tiistai 9. huhtikuuta 2013

Jyrki - boy, minullakin on asiaa



Enpä olisi uskonut, että koskaan liittyisin Kepun puheenjohtajan toiveeseen, joka koskee hallituksen erokehotusta. En tässä maailmassa. Olen nimittäin tottunut siihen, että suurimmat mokat tässä maassa tekee Kepu. Mutta Juha Sipilä puhuu järkeä vaatiessaan hallitusta eroamaan:

"Pääministeri Katainen, te johdatte tätä orkesteria. Teidän tehtävänne on pysäyttää tämä kohellus. Tämän maan suurin uhka ei ole eurokriisi, vaan toimintakyvytön hallitus. Arvoisa pääministeri, teidän tilanteessanne en kitkuttelisi, vaan eroaisin,"



Your time is up.

Eikä tässä enää auta edes se tavallinen vastaväite; "Mikä sitten on vaihtoehto". Jos hallitusta ei uusilla neuvotteluilla saada kasaan, järjestetään uudet eduskuntavaalit. Siinä se vaihtoehto. 

Jos sittenkään ei saada toimintakykyistä, sitten olemmme ongelmissa, jotka ovat seurausta nykyisen ja ainakin kahden edellisen hallituksen saamattomasta ja osin vastuuttomasta toiminnasta. Ratkaistaan ne ongelmat sitten, jos niin käy.


18 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Hakki,

samaa mieltä. Niinkuin varmaan 99% kansakunnasta. Entä mikä on se liima, joka pitää tämän orkesterin koossa? Minäpä sanon sen: se on Persun pelko. Seuraavat eduskuntavaalit kun (ei toivottavasti jos) niihin ajaudutaan, voivat olla mielenkiintoiset. Yksi lohtu kuitenkin on, nyt on hallituksen kokoonpanon suhteen pohjanoteeraus, tästä voidaan tulla vain ylöspäin.

tutkija Pohjanmaalta

Hakki kirjoitti...

PohjanPoika

Persun pelkoahan se. Ja ihan aiheellisesti, koska heitä äänestävien arvomaailma, niin hyväksyttävä kuin se useimpien mielestä varmaan onkin, kuuluu opportunistisen fundamentaalin idealismin piiriin. Niistä huuruista selviytyvät hengissä vain ääriliikkeet.

En oikein usko, että hallituksen kokoonpanon muutos, sen laatua nykyistä paremmaksi muuttaisi. Luulen, että tulos on vielä nykyistäkin huonompi. Ja, kun nykyinenkin on pohjanoteeraus, arvailenpa mikä se seuraava on.

Anonyymi kirjoitti...

Hakki,

+++ Ja ihan aiheellisesti, koska heitä äänestävien arvomaailma, niin hyväksyttävä kuin se useimpien mielestä varmaan onkin, kuuluu opportunistisen fundamentaalin idealismin piiriin. +++

Äänestän Persuja enkä tunnista omaa arvomaalmaani kuuluvan opportunistisen fundamentaalin idealismin piiriin, mitä sillä sitten mahdat tarkoittaakin. Pientä täsmennöstä: me Persut ajamme varsin pragmaattiesti suomalaista Suomea, itsenäisen kansallisvaltion asiaa. Suomi kuuluu suomalaisille ja maassa tulee elää maan tavan mukaisesti. Koulujen kevätjuhlassa tulee kuulua "jo joutui armas aika ja suvi suloinen" ja pääsiäisenä syödään mämmiä ja suklaamunia, jouluna uskotaan joulupukkiin, juhannuksena otetaan pieni huppeli. Suomalainen arvomaailman tulee olla Suomessa johtokulttuuri, johon uuden tulijan on sopeuduttava. Ei päinvastoin.

Itse asiassa, onko Suomessa tänäpäivänä isänmaallisempa puoluetta kuin Persut? Käsitääkseni Persujen ydinjoukon muodostavat maaseudun maatilattomat tavikset, ne jotka Kepu on jo aikaa sitten hylännyt. Olen itse tämän kokenut ja todennut omin silmin ja korvin Pohjanmaalla.

Ääriliikkeitä on Persujen sisällä, mutta ne eivät ole määrällisesti kovin suuria. Isoon joukkoon mahtuu monenlaista.

Persujen merkittävin agenda on Suomen pelastaminen monikansallisten suurpankkien ikeestä.

tutkija Pohjamaalta

Hakki kirjoitti...

PohjanPoika

"opportunistisen fundamentaalin idealismi" - kyllä se vaan mielestäni aika vakuuttavalta näytti. ;-)

Kaikki mitä te persut ajatte. (suomalaista Suomea, itsenäisen kansallisvaltion asiaa. Suomi kuuluu suomalaisille ja maassa tulee elää maan tavan mukaisesti. Koulujen kevätjuhlassa tulee kuulua "jo joutui armas aika ja suvi suloinen" ja pääsiäisenä syödään mämmiä ja suklaamunia, jouluna uskotaan joulupukkiin, juhannuksena otetaan pieni huppeli. Suomalainen arvomaailman tulee olla Suomessa johtokulttuuri, johon uuden tulijan on sopeuduttava. Ei päinvastoin.) niihin on vaan niin ihanaa yhtyä.

Itselläni on varsin samanlainen käsitys persujen ydinjoukosta ( maaseudun maatilattomat tavikset, ne jotka Kepu on jo aikaa sitten hylännyt), ihan sama kuin SMPn ydinjoukko aikoinaan. Ja "joku" oikeus täytyy heilläkin olla, sillä olemme kaikki samoja. Suomalaisia. Ja samalla niin kovin arvaamattomasti hyppämässä ensimmäisen "kaunopuhujan" kelkkaan. Kenen tahansa, kunhan kelpaan.

Isoon joukkoon mahtuu kovin monenlaista. Jos lukumäärä tässä laumassa lisäisi laatua olisin ihan valmis huutamaan Hoosianna ja Hallejuujaa. Mutta eppäilenpä, että ennemminkin tuo vanha "joukossa tyhmyys tiivistyy" pätee tämän liikkeen tulevaisuuteen. Vähän samalla tavalla kuin Itä-Karjalan ja Aunuksen retket aikoinaan.

Enkä kuulu niihin,jotka katsoisivat, että me jo tässä vaiheessa olisimme monikansallisten suurpankkien ikeessä. Toimettomuutemme on johtomme visiottomuuden ja osaamattomuuden seurausta. Mutta halutessame, meitä koskevat päätökset tehdään edelleen Arkadianmäellä, ei Frankfurt am Mainissa, eikä liioin Brysselissä tai Strassburgissa.

Anonyymi kirjoitti...

Hakki,

en lähde kinaamaan kanssasi detaljeista. Luulen, että landella tuo viimeinen myrkky jonka Kepu maaseudun taviksen pani maksamaan, oli tuo surullinen, täydelliseen asiantuntemattomuuteen perustuva paskalaki. Tavallinen mökkiläinen, tuo vaatimaton omakotiasukas pakotettiin rakentamaan kalliit puhdistuslaitteet (ei muuten olla vieläkään rakennettu), sensijaan naapurin parisataapäinen teuraskarja saa edelleen valtoimenaan laiduntaa pellolla ja paskavedet - navetastakin - valuvat avo-ojaa pitkin vesistöihin ja keväällä kaikki kertynyt paska ajetaan ravinteeksi pellolle. Maaseudulla tuo oli ehkä suurin yksittäinen syy Kepun murskatappioon ja Persujen nousuun. Kepun vaaliteltalla olen käynyt härnäämässä, että meidän Persujen paras ääniharava oli Paula Lehtomäki :-) Toiseksi paras muuten oli Astrid Thors :-)))

Mutta antaas ajan kulutua. Seuraavat vaalit ovat korkeintaan kahden vuoden päässä ja mitä pitempään tämä sex-pacci :-) vallassa istuu, sitä mielenkiintoisempi on oleva vaalien tulos. Toivoisin sydämestäni, että Persut saisivat siinä sellaisen jytkyn, että olisivat hallitusvastuussa ja silloin punnittaisiin puolueen päämäärät.

Saas näkee.

tutkija Pohjanmaalta

Hakki kirjoitti...

PohjanPoika

Väitteleminen ei ole kinaamista. Väittely, niin kauan kun se tapahtuu perustellusti vie asioita eteenpäin. Kakaralauma kinaa, väittää vastaan kun ei muuta osaa. Jotenkin näin kai se menee? Kitkuttelu kuuluu jälkimmäiseen.

En mielellään enää antaisi ajan kulua. En ainakaan tämän hallituksen. Viimeistään kesästä 2008 asti meillä on ollut poliittinen toimistusministeriö. Jumalauta, 5 vuotta. Ei meillä ole ollut varaa siihen, ja päivä päivältä yhä vähemmän. Tälläkin hetkellä julkisen sektorin velka kasvaa sen 10 mrd vuodessa. Se on suurin piirtein se taso, joka Suomella oli kaikkiaan velkaa 1990! Ja nyt se on vuosittainen lisäys!

Ja sen jälkeen olemme saaneet vain tikkuja sormiin tuppeen sahatuista laudoista ja kaksi peräkkäistä "euroopan parhaat" kisassa rankattua valtionvarainministeriä. Samalla ollaan säästämässä itseämme henkihieveriin ja osoittamassa teollisuudelle ovea. Hallitusten toiminta on ollut pahempaa kuin Hölmölässä. Se on rikollista.

Anonyymi kirjoitti...

Hakki,

jos jätetään Persut laskuista pois, mikä muu puolue voisi panna asiat järjestykseen. Nythän kaikki muut vanhat puolueet Kepua lukuunottamatta ovat hallituksessa.

Mikä on ihan aikuisten oikeasti se tarvittava vaalitulos? Minkälaista vaalitulosta itse toivot?

tutkija Pohjanmaalta

Hakki kirjoitti...

Olen minä sen jo tainnut muutamaankin kertaan kertoa. Mutta valitettavasti sen useimmat kuittaavat haihatteluna. Sinä myös.

http://eaglesflysingly.blogspot.fi/2009/11/poistetaan-puolueilta-oikeus-edustaa.html

Mutta ihan aikuisen oikeasti. Sillä mitä puoluetta edustavaa henkilöä äänestää ei ole väliä. Mikään ei muutu. Saatetaan vielä joutua ojasta allikkoon ja takaisin 1920 - 30 lukujen idylliin.

Ja sitten se pyytämäsi vaalitulos.

Äänioikeutettuja 4.156.000

Äänestäneitä 70 % 2.909.000
joista hylätty 20 % 582.000

Äänestämättä jätti 30 % 1.247.000

Ja sillä, ketkä menevät läpi, ei ole hökäsen pöläyksen väliä, kun eniten ääniä annetaan muille kuin puolueille. Se on siisti vallankumous.

Jos se ei auta, sen jälkeen seuraa se sottasempi versio, koska muuta mahdollisuutta ei todellakaan ole.

Anonyymi kirjoitti...

Hakki,

entä miten poistetaan puolueilta oikeua asettaa vaaleihin ehdokkaita? Puolueet eivät sitä tee ja muut eivät pysty :-)

Siis entinen meno jatkuu. Muutos ei ole mahdollinen. Paitsi jos tehdään vallankumous, mutta sen jälkeen ei sitten ainakaan saa äänestää. Ja suomalainen ei tee vallankumousta, se vain murisee hiljaa itsekseen. Me emme ole barrikadikansaa. Olemme vellihousuja.

tutkija Pohjanmaalta

Hakki kirjoitti...

PohjanPoika

Kun et äänestä ehdolle asetettua, ei kai sillä ole väliä, kuka ehdokkaat ehdolle asettaa? Mutta kyllä meillä kansalaiset saavat sentään itse asettaa ehdokkaita. Vielä.

"Valitsijayhdistyksen yhden ehdokkaan asettamiseksi voi perustaa vähintään sata asianomaisessa vaalipiirissä äänioikeutettua henkilöä." Onhan siinä kuitenkin rajoitteita. Mutta puolueenkin voi perustaa ja rekisteröidä.

Ei se välttämättä huono ole, että olemme vellihousuja ja lampaita, jotka eivät vallankumouksia tee, siis sitä sottasempaa sorttia. Niistä kun meillä on äärimmäisen huonoja kokemuksia kautta historiamme.

Sitä minä sen sijaan en ymmärrä, että olemme sellaisia lampaita ja vellihousuja, ettemme edes vaivaidu viestittämään poliittisen järjestelmämme eliitille vastaansamomattoman selvästi, etteivät he, eivätkä varsinkaan puolueet joita he edustavat, eikä se poliittinen järjestelmä, jonka he ovat luoneet enää vastaa demokratian vaatimuksia. Kyse kun ei ole sen paremmin kansalaisten demokratiasta, edustuksellisesta demokratiasta kuin parlamentarismistakaan. Kyse on puolueiden demokratiasta, josta kansan osuus on poistettu.

Se viesti on siististi tehtävissä vain vaaleissa ja esittämälläni tavalla.

Anonyymi kirjoitti...

Hakki vaan ei pääse irti houreestaan. JOKU MUU ei yksinkertaisesti auta. Pitää löytyä järkevä vaihtoehto ja se on PerusÄssät. PerusÄssien kansansuosio ei perustu niinkään puolueeseen itseensä vaan maassa harjoitettavan politiikan epäsuosioon. Nuo PerusÄssät tulivat kuin taivaan lahja pelastamaan suomalaista kansanvaltaa. Uskon, että PÄ pelastaa yhteiskuntamme pahimmilta kapinoilta. Tyytymättömillä kun on vaihtoehto. Toisin on monessa muussa maassa. Niissä vaihtoehtona on kadulle meno ja hulinaksi pano.
Kaikki olemme yhtä mieltä siitä, että EU ryssii pahemman kerran. Tie tuntuu olevan suora liittovaltioon. Siihenkin tulee muutos seuraavissa EU-vaaleissa. Uskon europarlamentin enemmistön koostuvan seuraavien vaalien jälkeen EU-kriittisistä. Peruuttaminen alkaa siitä. Kansanvalta ja monipuoluejärjestelmä on hieno asia siksi, että liikkuvilla äänestäjillä, demokratian ritareille, jää pelikenttää ja vaihtoehtoja muuttaa poliittista suuntaa tarvittaessa. Puolueisiin sitoutuneet eunukit ovat erikseen. He pitävät kiinni lukkoon lyödyistä periaatteistaan hamaan hautaan, mutta hehän turvaavatkin puolueet ja puolueet heidän hyvinvointinsa.

Hakki kirjoitti...

Anonyymi, kuka lienet. Kohteliaana miehenä pitäisi varmaan kiittää?

Siinähän se, "kansansuosio ei perustu niinkään puolueeseen itseensä". Eikä sen vaihtoehdon sisällöstä oikeasti kukaan tiedä. Monen muun vikani lisäksi, tappelen mieluummin niiden penteleiden kanssa jotka tunnen - tai kuvittelen tuntevani, kuin alan tapella sellaisten kanssa, josta en tiedä yhtikäs mitään. Ojasta allikkon kun ei houkuta.

Kieltämättä, liikkuvia äänestäjiä tarvitaan lisää. Nimenomaan valveutuneita, eli asioihin paneutuvia ja asioita seuraavia äänestäjiä. Mutta se vähä mitä olen persuehdokkaista tai -edustajista havainnoinut, persuäänestäjistä nyt puhumattakaan, ei oikein vakuuta.

Luonnollisesti poikkeuksiakin on, kuten aina. Valitettavasti en voi, emmekä yleensäkään voi kuitenkaan tietää, ketkä - tai mikä porukka - sitten vaaleissa oikeasti tulee valittua.

Anonyymi kirjoitti...

Hakki, alan pikku hiljaa pitää mahdollisena sinun esittämääsi JOKU MUU ajatusta. Kun kansa kieltäytyy äänestämässä, järjestelmä ei se voi enää toimia. Jo nyt sen toimintakyky on lähes olematon. Se mitä olen sattunut kuulemaan näistä kunta- ja sosiaaliuudistuksista kertoo, etteivät edes kuntien johtavat poliitikot ole suostuneet aloittamaankaan niiden valmistelua! Jos ei valmistelua aloiteta, niin ei sitä ikinä saada valmiiksi. Ennen alustavia toimia ei voida säätää lakeja, eikä tehdä mitään. Tilanne ajautuu umpikujaan. Viime eduskuntavaalien jälkeen hallitusneuvottelut olivat sitä persun pelkoa, ja tuloksena saatiin täysin äärimmäisiä ideologioita edustava joukko. Seuraavissa vaaleissa jo pieni lisäys samaan suuntaan veisi tilanteen pattiin. Samaan tapaan kuin on Italiassa käynyt Beppe Grillon voiton jälkeen.

Mutta mitä sitten tulee tilalle? Ehdotat eduskuntaa, jossa puolueilta on valta pois. Se kuulostaa hyvältä, vaan onko se mahdollista? Eduskunnassa on silloin edelleen se riitelevä joukko ja puolueiden painostus. Valta saattaa livahtaa kokonaan toisaalle. Saattaa tulla sotilasvalta tai kommunismi tai mikä vaan. Nyt pitäisi löytää uusi Leo Mechelin, joka voisi sorvata uudet säännöt demokratialle. Ennen sitä uudet vaalit olisivat katastrofi.

-- sivullinen

Hakki kirjoitti...

Sivullinen

Taidat olla ensimmäinen, mutta joskushan sen oli tapahduttava. ;-) Tosin lähdet edelleen siitä, että JOKU MUUn äänestäminen ei olisi äänestmistä. Mietipä asiaa. Kyllä se nimittäin on. Mutta ei nyt mennä siihen.

Kysyt, Mitä sitten tilalle? Rakenteessa ei välttämättä paljoa näkyisi ja puolueet toimisivat edelleen, mutta niiden rooli olisi niihin kuuluvia avustava, ei ratkaiseva. Tärkeintä olisi, että vastuu päätöksistä siirtyisi selkeästi edustajille. Lainsäädäntötyön byrokraattisen suorituspaineen korvaisi työn perusteellisuus. Päätösten ennakoitavuus kieltämättä kärsisi, mutta niiden laatu paranisi.

Erityisesti hallitusta muodostettaessa korostuisi kansanedustajien rooli. Hallituksen muodostaminen tapahtuisi selkeämmin henkilöiden kykyjen ja ominaisuuksien mukaan kuin nykyisin, josta käytännöstä puolueet ovat keskenään sopineet.

Edelleen kyseessä olisi riitelevä joukko tai ainakin väittelevä joukko. Mutta vain räksyttää ei kukaan kauan jaksa. Väitteet on pystyttävä perustelemaan. Erityisesti uskoisin, että työ keskittyisi enemmmän kokonaisetuun, kansakunnan yhteisten asioiden hoitamiseen, kuin jonkun alueen tai ajatussuunnan etujen ajamiseen ja lehmänkauppoihin.

Tässä muutama ajatus näin aamutuimaan.



Anonyymi kirjoitti...

Sekä Ruotsidemokraatit että Beppe Grillon Viiden Tähden puolue ovat ilmoittaneet etteivät ennakolta kerro miten äänestävät parlamentissa. Se ei ole vielä edustajien vapaata äänestämistä, mutta askel siihen suuntaan. Samoin Suoran Demokratian lisääminen näkyy erityisesti Islannin "huumoripuolueessa" Best Partyssa ja Beppe Grillon "huumoripuolueessa". Yli sata vuotta vanhaa parlamentaarista demokratiaa koetellaan nyt oikein kunnolla. Suomessa persut ovat tässä suhteessa osoittautuneet pettymykseksi. Yrittävät olla ennemmin yksi suuri puolue muiden suurten puolueiden tapaan.

Uskon eduskunnan alkuaikoina sen toimineen enemmän sinun esittämälläsi tavalla. Vaikka tavallaan sosialistit olivat omassa rintamassaan ja porvarit olivat muodostamassa omaa yhteen kokoavaa "kokoomusta", niin silti yksittäisten edustajien yksittäiset puheet olivat merkityksellisiä. Niitä ei etukäteen hyväksytetty puoluejohdolla, ja puoluerintamaa vastaan pystyi äänestämään helpommin, koska se oli vain aaterintama. Puolueiden diktatuuri ei ollut siis vallalla. Silloin myös eduskunnan keskustelu oli merkittävää yhteiskunnallista keskustelua - sen huippua.

Nyt keskustelu on siirtynyt lehdistön oikeudeksi, koska eduskunnan puheet ovat puppua, joka ei ketään kiinnosta. Siellä vältellään vastuuta, solvataan toisia ja asiasta kukaan ei uskalla sanoa mitään. Siellä ei perustella väitteitä juuri niiden takana olleiden lehmänkauppojen takia, jotka perusteluissa tietenkin tulisivat ilmi. Kun laitoksella ei ole uskottavuutta kansan silmissä, ei sillä voi olla valtaakaan. Joten kehitys varmasti vie meidätkin siirtämään valtaa pois eduskunnalta yhä enenevässä määrin. Eduskunta ideana voisi vielä toimia, mutta sen nykyinen muoto on pilannut maineen koko laitokselta - ja koko parlamentarismilta.

Näin ajattelen, enkä näe muuta mahdollisuutta.

-- sivullinen

Hakki kirjoitti...

Sivullinen

Juuri niin on persujen käynyt ja kaikkien mahdollisten tämän jälkeen Eduskuntaan mahdollisesti vielä pääsevien puolueiden tulee käymään. Puolueiden tähän mennessä kehittämän järjestelmän rakenne nyt vaan on sellainen. Ja kaikkeen muuhunkin mitä sanot on helppo yhtyä.

Itse asiassa ongelma vaan on jo olennaisesti laajempi kuin pelkästään kansanedustuslaitoksen ongelma. Kun katsoo miten päättömästi meitä näiden puolueiden parhaiden voimien toimesta hallitaan ja päivä päivältä paljastuu yhä uusia kupruja Himasista, HuMuista, Talvivaaroista, SoTesotkuista, kuntakähmyilyistä ja vaikka mistä.

Ilmeisesti maamme on joko aivan liian suuri voidakseen tulla rationaalisesti ja uskottavasti johdetuksi tai meillä on ÖÖ - luokan osaajat sekä politiikan, että virkamieskunnan johdossa. Jälkimmäiset lähinnä siksi, että poliittiset virkanimitykset ovat aikaa myöden rapauttaneet koko systeemin.

Anonyymi kirjoitti...

Tunkekaa nyt jo tämä hesarinkin kommenteihin tunkemanne roskaposti jo sinne mihin ei aurinko paista. Säälittävää mainostamista.

Hakki kirjoitti...

Voi hyvä anonymous

En minä lähetä roskapostia. Sinä saatat sellaista kieltämättä oikein etsiä, jos katsot, että sinun on pakko selvittää mitä linkin takana on? Sitä paitsi, eiväthän ne edes ole linkkejä?