torstai 26. huhtikuuta 2012

Edelleen kasvaa Tavjan pasifismin laskuKaikki maksaa nykyään, myös pasifismi. Edellisen Tasavallan presidentin kuningasajatus liittää Suomi Ottawan sopimukseen on minuakin muutaman kerran mietityttänyt. Viimeksi muistaakseni artikkelissani 5.3.2012 otsikolla Tarvitsemmeko tällaiset puolustusvoimat?

Henkilömiinoista luopumisen seurauksena olemme ostaneet 22 sinäänsä vanhentunutta rakettilaukaisuyksikköä uskotellessamme itsellemme, että sattumankauppaa ja samalla kauemmaksi ammuttu rypäleammus olisi siistimpi tapa puolustautua. Kun heräsimme totesimme, että uskomme alta oli matto vedetty, ja kaikki 22 (ja 60+ miljoonaa euroa) oli muuttumassa romuraudaksi.

Alettiin suunnitelman "revideeraus", jonka lopputulos on vieläkin kirjoittamatta. Mutta voin vakuuttaa, että jenkkien TACAM ohjus on varmasti hinnoissaan. Jos leikittelisi seuraavassa kappaleessa esitettävillä, nyt jo toteutuneilla ajatuksilla, hintalappu samalla periaatteella on noin toiset 60 miljoonaa euroa.

Mahdollisuus aseistaa Hornetit AGM-158 JASSM risteilyohjuksilla avautui sittenkin, muistaakseni hinta oli noin 70 miljoonaa euroa ja USAn laivaston antama tilausvaltuutus 70 ohjusta, siis noin 1 per Hornet. Ja nyt sitten ostetaan minilennokeita ja muuta kivaa rompetta 23 miljoonalla eurolla. Yhteensä rautaa tähän mennessä runsaat 200 miljoonaa euroa. 


En aseta kyseenalaiseksi sitä, etteikö moisia leluja puolustuksemme uskottavuuden säilyttämiseksi tarvittaisi. Mutta olisiko sittenkin vielä syytä miettiä kannattaako niistä henkilömiinoista luopua? Ja pidättäytyä hetken rynkkäreitä sulattelemasta? Huomattavasti enemmän ruumiita, siis siviiliruumiita saadaan nyt jo ostamillamme, henkilömiinat korvaavilla aseilla aikaiseksi. Lisäksi naapurimme saattavat - tarpeen tullen ja luonnollisesti yksipuolisen pahantahtoisesti - tulkita ainakin suurimman osan leluistamme vaikkapa hyökkäysaseiksi.


PS.

Muistaakseni joku suomalainenkin yritys on tarjonnut samantyyppisiä lennokkeja? Ostetaanko samalla nekin?


Ei kommentteja: