maanantai 11. elokuuta 2008

Mitä se oikeasti merkitsee, kun

11.8.2008 19.22 | hakki47 | Työelämä, Politiikka, Talous, Varallisuuden hallinta

Mitä se oikeasti merkitsee, kun esimerkiksi Kauppalehti uutisoi, että Opec-maat kieriskelevät rahassa? Ainakin sitä, että ei-öljyntuottajamaiden tavaroiden vaihtosuhde on huonontunut. Litralla öljyä saa nyt entistä enemmän ei-öljy tuotteita - paperia, puuta, hienomekaniikkaa, tekstiilejä, laivoja, kiinteistöjä, osakkeita ja tiedä häntä mitä. Varsinkin kun öljy ei ole maailmasta loppumassa se tietää pelaamisen merkityksen kasvua ja globaaleja varallisuustasojen muutoksia.

Mitkä ovat OPEC-maat? Algeria, Angola, Ecuador, Indonesia, Iran, Irak, Kuwait, Libya, Nigeria, Qatar, Saudi-Arabia, Yhdistyneet arabiemiirikunnat ja Venezuela. Nopeasti tarkastellen ihan hyvä, että rikastuvat. Mutta oikeesti keille ne rahat sitten menevät? Tuskin niistä kovin paljon riemua esimerkiksi Algerian, Angolan, Ecuadorin tai Indonesia tavalliselle tossunkuluttajalle siunautuu? Jossain siellä Arabian niemimaalla rakentelevat keinosaaria, pujottelukeskuksia ja pyöriviä pilvenpiirtäjiä. Varmaan ihan tarpeeseen.

Mutta öljyä ja maakaasua tuottavat monet muutkin. Ja jopa enemmän kuin OPEC. Venäjä, USA, Kanada, Iso-Britannia, Norja, Brasilia ja mitä niitä onkaan. Mitä näillä rahoilla saadaan aikaan? USA kuluttaa rahansa, kunnon kierrättäjänä, takaisin Lähi- ja Keski-Idän hiekkaan sotimalla ja demokratiaansa viemällä. Venäjä ostaa sillä takaisin menettäneekseen kuvittelemaansa arvovaltaa ja kunnioitusta lisäämällä sotilaallista muskeliaan. Mutta Venäjää ja ehkä Norjaa lukuun ottamatta kuinka paljon rahoista siunautuu edes kansallisen julkisen vallan käyttöön?

Haluaisitko jatkaa puolestani tätä ajatusta? Painottaen, mitä se merkitsee erityisesti meille täällä Suomessa.

Pysyvä linkki | 6 kommenttia »

Ei kommentteja: