sunnuntai 28. syyskuuta 2008

Väärä palokunta

28.9.2008 10.39 | hakki47 | Työelämä, Uutiset, Politiikka, Talous, Työ & bisnes

YK:n yleiskokouksessa Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov ehdottaa yhteiseurooppalaista huippukokousta luotettavan, yhteisen turvallisuusjärjestelmän luomiseksi Eurooppaan. Lavrovin mielestä Euroopan nykyiset turvallisuusrakenteet “eivät läpäise viimeaikaisten tapahtumien lujuuskoetta” viitaten viimekuisiin tapahtumiin Georgiassa. Siitä arviosta hyvin moni on samaa mieltä.

Itse ehdotus, vuoden 1975 ETYKin kaltainen huippukokous, tai oikeastaan prosessi joka johtaa jonkinlaisen uuden ETYJin syntymiseen ei pahalta kuulosta. Itse asiassa, viimeisten vuosien kehityksen perusteella sille saattaisi hyvin olla Euroopan turvallisuuspoliittinen tilaus. Sääli, että sen esitti Lavrov. Nyt ehdotus esiintyy jatkossa Venäjän aloitteena.

Raaka-aine ja energiakauppias Venäjä haluaa selvästi, ja ainakin kolmesta syystä, testata EUn ja NATOn ajattelua.

Georgia osoitti mitkä käytännön mahdollisuudet toisella mantereella sijaitsevalla isolla veljellä on auttaa tositilanteessa. Samalla Venäjä osoitti yksiselitteisen selvästi, missä määrin se haluaa rajoilleen uusia NATOn jäseniä. Venäjä on vahva nyt.

USAn maailmanhegemonia on kovaa vauhtia rapistumassa. Se ei voi olla heijastumatta Yhdysvaltain kykyyn, haluun ja uskottavuuteen Euroopan takuumiehenä. Ja toisaalta Euroopan valtioiden riippuvuus toisistaan (Venäjä mukaan luettuna) on edelleen koko ajan kasvamassa. Jos Venäjä ja EU löytäisivät yhteisen henkisen lähtökohdan ja keskinäisen luottamuksen, ne olisivat toistensa luontaiset partnerit.

Venäjän Kauko-Idässä asuu arviolta 6 – 10 miljoonaa henkilöä maan runsaan 140 miljoonan väestöstä. Siperian maantieteellinen koko ylittää USAn. Potentiaalisesti ”ehtymättömistä” raaka-ainevarannoista huolimatta se on Venäjän takapihaa, kehitysaluetta. Sinne eivät halua muut kuin kiinalaiset. Ja jos ensisijassa Japanilta (vajaat 130 miljoonaa) ja toissijaisesti Kiinalta (runsaat 1.300 miljoonaa) jotain puuttuu, se on hedelmällistä tilaa ja raaka-ainetta, energiaa.

Ja ennakkoluuloja meillä on kaikilla. Hesarin ulkopolitiikan neljän ensimmäisen keskustelun otsikot 28.08.2008:
Putin: Venäjä voi auttaa Venezuelaa ydinenergian kehittämisessä

Kysely: Venäjä koetaan Euroopassa uhkaavammaksi Georgian sodan jälkeen

Venäläisten länsivastaisuus jyrkkeni Georgian kriisin jälkeen

Venäjä vahvistaa ydinpelotettaan

Toivottavasti aloite johtaa keskusteluihin, joihin kaikki osapuolet (Ainakin Venäjä, EU ja NATO) voisivat ottaa osaa tasavertaisesta asemasta. Intressi on joka tapauksessa yhteinen.

Pysyvä linkki | 8 kommenttia »

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Möröt haistakaa vitut