Meillä poliittista päätöksentekoa demokratiassa arvostellaan yleisellä tasolla tehottomaksi ja hitaaksi, ja tällä hetkellä erityisesti kansalaisten tahdosta irtaantumisesta, "mulle-sulle" jakopolitiikasta ja korrupuneisuudesta eli yhdessä arvioiden kalliiksi ja kyseenalaiseksi.
Globaali markkinatalous yhteiskunnallisen toimivuuden ihanteena, kärsi konkreettisesti konkurssin finanssimarkkinoiden romahtamisen seurauksena. Velkavetoinen rahatalous on osoittautunut eriarvoistavaksi kapitalismiksi ja sosialismin painotetuksi "tasa"jaoksi, samanaikaisesti. Kummankin ismin huonoimmat puolet yhdessä paketissa. Voitot yksityistetään harvoille ja tappiot kansallistetaan lopuille.
Samalla Kiina hyödyntää länsimaiden ahdinkoa häikäilemättä, noudattamalla rusinat pullasta taktiikkaa. Valuutta aliarvostettu, vaihtotaseylijäämää vaikka toisille jakaa, valuuttavaranto tähtitieteellinen ja omat ostosmatkailijat joka puolella maailmaa. Ostamassa kunnioitusta ja kannatusta, työtä ja yrityksiä. Ei riitä, että työt siirtyivät Kiinaan. Nyt halutaan viedä myös ideat, liikeideat ja patentit. Ja meillä länsimaissa "mulle-heti-kaikki-nyt,-muista-viis" ajattelun omaksuneita myyjiä riittää.
Demokratiaa on yritetty viedä sinne tänne ja joka paikkaan ja asiaan. Sekä suostuttamalla että pakolla. Jälkimmäinen ei ainakaan ole osoittautunut menestykseksi. Siirtymisiä on tapahtunut varsin vähän. Nyt vaikuttaisi siltä, että arabien suuret massat haluavat – ei vaan – vaativat demokratiaa. Monet jopa henkensä uhalla. Tunisia, Egypti, Libya, Algeria, Marokko, Sudan. Ja sitten vähän kauempana Jemen, Bahrain, Iran ja mitä niitä onkaan.
Ovatko ”Euroopan pehmeän alavatsan” – Pohjois - Afrikan – viimeaikaiset tapahtumat kansan kaipuuta demokratiaan? Vai kyllästymistä nykyjohtoon, joka on jo aivan liian kauan kansalaisia kiusannut? Etsitäänkö demokratiaa vai uutta valistunutta diktaattoria? Kumpi saadaan, halutaanpa kumpaa tahansa?