26.9.2008 11.45 | hakki47 | Hyvinvointi, Raha & valta, Sijoittaminen, Työelämä, Politiikka, Talous, Varallisuuden hallinta, Johtaminen, Crises
Kansainväliset osake- ja rahoitusmarkkinat ovat muodostuneet isojen poikien uhkapeliksi. Reaalitaloudella, realismista puhumattakaan, ei siinä ole enää mitään roolia. Nyt jylläävät odotusarvot ja futuurit. Rahaa ei pelipöydällä näy, vain numeroita näyttöpäätteessä. Ja sillä mikä on yksikkönä - valuutat, osakkeet, kiinteistöt, raaka-aineet, ruoka, ihmiset, työpanos – ei ole väliä.
Tätä se globaali liberalistinen markkinatalous ilmeisesti käytännössä tarkoittaa. Ja peli jatkuu joko niin kauan, että joku voittaa kaiken tai niin kauan kuin sen annetaan jatkua. Uskoisin, että en ole ainoa markkinatalouden vakaa kannattaja, joka alkaa taipua ajatukseen, että jo riittää. Rajoittamattomien markkinoiden aika on saatava loppumaan.
Markkinat ovat ihmisen keksintö, eivät luonnonlaki. Ne ovat ihmisen kehittämä väline, eivät itsetarkoitus. Ensisijaisesti markkinoilla vaihdetaan tavaroita tai palveluja. Toissijaisesti niillä ehkä tullaan viihtymään, mm. pelaamalla. Nykymenolla vaihdannalla ei ole enää alkuperäistä välineellistä roolia. Ainakaan ihmisen hyvinvoinnin kannalta. Jäljellä on vain pelaaminen.
Ja pelaajina ei missään päin maailmaa ole asianomaisen maan väestön enemmistö. Hatusta reväistynä, kyse on aina korkeintaan väestön 1 prosentti. Aivan ilmeisesti he vievät ja loput 99 % maksaa viulut. Niin kävi Suomessa 1990-luvun alussa, Venäjällä 1990-luvun lopulla ja niin tulee ilmeisesti käymään monessa maassa myös nyt. Alkaen Yhdysvalloista.
Jaa. Ettäkö miksi tällainen tavallinen tossunkuluttaja miettii asioita, jotka viisaammat kyllä ottavat huomioon ja ratkaisevat parhaalla mahdollisella tavalla, sen 99 % kannalta? Siksi, koska ne eivät sitä tee. Eivät joko näe tai halua tai osaa. Ovat ehkä osa siitä yhdestä prosentista tai haluavat sinne. Siksi.
Jonkun on sanottava ruma sana niinkuin se on. Sillä keisarilla ei edelleenkään ole uusia vaatteita.
Kirjoitettu 26.8. klo 08.00. Ilmestyy ajastettuna.
Pysyvä linkki | 9 kommenttia »
perjantai 26. syyskuuta 2008
Rosvoritarit ja markkinatalous
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti