lauantai 7. huhtikuuta 2012

1 + 1 + 1 = 3? Vai 666?
EKP:n pääjohtaja ampuu kovilla otsikoi Verkkouutiset referaattinsa Euroopan Keskuspankin pääjohtajan MarioDraghin varoittaessa vaikeuksien piirittämiä euromaita Wall Street Journal –lehdessä.
Draghin mukaan tiukoilta säästötoimilta ei ole pakenemista.

- Euroopan perinteinen yhteiskuntasopimusmalli on auttamattoman vanhentunut, Draghi sanoo ja lisää ettei perinteisellä ajattelutavoilla ole enää sijaa nykyisessä taloustilanteessa.

Draghi toteaa kattaviin turvaverkkoihin perustuvan yhteiskuntajärjestelmän olevan mennyttä.

- Esimerkiksi Espanjassa nuorisotyöttömyys on jo 50 prosenttia. Nuorten työllistymistä on parannettava, Draghi sanoo.

Draghi ei näe nopeita ratkaisuja Euroopan talousvaivoihin. Draghi uskoo että toistuvat taloudelliset sokit pakottavat Euroopan valtiot lopulta tekemään rakennemuutoksia työmarkkinoilla ja muuallakin.

- Aikanaan sanottiin että eurooppalaisilla on varaa maksaa kaikille siitä ettei kukaan tee töitä - ne ajat ovat ohi, Draghi täräyttää.

Talouskriisin kourissa kärvistelevä Eurooppa on jakaantunut maihin, jotka kannattavat leikkauksia ja maihin, joissa taas halutaan kiristää verotusta ja lisätä valtion tuloja. Esimerkiksi Italiassa on vallalla näkemys, jonka mukaan Euroopassa tulisi keskittyä paikallisten talouksien kasvattamiseen. Saksan liittokansleri Angela Merkel taas liputtaa säästöjen puolesta.

Draghi kuuluu myös jälkimmäiseen leiriin ja peräänkuuluttaa tiukkojen säästötoimien tärkeyttä talouskriisin hoidossa. Hänen mukaansa verojen nostaminen vähentää yrittämistä. Tuloverojen nostaminen voi myös kasvattaa inflaatiota, joka taas vaikeuttaa EKP:n yrityksiä tukea talouskasvua pitämällä korot alhaalla.

"Kreikka on yhä riski"

Draghin mukaan Kreikka on edelleen suuri riski euroalueen taloudelle.
- Vaikka Ateenassa onkin luvattu saada velat kuriin ja uudistaa maan talous, sen johtajien on näytettävä että he kykenevät toteuttamaan kaavaillut uudistukset ja säästösuunnitelmat, Draghi toteaa ja lisää että on vaikea sanoa onko kriisi vieläkään ohi Kreikassa, vaikka uusi tukipaketti toteutuikin.

EKP:n pääjohtajan näkemykset säästösuunnitelmista joutuvat todelliseen testiin tulevina kuukausina. Sekä Ranskassa että Kreikassa äänestetään tänä keväänä ja vaalit saattavat hyvinkin nostaa valtaan poliittikkoja, jotka eivät olekaan enää valmiita seisomaan tiukan säästökuurin takana.Saksalaisilla pankeilla on tolkuttomasti luottotappioita luottojohdannaiskuplan poksahtamisen jäljiltä ja jossain vaiheessa pahimmat konkurssipesät täytyy kansallistaa.

Näillä näkymin Saksankaan maksukyky ei riitä luottotappioihin vaan germaaneille käy kuten helleeneillekin, paitsi että se tulee nahkaisien polvihousujensa henkseleitä paukuttelevalle perus-Jürgenille shokkina. Hän haluaa uskoa että Saksa on vallan hemmetin erinomainen maa, jolla on vahva talous ja kaikkea ihmeellistä. Kylmä totuus kuitenkin on, että Saksan talouskasvua on, kuten tavallista, doupattu keinottelemalla ja riskit ovat taas kerran realisoituneet.

Saksan johtajat yrittävät pitää talouden kunnossa olemalla julkisuudessa kuin mitään ei olisi pielessä, ja kitisemällä kulissien takana, että Saksa on liian suuri, jotta sen voisi antaa kaatua. Se on myös aika suuri pelastettavaksi ja pelastaa pitäisi myös britit, ranskalaiset, italialaiset, espanjalaiset, portugalilaiset, irlantilaiset jne, jotta Euroopan talous pysyisi pystyssä. Sellaisia rahoja ei ole kellään eikä niitä saada kiinalaisiltakaan, koska heikäläiset haluavat ostaa turvallisia sijoituskohteita ja eurooppalaiset yrittävät myydä nousukaudella rakennettuja ylellisyyksiä, jotka ovat kohtapuoliin arvotonta paskaa.

Tämänhetkinen tilanne on, että EKP otti pirusti lainaa, jonka pitäisi riittää pitämään kulissit pystyssä kolmisen vuotta, ja ensimmäisen ostetun vuoden aikana ei olla saatu aikaiseksi paljon mitään. Britit ovat yksityistämässä vissiin kaiken armeijaa ja valtion hallintoa lukuun ottamatta, mikä auttaa selviämään pankkien luottotappioista jollei kansantalous kaadu säästöjen takia. Muualla ei olla saatu aikaiseksi senkään vertaa.

Kovasti kaivatusta talouskasvusta ei näy merkkiäkään, ja miksi näkyisikään kun tuotantoa siirretään pää märkänä halpamaihin ja halpamaiden työvoimaa länsimaihin? Näin heikennetään sekä kansalaisien ostovoimaa että heidän kykyään selvitä veloistaan.

Lyhyesti sanottuna tilanne on se, että joko ufot tulevat tuomaan ilmaista rahaa tai parin vuoden päästä koittavat hyvät ajat niille, jotka pitävät jännityksestä.

Ja palataanpa Verkkouutisiin, joka nyt referoi Suomen Kuvalehteä otsikolla Emerituspiispa sivaltaa: eliitti rakentanut ympärilleen kuplan. Rikkaista on tullut palkkasotureita, jotka tekevät työtä vasta muhkean stay-sopimuksen jälkeen.

Heikan mukaan Sosiaalisen pääoman ja luottamuksen merkitys taloudelle on saanut vahvaa tukea sekä tutkimuksista että arkisista kokemuksista. Maailmanpankin tutkimuksissa on todettu, että vain kolmannes pääomakannasta perustuu aineellisiin tekijöihin. Kaksi kolmannesta pääomakannasta perustuu inhimilliseen ja sosiaaliseen pääomaan.

- Myös Suomessa on kiinnitetty huomiota luottamuksen ratkaisevaan merkitykseen taloudessa ja politiikassa. Valtion taloudellinen tutkimuskeskus julkaisi vuonna 2001 Petri Ruuskasen tutkimuksen Sosiaalinen pääoma - käsitteet, suuntaukset ja mekanismit. Se on jäänyt valitettavan vähälle huomiolle. Kirjan oivallukset tuntuvat juuri nyt harvinaisen ajankohtaisilta, Emerituspiispa huomauttaa.

Tutkimuksessa todetaan, vahvan luottamuksen ja sosiaalisen pääoman vähentävän valvontaa ja kontrollia, sekä luottamuksen pienentävän talouden vapaamatkustajien määrää ja tehostavan informaation kulkua.


- Amerikkalaisen yhteiskuntatieteilijä
Robert Putnamin tutkimukset Yhdysvalloissa antoivat viitteitä siitä, että luottamus ja sosiaalinen pääoma ovat vähentyneet vuosi vuodelta. Kansalaisyhteiskunta on murentunut, eriarvoisuus kasvanut ja kansalaishyveet rappeutuneet. Yhdysvalloista on tullut maa, jossa vallitsee - Thomas Hobbesin ilmaisua lainaten - "kaikkien sota kaikkia vastaan".

Heikan mielestä Suomi on juuri nyt samassa tilanteessa kuin Yhdysvallat oli Putnamin tutkimusten alkuvaiheessa.


- Luottamus murenee. Sopuyhteiskunta on muuttumassa hobbesilaiseksi sotanäyttämöksi. Maan eliitti on rakentanut ympärilleen kuplan, jonka sisällä se toimii omilla säännöillään. Miljoona suomalaista puolestaan elää köyhyydessä, joka periytyy. Taloudellinen eliitti on autuaan tietämätön köyhien asemasta. "He ovat kohtalonsa ansainneet", tuntuu olevan yleinen mielipide.

Siinä kolme ajankohtaista mielipidettä.  

Luovuus on kuulemma sinänsä tuttujen, jopa arkipäiväisten asioiden, tapahtumien, tarpeiden, arvojen tai muun vastaavan sellaista yhdistämistä, joiden tulos on esittäjälleen uusi. 

Mikä mahtaisi olla edellä lainaamani kolmen kirjoituksen yhteinen viesti?

Näin pääsiäisen pyhien aikana on hyvin aikaa uhrata hetki elämän tarkoituksen ja muiden suurien kysymysten pohtimiselle. Kysymysten, joiden suuruus on vaarassa kutistua arkipäiväksi näkyvissä olevassa tulevaisuudessa.


7 kommenttia:

Satunnainen raportoija kirjoitti...

Pääsiäisenä muistetaan totuudesta ja rakkaudesta saarnanneet miehen teloituksen arvioitua vuosipäivää syömällä suklaamunia ja kasvattamalla rikkaruohoja. Ei sitä kannata ottaa vakavasti.

Hakki kirjoitti...

Satunnainen raportoija, totta kyllä, mutta meillä kasvatetaan vehnää.

Vakavasti kannattaa suhtautua kaikkeen siihen, mitä kunkin aikansa "vihaiset nuoret miehet" tuottavat.Kaikkea ei toki kannata purematta niellä, mutta kaikki nykyinen on jo moneen kertaan aiemmin koettu. Kai olet Sinuhesi lukenut?

Ja jos vielä pannaan artikkeliin kaupanpäällisiksi uutiset Libyasta, Afganistanista, Syyriasta tai vaikkapa Iranista, Irakista tai Somaliasta avautuu taas uusi, entistä huolestuttavampi kuva.

Satunnainen raportoija kirjoitti...

Kiinankin tilanne on mielenkiintoinen. Ilmastonmuutos ja saasteet ovat pilanneet sadot ja kansan ruokkimista varten pitää olla jemmassa pirusti rahaa ja sijoituksia, mutta turvallista valuuttaa ja sijoituskohteita ei tahdo löytyä mistään.

Koitas arvata mitä siellä tapahtuu jos pääsee syntymään nälänhätä ja kansa päättää, että on aika vaihtaa hallintoa.

Japanin tilanne on myös huolestuttava. Vienti vetää, mutta talous on ollut rapakunnossa iät ja ajat eikä käännettä parempaan ole näkyvissä. Jos muun maailman kulutus laskee, vienti tyrehtyy ja talous romahtaa. Pessimistisimmät puhuvat valtion maksukyvyttömyydestä.

Tärkeimmistä maista ainoastaan Venäjä ja Intia ovat tainneet pelata korttinsa parhaiten, koska niissä ei ole menty mukaan kulpahulinoihin vaan on odotettu sitkeästi, että reaalitalous kehittyy. Tietty on mahdollista, että niilläkin on yllätyksiä jemmassa pankkisalaisuuden takana.

Nyt voisi olla oikea aika muuttaa johonkin mukavaan kehitysmaahan tai vaikka Venäjälle, jossa on totuttu siihen, että asiat ovat viturallaan. Ei ainakaan synny turhaa mellakointia kun maailmantalous romahtaa.


Veikkaanpa muuten, että länsimaiden talousongelmat ja arabimaiden demokratiaongelmat ratkaistaan aloittamalla Lähi-Idässä iso ja pitkä sota, joka ei johda mihinkään. Iraniin se näkyy olevan kehitteillä, mutta voi levitä muuallekin.

Hakki kirjoitti...

