sunnuntai 29. tammikuuta 2017

Kehut Trumpille ja Kaurismäelle


Trumppi on lopettanut pakolaisten vastaanottamisen. Eipä nuo ole jenkit tähänkään mennessä ainakaan enää pitkään aikaan lähi-idän julmuuksia ja epäjärjestystä pakenevia juurikaan vastaanottaneet. Paitsi niitä, joiden lompakoiden koko ja tilit Yhdysvaltojen tai maailman veroparatiiseissa osoittavat juuri heidän suojelun olevan Amerikan Yhdysvaltojen kansallisessa intressissä.
Trumpin asetus estää kuulemma pakolaisten pääsyn Yhdysvaltoihin neljäksi kuukaudeksi. Lisäksi asetus kieltää maahantulon kolmeksi kuukaudeksi kokonaan Syyriasta, Irakista, Iranista, Jemenistä, Somaliasta, Sudanista ja Libyasta tulevilta. Kun tälle tielle on lähdetty, kannattaa muistaa, että olevia listoja on helppoa kasvattaa ja uusia muureja pystyttää.

Mielenkiintoista havaita, kuinka kaikki nuo pahimmat "heittiöt" ovat maita, jotka saavat suoraan tai mutkan kautta pitkälti kiittää Yhdysvaltoja maittensa kaoottisesta tilanteesta. Myös on syytä noteerata, keitä maahantulokielto ei koske. Saudeja, pakistaaneja ja afgaaneja. Kuitenkin lähes kaikissa toteutuneissa viime vuosien mega iskuissa jäljet johtavat jälleen joko suoraan tai mutkan kautta erityisesti Saudi Arabiaan, mutta myös Pakistaniin ja Afganistaniin. Varmaan jonkintasoista sattumaa?

America First on samalla muuttunut muotoon Christian First. Nyt siis on kolmesta ”kirjan uskonnosta” on valikoitu yksi heittiöporukka, islamistit. Juutalaisiin saksalaisperäinen presidentti tuskin haluaa kajota, sen verran vahva on heidän lobbynsa painoarvo ainakin taloudessa. Varmaan jopa Trumpin taloudessa? Ja Keskilännen bible-beltillä taas asuu omnipotentti äänestäjä.

Seuraavana hän avarakatseisuudessaan varmaan käynnistää uudet ristiretket?  Edellytyksiä hän on ainakin parhaansa mukaan vahvistanut, ellei peräti luonut. Kauppasodan lisäksi saadaan näin mukavasti aikaan vielä uskonsota.

Mutta hänen esimerkkinsä voima näkyy meilläkin jo vahvana. Ja miksi ei näkyisi, kaikkihan palautuu vähintään vuoteen 2001.

Myönnän; en ole eläissäni nähnyt ensimmäistäkään Aki Kaurismäen elokuvaa, ainoastaan yksittäisiä clippejä sieltä täältä. Myönnän; en yksinkertaisesti ole ollut koskaan kiinnostunut sen paremmin hänen mielipiteistään, omituisesta tavastaan esiintyä julkisuudessa kuin hänen aikaansaannoksistaan ohjaajana. Myönnän; minusta hänen maineensa Suomen kuuluisimpana elokuvan nykyohjaajana on, kaikesta edellisestä varmaan johtuen, käsittämätön.

Myönnän, ensimmäisen kerran uskon nyt olevani jostain samaa mieltä hänen kanssaan. Tätä käsitystä vahvistavat erityisesti Hesarin artikkelin kommentit. Samat ehdottomat ja vaihtoehdottomat pulipää-persut kuin Trumpin äänestäjiksi veikatut Keskilännen valkoihoinen älymystö/köyhälistö, ovat nyt keränneet esimerkeistä voimaa ja pukevat AOT-uskonsa sanoiksi. En voi kuin toivoa, että Jussi Halla-aho haastaa Timo Soini mahdollisimman nopeasti.

Tässähän uhkaa käydä kuin Yrjö-poika Bushin Terrorismin vastaisessa sodassa, joka 15 vuotta sitten oli helppo aloittaa, mutta joka selvästi jatkuu ja edelleen vahvistuu, nyt todella jo 16. vuotta. On rauhoittavaa havaita, kun kansakuntien johtajien joukkoon taas saatiin uusi musta-valkoisen joko–tai nolla-summan pelaaja. Niitähän meiltä puuttuikin? Ja lisää on tarjolla. Muurien takaa on sitten turvallisempaa nokitella?


Vastakkainasetteluja, nolla-summa pelejä, jopa sotia on helppo aloittaa ja diilejä tehdä. Niissä selviää kätevästi voittajat ja häviäjät. Sen me ihmiset, tai ainakin aivan liian moni meistä hallitsee. Ja kun riittävän paljon tuhoja on saatu aikaan kansakunnat toivottavasti jossain vaiheessa jälleen kerran hengästyvät. Ja ehkä vielä kerran saavat mahdollisuuden jälleenrakentaa syntyneestä – korjaan, itse aikaansaamastaan romuläjästä - uutta tulevaisuutta lapsilleen ja ehkä itselleen. 

Nyt vaan uhkaamme hävitä kaikki. Ehkä?


17 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Hakki,

”Poikaseni, kunpa tietäisit, miten vähällä järjellä tätä maailmaa hallitaan”.

Näin Ruotsin valtakunnankansleri Axel Oxenstierna (1583–1654) rohkaisi poikaansa, joka edusti maataan kolmikymmenvuotisen sodan rauhanneuvotteluissa kokeneiden diplomaattien seurassa ja epäili omia kykyjään.

Nämä sanat pätevät täysin myös tänään.


tutkija Pohjanmaalta

Hakki kirjoitti...

PohjanPoika

Jos se ei aiemmin selvää ole ollut, viimeisen yhden viikon tapahtumat ovat osoittaneet mitä tapahtuu, kun järjellä ja faktoilla ei ole kuin vaihtoehtoista ja viihteellistä arvoa valtion johtamisessa. Pelkällä öykkäröinnistä, pelottelusta, uhkailusta ja kiristyksestä ei luoda sen paremmin turvallisuutta kuin tulevaisuutta yhtään kellekään.

Maailma on nitkahtanut paikoiltaan jo nyt, kun Trumppi on ollut vallassa viikon. Oikein pelottaa ajatella mitä siitä on jäljellä kuukaudenkaan kuluttua, neljästä vuodesta puhumattakaan. Yhdessä viikossa!

Vaan pakoon ei tuota apokalyptistä ilmestystä kannata lähteä jo senkin vuoksi, että pakopaikkoja ei ole. Ei taida olla apua edes siitä pienestä punaisesta mökistä ja porkkanamaasta. Lohduttautua voi sillä, että itse kuuluu meneviin miehiin. Mutta sääliksi käy lapsiamme ja heidän lapsiaan.

Anonyymi kirjoitti...

Hakki,

no panic. Kyllä meidän sukupolvemme tästä selviää ihan ns. kuivin jaloin. Oma toivoni ja käsitykseni on, että Trump neuvottelee Naton ja Venäjän välille jonkinlaisen puolueettoman vyöhykkeen, joka lieventää vastakkainasettelua. Minusta ongelma on siinä, että Nato on yksisilmäisyydessään hivuttautunut ihan Venäjän iholle, eikä tuo tykkää siitä ollenkaan. Tilanne on täysin vastaavanlainen, kun aikanaan Neuvostoliitto oli siirtämässä ohjuksiaan Kuubaan. Jos Trump ja Putin nyt pääsevät stabilisoimaan tämän tilanteen, rauhalliselle lähitulevaisuudelle löytyy sijaa. Clinton ei olisi tätä pystynyt tekemään. Ajatuspolkuni on se, että hullu pystyy löytämään paremman yhteisymmärryksen toisen hullun kanssa. Jos Trumpilla menee överiksi, kyllä hänen omansa laittavat hänet syrjään ja tarvittaessa hoitoon.

Mutta sitä ei voi kieltää, etteikö punainen tupa tässäkin tilanteessa ole pakopaikkana käynyt mielessä. Lähes kaikki tarvittavat varusteet sinne olen jo hankkinut. Mutta jo ilman sotaakin, sääliksi käy niitä, jotka tänne jäävät meidän lähdettyämme. Väestöräjähdyksen paineessa luonnontieteelliset ja sosiologiset muutokset tulevat jo kuluvan vuosisadan aikana viemään ihmiskunnan ennen kokemattomiin olosuhteisiin. Me olemme nyt seuraamassa tämän näytelmän alkuaikoja. Trumpit sun muut ammentavat kannatuksensa tästä muutoksesta, sitäkään ei haluta tai kyetä näkemään.

tutkija Pohjanmaalta

Hakki kirjoitti...

PohjanPoika

Kiitos lohdutuksen sanoista. Valitan, eivät vakuuttaneet. Uskotko niihin itse?

Minulle tulee Trumpista Yhdysvaltain presidenttinä mieleen lähinnä kertomuksen Neron edesottamuksista antiikin Roomassa. (Riippumatta siitä kuinka tosia ne ovat.) Ja kuinkas sitten kävikään?

Anonyymi kirjoitti...

Hakki,

+++ Kiitos lohdutuksen sanoista. Valitan, eivät vakuuttaneet. Uskotko niihin itse? +++

Sanotaan, että toivon niin. Jos muistan, niin jatkan tätä saamaa viestiketjua puolen vuoden kuluttua. Silloin tiedämme paremmin. Tässä nykyisessä Trumpin mediamyllytyksessä on paljolti "paha susi tulee" -aineksia. Isävainajani sanontaa käyttäen, eliitti on nyt kuin pascaa suun päälle siveltynä kun ei voi Trumpin vaalivoittoa niellä. Amerikkalainen demokratia on puhunut, pulinat pois. Trump tekee nyt juuri sen mitä vaalikampanjassaan lupasi ja äänestäjät toivoivat tätä. Toisin kuin suomalaisessa demokratissa, jossa vaalien jälkeen valituksi tulleen takki kääntyy napit paukkuen.

tutkija Pohjanmaalta

Hakki kirjoitti...

PohjanPoika

Toivossa on hyvä elää? Sen toteutumista en vastustaisi. Mutta sen vähän perusteella, mitä Trumpista olen kuullut ja nähnyt en oikein usko tuon enää poikkeavan tähän mennessä omaksumistaan asenteista ja toimintatavoista. Viittaan ensimmäisen kommenttini ensimmäiseen kappaleeseen.

Panepa allakkaan 30.7.2017 ja tämän artikkelin linkki. Jatketaan juttua siitä, jos siihen silloin mahdollisuus vielä on.

Anonyymi kirjoitti...

Hakki,

teen näin, laitoin tietokoneeni muistikirjaan. Allakkaa minulla ei ole, elän almanakkavapaata elämää :-)

tutkija Pohjanmaalta

Anonyymi kirjoitti...

Hakki,

tähän kommenttisarjaan vieä ennen ensi heinäkuun loppua: Tänään on lehdissä edustavasti esillä Claes Anderssonin lääkärimielipide Trumpin henkisestä tilasta; hän on narsistinen psykopaatti. Aihetta käsitellään myös Uuden Suomen sivuilla, jonka artikkelin keskusteluosiossa mielestäni osuva kommentti:

++++ Timo-Pekka Mustakallio
31.1.2017 14:53

Tuollaisen "diagnoosin" on voinut lukea Keski-Euroopan valhevirtamediasta jo koko viime viikon ajan. Olisikohan oikea diagnoosi kuitenkin, että se ja establishment kiukuttelevat vain "länsimaisen järjestyksensä" - valtansa - rapistuessa paitsi Euroopassa nyt myös lippulaiva-Yhdysvalloissa?!

Tämä kiukuttelu, vastuun pakoilu establishmentin itse itselleen aiheuttamasta vaikeasta tilanteesta (niin taloudellisesti kuin poliittisesti) ei todellisuudessa ole hedelmällistä, vaan paljastaa pikemminkin sen elävän harhaisessa todellisuudessa itsekin. Perinteinen käsitys oikeasta - se, millä kestäviä yhteisöjä rakennetaan, ja mikä esiintyy alkeellisena laumaeläimissäkin (vrt. tuore tutkimus erityisesti tutuista lajitovereistaan huolehtivista koirista, oliko YLE:n uutisissa eilen), on establishmentilta päässyt ikävän laajalti unohtumaan, ja siksi vastaliikehdintä - vahvat nais- ja miesjohtajat (esimerkkeinä Le Pen ja Trump) - ovat pettyneiden kansalaisten näkökulmasta viimein ainoa demokraattinen keino vaihtaa valtapiirit... minkä keinon pettäessä saatetaan tulla kaduille.

Entäpä vaihtoehdot? Hillary Clinton on vielä Trumpiakin pahempi psykopaatti: täysin "out of control", kuten käsiksi käymiset alaisiin vastoinkäymisten hetkellä todistavat, siis yksiselitteisen sairas ihminen. Kahdesta pahasta vaihtoehdosta Trump on marginaalisesti terveempi: oli yhdysvaltalaisilta äänestäjiltä siis hyvinkin rationaalinen päätös valita kiinteistömoguli johtajakseen. Claes Andersonin pitäisi oikeammin kysyä mitä onkaan vialla, kun järjestelmä kykenee huuhtomaan kärkeen enää toinen toistaan epäkelvompia ehdokkaita: elääkö tämä Babylon viimeisiä hetkiään? +++

Voisiko tämän asian paremmin sanoa. Oheinen teksi olisi sisällöltään voinut olla minun kirjoittama, näin on näreet kuten Mustakallio on kirjoittanut.

tutkija Pohjanmaalta

Hakki kirjoitti...

PohjanPoika

Valitan; vaikka olen pitkälti samaa mieltä, että establishmentti on kaiken unohtanut - ja varmasti on - kannattaisi kysyä mitä onkaan vialla, kun järjestelmä kykenee huuhtomaan kärkeen enää toinen toistaan epäkelvottomanpia ehdokkaita.

Ihmettelen, miksi pitää messiaiksi valita näitä täysin rajoittuneita, tietämättömiä, pidäkkeettömiä, "narsistisia psykopaatteja".

Pari kierrosta JOKU MUUta hoitaisi homman huomattavasti tehokkaammin ja helpommin. :-) Nyt joudumme loppupeleissä tappelemaan muiden lisäksi myös omiemme kanssa.

Anonyymi kirjoitti...

Hakki,

+++ kannattaisi kysyä mitä onkaan vialla, kun järjestelmä kykenee huuhtomaan kärkeen enää toinen toistaan epäkelvottomanpia ehdokkaita. +++

Tarjoan tähän jo aikaisemminkin tällä samalla foorumilla esittämääni selitystä: kysessä on sukkessiivinen muutos, joka aina päättyy katastrofiin. Tuhkasta sitten nousee jotain uutta, jos on noustakseen. Ilmeistä on, että kaikki elävän ja elottoman luonnon suuret muutokset ovat sukkessiivisia.

Iltasanomissa oli tänään mielenkiintoinen juttu Trumpin ympärille kehkeytyneistä salaliittoteorioista, joissa johtolankana oli, että Yhdysvalloissa olisi menossa vallankaappaus. Ei välttämättä niin, mutta järjestelmäromahdus voi olla edessä valtakunnalla, jonka julkinen velka on muistaakseni jotain 8000 miljardin dollarin suuruusluokkaa. Moni seikka puoltaisi nyt yhteiskunnan romahtamista; tämä velka, keskiluokan kasvava epätoivo työn ja toimeentulon huvetessa, eliitismin ja populismin varallisuuserojen luoma tyytymättömyys, yhteiskuntainfran romahtaminen, ilmastonmuutoksen negatiiviset kausaalit.

Amerikkalainen eliitti olisi toivonut JOKU MUU -tapaista äänestysratkaisua menneissä presidentinvaaleissa. Mutta kun tuo amerikkalainen populisti menikin ja äänesti TRUMP. Nyt kiukuttelevan eliitin pasmat menivät pahemman kerran sekaisin kun se harhaisissa kuvitelmissaan ei voinut kuvitellakaan asioiden olevan niinkuin ne olivat.

Ehkä tähän maailman muutokseen kuuluu nyt se, että tämän sukkessiivisen muutoksen loppuunviemiseen tarvitaan muutama noita hulluja, jotka sitten hoitavat homman.


tutkija Pohjanmaalta

Satunnainen raportoija kirjoitti...

Tähän vaikuttaa varmaan sellainen seikka, että Lähi-idässä on jotenkin päästy kompromissiin siitä, että terroristeja suojelevat länsimaat ovat vihollisia.

Iran ilmoitti alkavansa tappaa vihollisiaan täällä, Saksassa jäi kiinni turkkilaisien agentti, joka oli tullut tappamaan jotain kurdeja, ja Britanniassa israelilainen diplomaatti jäi kiinni suunnitellessaan sikäläisien kansanedustajien tappamista.

Kurdit ja palestiinalaisetkin kai tulevat jossain vaiheessa mukaan toimintaan, koska jihadistit ovat niidenkin vihollisia ja jostain syystä vasemmisto kuvittelee, että sillä on nykyisessä tilanteessa varaa kuvitella niiden olevan ystäviä. Joku palestiinalaishuivia käyttävä tyhjäpäähumanisti ihan kerjää ongelmia tukiessaan jihadistejakin. Sille on helppo iskeä puukko selkään.

Länsimaat ovat hoitaneet homman ihailtavan typerästi, koska jihad-matkailuun ei tohdita puuttua kunnolla eikä pakolaisien henkilöllisyyksiäkään voida tarkistaa kunnolla. Lähi-idässä kuole ihmisiä sen takia, joten homma on siellä päässä ok eikä siihen muuta tarvita. Ei Gaddafiltakaan kukaan kysynyt haluaako se nukkua yönsä turvallisesti vaan se ryhtyi alalle ja muodosti henkivartiokaartin sen mukaan.

Mikään ihmisoikeussopimus ei velvoita suojelemaan terroristeja eikä vapaa liikkuvuus ole sitä, että maahan otetaan täysin tuntemattomia ihmisiä, joilla joko ei muka ole papereita tai taskussa on nippu passeja eri nimille. Roistovaltio toimii näin.

Hakki kirjoitti...

PohjanPoika

Jotenkin minun on vaikea esiintyä tyytyväisenä ja samalla "puolihuolimattomasti" esittää, että "sukkessiivisen muutoksen loppuunviemiseen tarvitaan muutama noita hulluja, jotka sitten hoitavat homman." Niinhän siinä ilmeisesti käy, mutta hinta saattaa olla turhan iso, sellainen joka katkaisee kaikkien kamelien selät. Pari kierrosta JOKU MUUta olisi saattanut ohjata harhaista ja harhaantua eliittiä "Founding Father"eiden ohjeistamalle tielle. Vähän rauhallisemmin.

Tuosta valtion velasta siellä tuskin osataan oikeasti olla huolissaan, ulosottomiehiä kun on - ainakin vielä - aika harvassa. Sillähän he vain osoittavat, että heillä on oikeus elää muiden kustannuksella, päinvastoin kuin Trump väittää.

Hakki kirjoitti...

Satumainen

Tiedä häntä mistä Lähi-idässä on päästy yksimielisyyteen. Viimeisten vuosikymmenien aikana eipä lopullisesti mistään. Aluehan on sekaisin kuin jouluinen sekametelisoppa.

Yhdestä asiasta olen kuitenkin aika varma; syynä siihen eivät ole yksin länsimaat vaan erityisesti voimansa tunnossa koikkelehtineet nostalgiset perinteiset imperiumit etunenässä Iso-Britannia, Ranska, USA ja Venäjä. Nyt kun Kiina alkaa toipua vuosisataisesta nöyryytyksestään paletti menee taas uusiksi.

Anonyymi kirjoitti...

Hakki,

+++ Jotenkin minun on vaikea esiintyä tyytyväisenä ja samalla "puolihuolimattomasti" esittää, että "sukkessiivisen muutoksen loppuunviemiseen tarvitaan muutama noita hulluja, jotka sitten hoitavat homman." Niinhän siinä ilmeisesti käy, mutta hinta saattaa olla turhan iso, sellainen joka katkaisee kaikkien kamelien selät. +++

Kaivahan netistä esille joku globaalia väestönkehitystä kuvaava käyrä, esim. googlehaulla "väestönkasvu" ja jatka itse tätä käyrää esim. vuosisadan loppuun. Tämänkin käyrän tulee olla sukkessiivinen, sillä se ei voi jatkua nykyisenkaltaisella kulmakertoimella ns. hamaan tappiin. Nyt meitä on 7,5 miljardia ja vuonna 2050 - siis ihan "kohta" 10 miljardia. Kun "homo nussicus" ei lopeta lisääntymistä, tulee tuon romahduksen toteutua kasvaneen kuolleisuuden muodossa. Kyseessä ovat varsin ikävät prosessit.

