perjantai 20. tammikuuta 2017

Saatiin iso jytky!

Olen harvoin ollut peloissani sitten 1991. Katsottuani ja kuunneltuani Trumpin virkaanastujaispuheen alan olla. Tuo ei voi olla maailman vauraimman ja sotilaallisesti vahvimman valtion valitun presidentin puhe.

Olen ihmetellyt hänen kaveriaan, Putleria ja hänen vallantäyteistä uhoaan jo kauan. Nyt hän sai kaverin. Kaverin, jonka käsitys maailman menosta täysin poikkeaa omastani. Kaikilta osin.

Tätä teatteria katsoessa tuli kylmä.

13 kommenttia:

Satunnainen raportoija kirjoitti...

Nämä vaalit muistuttivat lähinnä jotain urheilukilpailuja eikä yksikään ehdokas ollut pyrkimässä arvoiseensa virkaan. Kumminkin neljän vuoden kuluttua Trump erottuu edukseen, koska kisailijoiden taso on taas laskenut, ja kahdeksan vuoden kuluttua sitä tulee ikävä.

Menee kauan ennen kuin taas päästään sille tasolle, että jenkeillä voi olla pressana edes joku Nixonin tasoinen valtiomies, koska laskusuhdanne on jatkunut kauan.

Anonyymi kirjoitti...

Hakki,

en minäkään pitänyt tuosta puheesta, mutta se on nyt sitä puhetta jota Trumpilta saamme seuraavat neljä vuotta kuunnella. Ehkä jopa kahdeksan, edellyttäen että tuo puhe muuttuu myös menestyksekkäiksi teoiksi.

Mutta, monessa asiassa Trump on oikeassa. Amerikka on alennustilassa. Ensinnäkin mitä kansantalouteen tulee, kansantalous jonka vienti ja tuonti eivät ole tasapainossa, ei pitkän päälle selviä. Amerikan kansantalous vuotaa nyt kuin seula; kohta mikään ei ole Amerikassa tehtyä, teollisuus on näivettyneessä tilassa, mitään vietävää ei juurikaan ole. Vai oletko suomalaisissa kauppahuoneissa juuri nähnyt Amerikassa tehtyä tuotetta, sitä ei juuri näe amerikkalaisissakaan kaupoissa. Ja ne joita näkee, ovat lähinnä kehitysmaatuotteen näköistä tavaraa. Olen 25 vuotta sitten ajanut autolla Amerikan halki Seatlesta Floridaan ja nähnyt kaupunkien reunoilla olevat asuntovaunutaajamat, rapautuvan infran, olen nähnyt Suurten järvien eteläpuolisten kaupunkien kurjuuden; Detroit, Buffalo, Syracusa, Rochchester, ja kauhistellut sitä, mitenkä läntisen suurvallan olosuhteet voivat olla näin katastrofaaliset kaupunkien autioituessa teollisuuspaon jälkeen. Trumpilla oli historiallinen tilaisuus iskeä tähän kurjuuden rakoon ja äänestystuloksesta päätellen, tuo kurjuus on vieläkin suurempaa kuin mitä olin kuvitellut.

Amerikkalainen valtaeliitti on sokeudessaan ja omahyväisyydessään hylännyt oman kansansa ja siihen nyt Trump lupaa parannusta. Kun lupaa, sitä ei kannata kauhistella vaan katsotaan nyt, mihin hän pystyy. Protektionismia ja kauppasotaahan tästä syntyy, mutta entäs sitten. En jaksa uskoa vapaakaupan autuaaksitekevään voimaan, kun se tapahtuu sellaisella volyymilla joka rapauttaa kansantaloden ostovoiman.

Mitä sitten sotilas- ja puolustuspolitiikkaan tulee, pitääkö Amerikan Natossa olla se kantava voima, etekin kun eurooppalaiset Nato -kumppanit laistavat taloudellisista osuuksistaan? Miksi Amerikan täytyy kustantaa Eurooppalainen puolustus, täytyykö amerikkalaisen merijalkaväen tarpeen vaatiessa rynnätä Eurooppaan jotain uhkaa poistamaan samalla kuin eurooppalaiset armeijat on annettu surkastua - Ranskaa lukuunottamatta - lähinnä seremonialiselle tasolle? Amerikka first ja antaa Eurooppalaiseten hoitaa oma puolustuksensa. Ainakin Saksan osalta tiedämme, että tuo kansakunta pystyy rakentamaan ihan tehokkaankin armeijan.

Entä suurvaltapolitiikka; näistä kahdesta, joista kansa sai presidenttinsä valita, uskon että Trump on kykenevämpi neuvottelemaan Putinin kanssa pysyvämmän rauhantilan ja keskinäisen luottamuksen kuin mitä Clinton olisi koskaan pystynyt aikaansaamaan. Jonkinlaisen diilin hän tulee tekemään Putinin kanssa, stabiloimaan Ukrainan tilanteen (nimenomaan stabiloimaan) sekä rauhoittamaan jännitteet Itämeren piirissä. Toivon, että jonkinlainen puolueettomien valtioiden puskurivyöhyke aikaansaataisiin Naton (= toivottavasti eurooppalaistuneen Naton) ja Venäjän välille.

Jäädään nyt ihan rauhassa ja ilman pelkoja odottelemaan, mitä mies saa aikaiseksi. Ja jos sitten epäonnistuu, hutkitaan vasta sitten. Itse olisin enemmän huolissani, jos Clintonista olisi tullut presidentti, minusta silloin Venäjän ja Amerikan vastakkainasettelu olisi voinut kärjistyä kolmannen maailmansodan partaille ja siten, että jännitteet olisivat nousseet nykyistä korkeammiksi myös Itämeren piirissä. Ehkä Venäjälle täytyy antaa joku tukikohta Itämeren saarista, mikä kyllä olisi omiaan rauhoittamaan tilannetta. En usko, että Venäjä haluaa sotaa kun sillä ei välttämättä yhtään mitään voita, mutta jos Moskovasta käsin katselee Euroopan nykyistä karttaa, nykytilanne kyllä aiheuttaa huolta "veli" venäläisen taholla.

tutkija Pohjanmaalta

Satunnainen raportoija kirjoitti...

Trumpin puheessa oli lainauksia oikein elokuvista.

https://twitter.com/BatmanNewsCom/status/822503697829732355?ref_src=twsrc%5Etfw

Kumminkin sille pitää antaa tunnustusta siitä, että se osaa pitää puheita. Obamalla oli niitä kiusallisia pysähdyksiä aina kun teleprompteri sekosi.

Hakki kirjoitti...

PohjanPoika

Sitähän tässä pelkäänkin, mitä hän saa aikaiseksi. Mutta kieltämättä, vaihtoehtoa ei ole. Vastaan on otettava mitä tulee.

Kuvaukseesi siitä, minkälainen peräkammarin Amerikka oikeasti on, on helppo yhtyä, kun siellä on aikaansa viettänyt. Siihenkin mistä suuri syyllinen löytyy, sokea ja omahyväinen
Amerikkalainen valtaeliitti. Sen syyllisyys on kuitenkin systeemivika. Eliitti kun helposti arvioi tilannetta vain omasta horisontista. Loput on luusereita, itse syyllisiä tilanteeseensa. Jenkkilässä vielä muuta maailmaa enemmän ja useammin.

1930-luvun lamasta on nyt yli 80 vuotta. Vaikka II maailmansota ja sen seuraukset antoivat nimenomaan jenkkien taloudelle massiivista vetoapua, markkinaliberalismi alkaa - eliitin näköalavirheen vuoksi - tulla väistämättömän keskittymistiensä päähän. Rikkaudet keskittyvät, ja niin tekee köyhyyskin. Ja kieltämättä luusereita on nyt aivan liikaa. Ja, appropos, meillähän on hyvää vauhtia menossa sama kehitys.

Ihan kuten Soinin jytkyn aikaan olen nytkin sitä mieltä, että kun kansakunnan "paha henki" on pullosta päästetty, sitä ei enää ilman isoa rähinää takaisin työnnetä.

PS.

Älä hyvä ystävä jakele sen paremmin veli venäläiselle kuin kellekään muillekaan saaria miltään meriltä. Kuulevat vielä.

Hakki kirjoitti...

Satumainen

Trumpin puhelahjat ovat opportunistisen populistin ja demagogin puhelahjoja. https://fi.wikipedia.org/wiki/Demagogia Aiempia hyviä esimerkkejä maailmanhistoriasta löytyy aivan liian monia. Niistä tiedetään jo myös seuraukset.

Anonyymi kirjoitti...

Hakki,

talouseliitin näköalattomuudesta Hurri kirjoitti joku päivä sitten hyvän artikkelin

http://www.iltasanomat.fi/taloussanomat/porssiuutiset/art-2000005049412.html

josta samasta aiheesta hieman toisella tavalla minäkin kirjoitin jokunen päivä sitten. Ja todella, samaa yksisilmäisyyttä tai ehkä paremminkin häikäilemättömyyttä on meillä Suomessakin, hyvänä esimerkkinä ministeri Bernerin esitys autoveron uudesta keräystavasta, jolla vanhalla Ladalla ajava mökinvaari pannaan lehtisaarelaisen mersuporvarin uuden auton maksumieheksi. Systeemivika tai ei, mutta syyllinen löytyy ahneen eliitin suunnalta.

+++ Älä hyvä ystävä jakele sen paremmin veli venäläiselle kuin kellekään muillekaan saaria miltään meriltä. Kuulevat vielä. +++

Ei tässä mitään kuulemista tarvitse. Eiköhän venäläisillä kenraaleilla ole jo monenmonta kertaa ollut Itämeren kartta pöydällään, ja siitä kyllä näkyy olemassaoleva tilanne. Itämeren strategisen aseman vuoksi meiltä on ollut venäläisille lainassa jo Hankoniemi ja Porkkala. Mistä nuo nyt saattaisivat olla kiinnostuneita, olisi ehkä Ahvenanmaa, Saarenmaa tai Gotlanti. Näistä veikkaisin Ahvenanmaata, mikä olisi noille ahvenille ihan oikein kun ne edelleen jalkaa tomerasti maahan polkien vain hokevat, att vi är ja demilitariserad, kun haluavat estää Suomen armeijan pääsyn saarelle ja tekevät näin saaren miehittämisen äärettömän helpoksi. Pelkään, että sitä saa mitä tilaa.

Mutta annetaan nyt ja ilman pelkoa Trumpin näyttää, mihin hän pystyy. Ja hutkitaan vasta sitten. Se mihin Trump ei pysty pureutumaan, on automaation, digitalisaation ja tekoälyn vaikutus työpaikkojen katoamiseen. Eliitti tulee hyötymään tästäkin, mutta se populistiluuseri eli me tavikset, olemme niitä häviäjiä. Läntiset yhteiskunnat ovat suuressa murrostilassa ja johonkin uuteen -ismiin tämä prosessi on kehittyvä. Aikaisemmin olen jo ehdottanut työn jakamista ja automaatioveroa, jolla teknisen kehityksen tuotto jakaantuisi laajemmalle kansanosalle. Muussa tapauksessa on edessä kansojen kapinat. Ehkä tämä väkivaltainen kehitys on ihmisen ahneuden vuoksi se ainoa mahdollinen, jotain uutta syntyy vasta sen jälkeen.


tutkija PohjanmaaltaHakki kirjoitti...

PohjanPoika

Itämerellä Ahvenanmaa on taatusti Putlerin kannalta se kohde, johon liittyy vähiten vastusta, eniten etuja, pienimmät riskit ja suurimmat edut. Ja kieltämättä, kyllä hän sen tietää.

"Läntiset yhteiskunnat ovat suuressa murrostilassa ja johonkin uuteen -ismiin tämä prosessi on kehittyvä." Ihan varmasti näin, mutta vaikka sen ymmärtää sitä ei tällaisen menevän miehen tarvitse kuitenkaan hyväksyä. Olipa se tuleva -ismi sitten trumpismi, putlerismi, erdoganismi, orbanismi, penismi, kaczyńskismi tai ihan mikä muu tahansa, siitä ei hyvää seuraa. Eikä tavisten massoille ollenkaan.

"Ehkä tämä väkivaltainen kehitys on ihmisen ahneuden vuoksi se ainoa mahdollinen, jotain uutta syntyy vasta sen jälkeen." Schumpeterin Luovan Tuhon yhteiskunnallinen variantti?

Anonyymi kirjoitti...

Hakki,

+++ Olipa se tuleva -ismi sitten trumpismi, putlerismi, erdoganismi, orbanismi, penismi, kaczyńskismi tai ihan mikä muu tahansa, siitä ei hyvää seuraa. Eikä tavisten massoille ollenkaan. +++

En tarkoittanut tuota ismiä sen negatiiviisessä ominaisuudessa. Ehkä löydetään joku uusi ismi sosialismin ja kapitalismin välimailta, sellainen joka hoitaisi kansantalouden tulonjaon oikeudenmukaisemmin. Vapaakauppa on oikeudenmukainen vain suurin piirtein tasapäisten kansantalouksien kesken, jollon se tasaa tuotannon erilaisuutta; tehkää te paitoja, me teemme housuja -periaatteella. Sensijaan automaatio, tekoäly ja digitalisaatio ovat sinänsä ihmiskunnalle ns. siunauksellisia, mutta niiden hyöty ei saa valua pelkästään talouseliitin hyväksi. Tämä kokonaisuus tulisi nähdä siten, että se vapauttaisi ihmiskuntaa ikävästä työstä ja antaisi mahdollisuuksia kaikenmaailman tieteiden ja taideiden harrastamiselle, ihmisen henkiselle kehittymiselle.

tutkija Pohjanmaalta

Hakki kirjoitti...

PohjanPoika

Ihan hyvä tarkennus noihin ismeihin. Mutta en oikein jaksa uskoa, että kuvaamasi "Eldorado" ;-) onnistuisi noiden mainitsemieni ilmestymistä estämään. Se saattaa ne kyllä loppupeleissä voittajan/voittajat korvata, mutta vasta ison itkun ja hammasten kiristelyn jälkeen.

"Vapaakauppa on oikeudenmukainen vain suurin piirtein tasapäisten kansantalouksien kesken", kuten viimeistään EMU on jo osoittanut.

Satunnainen raportoija kirjoitti...

Ismeistä tulee tärkeitä silloin kun realistiset suunnitelmat puuttuvat.

Hakki kirjoitti...

Satumainen

Ja silloin kun ei muita mahdollisuuksia nähdä tai ei suostuta näkemään?

Satunnainen raportoija kirjoitti...

Hakki

Silloin kun mielipiteet sumentavat arvostelukyvyn.

Satunnainen raportoija kirjoitti...

Nyt on kai merkelismiä luvassa, koska Saksassa kaivataan uutta maailmanjärjestystä.

http://www.ksml.fi/ulkomaat/Saksan-ulkoministeri-Trumpin-my%C3%B6t%C3%A4-1900-luvulla-muotoutunut-maailmanj%C3%A4rjestys-on-lopullisesti-ohi/915760?pwbi=517b7243c5dd58308554d474431df2eb