torstai 23. helmikuuta 2012

Näin on aina ollut ja näin on aina olevaKreikan lisäksi nyt myös Irlanti, Portugali ja Espanja vaativat aakkosia - EU, EMU, IMF, WB, ACTA, WWF, EVK, EVVK ja mitä muita niitä onkaan - löyhentämään taloudellisen kurin vaatimuksia nykyisten taloudellisten näkymien johdosta. Kristallipallot antavat vaihteluväliksi mitä tahansa kasvun hidastumisesta aina vauhdittuvaan, itseään ruokkivaan järjestelmälamaan asti.

Ajankohtaan eivät, Keynsiläisen talousteorian mukaan julkisen sektorin kiristykset eivätkä leikkaukset todellakaan istu paitsi itsetuhoisissa, disintegroitumista aktiivisesti etsivissä yhteisöissä. Näkymät kun enneminkin edellyttäisivät massiivista julkisen vallan elvytystä. Mutta sehän ei  Friedmanille, eikä hänen New Yorkin opetuslapsilleen sovi ollenkaan.

Historian siipien havinaa. En kuitenkaan tarkoita 1920-luvun Saksaa, jossa erityisesti ranskalaisten toimesta koko hävinnyt valtio haluttiin poistaa sekä taloudellisena, poliittisena että sotilaallisena tekijänä. Etsin esimerkin vielä kauempaa, mytologielta alueelta.

Olivatko kyseessä foinikialaiset, heettiläiset, assyyrit vaiko egyptiläiset, jääköön minua enemmän varhaishistoriasta kiinnostuneitten selvitettäväksi. Mutta tarina, se on tosi. Silloinkin valtio ylirasitti kansalaisia veroilla ja lakien kaikenlaisilla rajoituksilla sekä rälssin tuilla ja etuoikeuksilla, kuristaen ihmisten elämisen mahdollisuuksia vuodesta ja vuosikymmenestä toiseen.

Lopulta kansan kuppi valui yli, eikä ensi kertaa silloinkaan. Kun järjestetyn yhteiskunnan toiminta oli byrokraattien kirjoittamin reglementein tarkoin säädeltyä, tuhottiin ja poltettiin maan tasalle se kirjasto, johon kaikki lait oli taltioitu. Selvinneet papyrukset silputtiin, savitaulut rikottiin, aarrekammiot ryöstettiin ja taisi siinä samalla muutama tai vähän useampikin "vanhan vallan poliitikko" päättää maallisen vaelluksensakin. Luovaa tuhoa käytännössä. Sitten taas alettiin uudestaan, nyt taas hetkeksi puhtaalta pöydältä.

Ilahtuneena totesin "kuppi kumoon" - politiikan vielä olevan voimissaan, joskin nykyaikaan siirtyneenä. Hakkeriyhteisö Anonymous ratsastaa nyt valkoisella oriillaan kansalaisten avuksi ja lupaa deletoida kaikki kreikkalaisten velat. Jos itse saisin mielipiteeni kuulluksi ehdottaisin, että he samalla vaivalla vetäisivät isolla magneetilla puhtaaksi koko cyberavaruuden. Ainakin sen sotilaallisen- ja finanssisektorin osalta. 
Ei tarvitsisi tämän jälkeen enää minulta kysyä onko nykysukupolvi edeltäjiään viisaampi. 

Tarkemmin ajateltuna; ei niissä muissakaan biteissä kovinkaan paljon hyödyllistä häviäisi. Menköön kaikki saman tien.

 Olemme huomispäivän historiaa

4 kommenttia:

Igor kirjoitti...

Olipa mielenkiintoinen näkökulma. Onko Hakkista tullut ehkä anarkisti?

Hakki kirjoitti...

IsoIgor

Anarkisti? Minusta? Elä hyvä mies unta näe. Minähän vaan resitoin, miten antiikkiakin edeltävät kansat vastaavaan menoon kyllästyttyään reagoivat. Ja varmasti ihminen on niistä ajoista monenlaista oppinut? Ainakin sen, että emme me mistään ihmisyyttä koskevasta mitään uutta taida oppia.

Anonyymi kirjoitti...

mielenkiintoisena ja ehkä vähän lohduttomana lisäyksenä ihmiseltä joka joutuu vielä elämään tällä pallolla pitkälle tulevaisuuteen sellainen seikka että näihin päiviin asti on pätenyt se että viimeistään silloin ku väkivaltamonopolin toteuttajilla ja heidän omaisillaan on elämä mennyt sietämättömäksi, on johtahat väkisinkin vaihdettu. Nykyäänhän kuitenkin aletaan olla jo hyvin lähellä sitä pistettä että autonomiset robottiarmeijat ovat vain rakentamista ja käyttöönottoa vailla.

Hakki kirjoitti...

Anonyymi, kiitti kommentista

Varmaan "aletaan olla jo hyvin lähellä sitä pistettä". Mutta tasan varmasti ei olla vielä siellä. Joten uskoisin, että ehdit vielä johtajia vaihtamaan. Iästäsi tietysti riippuen. Joko rauhallisesti vaaleissa, tai sitten ... muuten.

Elämme mielenkiintoista aikaa. Nautitaan siitä.