maanantai 26. marraskuuta 2012

Vihreiden demokratia jää puolitiehen


Vihreät arvot ovat olleet kateissa jo jonkin aikaa. Nyt heidän valtuuskuntansa on hyväksynyt Vihreille oman demokratiaohjelman.

Ehdotuksessa on monia kannatettavia, kansalaisten demokratiaa parantavia ehdotuksia. Esimerkkeinä:


  • Valtionhallintoon ja hallitusneuvotteluihin perustetaan julkiset lobbausrekisterit. Lobbauksen sääntöjen rikkominen sanktioidaan.
    Kansanedustajien kausien rajaaminen kolmeen.
  • Kansanedustajan tultua nimetyksi ministeriksi, hänen tilalleen ministeriajaksi tulee varalle valittu.
  • Hallituksen jäsen ei voi samanaikaisesti olla jäsenenä kunnanvaltuustossa.
  • Ministereille ja keskeisille virkamiehillä on yhden vuoden pituinen karenssi, jonka aikana he eivät saa siirtyä työskentelemään edunvalvontaorganisaatioille.
  • Puoluetuki on sidottava puolueiden vaaleissa saamaan äänimäärään, eduskuntavaalien paikkamäärän sijaan.
Mutta ehdotukset eivät puutu kansalaisten politiikasta vieraantumisen perussyyhyn.  

Urho Kekkosen kauden poliittisille puolueille aiheuttamien traumojen vauhdittamina ja parlamentaarisen demokratian ideaalin varjolla ovat puolueet tunnetusti vähentäneet Tasavallan presidentin valtaa. Samalla tavalla ne ovat myös lisänneet valtaansa kansalaisten kustannuksella.

Näkyvimpänä tästä niiden itselleen määräämä puoluetuki, uusi vaalirahoituslaki ja toimiminen esimerkiksi sosiaalisen asumisen, kuntoutuksen, hoidon ja alan muun toiminnan intresenttinä ja osapuolena. Viimeksi mainitun osalta tämä johtaa sekä lainsäädäntötyön puolueettomuuden kärsimiseen että markkinahäiriöihin.

Vielä tärkeämpiä uudistuksia kansalaisten demokratian palauttamiseksi olisivatkin seuraavat muutokset:
  • Julkisista varoista maksettava puoluetuki kielletään lailla. Puoluetuen maksaminen jatkossa yksityisistä lahjoitusvaroista rahastomallin periaatteiden mukaisesti. Vaalirahoitus ehdotuksen mukaisesti.
  • Nykyisen kaverituomioistuimen, perustuslakivaliokunnan, korvaaminen puolueista ja poliitikoista riippumattomalla  Perustuslakituomioistuimella. 
  • Perustuslain 29 § tulkinta on muutettava koskemaan myös eduskuntaryhmissä tehtävää päätöksentekoa. Pykälän rikkominen sanktioidaan.
Ja jos muita ehdotuksia edellisten lisäksi vielä tarvitaan, tässä blogissa on niitä esitelty ja käsitelty jo kohta kuusi vuotta. Esimerkiksi huhtikuussa 2011.


 8 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Hakki,

en tuhlaisi paljoa ruutia noiden ns. vihreiden analyysiin. He ovat paljolti tuota sateenkaariporukkaa ja telaketjufeministejä, joiden yhteisenä nimittäjänä on olemassaolevan yhteisen hyvän alasajo. Oikeita vihreitä ovat - nyt jo puolueen ulkopuolella - sellaiset kuten Pentti Linkola ja Eero Paloheimo, joilta kummaltakin riittää analyysia tästä asiasta. Puolueen sisällä en näe kuin yhden näkyvästi esillä olevan järki-ihmisen; Osmo Soinivaaran.

Ns. vihreät ovat siis sitä sun tätä kivakiva -puuhastelijaa, käyttövoimana mm. fundamentalistinen ydinvoiman vastustaminen.

Hakki, unohda kokonaan nämä ns. vihreät; mitä useampi unohtaa sitä aikaisemmin tämä turha porukka vaipuu unholaan.

tutkija Pohjanmaalta

PS. Oikea vihreys kukoistaa järjestymättömänä jossain muualla, Paloheimon mukaan nämä järjestäytyneet ns. Vihreät ovatkin Beigejä.

Hakki kirjoitti...

PohjanPoika

Olemme samaa mieltä sekä puolueesta nimetä Vihreät että käsityksestä Odesta. Paloheimo on käsitykseni mukaan tolkullinen myös. Ehkä on paras, että en mielipidettäni Linkolasta tässä nyt julkista.

Vihreät olivat liikkeenä lupaus, puolueena yksi muiden joukossa. Yhtä tolkuttomia kaikki. Toisaalta, jos kaksi viimeisintä ryhmää tähän Arkadienmäen sirkukseen pannaan vastakkain, ei tuota vaikeuksia valita.

Mutta yksittäisistä ajatuksista ja ehdotuksista voi olla ja mielestäni asiasta kiinnostuneen pitääkin olla jotain mieltä. Muutenhan sitä leimautuisi poliitikoksi.

Anonyymi kirjoitti...

Hakki,

mikä siinä Linkolasa närästää? Poika panee monessa kohdin överiksi, mutta perussanoma on selvä: meitä ihmisiä on tällä planeetalla liikaa emmekä lajina selviä täällä nykyisellä määrällä ja määrän elämänmenolla. Jos emme itse osaa määräämme rajoittaa, sen tekee luonto puolestamme ja varsin ikävällä tavalla.

Huonolta näyttää määrämme kehitys; meidän molempien elämänaikana ihmiskunta on kasvanut 2,5 miljardista yli 7 miljardiin ja kasvaa yhä joka kuukausi 6,5 miljoonalla (nettolisäys). Pysähdy edes hetkeksi miettimään tätä karmeaa lukua.

Tämä vähentämisen performanssi on alullaan juuri näinä aikoina ja vuosisadan lopulla määrämme on tuskin miljardia enempää. Homman hoitaa kaasu nimeltä co2 joka aiheuttaa ilmastonmuutoksen.

Ilmiön ympärillä pidetään taas innokasta kokustamista,

http://yle.fi/uutiset/mita_odotat_dohan_ilmastokokoukselta/6391224

mutta tekojen puuttuessa kokoustaminen on turhaa, ja auttamattomasti liian myöhäistä.

Ilmakehän co2 -pitoisuus on nyt 395 ppm ja viittä yksikköä ylempää ainakin takavuosina pidettiin ehtottomana tuhon takarajana. Näin korkealla se ei ole ollut ilmeisesti 2 miljoonaan (ja varmasti 800.000) vuoteen. Tämä on väestörjähdyksen kausaali mutta siihen ei ole voitu puuttua eikä puututa, kun ilmiö on tabu. Linkola on siihen julkisesti takertunut sanomalla totuuden, että paras ympäristöteko jonka ihminen voi tehdä, on jättää lapsi tekemättä. Tässä on Linkolan ekofilosofian syvin totuus ja siitä syystä hänen oppinsa halutaan kieltää.

tutkija Pohjanmaalta

Hakki kirjoitti...

PohjanPoika

Luvut ovat hirveitä. Ei kukaan, en minäkään voi kaikkia rakastaa, enkä minä silti hänen oppejaan kiellä. Ja sitä paitsi sanot itsekin; "Tämä vähentämisen performanssi on alullaan juuri näinä aikoina ja vuosisadan lopulla määrämme on tuskin miljardia enempää."

May the best man/women win?? ... vai ... survive? Luonnon ehdoilla tapahtuvaa rodunjalostusta?

Anonyymi kirjoitti...

Hakki,

+++ May the best man/women win?? ... vai ... survive? Luonnon ehdoilla tapahtuvaa rodunjalostusta? +++

Tätä olen itsekin miettinyt. Toteutumismekanismi on malthusialainen katastrofi gobaalilla tasolla ja eiköhän tuo ole niin, että lähinnä valkoinen ja keltainen rotu säilyy voittajana. Darvinistista rodunjalostusta vahvimman ehdoilla. Niinhän se luonnossakin menee ja ihminen on yksi luontokappale muiden joukossa. Voipi olla, että lajimme geeneihin on rakennettu joku miina, joka jos ei tuhoa, niin ainakin vähentää meidän määräämme. Tai sitten meitä ohjaa perimämme "hiljainen tieto".

Kun väestöräjähdys on halvan öljyn kausaali, arvelisin että ns. Hubbertin käyrä (googlaa) ja väestökäyrä hieman viiveellä ovat yhteneväiset. Yhteinen alkuosa on jo toteutunut. Ihmiskuntaa vähentää siten sekä kallistuva että vähenevä öljy sekä kasvava co2. Rajua menoa.

tutkija Pohjanmaalta

Hakki kirjoitti...

Jaa. Tietämättä asiaa selvittävästä nykypäivän tutkimuksesta tuon taivaallista olen ymmärtänyt, että Hubbartin käyrä on teoriaa siinä kuin logistisen funktion ajatus väestön kasvusta. Kumpaakin kai nykyisin pidetään parhaiten todellisuutta selvittävinä? Mutta varmaan on mahdollista, että vuosisadan lopulla määrämme on tuskin miljardia enempää?

En voi kuin todeta, että en itse ole ajatellut olla sitä näkemässä.

Anonyymi kirjoitti...

Hakki,

geologina pidän Hubbertin käytää kiistattomana. Käyrä rakentuu yhden öljyesiintymän tuotantokäyrästä, joka on kellokäyrä. Kun kaikkien öljyesiintymien kellokäyrät summataan, saadaan globaali Hubbertin kellokäyrä. IEA:n käsityksen mukaan Hubbertin käyrän Peak, öljyhuippu saavutettiin muutama vuosi sitten. Nyt mennään lakikohdassa. Sitten 70-luvun yhtään merkittävä öljyesiintymää ei ole löydetty, ne joista nyt hehkutetaan riittävät globaalille kulutukselle viikon pari.

Ihmiskunta kasvaa niin pitkään kuin "ravintoliosta" riittää. Emme siinä suhteessa eroa bakteerista. Tuo Hubbertin käyrän alkuosa on mahdollistanut "vihreän vallankumouksen" jolla tarkoitetaan hiilivetyintensiivistä tehomaataloutta (dieselkäyttöiset koneet, kasvimyrkyt ja lannoitteet). Se on mahdollistanut viljan ylituotannon, josta niitä avustussäkkejä on voitu toimittaa kehitysavun kautta nälkäänäkeville. Dollarin suuruinen päiväpalkkakin on riittänyt perheen elättämiseen.

Mutta nyt veisataan toista virttä. Sääolosuhteiden vuoksi viljantuotanto yskii siellä sun täällä ja mahdollisesti tulemme alkavana talvena näkemään köyhimmissä maissa nälkämellakoita. Viljan hinta on maailmanmarkkinoilla noussut ja nyt pannaan Suomessa sikaloita kiinni, possua lahtipenkkiin, kun tuotantokustannukset ovat karanneet käsistä.

Ei ollenkaan kivaa, mutta siinä suhteessa olen kanssasi samaa mieltä, että ainakaan tämä performanssin kliimaksia en minäkään ole näkemässä.

tutkija Pohjanmaalta.

Hakki kirjoitti...

PohjanPoika

Tieto lisää tuskaa. Nälkämellakat vielä enemmän. Kansainvaellukset ovat olleet menossa jo kauan. Lämpimissä maissa tunteet kuohuvat ja tätä vauhtia kiehuvat kohta yli. Poliitikot keskittyvät edustamiensa puolueiden ja omaan edunvalvontaa. Yhteisistä asioista ei välitä kukaan, vielä harvempi niitä hoitaa. Lisäksi Hamelin pillipiipari on täydessä työssä.

Tuskin tästä ainakaan yhteisöllisyyden uutta kukoistusta kenenkään kannattaa odottaa? Vaan yritäpä suuntaa kääntää.