10.9.2008 20.12 | hakki47 | Raha & valta, Politiikka, Puolustaminen, Johtaminen
Terroristimin vastainen sota tulee äärimmäisen kalliiksi meille eurooppalaisille. Me olemme tottuneet siihen, että itsenäisen olemassaolomme viimeinen takuumies on USA. Konkreettisesti NATOn kautta. Mutta mitä tapahtuu silloin kun takuumies on impotetti? Tai muuten vaan haluton? (Ja jopa siihen voidaan joutua seuraavien presidentinvaalien jälkeen.)
Terrorinvastainen sota tulee äärimmäisen kalliiksi meille eurooppalaisille, koska “amerikkalaisille veronmaksajille se tulee kalliiksi, kongressin puolueeton budjettitoimisto CBO laskee. Tähän mennessä sotiminen Irakissa ja Afganistanissa on tullut maksamaan yhteensä 858 miljardia dollaria. Eli huomattavasti enemmän kuin Korean tai Vietnamin sodat. Irakin kulut ovat 80 %”, eli 686 miljardia dollaria.
“Terrorinvastainen sota alkoi vuonna 2001. Operaatio Afganistanissa käynnistyi pian syyskuun 11. päivän terrori-iskujen jälkeen; torstaina iskuista on kulunut tasan seitsemän vuotta.
USA hyökkäsi Irakiin maaliskuussa 2003. Alkujaan Valkoinen talo ennusti, että operaation hinta jäisi 50 miljardiin dollariin. Joukot ovat kuitenkin olleet Irakissa jo viisi ja puoli vuotta”
Ja näin Kauppalehti kertoi tänään. Asettaakseni sodat Afganistanin ja Irakin sotien kulut USAlle edes jonkinlaiseen mittakaavaan: sotimisen kokonaiskulut ovat noin viisinkertaiset Suomen bruttokansantuotteeseen 2007 ja 20 kertaiset Suomen valtion budjettiin samalta vuodelta. Mutta eipä suhteellistamisesta taida paljon hyötyä olla?
Kun sitten vielä otetaan huomioon, että Rand Think Tankin mukaan sotilaallisesta panoksesta ei juurikaan ole hyötyä terrorismia vastaan taisteltaessa, niin en yhtään ihmettelisi vaikka tuleva USAn presidentti - olipa hän kumpi tahansa - päättäisi irrottautua “maailman pahuudesta”, omalle mantereelleen.
Lopputuloksena kuitenkin se, että kun edes USAlle lisärintaman avaaminen - Korean sodan malliin - ei tämän maailman taloutta nousuun käännä, niin ainoa mihin me suomalaiset voimme turvautua on, jälleen kerran, oma itsemme.
Pysyvä linkki | Kommentoi »
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti