaisuus unohtaen. Kepusta tuskin koskaan
on koko valtakunnan yleisoikeistolaiseksi puolueeksi.

Onko sitten kokoomus oikeasti oikealla ja kuinka paljon, ja kuinka paljon sen sitten
pitäisi olla leimaantumatta äärioikeistoon, johon taas Soinin persuja ollaan usein
viemässä. Kokoomuskin liikkuu suhdanteiden mukaan.

Entäpä vihreät, taitaa todellakin olla vain kokoomuksen puisto-osasto, joksi heitä
leikkisästi kutsutaan. Ovat jo itseasiassa ydinvoima myönteisiä eli periaatteensa
pahasti myyneitä.

Demarit taas yrittävät viimeisenä oljenkortenaan lopultakin lähestyä perus- kannattajiaan, tavallisia rehellistä työtä tekeviä kansalaisia.
Keinot vaan taitavat taas kalahtaa omaan nilkkaan, Soinilta lainattu retoriikka
ei oikein istu "rasvanahka duunarin" pirtaan.

Niin, ehkä jokin uusi koodisto olisi todella paikallaan. Jokin jolla nämä kaikki
hyvinvointiyhteiskuntaa, sosiaalista oikeudenmukaisuutta, ilmaston suojelua,
kaikkinaista tasa-arvoa, ihmisoikeuksia, maahanmuuttajien oikeuksia, ym. ym.
kaikkea hyvää vimmatusti ajavat puolueet voisi jotenkin edes hiukan toisistaan
erottaa. Lienee toiveajattelua vajaa vuosi ennen eduskuntavaaleja.
Kukahan ensimmäisenä aloittaa sen tutun mantran lapsiperheiden ja eläkeläisten
olojen parantamisen tärkeydestä.

hakki kirjoitti...

"kyse on sittenkin edelleen MTK.n edunvalvojista, poliittinen selkäranka rakentuu maakuntien väliseen kilpaan kokonaisuus unohtaen. Kepusta tuskin koskaan on koko valtakunnan yleisoikeistolaiseksi puolueeksi." Tuskinpa. Mutta hyvin paljon tuhoa se ainakin ehtii jättää jälkeensä ennen haihtumistaan.

Aivan samalla tavalla kuin työväenliikkeellä on aatteellinen, poliittinen siipensä ja ammattiyhdistysliike ammatillisena etujärjestönä, aivan samalla tavalla on alkiolaisella liikkeellä omansa; Kepu ja MTK. Kumpi milloinkin vie, riippuu suhdanteista. Mutta uskovaiset ovat yhtä.

Tuosta erottavuudesta. Etujärjestö on selkeästi jäsentensä etujärjestö. Puolueen tulisi olla se aatteellinen kansakuntaa, valtiota kehittävä osa "kansanluokan" ajatusmaailmaa. Nyt eroa ei ole.

PS.

Kyllä ne lapsiperheet, yksinhuoltajaäidit, työttömät, sairaat ja muuten vain ikääntyneet vielä ansaitsemaansa huomiota hetkeksi saavat. Usko pois.

tobe kirjoitti...

Minua närästää JuhaMatin kirjoituksessa eräs omituinen klisee..."rehellistä työtä tekevä.."..demariko vain sellainen?.Kyllä henkilö joka työllistää kymmenen miestä tekee rehellisempää työtä kuin yksikään niistä kymmenestä rehelleisestä duunarista.Tämä idea ei vaan kertakaikkiaan ole suomessa oikeassa arvossaan.Vastuunottaminen itsestä ja muista on jotenkin tuomittavaa.Virkakoneisto ja byrokratia ja jpa media on täynnä ihmisiä joille yrittäminen on jotenkin hippasen rikollista tai ainakin epämoraalista.
Ei ole ihme, että yrittäjä äänestää Kokoomusta kun muuta ei ole, vaikka Kokkarit tuskin sen syvemmin ymmärtävät päätöksissään pienemmän yrittäjän ongelmia.
Hakki..olemme surullisen samanmielisiä maamme ongelmista....Ainoastaan sanavalinnat ja loppuhenkoset poikkeavat toisistaan.

hakki kirjoitti...

OrNot

Ilman työntekijöitä ei voi olla työnantajia, ilman työnantajia ei voi olla työntekijöitä. Pääsääntöisesti yrittäjän keskeisin lähtökohta ei liene työllistäminen? Eikä työntekijän työn tekeminen? Eiköhän kumpikin etsi elantoaan, omista lähtökohdistaan?

