keskiviikko 8. joulukuuta 2010

Kataisen kantista ja sisäpolitiikan hajusta. Tarvitaan vaihtoehto B.

Missä ihmeen maassa tämän maailman Jorma Pöysät oikein ovat eläneet? Ilmeisesti heille havainto puolueiden prioriteeteista on todella tullut hoksaamatta & yllätyksenä? Sillä arvioidessaan Kataisen kantin kestävyyttä on lähtökohtana, että vaalien alla ”ennen vastuuta Suomessa kantaneet suuret puolueet" eivät aiemmin olisi "antaneet poliittisen taktikoinnin värittää kannanottojaan tai jopa suunnata päätöksiään rahaliiton pelastustoimista.”


Perinteisesti omaan ja oman porukan etujen vaalimiseen on keskittynyt Maalaisliitto ja sen perinnejärjestöt kepua myöten. Vaaran vuosien muutettua muotoaan 1956, alkoivat demarit samanlaisen saalistuksen. Aihetta ehkä olikin, koska erityisesti valtionhallinto oli pitkälti muiden hallussa eikä heidän edustamansa ajatusmaailma juurikaan siellä edustettuna. Mutta aivan samalla tavalla kuin kepuleilla, kansakunnan kannalta överiksi meni. Jo aikaa siiten.


Kokiksilla ei pitkään ollut mahdollisuutta, koska vallanpitäjä piti heitä ulkopoliittisesti epäluotettavana ja sisäpoliittisesti vaarallisena kilpailijana. Mutta ei heillä samanlaista tarvettakaan ollut. Valtionhallinnossa, elinkeinoelämässä ja suurien maa- ja metsätilojen omistajina heidän vaikutusvaltansa ylitti puolueen poliittisen painoarvon. Vasta Harri Holkerin hallitun rakennemuutoshallituksen jälkeen puolueen kauppakamariliiga on ymmärtänyt poliittisen vallan merkityksen ja mahdollisuudet omaa etua ajettaessa.


Suomalainen politiikka, erityisesti kolmen (ilmeisesti kohta entisen) suuren puolueen harjoittama etujärjestöpolitiikka on poistanut niiltä yhteiskuntamoraalin ja kansalaisten antaman poliittisen valtuutuksen eettisen perustan. Yleisten ja yhteisten asioitten hoitaminen on väistynyt omien ja oman porukan lisäetujen havittelun tieltä. Ideologian huomioonotto yhteiskunnallisessa päätöksenteossa sen aidon painoarvon mukaan on väistynyt puoluepoliittisen valtamonopoolin kasvattamistavoitteeksi. Siinä ei kansalaisten asioiden hoitamiselle jää tilaa.


Sinänsä Pöysän havaintoihin maailman ja erityisesti Euroopan talouden tilanteesta on helppo yhtyä. Samoin visioon mahdollisen vielä pitkittyvän ja laajenevan kriisin seurauksista eurooppalaisille valtioille. Ja kun edellä kuvatunlainen poliittisen moraalin vaje vaivaa jo ilmeisesti kaikkia EU-valtioita olisi todella toivottavaa, että edes Suomessa joku porukka olisi kunnon esikuntatyön periaatteiden mukaisesti valmistellut B-vaihtoehdon. Ei yksin teoreettisena mallina vaan yksilöitynä toimenpideohjelmana, joka on otettavissa välittömästi käyttöön kun tarve ilmaantuu. Ettei taas sitten ensin kuluteta kolmea vuotta uusien vaalien odotteluun ja aleta taivastella ”Miten tässä näin kävi?”, "Kuka on syyllinen?" ja ”Mitä nyt pitäisi tehdä?” Vaan eppäilenpä.


Vielä tuohon artikkeliin Kataisen kantista. Se lähtee ajatuksesta, että Katainen ja Kiviniemi kantaisivat taakkaa. Ehkä oikeasti heidän pitäisi se ymmärtää? Mutta, että he sen itse tajuaisivat, siihen ainakaan minä en usko, sanovatpa he sitten muistelmissaan ihan mitä tahansa. He edustavat sitä puoluepoliittisten uraohjusten sukupolvea jolle vastuu on käsitteellinen relikki.


 


 


PS.


Koska Kauppalehden blogipalstan pitäjät haluavat rajoittaa kansalaisten sananvapautta edellyttämällä oman nimen käyttöä, joudun kommentoimaan mielenkiintoista kirjoitusta omassa blogissani.

10 kommenttia:

Tobe kirjoitti...

Olemme saaneet nauttia SDP:n johtamasta Suomesta vuosikymmeniä.Kohta 30 vuotta demaripressaa on nautittuna.Virkakoneisto on täynnä Demareita.Keskustan valta on vielä pidempää ja kestänyt lähes koko sodanjälkeisen ajan.Näillä kummallakaan ei pitäisi olla siis valittamista.Valtaa on ja omat asiat on hoidettu kuntoon.Jos joku nyt mättää se löytyy kyllä omien paperien joukosta sekin päätös.Kokkarit vasta harjoittelevat vallassaoloa.Perusporvarit tyytyivät kohtaloonsa ulkopoliittisessa paitsiossa ja elivät hiljaa talouselämän tarjoamissa mahdollisuuksissa.Nyt kun korttitalot kaatuu se onkin Kokkarien syy.Tämä itsensä puhdistaminen on ärsyttävin piirre noissa kahdessa ensin mainutussa poppoossa.Kokkarit ovat toki ryvettyneet nopeasti ja talon tavoille opineina toimivat aivan samoin kuin muutkin pelurit.Jotain muuta tarttis saada.Kanava puuttuu ja tuskainen kansa äänstää Soinia.
Voi olla hyväkin keino?Hirmuinen määrä tuttujani on aivan tosissaan ja tuohduksissaan tekemässä Soinipolkua.Ihan kiusan vuoksi jos ei muuten.Ääni Persuille on parempi kuin ääni Aku Ankalle.Molempien ehdokkaiden arvomaailma on sama.
Akulta vain puuttuu se Roope setä, joka istuksii RKP:n pöydissä.Vaalit eeivät kuulemma saaa olla pääministerivaalit sanoo Heinäluoma? Omituinen lause.Eikö kansalle edes kerrota kuka olisi se mahdollinen pääpiru?Onneksi se ei ole totta.Tenteissä näemme kuka meille voisi olla se paras huonoista.Kenen puntti tutisee ja helma hulmuaa.

hakki kirjoitti...

OrNot

Todella. 30 vuotta demaripressaa. Mutta edes jossain määrin, tosin laihasti lohduttaa, että kolme eri henkilöä. Kolme eri uutta mahdollisuutta. Ei yhtä Isäksi Aurinkoiseksi ylennettyä. Eiköhän tämä jo riittäisi?

Kuten tiedät, olen kanssasi eri mieltä siitä, kumpi on parempi ehdokas, kuka tahansa persu vai JOKU MUU. Molempien arvomaailma kun on täysin eri. Ääni persuille on yksi uusi napinpainajain porukka rakentamassa itselleen ja porukalleen suojatyöpaikkoja, kylpylöitä, nuoriso- vanhus- ja vammaisjärjestöjä. Jos edes purkaisivat entisten, vaan sitä eivät suin surminkaan tee. Ja tämä siis olisi pienempi paha porukan aikaansaannosten tulevaisuusvisioista.

Jälkimmäisen ehdokkaan massiivinen äänivoitto puhdistaisi rakenteet kerralla. Fear is the Key. Saattaisi olla mahdollista jopa se, että veronmaksajain elättämästä politbyrokratiasta kasvaisi taas kansalaisten parlamentaarinen demokratia. Mutta ehkä se olisi jo liikaa toivottu?

joku vaan ei muu kirjoitti...

Miksi äänestää vastentahtoisesti vanhoja puolueita tai protestiksi persuja.
Tai käydä kirjoittamassa äänestyslippuun JOKUMUU.

On olemassa oikeakin vaihtoehto, oikea muutos nykyiselle menolle: Muutos 2011 rp.

hakki kirjoitti...

joku vaan ei muu

Unohda koko juttu.

Tobe kirjoitti...

Olen täysin samaa mieltä JOKU MUU:sta.Mutta se ei johda edes protestiin.Se ei ylitä edes paikallislehtien uutiskynnystä.
Lehdet ovat täynnä seksikkäämpiä asioita kuten Vanhasen naishuolet ja Vihreiden leijonavaakuna.
Kun mietin miten kiltti ajatus on pudottaa uurnaan sanat JOKU MUU tulen samalla ajatelleeksi miten muualla?Historia?
Vallankumoukset ja muutokset ovat aina vaatineet väkivaltaa.Meillä syrjäytyneet onneksi vain syrjäytyvät narkomaaneiksi, juopoiksi, keppanabaarien filosofiaringeiksi.Meillä koko masentuneiden armeija saa olla siellä marginaalissa masentuneena käsi nyrkissä.
Jossain kohtaa tätä demokratian kriisiä heistä löytyy uusia Baader Meinhof kaadereita joiden kohteena voikin olla ihan muut kuin pankinjohtajat.Vapise kansanedustaja puolueeseen ja väriin katsomatta.Kannattaa muuten lukea aiheesta.
Katriina Lehto /Ulrike Meinhof /Gummerus 2007.Lainaan Meinhofia:" Protesti tarkoittaa, että sanon, tämä ja tämä ei sovi minulle.Vastarinta tarkoittaa, että pidän huolen siitä, ettei se mikä ei minulle sovi, enää tapahdu!"
Hulluus saattaa tarttua ja siihen paras vastalääke on hyvä esimerkki ja korkeampi moraali jopa kansanedustajilla.
Ei ihme, että Niinistö on niin suosittu.Ainoa joka edes kehtaa sanoa ettei tämä peli vetele.Ei oppositio ole vapaa vastuusta.Ei muutama vuosi poissa vallan kammareista heistä vapaita tee.

hakki kirjoitti...

OrNot

Sinäpä kuvailit juuri syyn, miksi JOKU MUU on vastuullisen äänestäjän ainoa äänestysvaihtoehto.

Maailma on muuttunut, eikä vallankumouksen tarvitse välttämättä olla verinen. Itse asiassa tehokkaimmillaan vallankumous on silloin, kun se todella saa aikaan muutoksen, jotain uutta, ei vain vanhan kertausta jälleen kerran.

Se, että paikallislehdet eivät JOKU MUUsta ole kiinnostuneita johtuu siitä, ettei se ole ilmiö. Vielä. Ja on täysin mahdollista, ettei siitä koskaan ilmiötä tulekaan. Silti JOKU MUU on vastuullisen äänestäjän ainoa äänestysvaihtoehto. Mutta se toimii vain, jos riittävän moni toimii sen puolesta.

Tobe kirjoitti...

hakki...ehdotan seuraavaa.
Kiteytä JOKU MUU vaikkapa ensin muotoon JOTKUT MUUT, joka tarkoittaa että lupautuu äänestämään vain niitä jotka eivät nyt siellä eduskunnassa istu.Kun kansalaiset osaisivat rangaista niitä jotak juuri nyt sen kiron ansaitsevat, niin ehkäpä seuraava eduskunta olisi hiukan korkemmalla moraalilla varustettu.Ainakin naamat olis pääosin uusia.Lupaan äänestää JOTAIN MUUTA.
Menköön nykyiset niille itseluomilleen sopeutuseläkkeille vaikka alle 30 vuotiaina.

hakki kirjoitti...

OrNot

Ei se auta, että äänestetään joitain muita, eli lupaudutaan äänestämään vain sellaisia, jotka Eduskunnassa eivät vielä ole. Sellainen siirtymä ei ole mahdollinen, jossa valituksi ei tule riittävä määrä puolueen eliittiä. Siis mikään ei muutu.

Kaikki voi muuttua vain, jos valtuiltakin edustajilta viedään mandaatti edustaa kansaa. Ja siitä huolimatta, että valituiksi tulevat vain eniten ääniä saaneet puolueiden asettamat ehdokkaat, mandaatti menee taatusti jos esimerkiksi 10 % äänioikeutetuista palauttaa hylättävän äänestyslipun. 430.000 hylättyä ääntä nimittäin viestii puolueille täydellistä luottamuksen puutetta. Siihen todennäköisesti riittää jo puoletkin siitä.


PS.

Mutta saivathan he muistaakseni aikaan sen, että "koulutuksesta" tai "työvelvollisuudesta" kieltäytyvä nuori menettää työttömyysetunsa. Ehkä se tasapainottaa kansanedustajain uhrauksen rajoittaa "sopeutumiskorvausta" tulevilta edustajilt? Kuka sitä nyt itseltään etuja vähentäisi?

Tobe kirjoitti...

Tapaan tänään lounaalla 5 tuttua miestä.Kaikilla akateeminen loppututkinto tai vähintään insinööri jos sallitaan kevennys.
Vain kaksi heistä on työssä ja kolme ns. vapaalla etsien paikkaa missä osallistua taloustalkoisiin.Meriittejä olis vaikka kelle jakaa, mutta kun ei ole sitä yritystoimintaa vaikka joku nousuntapainen onkin jo meneillään.Eduskunta taas on pullollaan kokemattomia tai broilereina kannuksensa hankkineita edun jakajia.Luulenpa porukan olevan valmiita kyykyttämään jos joku sellaisen JONKUN MUUN kanavan tarjoaa.Äijät taitaa olla liian vanhoja aloittamaan yritystoimintaa ja vaarantamaaan koko elämänsä ansiot.
Nuoret pitäisi saada innostumaan ja luomaan uutta työtä.Poliitikot eivät sitä käskemällä luo.Päinvastoin.
Eduskunta on vain yksi AY-liikkeen haarakonttori.Jakoporukkaa...missä ne tuloporukat on?

hakki kirjoitti...

OrNot

Business-enkelien rooli ei ainakaan ole helppo. Juuri ne eduskunnan kokemattomat broilerit ja edunjakajat pitävät siitä kyllä huolen. Niin kauan kun sen sallimme. Ja ilman JOKU MUUn massiivista voittoa...mehän sallimme. Samalla sallimme myös nuorten syrjäyttämiseen johtavan politiikan ja synnytämme taas sen vanhan vientialamme; maastamuutto.

Missä tuloporukat? Fiksuimmat lienevät palmun alla, aurinkoa ja gin tonicia nauttimassa. ;-)