torstai 9. joulukuuta 2010

Päähän potkittu sukupolvi 60+

Vuosina 1938-48 syntyneitä suomalaisia voi täydellä syyllä pitää ”päähän potkittuna sukupolvena”. Ja ”hyvinvointivaltio” potkii jatkossakin.

Miksi päähän potkittu?

Lähes kaikki 1938-1948 syntyneet kärsivät, viimeistään vuodesta 1939, nälästä ja vilusta. Ei ollut rahaa, ei ruokaa, eikä osalla edes kotia. Sota (eli käyttäen virallista liturgiaa ”rauhaa rakastava suuri naapurimme”) oli vienyt sadon ja karjan, tuhonnut laivat ja tuonnin sekä useilta vielä surmannut isän.

Valtaosalla ”päähän potkituista” pulatilanne jatkui vielä koko 50 -luvun. Pulan lisäksi 16-20 vuotisina ei ollut mahdollisuutta opiskella, ei ollut koulukyytejä, ei kouluruokia eikä muitakaan ”ylellisyyksiä”. Oli painuttava töihin hankkimaan oma elanto, itse. Ne perheet joilla oli varaa kustansivat koulun, mutta samalla koululaiset myös ansaitsivat, aina kun voivat, perunapelloilla tai puutarhoja kitkien.

Palkat olivat 1960-1980 -luvulla pieniä ja jatkuva inflaatio söi ostovoimaa. Ne jotka osasivat, käyttivät hyväkseen inflaatiota säästäen ja pienin jatkuvin investoinnein. Jos ”päähän potkittu” ei osannut ja syntyi vielä lapsia, niin ei ollut varaa omaan asuntoon – ainoa mikä kertyi oli velka. Ilman vakuuksia ei juurikaan saatu lainoja. Ei ollut äitiys- saati isyyslomia, päiväkoteja ym. ym. Mutta rahaa kului ja aina hinnat nousivat. Palkkojakin korotettiin, mutta ostovoima ei kasvanut. Selviytymiskeinot, joita suurehko osa ”päähän potkituista” tuolloin käytti, olivat tuplatyöt ja ilta- tai yölukemiset paremman ansion toivossa. Näin, eli tekemällä, luotiin se varallisuus, jonka osa ”päähän potkituista” menetti 90-luvun pankkiseikkailuissa tai työttömyydessä, sillä olihan pankkien saatava velkansa takaisin koronkoroin. Jos kuitenkin joku ”päähän potkittu” onnistui säilyttämään aiemmin hankkimaansa omaisuutta 90-luvulle asti, puolittui se viimeistään avioerossa.

2000 luvun alussa suurin osa ”päähän potkituista” on siirtynyt tai siirtymässä eläkkeelle. Ja sitten seuraavat potkut osuvat päähän. Valtaa pitävät hoitavat nyt suuressa viisaudessaan maahan inflaation ja palkankorotusten avulla asiat niin että ”päähän potkitut” ovat taas maksumiehinä. Eläkkeiden indeksikorotukset laahaavat perässä ja merkitsevät ”päähän potkituille” hitaammin nousevaa ostovoimaa ja reaaliarvoja pienempiä ostovoima-arvoja. Suhteellisesti ”päähän potkitut” köyhtyvät ja köyhtyvät ja köyhtyvät. Seuraus on, että sekin vähäinen omaisuus, jota ”päähän potkitut” ovat ehkä sittenkin onnistuneet säilyttämään on realisoitava tavalla tai toisella, ihan vaan elämiseen.

60+joukolle onnellinen loppu vai viimeinen onnettomuus?

60+ ostovoima tulee säilyttää! Tarina kertoo keskelle Saharaa joutuneelle joukolle huonona uutisena sen että vesi ja ruoka olivat loppu ja hyvänä uutisena sen että lämmitykseen käytettävää kamelin lantaa oli jäljellä riittävästi. Tässäkin asiassa kamelin lantaa (eläkkeiden maksuvaraa) on kyllä riittävästi koska nuorempi nykypolvi on jo menettänyt pitkän elämän mahdollisuuden. Tämä selviää yksinkertaisella vertailulla kuntoiluun, ruokailuun, rahan käyttöön, ansaitsemiseen jne.

1938-48 syntyneistä on jäänyt eloon vain ”sitkein” joukko – heikot menehtyivät matkan varrella. 50 ja 60-luvuilla hiihdettiin, käveltiin tai pyöräiltiin - eli kuntoiltiin, niin kuin nykyisin sanottaisi. Ruokana oli suomalainen perusruoka, joka kuulemma on hampurilaisia ja pizzoja terveellisempää. Nykyinen ”pullamössö-polvi” menettää terveytensä ja muodostuu terveydenhoidon rasitteeksi. Tämän todistakoon kaksi tosiasiaa;  1. 50 ja 60-luvuilla melkein ukko kuin ukko selvitti intin Cooper- testit kevyesti, kun taas 80-luvulta lähtien aina heikommin ja heikommin ja

  2. 60-70-luvuista lähtien on - sukupuolesta riippumatta - keskipaino kasvanut .Seuraus tästä on se, että 60+ tulee olemaan Suomen viimeinen kuntonsa säilyttänyt ikäpolvi. Sukupolvesta, joka on suurin tulee siksi myös pitkäikäisin koko Suomen historiassa. Jatkuvasti laskeneen syntyvyyden vuoksi väestömme toki pienenee. Mutta myös 60+ joukko pienenee, ihan vaan ikänsä vuoksi. Ansiotason noususta johtuen tulee siksi tulevaisuudessa olemaan suuremmat eläkemaksuvarat ja suhteellisesti nopeammin pienenevälle joukolle.

Nykylaskelmat eläkkeiden riittävyydestä perustuvat osaltaan historialliseen keskimääräisen eliniän kasvuun – jota edellä mainitulla perusteella ei siis enää tapahdu. Eläkeverotusta tulisikin laskea asteittain niin, että 60+ ikäpolven käytettävissä oleva tulotaso olisi ansiotyön ostovoimaan nähden ”riittävä”. Tämä lisäisi kotimaista kulutusta, loisi taloudellista kasvua ja parantaisi työllisyyttä.

Tähän kehitykseen liittyy ajankohtaisena ja keskeisenä julkisena ongelmana terveydenhoito. Sen yksityistäminen suurimmilta osiltaan ja julkishallinnon ostopalveluiden laajamittainen käyttö on järkevin tulevaisuuden ratkaisu. Jos eläkkeet ovat kunnollisia voi osa 60+ joukosta maksaa yksityisistä palveluista ja osa 60+ joukosta osan alati kasvista julkisista ”hyvinvointipalveluista”, jotka on myös hinnoiteltu oikein. Näin säilytetään sekä palkansaajien että eläkeläisten ostovoima.

Liiallinen, ylimitoitettu julkinen hallinto on jo luonut itse itseään ruokkivan kasvavan poliittisen painolastin, jonka ”palveluita” kansantalous ei kestä. Tämä ei koske vain nykyhetkeä tai vain terveydenhoitoa, joka on vain yksi akuuteista esimerkeistä. Itse itseään ruokkiva politiikka, julkinen hallinto ja sen kanssa symbioosissa elävä ammattiyhdistysliike sekä liian suureksi kasvaneet yritykset ja eri edunvalvontaliitot muodostavat sisäsiittoisen, hyvin juotetun median ruokkimana, taloudellisten etuuksien valtapiirin. Se on aina valmis rahoittamaan oman olemassaolonsa, jossa kasvun ja talouden maksumiehenä ovat 60+ joukot. Positiiviseen kehitykseen tarvitaan luovaa tuhoa. Eteenkin pieni maa tarvitsee sitä. (Ks. esim. Google/Shumpeter).

Nimimerkki:

Pitkän linjan mies

Näin kirjoitti ystäväni, kolme vuotta sitten. Ja hyvin kirjoitti.


Linkki alkuperäiseen kirjoitukseen tässä.

Kun nykyisin puhutaan siitä ongelmasta, jonka Suuret Ikäluokat kuulemma aiheuttavat nuoremmille, on syytä tarkastella myös asioita monilta puolilta. Myös tältä. Ja koska lähimuisti alkaa yhä useammin meillä ihmisillä pettää ja muuttua toiveuneksi ja itsepetokseksi lienee kertaus paikallaan.

28 kommenttia:

GranpaIgor kirjoitti...

Taitettu eläkeindeksi turvannee juuri ja juuri keskimääräisen ostovoiman mutta suhteessa työssäkäyvään väestönosaan tulee tapahtumaan eläkeläisten suhteellista kurjistumista.

Olettaen tietenkin että tuottavuus nousee ja työssäkäyvien ansiotaso kasvaa enemmän kuin kustannustaso eli että työssäkäyvän väeston reaalinen elintaso koko ajan nousee.

Näin ollen eläkeläisten elintaso pysyy sillä tasolla jolle se jämähti heidän jäädessään eläkkeelle.

eekki kirjoitti...

Näkyy hyvin kestävän aikaa tuo Hakin kirjoitus. Ja kommentitkin!

Kuitenkin yksi kriittinen kommentti:

Kyllä keskimääräisesti elinikä tietääkseni kasvaa edelleen.
Yksi lisävuosi aina kymmenessä vuodessa on nyrkkisääntö tälle
tosiasialle. Eri asia on tietty se, mitenkä hyvin kerättävä
eläkerahoituspotti muuten riittää.

Satunnainen raportoija kirjoitti...

Päähän potkitun ikäluokan edustajana voin vain todeta, että meitä heidän jälkeläisiään eli pätkätyöikäluokan edustajia on aivan liian vähän kustantamaan päähän potkituille heidän havittelemaansa elintasoa. Syy on ennätyksellisen laiskasti lisääntyneen päähän potkitun ikäluokan, ja jokainen heistä, joka yrittää panna sitä(kin) meidän syyksemme kasvattaa vain haluani alkaa julistaa, että päähän potkitun ikäluokan aktiivisimmat ruikuttajat pitäisi yksinkertaisesti pumpata täyteen rauhoittavia ja unohtaa lopullisesti. Myös turpaan vetäminen on käynyt mielessä.

hakki kirjoitti...

eekki

Kyseisen artikkelin on kirjoittanut Pitkän linjan mies, en minä. Mielestäni siinä kuitenkin on sellaisia hyviä elementtejä ettei sen pidä antaa vaipua unohduksen suohon. Aina välillä on tällaisiinkin aatoksiin syytä palata.

hakki kirjoitti...

Satunnainen raportoija

Ilmaisit näkökantasi voimalla. Peräti kahdesti. Jäi kyllä vähän epäselväksi kumpaan porukkaan kuulut. Ja ketä haluat vetää turpaan.

Tobe kirjoitti...

Hyvä kirjoitus kuin mikä!
Totta joka sentti.Ainoa vika on se, ettei Osku Pajamäki koskaan ole sitä lukenut.Ainakaan hän ei luettua ymmärtänyt.
Ahneitahan ne oli suuret ikäluokat.Työlle ahneita pienellä palkalla.

Tobe kirjoitti...

"Liiallinen, ylimitoitettu julkinen hallinto on jo luonut itse itseään ruokkivan kasvavan poliittisen painolastin, jonka ”palveluita” kansantalous ei kestä"

Ylläolevassa lauseessa on oikeastaan kaikki se miksi täällä ihmisten kirjoittelua kommentoin.Kiitos lauseesta.

hakki kirjoitti...

OrNot

Tuo lause on kieltämättä yksi kirjoituksen helmistä.


PS.

Luuletko aikuisen oikeasti, että Kiviniemi, Katainen, Sinnemäki ja Walliin poikkeaisivat tuossa vertailussa yhtään edukseen?

juhamatti kirjoitti...

Totta joka sana. Vaikka kuulunkin 50-luvun alussa syntyneisiin, samaistun kyllä vahvasti noihin "päähän potkittuihin" ikäluokkiin. Heti perässä tulijoilla ei juuri
helpompaa ollut.

Yleisesti ottaen sen ajan kasvatit totutettiin tekemään työtä, vain työllä ja opis-
kelulla oli mahdollista jotain saavuttaa. Se totuus ei miksikään muutu.

Raskaan työrupeaman tehneet ovat eläkkeensä ansainneet.
Puhutaan eliniän ennusteen noususta kuin se olisi jokin automaatti. Uskallan epäillä,
että mainitut ikäluokat ovat ne pisimpään elävät, tulevat polvet sortuvat liikkumattomuutensa vuoksi diabeteksen ym. kroonisten sairauksien vuoksi aiemmin
hautaan. Kuten kirjoittaja mainitsi Gooper- testin, juoksi ukko kuin ukko 1970-
luvun alun Rauk.ssa päälle 3 tonnin tuloksia. Silloin Suomenraskas oli vielä sotakoulu. Nyky armeijassa ei kuulemma saa enää siirtyä juosten, ettei vaan tule
vammoja ja keskeytetä palvelusta.

Kirjoituksen viimeinen kappale ei aiheuta vastaväitteitä, totean kuten ennenkin, että
tarvitseeko 5,5 milj. kansa, jota käytännössä elättää 2 milj. julkisen sektorin,
joka on mitoitettu yli 20 milj. kansalaiselle.

Satunnainen raportoija kirjoitti...

Hakki

Opera Mini ja tämä blogipalvelu eivät nähtävästi sovi yhteen, mutta olen kuunnellut suurien marttyyri-ikäluokkien narinoita jo 37 vuotta, joten en pidä vahinkona jos joku lukee komenttini kahteen kertaan. Enemmän tautologiaa suuret marttyyri-ikäluokat tuottavat.

Jostain syystä sodan rintamalla kokeneet ja pula-aikaan perhettä elättäneet ikäluokat narisevat paljon vähemmän kuin nämä herrantertut.

hakki kirjoitti...

Satunnainen raportoija

Kun jokaisella on oikeus mielipiteeseensä ja sen ilmaisee, saattaa joskus löytyy totuus.


PS.

Marttyyri-ikäluokka.
Enpä ole tuota ennen kuullutkaan.

Tobe kirjoitti...

Suurten ikäluokkien dementia on alkanut.Onneksi, koska suurilla ikäluokilla on kokemusta todella alhaisesta elintasosta ja kyvystä mukautua helposti 10% alennuksiin eläkkeissä ja 10% korotuksiin veroissa.Nuorilta odotetaan nyt malttia vaurastua.Nuorenparin ensikoti voisi olla hellahuone tai niissä porvaripiireissä oikea yksiö.Siinä se perhe sitten ponnistelee yhteisen hyvän puolesta.
Hienoa että VM esittää madonluvut ennen vaaleja, että pysyy jutut asiassa eikä arvoissa.

hakki kirjoitti...

OrNot

Ja olihan sekä meillä, Suomen suurimmalla ikäluokalla, laukkaavan inflaation lisäksi muitakin suuria ilonaiheita. Kuten säännöllisesti toistuva ja vaihtoehdoton D-vitamiinin ottaminen, josta jälkeenkin päin vielä kiitokset punamullalle ja AY- sekä MTK-liikkeille.


PS.

Sallinet, että VMn toimenpiteen hienoudesta, hänen oltua 3 vuotta saman asian osalta täysin vastaantulija, olen ehdottomasti eri mieltä. Eikä siihen riitä vastineeksi edes ajatus "Parempi myöhään kun ei milloinkaan. Vessan pönttöön moinen fantsu joutaisi.

Satunnainen raportoija kirjoitti...

Hakki

Mielestäni suurien ikäluokkien kehno lisääntymisinto on jäänyt liian vähälle huomiolle, kuten myös syyllisien into korjata sen haitalliset vaikutukset huoltosuhteeseen aidossa 60-lukulaisessa äärivasemmistolaisessa hengessä, joka aikoinaan nosti Kuuban vallankumouksen marttyyrisankariksi Guevaran, argentiinalaisen bolshevikin, joka oli aivan liian verenhimoinen kovan linjan kannattaja kuubalaisille mensevikeille.

Nyt meille ollaan haalimassa tulevaa työvoimapulaa paikkaamaan mm. eteläsomalialaisia, jotka eivät ole parantaneet huoltosuhdetta missään muuallakaan vaan päin vastoin heikentäneet sitä kaikkialla. Heitä otetaan tänne pakolaisstatuksella, vaikkeivät he täytä YK:n määritelmää humanitäärisille pakolaisille eikä henkilöllisyydestäkään ole usein tarkempaa tietoa.
Oikeitakin humanitäärisiä pakolaisia on maailma väärällään, mutta heillä ei tunnu olevan mitään väliä. Ilmeisesti he eivät kitise tarpeeksi rasismista ja vaadi lisää yhteiskunnan tukia ja erityisasemaa ihmisoikeuksia polkevalle kulttuurilleen.

Maahanmuuttajien työllisyysasteista näkee, että ylivoimaisesti parhaita huoltosuhten parantajia ovat kenialaiset eikä nigerialaisienkaan kakkosija ole huono saavutus, mutta 60-lukulaisia he eivät kiinnosta. Ei, me tarvitsemme lisää niihin maahanmuuttajaryhmiin kuuluvia, joilla on huonoimmat työllisyysasteet.

Rasistiksi leimautumisen uhallakin kysyn kuka tämän pelleilyn kustannukset
lopulta maksaa? Kiinnostaisi myös tietää mitä kaikkea meidän on yksityistettävä, jotta IMF järkkäisi meille tarpeeksi lainaa?

hakki kirjoitti...

Satunnainen raportoija

Vai siitä se kenkä puristaa.

Mielestäni somaleja, nigerialaisia, vietnamilaisia, irakilaisia, afgaaneja, venäläisiä, virolaisia... ei oikein sovi syyllistää siitä, että meidän politbyroratiamme ei osaa eikä halua noudattaa kansakunnan kantokyvyn mukaista maahanmuuttopolitiikkaa. (Huom. En kirjoittanut pakolaispolitiikkaa.) Lisäksi heitä ei pidä syyllistää siitä, että he eivät työllisty yhtä hyvin kuin valtaväestö, joka sekin työllistyy luvattoman huonosti, varmaan työvoimapulan pelossa. Missä määrin asiaan vaikuttavat virkamiesten ja yrittäjien ennakkoluulot ja suoranainen rasismi, lienee kunkin meistä itse arvioitava?

Ehkä jossain vaiheessa näiden vihersosialisti-tyttöjen arvomaailman maailmoja syleilevä ihanuus on ohittanut terveen järjen vaatimukset? Vai ehkä he matematiikka opiskellessaan eivät vielä olleet kuulleet mitään PISA-tutkimuksista? Vai olisiko niin, että vasta näiden 60+ sukupolven lapset ovat tehneet ne oleskelulupapäätökset?

Oletko muuten koskaan miettinyt muna-kana syndroomaa?

Sen kyllä tiedän kuka tämän pelleilyksi kutsumasi maksaa, veronmaksajat. Jos hyvin käy me suomalaiset veronmaksajat, jos vähän huonommin IMF maiden veronmaksajat.

PS.

Oman tehtäväni kansakunnan väestönkasvun lisääjänä katson 4 lapsella ainakin täyttäneeni.

Satunnainen raportoija kirjoitti...

Eivät minunkaan vanhempani lapsettomia ole, mutta keskimäärin suuret ikäluokat ovat ampuneet harvinaisen paljon räkäpäitä.


Miten niin emme voi syyllistää maahanmuuttajia jos he sopeutuvat tänne huonosti? Samat viranomaiset heitä kaikkia tänne kotouttavat ja samoja suomalaisia he kohtaavat arkielämässä, mutta silti erot ovat valtavia.

Kaikissa kulttuureissa ei vain pyritä kaikkia hyödyttävään yhtenäiseen yhteiskuntaan vaan joissakin eristäydytään sisäsiittoisiin kuppikuntiin (heimoihin, klaaneihin tms.) ja yritetään päästä elämään muiden kustannuksella. Googlaa vaikka etelä- ja pohjoissomalialaisien eroja jos et usko. Jälkimmäisien täällä oloa tuskin huomasi edellisien sopeutumisongelmien takia, ja sitten he lähtivät pois.


Ps. Koeta edes päästä eroon suurille ikäluokille tyypillisestä natsit vastaan kommarit -ajattelutavasta. Me teidän jälkeläisenne yritämme erottaa järjen hevonpaskasta, joten vuoropuhelua ei synny kaikista aiheista jos kuusikymppiset yrittävät hahmottaa kaiken kylmänä sotana.

Satunnainen raportoija kirjoitti...

Hakki

Tuota maahanmuuttajien syyllistämistä et voinut poimia kirjoituksestani, koska sitä ei ollut siinä vaan keksit sen itse. Eli tarkkailehan itseäsi, saatat olla piilorasisti.

Anonyymi kirjoitti...

Mitä yritit satunnainen sanoa? Luetun ymmärtäminen oli ainakin minulle kovin vaikeaa.Suuret ikäluokat tuskin ajattelevat natsit vastaan kommarit, koska me tiedämme molemmat samaksi sakiksi.

hakki kirjoitti...

Satunnainen raportoija

Saatan olla moniakin asioita, miksei sitten mielestäsi vaikka piilorasisti?


"Miten niin emme voi syyllistää maahanmuuttajia jos he sopeutuvat tänne huonosti?" Kansakunnasta, kansalaisuudesta, ihonväristä, uskonnosta ja nenän väristäkin riippumatta, maahanmuuttajat sopeutuvat uuteen maahansa vaihtelevalla menestyksellä. Jotkut eivät sopeudu koskaan. Samoin taitaa olla tilanne myös klaanien ja kuppikuntien osalta mistä hyvänä esimerkkinä mm. Kanadan ja USAn suomalaisalueet? En oikein jaksa uskoa, että etelä-somaleissa on yhtään sen enemmän muiden kustannuksella elämään haluavia kuin muissakaan maahanmuuttajissa. Enkä oikein usko, että siitä asiasta kannattaa kovasti kättä vääntää tai hihojaan poltella? Joten eiköhän siltä osin lopetettaisi keskustelu tähän.

Natsit vastaan kommarit vastakkaisasetteluasi Suurten ikäluokkien tyypillisenä ajattelutapana, en kyllä minäkään ymmärrä. Mutta sen toki ymmärrän jos 70-luvulla syntynyt ajattelee mm. kylmästä sodasta eri lailla kun me. Mutta kaiken hahmottaminen Kylmän Sodan kautta tai Kylmänä Sotana panee minut kyllä ymmälleen tarkoituksestasi.

juhamatti kirjoitti...

No voihan jumankeera sanoi entinen pyykkimuija kun korista kuolleen sikiön löysi.
Lisääntymistaistoksiko tämä sukupolvien välinen kina menikin.

