torstai 22. helmikuuta 2018

Nyt olen jo kullut kaiken?

Elämme ilmeisesti nyt kouluampumisten suurta sesonkia USAssa. Muistaakseni yksinomaan tänä vuonna niiden määrä lieneee noin kahdenkymmenen paikkeilla. Siis vajaan kahden kuukauden aikana!

Siitä päätellen miten tätä viimeisintä median perusteella arvioituna jenkeissä käsitellään, ei voi kuin todeta "business as usual". Vaikuttavat otsikot, näyttävät uutiskuvat, uhrien sydäntä särkevät kertomukset tapahtumista, muutama sankaritaru kuolleista, yleinen pöyristys tapahtumien johdosta, muutama oppilaitten ja opettajien mielenosoitus, poliisivartioinnin lisääminen ja - joissakin tapauksissa - pääsy päättäjän puheille. Tämän jälkeen edellä mainittu toistuu päätyäkseen viikon, parin kuluttua kalankääreeksi historian roskaläjään.

Nyt kuitenkin Don Trump on saanut loistavan ratkaisuidean, tai oikeastaan useita. Hän on valmis mm. syyttämään hänelle hankalaksi käyneitä muita viranomaisia - nyt FBItä - , rajoittamaan tai ehkä jopa kieltämään bump stockien myymisen, rajoittamaan aseiden saatavuutta esimerkiksi ostajien taustatarkistusjärjestelmää kehittämällä. Mutta ehdottomasti yliveto on hänen viimeisin viisautensa; aseistetaan opettajat. Miten siinä kävisi ja miten se tämän ongelman perussyyn ratkaisemista auttaisi valottavat edellä olevan artikkelin kommentit erinomaisesti.

Muutenkin jo kiihtyvän kilpavarustelun siirtäminen kansainvälisen sotilaspolitiikan kentiltä kouluihin, niiden ympäristöön ja luokkahuoneisiin varmasti ratkaisisi nämä Yhdysvaltain ongelmat? Ja kaikki muutkin siinä samalla?

Ei ihme, että tämä itsensä tasapainoiseksi neroksi julistanut pelle on pelottava. Globaali Neron, Stalinin, Hitlerin, PolPotin ja niiden muun 34 listatun nykyajan styrankin... reinkarnaatio. Ja pelottavinta on, että hänetkin on itseään demokraattiseksi valtioksi kutsuvassa kansakunnassa vaaleilla valtaan nostettu.6 kommenttia:

Kumitonttu kirjoitti...

Siis Yhdysvaltain tulisi muuttaa perustuslakiaan vapaasta aseenkannosta, koska maassa elää sairaita yksilöitä, jotka toteuttavat joukkomurhia? Mahtavaa logiikkaa.

Hakki kirjoitti...

"Yhdysvaltain tulisi muuttaa perustuslakiaan vapaasta aseenkannosta, koska maassa elää sairaita yksilöitä, jotka toteuttavat joukkomurhia? Mahtavaa logiikkaa."

Tarvittaessa Yhdysvaltain tulisi muuttaa perustuslakiaan vapaasta aseenkannosta, koska tässä maassa ei muuten pystytä toteuttamaan yhteiskuntaa, joka toimii ensisijaisesti tasapuolisesti kansalaisten turvallisuuden, vapauden ja oikeuden puolesta? Nykytie johtaa anarkiaan.

Lakia pitää voida tulkita sen mukaan, mitä yhteiskunnan kehittyminen edellyttää. Ei edes Yhdysvallat enää elä vuoden 1791 olosuhteissa. http://www.history.com/topics/2nd-amendment Perustuslaki, missä tahansa perustuu ajan ja tilanteen olosuhteisiin. Se on sentään poliittisen päätöksen tulos, se on muutettavissa.

Kun vankilat pursuavat vankeja, eikä kaikkia sairaita voida/haluta tappaakaan pitää varmaan keksiä jotain muuta? Ihmisten muuttaminen, ainakaan riittävässä määrin vaatii huomattavasti enemmän aikaa ja energiaa. Eikä niiden jälkeen läheskään kaikkia massamurhia pystytä estämään. Tämän artikkelin aiheena ei ollut Second Ammendment vaan Trumpin ajattelun esille tuoma kilpavarustelun henki. Sen seuraavaksi vaiheeksi hän mahdollisesti esittää valikoitujen opettajien varustamista aseilla. Sitä mahdollisesti seuraa kaikenkattava määräys kaikkien opettajien aseistamisesta. Ja varmasti hän osaa ideoida muitakin hauskuuksia vapaana pitämäänsä yhteiskuntaan.

Mutta aina voi kysyä onko sellainen yhteiskunta vapaa, jossa kuka tahansa voi - vaikka ei lain mukaan ehkä saa - ampua kenet tahansa vastaantulijan? Ja kuka päättää kenet saa ampua? Vai vaatiiko perustuslaki sen määrittelemiseksi poliittista toimijaa, jokja vaihtuu vaalien myötä? Päätellen poliisien ampumaherkkyydestä, tätähän perustuslaki poliisivoimien osalta edellyttää. Sikäläinen tulkinta taitaa aika usein olla "A license to kill".

Anonyymi kirjoitti...

Hakki,

tehdäänpä USA:ssa ihan mitä tahansa, vahinko on jo tapahtunut ja korjaus nykyiseen tapahtuu raskaimman kautta. Aseet kaupan hyllyiltä ovat vuosien saatossa jo siirtyneet kotien kaappeihin ja laatikoihin, jos ne nyt kielletään, ne jäisivät laittomina aseina samoihin paikkoihin. Ja niitähän ei kielletä, ne ovat osa amerikkalaista sairasta kansallista identiteettiä. Se mitä USA:ssa nyt tapahtuu kouluampumisten muodosta, on vain oire paljon pahemmasta, se on signaali siitä epätoivosta joka maassa vallitsee kun työpaikat globalisoidaan ja perheitä sekä kokonaisia kaupunkeja jää vaille toimeentuloa olosuhteissa, joissa ns. hyvinvointiyhteiskuntaa ei ole. Eräs epätoivon indikaattori oli Trumpin valinta presidentiksi; hän lupasi muutosta parempaa mutta valiatsijoiden pettymykseksi saikin vain muutosta pahempaan. Me muu maailma voimme nyt seurata, kuinka USA: toiminnallinen ja aatteellinen rakenne lahoaa sisältäpäin, kaupungit slummiutuvat saaden aikaan katkeruutta ja radikalisoitumista, joka näkyy sitten jäävuoren huippuna tämänkaltaisten kouluampumisten muodossa.

Ei tarvitse olla kovin etevä ennustaja jos toteaa, että se mitä USA nyt, sitä Eurooppa huomenna. Nyt meillä on toistaiseksi toimivat hyvinvointiyhteiskunnat, jossa yksilö ei välttämättä heti putoa tyhjän päälle työpaikan pudottua alta. Mutta kunhan aikaa kuluu, hyvinvointiyhteiskunnalle ei ole mahdollisuuksia alati kiihtyvän maahanmuuton seurauksena. Afrikan väkiluku kaksinkertaistuu vuoteen 2050 mennessä ja siltä suunnalta kohdistuva väestöpaine romuttaa kyllä eurooppalaiset hyvinvointivaltiot ja sitten on meilläkin sama meno kuin mitä USA:ssa nyt. USA:ssa aikanaan runsaasti omatoimisesti matkustaneena olen kokenut maan varsin pelottavana, pimeän tullen siellä en enää uskaltanut edes mennä autosta ulos polttoainetankkausta varten. En voisi asua siinä maassa.

tutkija Pohjanmaalta

Hakki kirjoitti...

PohjanPoika

Valitettavasti olen kanssasi pitkälti samaa mieltä.

Mutta yhtä vähän kuin meillä täällä Euroopassa, eivät poliitikot välttämättä jää jenkeissäkään odottamaan väistämätöntä yhteiskunnallista rappiotaan tumput suorana. Heille luonnollisin ensivaiheen valinta on valtion väkivaltakoneiston käyttöön ottaminen "rauhan ja järjestyksen" palauttamiseksi. Vaikka yhteiskunnan institutiot näyttävät yllättävänkin vahvoilta - vertaa trump ja hänen -isminsä aktiivinen hajoittamistyö - sillä onnistutaan jonkun aikaa, mutta tuskin pitkässä juoksussa ja jatkuvasti. "The Land of The Free" on täynnä kaiken maailman yrittäjää oma "amerikalaista unelmaa" edistämässä. Eikä siellä pitkään auktoriteetteja kumarreta. Rakenteen systeemiongelma tappaa kyllä ensin meidät eurooppalaiset.

On toki luultavaa, että murros jenkeissä tapahtuu raskaimman kautta sitten, kun pettynyt kansa äkkää huomaamaan kuinka ensin Washingtonen eliittien "swamp" ja nyt Trump heitä kusettaa. Mutta sitä oli syytä olettaa jo suuren, 1930-luvun laman aikana. Silloin löytyi ensin Roosevelt ja lopulta Hitler, joka palautti yhteiskunnan radalleen. Eiköhän vastaavat jostain nytkin esiin putkahda?

Rauhan miehenä, joskin menevänä sellaisena, pysyn tästä huolimatta tässä artikkelissa aiemmin esittämissäni kannoissa.

Kumitonttu kirjoitti...

Yhdysvallat ei voi muuttaa perustuslakiaan. Siksi koko tämä bloggauksesi on aivan absurdi. USA:n perustuslaki on muuttamaton juuri siksi, että se suojaa kansaa kaiken maailman polpoteilta, hitlereiltä ja stalineilta, joiden mielestä siviilit ilman aseita on parempi yhteiskunta kuin aseistetut siviilit.

Mutta teille wanna-be-sosialisteillehan mikään mitä Trump esittää ei kelpaa. Ette kykene ymmärtämään, että ihmisiä ei tarvitse paapoa. Ihmiset selviävät paremmin sekä yksilöinä että varsinkin yhteiskuntana, jos he joutuvat kantamaan itse vastuun tekemisistään.

Hakki kirjoitti...

Kumitonttu

Jos Yhdysvaltain perustuslailla tarkoitat United States Constitution nimistä julkaisua voin kertoa, että sitä on julkaisemisensa 17.9.1787 jälkeen muutettu (to amend) tähän mennessä 33 kertaa (33 amandements). https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_amendments_to_the_United_States_Constitution
Koska sitä siis on jo tähän mennessäkin muutettu ei blogaukseni ilmeisesti sitten ole mielestäsi absurdikaan?

Iltojesi ratoksi voit halutessasi tutustua myös ehdotettuihin perustuslain muutoksiin, joita jokaisena kongressikautena esitetään sadoittain. https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_proposed_amendments_to_the_United_States_Constitution

Mielipiteisiisi sinulla toki on oikeus. Sekä Yhdysvaltain perustuslain muuttumattomuudesta, yksilön selviämisen edellytyksistä, 2. muutoksen järkevyydestä, jopa Trumpin tekemisistä yleensä ja muutenkin. Onneksi minullakin. Ainakin vielä. Varsinkin omalla blogillani. Trumpin tekemiset kyllä puhuvat puolestaan. Ei vaadita kuin kuullun ja luetun ymmärtämistä.