En kuulu niihin, jotka panisivat työnantajan ja työntekijän toistensa poissulkeviksi vastakohdiksi. Itsekin olen toiminut kummassakin ominaisuudessa. Minun henkisen rakenteeni(?) johdosta työntekijänä toimiminen oli minua lähempänä. Yksinyrittäminen ei sopinut lainkaan. Ja siitä huolimatta olen yrittänyt neuvoa aikoinani satoja, ellei muutamaa tuhattakin yrittäjyyttä harkitsevaa asioista ja olosuhteista, jotka ottaa huomioon ennen yrittäjyyteen sitoutumista.

En voi muuta kuin yhtyä ongelman kuvaukseesi: "Vastuunottaminen itsestä ja muista on jotenkin tuomittavaa. Virkakoneisto ja byrokratia ja jopa media on täynnä ihmisiä, joille yrittäminen on jotenkin hippasen rikollista tai ainakin epämoraalista." Ei siis liene ihme, että he pyrkivät tekemään meistä muistakin kaltaisiaan? Kansakunnalle se vaan tulee kalliiksi ja lopulta mahdottomaksi.

juhamatti kirjoitti...

Veli Tobelle, ei ollut tarkoitus väittää, että vain demarien kannattajat olisivat
rehellisiä työtätekeviä kansalaisia. Vaan sitä, että demareiden politiikka on ollut
hakusessa nimenomaan peruskannattajiensa suuntaan. Enkä epäile minkään muunkaan
puolueiden kannattajien olevan työteliästä lainkuuliaista väkeä. En ole itse demari,
mutta yritin osoittaa miten puolueiden ohjelmajulistukset alkavat olla mennyttä aikaa. Haluaisin puolueiden erottuvan toisistaan poliittisin keinoin, eikä populistisin heitoin irtopisteitä keräillen.

Itse olen ollut pienyrittäjänä ja vaihtelevasti työllistäjänäkin yli parinkymmenen
vuoden aikana, sekä ollut myös verokirjalla toisen töissä, joten tunnen homman
molemmilta puolin aitaa. Helppoa se ei nykyään ole kummallakaan.

Silti haluan kannustaa varsinkin nuoria rohkeasti yrittämään, jos vain jokin idea
tuntuu toteutuskelpoiselta.
Poliitikoilta on turha tukea havitella. He toimivat virkakoneiston pillin mukaan.
Siellä ei tiedetä varsinkaan pien/yksinyrittäjän arjesta mitään.

hakki kirjoitti...

juhamatti

Vaikka vastaatkin Tobelle sallinet yhden kommentin. Väität, että "Poliitikoilta on turha tukea havitella. He toimivat virkakoneiston pillin mukaan." Olen osittain eri mieltä.

En nimittäin ole oikein varma kumman pillin mukaan asioita tässä maassa ratkotaan? Puolueitten ja heitä edustavien poliitikkojen pillin vai puolueiden ja heitä edustavien virkamiesten pillin mukaan? Voimakkaimmin ovat tämän politbyrokraattisen, kaksinkertaisen eliittikoneiston syntymiseen vaikuttaneet Kepu ja Demarit. Kolmantena varmaan ruotsinkieliset. Ja vain siksi, että he ovat viimeisten vuosien aikana olleet eniten hallitusvastuussa ja siksi, että kaikki kolme puoluetta toimivat leimallisesti osana äänestäjiensä etujärjestökoneistoa, siis kakunjakajina.

Oli miten oli, sekä yksityisen ammattiaan harjoittavan työntekijän yritteliäisyys että yksittäisen yrittäjän yrittäjyys ovat kansantalouden kannalta yhtä tärkeitä, työllistääpä tuo yrittäjä sitten muita tai ei. Lähinnä he luovat kansallista lisäarvoa. Valitettavasti ne kakunjakajat saavat, meidän passiivisuutemme vuoksi keskittyä edellä mainittujen hankkimien varojen jakamiseen, itselleen ja puolueilleen.

juhamatti kirjoitti...

Jokseenkin samaa mieltä, noinhan se taitaa mennä.
Siitä huolimatta tai sen takia, Hauskaa Vappua kaikille!

tobe kirjoitti...

Ei saa hermostua JuhaMatti.Se "rehellinen ..."lause vaan ottaa koville kun se sisältää myös vastakkaisen arvolatauksen.Rehellinen duunari vs. keplo helppoheikki yrittäjä.Tuota ajatusta meillä viljellään aivan liikaa.Juuri tuon sisäistäminen on johtanut siihen , että jokainen turhan kunnan turha virkamies kokee työnsä tärkeäksi ja pitää itsestäänselvänä, että kuntaosuudet jaellaan niin että turhuus jatkuu.Miksi hänen tuttamaton tehtävänsä on ikuisesti välttämätön?En ymmärrä?
Onhan toki se loukkaavaa sanoa jollekin ettei hänen työnsä tuota , mutta vielä suurempi loukkaus on , että sellaista työtä tuetaan verovaroin ja loppua ei ole näköpiirissä.Yrittäjä on sankari siksi ja silloin kun elättää itsensä ja työllistää muita.Kun puhun yrittäjistä en puhu aluetukien varassa epätervettä kilpailua synnyttäviä puulaakeja vaan terveitä yrityksiä.SDP.ssä on kaikkein vähiten ymmärrystä sellaisille ihmisille jotka hoitavat itse omat asiansa kunnolla.Mitä meille jää? Ei meille ole vaihtoehtoja paitsi tuo hakin joku muu.Kaikesta huolimatta kehoitan nauttimaan wappuna sopivasti virkistysaineita ja olemaan ennenkaikkea sosiaalinen.

hakki kirjoitti...

OrNot

Siinäpä se: "Ei meille ole vaihtoehtoja paitsi tuo hakin joku muu." Näin se valitettavasti on. Mutta JOKU MUU ei voita, ellei sen mahdollisuuksiin saada uskomaan huomattavaa osaa kansalaisista. Se taas edellyttää "tukiryhmää". Itse asiassa JOKU MUUn vaihtoehdottomat mahdollisuudet sisäistäneitä yksityisiä kansalaisia, jotka ovat valmiit itse panostamaan tolkun palauttamiseen suomalaiseen poliittiseen järjestelmään. Ei yksin yrittäjien tai palkollisten eduksi. Vaan kansakunnan ja lapsiemme eduksi.

juhamatti kirjoitti...

Hyvä Tobe, en ole lainkaan hermostunut, olen kanssasi aivan samaa mieltä, nauttikaamme
malja Hakin loistavasta blogikilpailussa saavuttamasta kolmannesta sijasta, kippis.

hakki kirjoitti...

juhamatti

Perhanan blogikilpailut. Ja jos kehtaatte nauttia maljanne - sirpaleitten kanssa tai ilman - ilman juhlakalua, julistan teidät kirkonkiroukseen. En kuitenkaan vielä ole päättänyt minkä kirkon. Onko ehdotuksia?

juhamatti kirjoitti...

Kirotkoot meidät kaikki kirkot ekumeenisen tasa-arvon nimessä, mitään kirkkoa ylitse
muiden kohottamatta, aamen. Ajattelin kyllä ensin jotakin, mutta en uskalla näin
julkisesti ajatellakkaan ääneen. Uskon asioiden äärellä on syytä pitää kieli keskellä simalasia.

hakki kirjoitti...

juhamatti

Siemaa nyt sitten simasi kieli keskellä lasia. Kippis. Jätä ääneen ajattelu Vapun jälkeiseen Uuteen, seesteisempään maailmaan.

Hauskaa Vappua!

tobe kirjoitti...

Siis kolmas sijako ainoastaan-pistän mielipuolen lailla vastaan-maljani jo kastemaljaksi anoin-huomatuksen annan korskein sanoin.hakilla aatokset aitoa uuttaa, mikä maailman hiukan voi muuttaa...jo repesi kömpelö kieli kun oli kiire ja renkaanvaihtomieli.
Muistan jo nuorena Nietzheä lukeneeni ja siitä mieleeni jäi jotain joka vaikuttaa edelleen:
"Marjojani poimitteko?
Poimijan on näet pakko ,
nuolla kättään,
se on sakko.
Marjojani poimitteko?"

hakki kirjoitti...

OrNot

Kiitti kommentista. Mutta käsien nuoleskelu jäi minulta yli 60 vuotta sitten. Ja silloinkin kyseessä oli vain yksi sormista. Perisynti, mukavuudenhalu vai laiskuusko, tuskin on sakko?

Minä kun en Niezschestä juurikaan mitään muista jouduin oikein googlaamaan löytäisikö jotain nasevaa. Valitan. Muuta fiksua mielestäni kyllä löytyi. Tässä yksi, jonka toivon myös kuvaavan itseäni.

I'm an idealist without illusions.
John F. Kennedy

Hauskaa Vappua.