Myönnetään että 60- luvulla parhaassa kuteutumisiässä oli jo keksitty muitakin
ehkäisykeinoja kuin " ulos kiskaisu ja reisille heitto " Tuli markkinoille
E- pillerit. En olisi uskonut että joku löytää siitäkin aiheen syyllistämiseen,
jos ei halua jatkaa sitä ahtaasti asumista suuren lapsikatraan kanssa mihin itse
lapsena sai tottua. Että ei laitettu maailmaan tarpeeksi eläkkeiden maksajia,
paljonkohan niitä työttömiä oikein olisi jos jokainen olisi siittänyt sen 10 mukulaa.

hakki kirjoitti...

juhamatti

Niin se oli. Tulos tai ulos. ;-)

Satunnainen raportoija kirjoitti...

hakki

Kyllä sinulla on jäänyt kylmä sota päälle. Me emme enää elä polarisoituneessa maailmassa, jossa on kaksi toisistaan selvästi erottuvaa leiriä ja media kertoo millaisia ne ovat.

90-luvun somalivastaisuus oli sitä, että Arska sanoi kännipäissään Peralle, että sossu ostaa somaleille Mersuja, ja Pera puolestaan kertoi saman muutamalle sänkitukkaiselle vatipäälle.

2010-luvun somalivastaisuus on sitä, että rodun ja uskonnon puolesta kirjava kategoria ihmisiä nimeltään "suomalaiset veronmaksajat" on pannut merkille, että jotkut Etelä-Somalian sankarit ovat kärsineet täällä ennakkoluuloista ja rasismista jo yli 20 vuotta, vaikka sinä aikana tänne on tullut väkeä paljon muualtakin eikä sopeutumisessa ole ilmennyt vastaavia ongelmia, vaikka ihossa olisi paljon enemmän pigmenttiä tai uskonto sattuisi olemaan Islam.

Afrikasta ja Lähi-Idästä tulleet suomalaiset veronmaksajat eivät ole yhtään valkonaamaisia fenno-ugreja innostuneempia saamaan elätettäväkseen vieläkin enemmän syrjinnän kohtaamiseen erikoistuneita eteläsomaleja, joten tilanteessa ei enää ole todellisia aineksia median vaalimalle käsitykselle somaleista rasismin uhreina. Kyllä tässä on kyse liian suurista kulttuurieroista eli siitä,e ttä työntekoa arvostavaan yhteiskuntaan haalitaan väkeä, jolla on aika lailla samanlaiset arvot kuin mustalaisilla.

Satunnainen raportoija kirjoitti...

Tuolla on vielä Wikileaksin paljastus Ruotsin tilanteesta

http://www.thelocal.se/30740/20101210/

hakki kirjoitti...

Satunnainen raportoija

Minulla on varaa antaa periksi. Varmasti olet oikeassa. Eiköhän lopeteta tähän?

Ptkän linjan mies kirjoitti...

Turpaanvetäjälle tiedoksi että 70- on kokemusten lähtökohta. Kyllä suoranaista nälkää oli 40-luku, eikä 50-lukukaan ihan herkkua ollut. Pussihousuissa ja vintofkaa kantaen meni inttikin - jopa Haminaa myöden. Tilastollsesti olen itse vain hieman tuosta ainoasta tuottavuuden lajista jäljessä. Isäni hoiti asian omalta kohdaltani kun sai sukset jalastaan. Muita ei sitten ollut varaa tuottaa. Olen koko ajan puhunut suhteellisuudesta. Se taitaa olla tuntematon käsite. Selvennän sitä esimerkillä. Jos turpaanvetäjän nenä on kiinni omassa istumapuolessani, niin molemmilla on nenä p..ssä, mutta suhteellisesti ottaen turpaanvetäjällä on huonompi olo. :-)

Tobe kirjoitti...

Olen havainnut että suuria ikäluokkia moititaan, koska niillä on paljon poliittista valtaa. Niinhän se demokratiassa menee, että jos on paljon porukkaa on myös ääniä. Ahdistuneet nuoremmat unohtavat jatkuvasti kuinka helpoksi maailma on muuttunut. Tuli Peruskoulut joissa ei jäänyt edes luokalleen.Ei ollut 45 oppilaan luokkia.Ei ollut keväällä tilannetta missä puolet jäi suoraan ja lopuille ehtoja.Hyvin harva edes kuvitteli opiskelevansa pidempään kuin ylioppilaaksi, koska sekin jo maksoi rahaa jota vanhemmilla ei ollut.Ruumiillinen kuritus oli kouluissakin itsestäänselvyys.Kukaan ei ahdistunut tai sitten me kaikki olimme ahdistuneita.
Kesällä piti mennä töihin ja maksaa kotiin ns. ruokarahaa, koska joutilaana ei saanut olla.Todella vanha äitini ei varmaan ymmärtäisi nykymaailmaa missä ihminen voi maata päivät ja roikkua yöt joissain höpinöissä ruudun kanssa.En edes yritä selittää.
Unohdin sanoa ettei silloin ollut edes minimipalkkaa, koska eihän nuori osaa mitään josta pitäisi oikea palkka maksaa.
Tästä on vissiin puhuttu jo niin paljon ettei minulla ole enempää.Jostain pitäisi saada valoa nuorison otsalohkoon jotta osaisivat nauttia mahdollisuuksistaan.Apropos.Muuten...nuorisotyöttömyys katoaisi kuin sukset alta alamäessä, jos työtä saisi teettää samoilla ehdoilla kun vaikkapa 60 luvulla.Sitä en todella kaipaa, mutta joskus kaipaisi myötäelämisen kykyä.

Pitkän linjan mies kirjoitti...

Or not! (Käytän Hakin tervehdystä)

Kiitän kommentistasi - samat on kokemukset! En valmistunut ylioppilaaksi. Luokalle jäi monet - joku monta kertaa. Silloin se MAKSOI - vanhemmille ja pienistä ansioista. TYÖN ohessa (lähinnä öisin) opiskeltiin. Kansakoulun johtajaopettaja sanoi suuressa viisaudessaan: "On ihme että tyhmä(synonyymi vähävaraiselle??)pääsee oppikouluun." Tästä asiantuntijalausunnosta olen kiitollinen niin opettajille, opetuslaitokselle kuin myös "maailman parhalle",PIS-A,opetukselle.)

Vuosien ponnistelujen pontimena oli usko, että epäinhimillisesti töitä paiskien, oppien, opiskellen ja osaten pääsee päämäärään - niin siihen myös pääsee. Se toteutui. "Päähän potkittuna" pääsi ansaitulle eläkkeelle TYÖSTÄ ja TYÖTÄ tehnenä. Tajuan että tätä yksinkertaista asiaa ei voi opettaa. Se on koettava.

Politiikka ja valta, joka ei perustu tietoon ja taitoon - on inhottavaa. Politiikka uskona tai uskontona ei ole työtä. Se on besservissereiden sairaus, joka johtaa mihin tahansa. Ideologiani ei ole kategorisoitavissa. Arvostan työtä, liberalismia ja vapaata yksilöajattelua. Pääomani on oma pääni. En pidä turpiin ottamisesta, enkä antamisesta. Koskela Suomesta söi rautaa ja p--si kettinkiä. Sitä arvostan.

hakki kirjoitti...

Ei valtaa anneta, se otetaan. Ei sitä annettu edes niille harvoille suurien ikäluokkien edustajille, jotka sen saivat. Kyllä he sen itse ottivat. Suurin osa meistä ei ottanut. Jotkut eivät onnistuneet ottamaan. Se aika on jo auttamattomasti takana. Valta on jo aikaa sitten siirtynyt nuoremmille, joitakin Eduskunnan ja valtionhallinnon kalkkiksia lukuun ottamatta.

Eikä heillä alun perinkään ollut substanssia aikuisten ihmisten arkipäivästä. Pelkkä vallan himo. Sen vallan tuloksia nautimme nykyään.