Satunnainen raportoija

Ongelmanratkaisukeinona sota on perinteinen ja tehokkaaksi osoittautunut. Eikä moisen alku enää nyt ihmetyttäisi ollenkaan. Vaan missä se alkaa ja ketkä ovat vastakkain saattaa vielä kokijansa yllättää.

Entisaikaan meidän suomalaisten paras selviytymisstrategia olisi ollut sodanjulistus Kiinalle, eikä se huono ole nytkään. Mutta nyt kansainväliselle areenalle on noussut toinenkin, Uusi Seelanti.

Vaan Kiinan todellisuuden kehittyminen on enemmänkin kremlologian tai nykyisin kai "taivaallisen rauhan konferenssikeskuksen" pseudotieteen ominta aluetta. Siitä on kehittynyt - ei siis enää ole vasta kehittymässä - pallomme tulevaisuuden iso Jokeri. Eikä tämä enää huvita ketään, joka vähänkään seuraa heidän toimiaan - ei vain periaatteitaan ja sanomisiaan - maailman eri kolkissa ja kaikilla merkittävillä aloilla ja alueilla.

Ennen

Satunnainen raportoija kirjoitti...

Sata vuotta sitten brittien, ranskalaisien ja saksalaisien pankit olivat pulassa, mutta suurin ongelma oli olevinaan, että Kreikka oli ottanut liikaa lainaa ja sitä piti tukea. Tilanteesta selvittiin aloittamalla maailmansota, jota jatkettiin kunnes pankit oli saatu jotakuinkin kuntoon. 30-luvun laman jäljet korjattiin samalla periaatteella, mutta ideaa oli kehitetty siten, että aseteollisuus ei noudattanut rintamalinjoja vaan toimi sen kummallakin puolella.

Jenkeillä oli myöhemmin Vietnamissa samanlainen viritelmä ja aseet toimitettiin Neuvostoliiton avustuksella. Logistiikka oli kehittynyt, joten sota voitiin järjestää hevonkuusessa ja arvokas infrastruktuuri säilyi vahingoittumattomana.

Nytkään sotaa tuskin järjestetään länsimaissa vaan mennään hevonkuuseen tappamaan ruskeita ihmisiä, jotka eivät ole tulleet tänne työn, rikollisuuden tai Sossun tukien takia vaan yrittävät saada oman maansa kuntoon. Kyllä hekin aseteollisuuden tuotteita käyttävät jos tulee tarvis, ja jos viholliseksi valitaan öljymaa niin ostovoimaakin löytyy.


Kuten jokainen kunnollista kellon paristoa metsästänyt tietää, suurin osa ihmisistä potee moraalinpuutostilaa. Kolme kuukautta kestäviä Maxellin leluja löytyy joka paikasta, mutta laatuparistojen löytäminen voi olla ison vaivan takana. Akkunetti.fi auttoi minua saamaan eloa muutamaankin kelloon, joihin ei löytynyt kunnollista paristoa koko vitun kaupungista.

Hakki kirjoitti...

Satunnainen raportoija

Joku väitti joskus, että Pohjois-Atlanttisen kulttuurin puitteissa sodat toistuvat noin 25 vuoden väliajoin. Sattumalta(?) se taitaa olla käytännössä suurin piirtein sama kuin talouden pitkä, Kondartievin aalto. Siitä voisikin varmaan rakentaa hypoteesin siitä, kumpi on syy ja kumpi seuraus, sota(tai laajamittainen aseellinen konflikti)vai alueen talouden kriisi?

Sitten kun tulee tarvis, varmaan jokainen kynnelle kykenevä ottaa käteensä vaikka karahkan, jos ei Tavjan sulatusoperaatioiden jäljiltä muuta ole tarjolla.

Satunnainen raportoija kirjoitti...

Poliittisesti epäkorrekti tapa käsitellä maailman tapahtumia antaa vapautuneen olon ja tarjoaa mahdollisuuden muuntaa epämääräinen ahdistus täsmäkohdistetuksi vitutukseksi.

http://tarpley.net/