torstai 16. huhtikuuta 2020

Helikopterirahaa vai koronabondeja

Kumpia tahansa tai vaikka kumpiakin, mutta nopeasti. Kansainvälinen talous ei nappikaupoilla eikä tavanomaisin keinoin koronakriisin seurauksista selviä. Ei liioin ole todennäköistä että minkään yksittäisen valtion toimenpiteillä kriisin globaaleja vaikutuksia voitaisi kunnolla edes lieventää. Nyt on tehtävä dramaattisia, giganttisia ja nopeita ratkaisuja. Meidän tapauksessamme välineeksi tulevat EU ja EKP.

Hallituksen talouskriisiryhmää johtava Vesa Vihriälä ehdottaa, että Euroopan keskuspankki jakaisi kaikille jäsenmaille helikopterirahaa. Vesa Vihriälä thinks outside the box. Olen positiivisesti yllättynyt siitä, että kepulaistaustainen ekonomisti rohkenee katsoa totuutta silmiin. Tästä kriisistä ei tavanomaisin, perinteisin keinoin selvitä. Eikä meillä ole aikaa toistaa 2008 talouskriisin kiduttavaa kädenväätöä Kreikan velkojen vakuuksista.


Olenpa aihepiiristä aiemminkin kirjoitellut:

Koronavirus ja Mario Draghi

EU, EURO ja EUROBONDIT pelastavat Suomen

Rajat kiinni vaativat persut

Ja Hesariin:

Hakki soutaja
16.4. 12:59
Ilmoita asiaton viesti
Jos euro ja EU halutaan pelastaa on tässä konkreettinen tapa tehdä se. Riskinsä siinäkin, erityisesti sen aiheuttaman moraalikadon osalta, mutta viimeistään koronan aiheuttama globaali talouskriisi tuskin on muulla rauhanomaisella tavalla ratkaistavissa. Varsinkin, kun Euroopan perinteinen takuumies Yhdysvallat on hyvää vauhtia itsekin joutumassa kaaokseen. Sekä taloudellisesti, poliittisesti että yhteiskunnallisesti.

Sen sijaan 2008 kriisin jälkeiseen keskuspankkien aktiivisen rahan pumppaamisen kokemuksiin viitaten en oikein inflaation vaaraan jaksa uskoa. Sitä paitsi tavalla tai toisella kansainvälinen talous on saatava rivakasti käyntiin, jos rauhan maailmassa toivotaan säilyvän.

Rahan jaon kriteereistä ja reunaehdoista voidaan tosin keskustella, mutta tavalla tai toisella ihmiset on saatava kuluttamaan ja nopeasti.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Hakki,

sattumalta kävin tässä joku päivä sitten kurkaamassa, olisikohan taas sellaisessa hapessa, että olisit blogiisi kirjoitellut. Näköjään olet nyt koronaongelman kimpussa.

Niin, minulla ei ole kompetenssia kansantaloudellisissa kysymyksissä, mutta eikös tuon Weimarin tasavallan hyperinflaatio juuri aiheutunut tuosta helikopterirahasta; keskuspankki vain kirjoitteli katteettomia shekkejä ja kuinkas siinä sitten kävikään. Jos katteetonta rahaa nyt koronan jälkeen kaadetaan kansantalouksille vahinkojen korjaamiseksi, eiko siitä globaalissa talousjärjestelmässä seuraa koko maailman monetaristisien järjestelmän romahdus? Sen romahduksen päälle jota koronavirus muutenkin aiheuttaa. Elämmekö monetarististen järjestelmien lopun aikoja ja mihin sen jälkeen turvaudutaan, siirrytäänkö ehkä jonkinlaiseen "oravannahkatalouteen". En osaa sanoa. Tulevaisuus pelottaa nyt ihan moneltakin kannalta.

Mitä itse koronapandemiaan tulee, kovin vähän näkyy tyhjentäviä selityksiä aiheesta korona osana suurempaa kokonaisuutta.

Minä olen maantietelijänä yrittänyt itseleni ja myös muille hahmottaa tätäkin ilmiötä väestöräjähdyksen kausaalina. Väestöräjähdys => ilmastonmuutos => biodiversiteetin muutos. Väestöräjähdyksestä olen sinulle kirjoittanut aikaisemminkin: vuonna 1950 meitä oli 2,5 miljardia, nyt 7,6 miljardia. Ja ilmastonmuutoksen aiheuttava ilmakehän co2 muutos tuona aikana 330 ppm => 415 ppm. Molempien ilmiöiden käyrä on samaa muotoa ja jäätiköt sekä ikirouta sulavat kiihtyvää tahtia. Ainakaan miljoonaan vuoteen meillä ei ole ollut ko. tilannetta ja sillä on kyllä vaikutuksensa biodiversitettiin. Joskin monimutkainen selainen. Mutta viruksetkin kuuluvat tähän järjestelmään ja ihmisten pakkautuessa eräissä osin maapalloa aivan toisiinsa kiinni, kotielämiet siinä samassa rytäkässä, niin viruksille on järjestynyt oivallinen kehittymis- ja leviämisympäristö. Etsin ja löysin aihetta käsittelevän artikkelin, mm. tämä https://www.aamulehti.fi/a/30066190-575a-4822-9dac-a639fef4d8af . Ongelmana on ihmisen määrä, mutta julkisessa keskustelussa se jätetään diskreetisti huomioimatta; eräänlaista trumppilaista tieteentekoa jossa muuttujiksi valitaan vain ne tekijät, jotka sopivat omaan päämäärään.

Nyt kun esitetään koronan ratkaisuksi helikopterirahaa ja koronabondeja, esitetään näitä keinoja samalla myös väestöräjähdyksen ratkaisuiksi. Ja näitä koronia tullee tästä eteenpäin jatkuvalla syötöllä, uusi erä painokonerahaa tarvittaisiin vahonkojen korjaamiseksi. Nuorena maantieteilijän kohta 45 vuotta sitten pohdiskelin, että ihmisen järjestelmiin on sisäänrakennettu joku miina, joka ratkaisee maapallon väestöongelman. Tuolloin mietin ydinsotaa, mutta myös rajun pandemian mahdollisuutta pidin mahdollisena. Se näyttää nyt olevan ratkaisu ja sen päälle monetaristinen kaaos.

Ihmisen järjestelmät ovat nyt pahimmassa koskaan ongelmassa. Jo aikanaan edesmennyt Esprit -vaateketjun perustajajäsen Douglas Tompkins eräässä televisiohaastattelussa totesi, että ei ole olemasa talouskasvua, on vain väestönkasvua ja sen luoma suurempi tuotteiden kysyntä. Näin se näyttää menevän. Talouskasvu on suurempien voittojen saavuttamiseksi himoinnut väestönkasvua ja on saanutkin sitä, koronatuhoisin seurauksin. Voidaan käyttää jo kulunutta sanontaa, että sitä saa mitä tilaa. Globaali talous on nyt hirttäytymässä itse asettamaansa silmukkaan.

Hakki, meidän ikäpolvemme jäljelläolevat vuodet tulevat olemaan aikaisempaan verrattuna järisyttävän erilaisia. Elämme ihmiskunnan ehkä suurimman muutoksen aikaa, tämän jälkeen on maailma jotain aivan toista kuin mihin olemme tottuneet.

tutkija Pohjanmaalta

Hakki kirjoitti...

PohjanPoika

Tervehdys pitkästä aikaan. Tuosta viimeisen kappaleen loppulauseesta olen pilkulleen samaa mieltä kanssasi. Tuntuu siltä kuin Rooman valtakunta tässä murenisi silmien edessä.

Tuosta helikopterirahasta voidaan tietysti olla montaa mieltä. Mutta keskuspankit kautta maailman ovat viimeistään 2008 talouskriisistä lähtien - siis yli 10 vuotta - pumpanneet markkinoille satoja ja tuhansia miljardeja euroja. Inflaatiota, hyperinflaatiosta puhumattakaan niillä ei ole saatu aikaan. Globaali osake- ja kiinteistökupla ja kasvanut, kärjistynyt taloudellinen epätasa-arvo kuitenkin.

Mutta kun korona on nyt rikkonut globaalin talouden tavaravirrat, tuotannon ja työn se samalla lamaannuttaa yhteiskuntien toiminnan. Kysyntä ja tarjonta katoavat samanaikaisesti. Samalla työttömyys räjähtää käsiin. Päädymme ilmeisesti Weimarin tasavallan alkuaikojen tilanteeseen, nyt vaan huomattavasti laajemmassa mittakaavassa. Ja tiedämme kaikki mitä siitä seurasi. Sen toistumisen estäminen on, tai ainakin mielestäni pitäisi olla ihmiskunnan ykkösprioriteetti.