Hulluille tai vähemmän hulluille on kysyntää, mutta jo ihan väestönkasvun aiheuttamat luonnollisetkin kausaalit aiheuttavat tämän: ilmastonmuutos ja sosiologiset prosessit. Edellämainittuja ovat lämpenemisen aiheuttamat biodiversiteetin raju muutos, jäätikköjen vähittäinen sulaminen ja ennenkaikkea valtameriin romahtamiset => merenpinnan nousu, meriveden suolapitoisuuden muutoksesta johtuvat merivirtojen hidastumiset (maapallon merkittävin lämpötermistori häiriytyy), rajumyrskyjen lisääntyminen napa-alueiden ja ekvatoriaaliseten vyöhykkeiden välisen lämpötilaeron kasvaessa. Sosiologisia prosesseja ovat toimeentulonäkymien heikkeneminen ja heisonilaisen sotaindeksin aiheutuvat levottomuudet ja sodat, ns. terrorismi, jotka nyt jo aiheuttavat alati kasvavaa pakolaisuutta ja yhteiskuntien romahtamisia.

Mihin kohtaan tuo väestökäyrän romahtamisen alkupiste sijoitetaan, on vähän makuasia, minusta jos se ei ole jo alkanut, se tullee tapahtumaan ennen vuotta 2050 (10 miljardin ihmisen raja). Mikään maailmanjärjestys ei tule nykymuotoisena kestämään näitä muutoksia.

Vaikeaa mennä nykynuorisoa neuvomaan, miten selvitä tästä välttämättömästä tulevaisuudesta, kamelinselkien katkeamisprosesseista. Itse en osaisi neuvoa muuta selviytymiskeinoa kuin tuo punainen tupa ja perunamaa. Poliittinen establishmentti ihan kaikkialla on varsin pihalla koko tästä kokonaisuudesta.

tutkija Pohjanmaalta

Hakki kirjoitti...

PohjanPoika

Kiitti luennosta. ;-)

Punainen tupa ja porkkanamaa ei taida ihan riittää eloonjäämis-strategian perustaksi? Paitsi meille meneville miehille.

Jotenkin en kuitenkaan usko, että joukko-itsemurhat, kannibalismikaan voisivat olla kestävä ratkaisu. Sikäli jos sellaista onkaan? Siksi sillä ei taida olla edes väliä millä pihalla poliittinen establishmentti oleilee?

Kun en Malthus-korttiani hyväksynyt täytynee turvautua joukko-oppiin ja uuteen matematiikkaan? :-) Tai latinistin sanoin Per ardua ad astra? Marssiin taitaa olla menijöitä?

Satunnainen raportoija kirjoitti...

http://www.foxnews.com/world/2017/02/15/trump-effect-populism-leaves-its-mark-on-european-allies-elections.html

Trump on kyllä saanut osakkeensa romahtamaan kiitettävän nopeasti. Jopa Fox pitää sen tapaa tehdä politiikkaa ongelmallisena.

Mä jotenkin oletin, että se posken soittaminen loppuu vaalien jälkeen kuten on tapana, ja niin varmaan oletti moni muukin.

Tuosta Foxin analyysistä poiketen mä näkisin tässä keskeisenä ongelmana sen, että politiikka on mennyt siihen, että ennen vaaleja tapellaan perseääliöiden äänistä ja sen takia aito perseääliökin voi tulla valituksi. Pienemmissä viroissa niitä on nähty jo paljon, mutta nyt sellainen on Yhdysvaltojen presidenttinä.

Trump on vielä ammatiltaan helppoheikki, niin että se osasi välttää selkeät ylilyönnit. Se ei luvannut mahdollisimman paljon sellaista, mitä se ei pysty antamaan niin kuin vaikka Obama, vaan keskittyi epäpoliittiseen sanailuun. Muille ehdokkaille huuteleminen ei johda lupauksien rikkomiseen.

En mä sitä varsinaisesti kannattanut, mutta sen lähestymistapa vaikutti Obama Phonen jälkeen aika fiksulta.

Satunnainen raportoija kirjoitti...

https://www.youtube.com/watch?v=aJf3GwrLAWM

Trump muistuttaa läheisesti Venezuelan presidenttiä, kuka se nyt olikaan. Liturgia on hyvin samanlainen ja niin on myös suhde tosiasioihin.

Mun mielestä on aika vaarallista yrittää hahmottaa tilannetta oikeisto-vasemmistoakselilla, koska banaanitasavallan politiikassa kaikki menee pieleen sekä oikeistolta että vasemmistolta. Korruptio muuttuu kun valta vaihtuu, mutta suunta on aina sotilasdiktatuuri, jota tarvitaan siihen, että maa saadaan taas sen verran jaloilleen, että voidaan jatkaa entiseen malliin.