maanantai 25. elokuuta 2008

Elämä opettaa ja Siperiassa on kylmä



25.8.2008 10.23 | hakki47 | Politiikka, Puolustaminen, Uutiskommentit

“Haaleinkin muste on parempi kuin paraskin muisti.” Kiinalainen sananparsi

Netti osoittaa jälleen parhaita puoliaan. Se ei unohda.

Päitä pölkylle ja heti

22.3.2007 15.51 | hakki47 | Raha & valta, Politiikka, Talous, Puolustaminen

Markku Salomaa, ulkopolitiikan tutkimuksen säätiön puheenjohtaja ja sotatieteen dosentti kirjoittaa 22.03.2007 valtakunnallisen päivälehden Vieraskynänä. Otsikko:Suomen puolustus rajoittuu vain suurimpiin keskuksiin.Kuvaamisen lähtökohtana on nykyaikainen sota, yleiseurooppalaisen kriisin yhteydessä, omaksumamme alueellisen maanpuolustusjärjestelmän mukaisesti. Muutamia otteita:

Taistelut joudutaan käymään omien rajojen sisällä ja laajoilla alueilla yhtä aikaa. Parissa viikossa kaikkien suurten asutuskeskusten liepeillä ja kaikkien tärkeiden kohteiden hallinnasta taistellaan. Kuukauden mittaisen alueellisen puolustustaistelun seurauksena 200.000 hengen tappiot, puolet siviileitä. (Noin kaksi kertaa enemmän kuin talvi- ja jatkosodassa yhteensä kuoli sotilaita. Siviilitappiot olivat silloin murto-osa.) Tuhot olisivat suursodan luokkaa. Johdon ainoaksi vaihtoehdoksi saattaisi jäädä antautuminen.

Tehtyjen leikkausten ja lakkautusten jälkeen koko maan puolustamiseen ei kattavasti pystytä. Kaikki tämän vuosikymmenen materiaalihankinnat ovat keskittyneet kolmeen prikaatiin, 15.000 miehen varustamiseen!

Jos tämä pätee, eikä ainakaan minulla ole kompetenssia asettaa Salomaan tietoja ja johtopäätöksiä kyseenalaiseksi, olisi korkea aika panna päitä putoamaan. (Ja voisin melkein sanoa, että valitettavasti se jää vain kuvainnolliseksi.)

Kirjoitus herättää koko joukon kysymyksiä, esimerkiksi:

  • Pitävätkö esitetyt tiedot ja johtopäätökset niistä paikkansa? (Tätäkö Kääriäinen vertauksellaan tarkoitti?)

  • Miksi se julkaistaan vasta nyt? (22.03.2007, kolmen päivän kuluttua kansanedustajavaaleista?)

  • Miksi asiasta (muotoiltuna ”NATO:sta”) ei saanut keskustella ennen vaaleja? (Lehdistö, Media, Puolueet?)

  • Mikä on Tasavallan Presidentin, Pääministerin, Ulkoministerin ja Puolustusministerin sekä ainakin SDP:n, KEPU:n ja KOK:n vastuu?


Jos tiedot ja johtopäätökset pitävät paikkansa, vastaukseksi ei riitä, että eihän sotaa kuitenkaan tule. Jos se on puolustusstrategiamme lähtökohta, joka euro puolustukseen on turha ja puolustuksen rahoittaminen pitää lopettaa. Valitettavasti sodan mahdottomuudesta ei ole ensimmäistäkään vihjettä, ennemminkin päin vastoin.

Nyt ei siis mahdollisessa sotatilanteessa olisi tarjota edes malli Cajanderia? Pitävätkö maamme poliittisen päättäjät meitä todella näin tyhminä? Tätäkö me olemme päättäjille viestineet?

Jos SDP saa aiheen perustaa paljon mainostetun selvityskomitean vaalitappionsa syystä, niin

Suomen kansalaisilla on oikeus ja velvollisuus vaatia

  1. puolueettoman asiantuntijaryhmän asettamista selvittämään puolustuslaitoksemme todellinen tila,

  2. päätöksentekoon johtaneet seikat ja

  3. yksilöimään mahdolliset vastuulliset tahot.


Samalla ryhmän tulisi tehdä ehdotus Suomen sotilaallisesta linjasta.

Selvitystyöhön tulee ryhtyä välittömästi, nyt kun vielä itse voimme.

Pysyvä linkki | Muokkaa | 8 kommenttia »

Ja takaisin nykypäivään


Demareitten selvityskomitean tulos oli yhtä tyhjän kanssa. Eikä sillä tosin mitään väliä muutenkaan ole.

Edellä, eli puolitoista vuotta sitten tekemäni vaatimuksen mukaista selvitystä en ainakaan minä ole nähnyt. Ei silti, että olisin sellaista odottanutkaan. Mutta edellä oleva kirjoitus on kuluneen puolentoista vuoden aikana ollut jatkuvien vierailujen kohde erilaisilta sivuilta.

Ja nyt kun Georgia alkaa opettaa ajattelin, että se olisi jälleen ajankohtainen. Sillä “Selvitystyöhön tulee ryhtyä välittömästi, nyt kun vielä itse voimme.”

Pysyvä linkki | 10 kommenttia »

Ei kommentteja: