torstai 8. marraskuuta 2007

Välittämistä vai asiantuntija-apua?
8.11.2007 15.16 | hakki47 | Uutiset, Politiikka, Ihminen

Jokelan murhia ei olisi saanut tapahtua. Ei Myyrmannin itsemurhapommitustakaan. Ei Porvoon perhesurmaa. Eikä montaa muutakaan karmeata tapahtumaa tässä epätäydellisessä maailmassa. Mutta ne ovat tosia, faktoja.

Ja monet meistä kysyvät miksi ja miten ne voitaisi estää. Eikä kellään meistä ole sitä ainoaa oikeaa vastausta kumpaankaan kysymyksen. Kun sitä ei ole.

Paidassa luki: Humanity is overrated - Ihmisyys on yliarvostettua. Siitäkö tässä on kysymys? Vai siitä, että ihmisyys, välittäminen, vastuu itsestä ja muista on jätetty pelkästään ammattilaisille? Koko elinaikanani on hyvinvointivaltion kehittäminen ilmeisesti perustunut ajatukseen, että on yhteiskunnan asia huolehtia siitä, tästä tai tuosta. En jaksa uskoa, että syntyneen julkisen apparaatin rakentajillakaan olisi ollut mielessään tavoite, että sen tulisi korvata ihmisen välittäminen lähimmäisestään. Valitettavan usein siltä kuitenkin tuntuu. Puuttumattomuus, yksilöllisyys ja itsekkyys ovat saaneet hedelmällisen maaperän. Julkisen vallan asiantuntijoiksi palkatut hoitavat kaiken muun parhaiten.

Tuntuu siltä, että kukin meistä jaksaa enää välittää vain itsestään. Ei riitä aikaa. Ei puolisolle, lapsille ei vanhemmille eikä sukulaisille. Ei ystäville eikä lähimmäisille. Ja samalla ei aikaa kuitenkaan riitä edes itselle, eikä omalle ihmisyydelle.

Mikä meitä vaivaa?

Otan osaa lähimmäisten suruun.

Ei kommentteja: